ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Long Covid: Το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο πιθανότερος ένοχος

Υγεία
PEXELS
Το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μία ενεργή λοίμωξη είναι πιθανότατα ο ένοχος για το σύνδρομο LONG COVID, αναφέρει μία πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση μελετών.
Παρασκευή, 05/08/2022 - 15:36
— Photo: PEXELS
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Οι ιοί προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η COVID-19 που μπορούν να οδηγήσουν από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα μέσα από τις πρώτες εβδομάδες της λοίμωξης. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως περνάνε μέσα σε λίγες εβδομάδες, κάποιες φορές με τη χρήση φαρμάκων. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι βιώνουν επίμονα συμπτώματα που διαρκούν από μήνες έως και χρόνια. Το γιατί αναπνευστικές ασθένειες μπορούν να μετατραπούν σε χρόνιες ασθένειες είναι ακόμα ασαφές.

Μία πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση μελετών σε αυτόν τον τομέα, διαπίστωσε ότι γίνεται πιο ξεκάθαρο πώς ίσως το σύνδρομο LONG COVID και παρόμοιες παθήσεις δεν οφείλονται σε μία ενεργή ιιική λοίμωξη αλλά σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λειτουργεία των πνευμόνων όταν είμαστε υγιείς και όταν νοσούμε

Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε αδράνεια όταν δεν υπάρχει ενεργή λοίμωξη είναι απαραίτητο για να μπορούν οι πνεύμονές σας να λειτουργούν βέλτιστα.

Η αναπνευστική οδός σας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το εξωτερικό σας περιβάλλον, λαμβάνοντας περίπου 5 έως 8 λίτρα (1,3 έως 2 γαλόνια) αέρα – και τις τοξίνες και τους μικροοργανισμούς σε αυτό – κάθε λεπτό. Παρά τη συνεχή έκθεση σε πιθανά παθογόνα και επιβλαβείς ουσίες, το σώμα έχει εξελιχθεί ώστε να διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε αδράνεια στους πνεύμονες . Στην πραγματικότητα, οι αλλεργίες και οι καταστάσεις όπως το άσθμα είναι υποπροϊόντα ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτές οι υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν συστολή των αεραγωγών σας και να δυσκολέψουν την αναπνοή. Ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν θεραπεία για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ενεργού μόλυνσης, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απολύτως απαραίτητο. Όταν οι ιοί μολύνουν την αναπνευστική οδό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στρατολογούνται στους πνεύμονές σας για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Αν και αυτά τα κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη του ιού από το σώμα σας, η δραστηριότητά τους συχνά οδηγεί σε παράπλευρη βλάβη στον πνευμονικό ιστό σας. Μετά την απομάκρυνση του ιού, το σώμα σας ρίχνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να δώσει στους πνεύμονές σας την ευκαιρία να ανακάμψουν.

Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια ποικιλία εξειδικευμένων βλαστοκυττάρων στους πνεύμονες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού. Αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε όλους σχεδόν τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων στους πνεύμονες ανάλογα με τα σήματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους. Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τον εξέχοντα ρόλο που παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στην παροχή σημάτων που διευκολύνουν την ανάκαμψη των πνευμόνων. Αλλά αυτά τα σήματα μπορούν να παράγουν περισσότερα από ένα αποτέλεσμα. Μπορούν όχι μόνο να ενεργοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα, αλλά και να διαιωνίσουν τις βλαβερές φλεγμονώδεις διεργασίες στον πνεύμονα. Επομένως, το σώμα σας ρυθμίζει αυστηρά πότε, πού και πόσο έντονα γίνονται αυτά τα σήματα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά.

Αν και οι λόγοι είναι ακόμα ασαφείς, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να απενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μετά τη μόλυνση και συνεχίζουν να παράγουν μόρια που βλάπτουν τους ιστούς πολύ μετά την αποβολή του ιού. Αυτό όχι μόνο βλάπτει περαιτέρω τους πνεύμονες, αλλά παρεμποδίζει επίσης την αναγέννηση μέσω των μόνιμων βλαστοκυττάρων του πνεύμονα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νόσο, όπως παρατηρείται σε αρκετές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19 , του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) , του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του κοινού κρυολογήματος.

