ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμπανάκι ΕΣΑμεΑ για την πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις στις θεραπείες τους

Patient Talk
Αρχείου FREEPIK
Τις προτάσεις - παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου «Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου - Πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες - Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και άλλες διατάξεις» κατέθεσε με έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας η Ε.Σ.Α.μεΑ.
Τρίτη, 05/05/2026 - 21:54
— Photo: Αρχείου FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Σημειώνεται ότι εκτός του γεγονότος άτομα με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους σε θεραπείες, η εν λόγω ρύθμιση δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένες μελέτες κόστους ή αποτελεσματικότητας, επομένως δεν αποδεικνύεται ότι θα επιτύχει τους στόχους της.

Συνοπτικά η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί:

  • Στο άρθρο 4 «Κριτήρια εισαγωγής, αξιολόγησης και ένταξης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο Ταμείο Καινοτομίας» να προστεθεί παράγραφος «3» με την οποία κατά την αξιολόγηση και ένταξη φαρμακευτικών σκευασμάτων στο Ταμείο Καινοτομίας, λαμβάνονται υπόψη, πέραν των κλινικών, επιδημιολογικών και οικονομικών δεδομένων, και παράμετροι που αφορούν στην εμπειρία των χρονίως πασχόντων και στην πραγματική επίπτωση της νόσου στην καθημερινή τους ζωή.
  • Στο άρθρο 5 «Επιτροπή Ταμείου Καινοτομίας» να προστεθεί η εκπροσώπηση από την Ε.Σ.Α.μεΑ..
  • Στο άρθρο 6 «Διαδικασία εισαγωγής, αξιολόγησης και ένταξης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο Ταμείο Καινοτομίας» να προστεθεί παράγραφος που θα αναφέρει ότι για άτομα με σπάνιες παθήσεις, η αξιολόγηση της θεραπείας βασίζεται σε μακροχρόνια δεδομένα και ποιότητα ζωής, όχι μόνο σε βραχυχρόνιους δείκτες. Τυχόν διοικητικές ελλείψεις ή καθυστερήσεις στην καταχώρηση δεδομένων δεν επιτρέπεται να διακόπτουν ή να αναστέλλουν την αποζημίωση της αγωγής, εφόσον υπάρχει ιατρική ένδειξη συνέχισης καθώς και ότι το Ταμείο Καινοτομίας οφείλει να ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη και δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, ακόμα και κατά τη φάση μετάβασης από το Ταμείο.
  • Στο άρθρο 7 «Σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών Ταμείου Καινοτομίας – Εκτέλεση επεξεργασίας από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» ζητείται η σύσταση επιτροπής με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. και καθιερώνεται τακτική διαβούλευση με τους πάσχοντες για τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση του Μητρώου. Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα για έρευνα, δημοσιεύεται ετήσια έκθεση αποτελεσματικότητας και ενσωματώνονται δείκτες ποιότητας ζωής των πασχόντων (PROs). Τέλος, απαγορεύονται οι αυτοματοποιημένες αποφάσεις που περιορίζουν την πρόσβαση σε παροχές υγείας χωρίς εξατομικευμένη ιατρική αιτιολόγηση.
  • Στο άρθρο 8 «Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» τονίζεται ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε αυτοματοποιημένες αποφάσεις που περιορίζουν την πρόσβαση σε παροχές υγείας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Προτείνεται η προσθήκη διάταξης που διασφαλίζει ότι για άτομα με χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις, καμία απόφαση για αναγκαία θεραπεία δεν λαμβάνεται χωρίς προηγούμενη ιατρική αξιολόγηση. Επιπλέον, απαγορεύεται η απόρριψη αποζημιώσεων βάσει αυτοματοποιημένων δεικτών, επιβάλλεται η επανεξέταση κάθε αρνητικής ένδειξης από εξειδικευμένο ιατρό και προβλέπεται η διασύνδεση με τα σχετικά μητρώα ασθενών.
  • Στο άρθρο 28 «Έκτακτη εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη της αγοράς - Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 8 ν.δ. 96/1973» ζητείται να προστεθεί αναφορά σύμφωνα με την οποία δίδεται προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών ατόμων με χρόνιες, σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις.
  • Παρομοίως και στο άρθρο 29 «Προτεραιοποίηση αποθέματος φαρμακευτικών προϊόντων έκτακτης εισαγωγής στις περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας και ελλειπτικής διάθεσης κλπ.» χρειάζεται συμπλήρωση διάτασης με την οποία η διάθεση πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα σε άτομα με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις υψηλής βαρύτητας.
  • Στο άρθρο 53 «Διοικούσα Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 4 ν. 1278/1982» είναι απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στη Διοικούσα Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
  • Στο άρθρο 65 «Μετατάξεις σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας - Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 23 ν. 3370/2005 και παρ. 3 άρθρου 8 ν. 4558/2018» πρέπει να προστεθεί «Κατά την άσκηση των μετατάξεων και ανακατανομών προσωπικού του παρόντος άρθρου, διασφαλίζεται ότι δεν προκαλείται υποστελέχωση των κλινικών και μονάδων που παρέχουν εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα σε χρόνιες και σπάνιες παθήσεις».

Στο ίδιο έγγραφο η Ε.Σ.Α.μεΑ. επαναφέρει δύο κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα:

  1. Το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο «Παρατηρητήριο Ποιότητας και Ασφάλειας της Υγείας» Η μη συμπερίληψή της συνιστά ευθεία παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
  2. Το ζήτημα της μη συμπερίληψης της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο άρθρο 81 του ν. 5243/2025 που αφορά στην επιχορήγηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Η ρύθμιση αυτή είναι άδικη, καθώς δεν έχει προηγηθεί καμία διαδικασία αξιολόγησης των οργανώσεων με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, δημιουργώντας συνθήκες άνισης μεταχείρισης και υπονομεύοντας την αξιοπιστία της θεσμικής εκπροσώπησης. Η Ε.Σ.Α.μεΑ., ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός τριτοβάθμιος φορέας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, εκπροσωπεί ένα ευρύτατο δίκτυο οργανώσεων και εκατομμύρια πολίτες, διαθέτοντας θεσμική αναγνώριση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση πρέπει να κατανεμηθεί και στις δύο οργανώσεις αναλογικά, βάσει ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, ανάλογα με τον αριθμό και το εύρος εκπροσώπησης κάθε οργάνωσης.
  • ΕΣΑΜΕΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου 05 Μαϊος 2026
«Από την κάμπια στην πεταλούδα»: Πως η αναπηρία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ανθεκτικότητα 06 Μαϊος 2026
«Από την κάμπια στην πεταλούδα»: Πως η αναπηρία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ανθεκτικότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου
Patient Talk
05/05/2026 - 18:23

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Βίντεο του «Patient Talks» με ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις πνευμονολόγου

Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών
Health Talk
05/05/2026 - 17:57

Υδροκεφαλία: Η σύγχρονη νευροχειρουργική αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου με αιτήματα αιχμής τους μισθούς και τις ελλείψεις προσωπικού
Επικαιρότητα
09/05/2026 - 08:51
Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12
Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00
Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo