Μια νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί μουσικοθεραπεία σε τμήματα με πάσχοντες από άνοια θα μπορούσε να βελτιώσει τη φροντίδα και την υποστήριξη για μερικούς από τους πιο ευάλωτους ασθενείς.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) και του Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust έχουν δοκιμάσει μια μέθοδο μουσικοθεραπείας που ονομάζεται MELODIC σε δύο τμήματα άνοιας του βρετανικού NHS.
Χρειάζονται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στα ψυχοτρόπα φάρμακα για την υποστήριξη των ασθενών με άνοια που βιώνουν σοβαρή δυσφορία.
Η πιλοτική μελέτη περιελάμβανε την ενσωμάτωση ενός μουσικοθεραπευτή σε νοσοκομειακές πτέρυγες, την παροχή κλινικών μουσικών συνεδριών και την εφαρμογή μουσικών προγραμμάτων φροντίδας για κάθε ασθενή, και τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν πλέον δημοσιευτεί στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry.
Η μουσικοθεραπεία, που παρέχεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές, μπορεί να περιλαμβάνει τραγούδι, μουσική ή ακρόαση μουσικής. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να προσδιορίσει συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις οικογένειες και τους φροντιστές στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας ενός ατόμου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα δεδομένα των ασθενών έδειξαν μια μικρή βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και μια μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων δυσφορίας και διαταραχής, αν και τα επίπεδα ανησυχίας αυξήθηκαν ελαφρώς.
Δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών που αναφέρονται συνήθως, ούτε αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικές με τις παρεμβάσεις μουσικοθεραπείας. Αυτό είναι σημαντικό για μελλοντική έρευνα σε τμήματα ψυχικής υγείας για ασθενείς με άνοια, όπου μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί περιορισμένες μελέτες.
Η κύρια συγγραφέας Naomi Thompson, ερευνήτρια στο Cambridge Institute for Music Therapy Research του Anglia Ruskin University (ARU), δήλωσε: «Τα άτομα με άνοια που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές συχνά βιώνουν πολύ υψηλά επίπεδα δυσφορίας και το προσωπικό βρίσκεται υπό τεράστια πίεση να το διαχειριστεί με τρόπους που είναι ασφαλείς και συμπονετικοί.
Η μελέτη μας απέδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και, κυρίως, έδειξε ότι το εργαλείο MELODIC μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε αυτά τα εξαιρετικά περίπλοκα περιβάλλοντα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στους τρέχοντες τρόπους διαχείρισης της σοβαρής δυσφορίας, όπως τα ψυχοτρόπα φάρμακα».
Η προσέγγιση διαμορφώθηκε μετά από συνεντεύξεις με 49 επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και τις οικογένειές τους σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη διαχείριση της δυσφορίας σε τμήματα άνοιας και τη χρήση της μουσικής στην καθημερινή φροντίδα και ζωή, με σκοπό την ανάπτυξη της παρέμβασης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Geriatric Psychiatry.