CORONAVIRUS PIXABAY 4

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού σε χρόνιες ασθένειες

Στην ανασκόπηση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαφορετικά είδη ανοσοποιητικών κυττάρων εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών μετά από αναπνευστικές ιικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ένα συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικών κυττάρων, τα φονικά Τ κύτταρα, ως πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στις χρόνιες ασθένειες.Τα συγκεκριμένα κύτταρα ειδικεύονται στο να σκοτώνουν μολυσμένα κύτταρα είτε αλληλοεπιδρώντας κατευθείαν μαζί τους είτε παράγοντας επιβλαβή μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες.

Τα φονικά Τ κύτταρα είναι απαραίτητα για να εμποδίσουν τον ιό να διαδοθεί στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μίας ενεργούς λοίμωξης. Η επίμονη παρουσία τους στους πνεύμονες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη, όμως, συνδέεται με μειωμένη αναπνευστική λειτουργία. Επιπλέον, ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απομάκρυνση των φονικών Τ κυττάρων από τους πνεύμονες μετά τη λοίμωξη ίσως βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων την ανοικοδόμηση ιστών.

Ένας άλλος τύπος ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται επίσης στην καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων ονομάζονται μονοκύτταρα. Αυτά παράγουν κυτοκίνες που καταστρέφουν τους ιούς και τους ιστούς. Η έρευνα έχει βρει ότι αυτά τα κύτταρα συνεχίζουν επίσης να συσσωρεύονται στους πνεύμονες ασθενών με LONG COVID-19 και προάγουν ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη.

coronavirus PIXABAY

Θεραπείες με στόχο το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανόηση των ανοσολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη LONG COVID-19 είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός ταχέως επιδεινούμενου προβλήματος δημόσιας υγείας . Ο εντοπισμός των λεπτών διαφορών στον τρόπο με τον οποίο τα ίδια κύτταρα του ανοσοποιητικού που σας προστατεύουν κατά τη διάρκεια μιας ενεργού μόλυνσης μπορούν αργότερα να γίνουν επιβλαβή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση της LONG COVID-19.

Mε βάση τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θεραπείες που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της COVID-19. Πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο για την COVID-19, αλλά και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που οδηγούν επίσης σε χρόνια νόσο.

ΠΗΓΗ: theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 05/08/2022 - 15:51
  • LONG COVID
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα θύματα ρατσισμού βιώνουν προβλήματα γνωστικής δυσλειτουργίας όταν μεγαλώνουν
Τα θύματα ρατσισμού βιώνουν προβλήματα γνωστικής δυσλειτουργίας όταν μεγαλώνουν 05 Αυγούστου 2022
Σύνδρομο τοξικού σοκ λόγω ταμπόν: Μία σπάνια επιπλοκή 05 Αυγούστου 2022
Σύνδρομο τοξικού σοκ λόγω ταμπόν: Μία σπάνια επιπλοκή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
22/06/2025 - 09:28

H Long Covid προκαλεί αναπηρία - Ανησυχητική η έλλειψη έξαρσης αυτό το καλοκαίρι

Το φως της ημέρας ενισχύει το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
Υγεία
26/05/2025 - 10:00

Το φως της ημέρας ενισχύει το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Long Covid: Βλάβες στον εγκέφαλο που μοιάζουν με αυτές της άνοιας διαπίστωσαν ερευνητές
Υγεία
16/05/2025 - 14:00

Long Covid: Βλάβες στον εγκέφαλο που μοιάζουν με αυτές της άνοιας διαπίστωσαν ερευνητές

Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01

Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης του long COVID
Health Talk
07/05/2025 - 13:00

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης του long COVID

Η πείνα αλλάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
Υγεία
07/04/2025 - 11:27

Η πείνα αλλάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo