Η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει περιγραφεί ως μια διάγνωση που αλλάζει τη ζωή, με βαθιές σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι γυναίκες που την υφίστανται δεν βιώνουν μόνο τα αποτελέσματα της έλλειψης οιστρογόνων, αλλά και την απροσδόκητη απώλεια της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις αλλαγές σε σχέση με άλλες.
Μια νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 16 Ιουλίου στο περιοδικό Menopause, βοηθά να διερευνηθούν οι λόγοι για αυτές τις διαφορές.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή ιατρικά ως πρόωρη ή πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI), είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες παύουν να λειτουργούν κανονικά πριν από την ηλικία των 40 ετών. Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους κατά τη διάρκεια της ζωής.
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι ο λόγος πιθανοτήτων για κατάθλιψη είναι 3,3 και για άγχος 4,9 στις γυναίκες με POI σε σύγκριση με εκείνες που δεν πάσχουν από την πάθηση.
Ο αυξημένος κίνδυνος είναι κατανοητός, δεδομένης της συνδυασμένης εμπειρίας της υπογονιμότητας και των πρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την έλλειψη οιστρογόνων, όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα, μειωμένη οστική πυκνότητα και αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων. Για ορισμένες γυναίκες, η υπογονιμότητα σημαίνει αλλαγή των στόχων της ζωής, απώλεια του αισθήματος ελέγχου, κοινωνικό στίγμα και διαταραχή των κοινωνικών ρόλων.
Ωστόσο, δεν όλες οι γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη ή το ίδιο επίπεδο κατάθλιψης όταν διαγιγνώσκονται με την ίδια διάγνωση. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από σχεδόν 350 γυναίκες με POI για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες μεταβλητές που συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η πρώτη τους παρατήρηση ήταν η υψηλή επικράτηση της κατάθλιψης μεταξύ των συμμετεχουσών. Σχεδόν το ένα τρίτο (29,9%) των γυναικών με POI υπέφεραν από συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον ότι η νεαρή ηλικία κατά τη διάγνωση της POI, τα σοβαρά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, η θλίψη που σχετίζεται με τη γονιμότητα και η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης ήταν παράγοντες κινδύνου. Δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούσαν θεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη και εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν ορμονική θεραπεία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των ψυχοκοινωνικών παραγόντων.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια γενετική αιτία της POI συσχετίστηκε με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Ένα άλλο απροσδόκητο αποτέλεσμα ήταν ότι, παρόλο που η μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συσχετίστηκε με τα συμπτώματα κατάθλιψης, οι εξάψεις (ειδικά οι νυχτερινές εφιδρώσεις) δεν συσχετίστηκαν.
Αυτή είναι η πρώτη γνωστή μελέτη μεγάλης κλίμακας που διερευνά συγκεκριμένες μεταβλητές που σχετίζονται με τα συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες με POI. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της υπογραμμίζουν τη σημασία της ολοκληρωμένης φροντίδας που αντιμετωπίζει τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές της εμμηνόπαυσης σε νεαρή ηλικία.