ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημείο των δύσκολων καιρών η κόπωση της συμπόνοιας - Ποιοι επαγγελματίες το βιώνουν πιο έντονα

Ψυχική Υγεία
PIXABAY
Όταν συμβαίνουν τραγικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα οι εξοντωτικοί πόλεμοι στη Γάζα και την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά από εμάς βρίσκονται, είναι δύσκολο να μην δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.
Δευτέρα, 20/11/2023 - 16:54
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Οι περισσότεροι από από εμάς συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις καταστάσεις και αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να εμπλακούμε ή αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε.

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας σειράς κομβικών παγκόσμιων γεγονότων, από την πανδημία COVID μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και πολλών φυσικών καταστροφών. Εκεί που φαινόταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, τον περασμένο μήνα κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στη Γάζα.

Με τόσες πολλές τραγωδίες να διαδέχονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η μία την άλλη, κάποιοι από εμάς μπορεί να διαπιστώνουν ότι όσο κι αν θέλουν να ασχοληθούν με όσα συμβαίνουν, δεν έχουν πια άλλη συμπόνοια να δώσουν ή εκτιμούν ότι από μόνη της αυτή η στάση δεν ωφελεί και προτιμούν να αποστασιοποιηθούν από όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Αν αισθάνεστε έτσι, απλά να ξέρετε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι σας λείπει η συμπάθεια για τους άλλους. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε «κόπωση συμπόνιας».

Η κόπωση της συμπόνιας είναι μια αντίδραση στο στρες που οδηγεί σε αισθήματα απάθειας ή αδιαφορίας απέναντι σε όσους υποφέρουν.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στην υγειονομική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς επειδή η φύση της εργασίας τους συχνά σημαίνει ότι μοιράζονται το συναισθηματικό βάρος των ασθενών τους.

Οι ψυχολόγοι έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με ορισμένους τύπους προσωπικότητας μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν κόπωση συμπόνιας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τείνουν να συγκρατούν τα συναισθήματά τους, αλλά είναι επιρρεπείς στην απαισιοδοξία και την ανησυχία, είναι πιο επιρρεπείς. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης όλο και περισσότερο για να περιγράψει μια γενική απευαισθητοποίηση του δημόσιου ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά προβλήματα.

Αλλά γιατί, όπως γράφει η καθηγήτρια δημοσιογραφίας Susan Moeller στο βιβλίο της Compassion Fatigue, «φαίνεται να νοιαζόμαστε όλο και λιγότερο για τον κόσμο γύρω μας» - ακόμη και όταν οι ειδήσεις και οι εικόνες που βλέπουμε είναι τόσο στοιχειωτικές και συγκλονιστικές;

Η επιστήμη μας προσφέρει μια εξήγηση, και αυτή είναι ότι η υπερβολική συμπόνια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, επαγγελματική εξουθένωση και αίσθημα υπερφόρτωσης. Η κόπωση της συμπόνιας λειτουργεί ως «στρατηγική επιβίωσης» για να ξεπεράσουμε την έκθεση στον πόνο των άλλων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί επίσης να παίζουν εν μέρει ρόλο σε αυτό το φαινόμενο. Πολλά δημοσιεύματα γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει ένας καταιγισμός κρίσεων, το επίπεδο του ενδιαφέροντός μας φαίνεται να μειώνεται.

Έτσι, τα δημοσιεύματα προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή με όλο και πιο ζωντανό περιεχόμενο για να κρατήσουν τους θεατές απασχολημένους. Σύμφωνα με την Moeller, οι δημοσιογράφοι το επιτυγχάνουν αυτό απορρίπτοντας γεγονότα που στερούνται δραματικότητας ή θανάτου σε σύγκριση με τα προηγούμενα, ή χρησιμοποιώντας πιο τολμηρή γλώσσα και εικόνες στις ιστορίες τους.

Αυτό συνδυάζεται στη συνέχεια με τη σχεδόν συνεχή έκθεση στις ειδήσεις - τα τηλέφωνά μας μάς δίνουν άμεση πρόσβαση σε καταστροφές και παγκόσμια γεγονότα τη στιγμή που συμβαίνουν. Αυτή η εντατικοποιημένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ολοένα και πιο ζωντανά, οδυνηρά γεγονότα δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση της κόπωσης της συμπόνιας.

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να βοηθήσει

Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να βιώνετε κόπωση συμπόνιας, δεν πρόκειται για μόνιμο φαινόμενο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το αντιμετωπίσετε και να το ξεπεράσετε. Ακολουθούν μερικές από αυτές.

  1. Αποδοχή: Μην αισθάνεστε ένοχοι που νιώθετε αποστασιοποιημένοι από τις ειδήσεις. Είναι φυσιολογικό να σας στεναχωρεί όταν ακούτε τραυματικές ειδήσεις ή βλέπετε θλιβερές εικόνες. Αυτή η τεχνική αντιμετώπισης ονομάζεται αποφυγή και εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί από εμάς θέλουμε να απομακρυνθούμε από τα ανησυχητικά πράγματα. Η γνώση και η αποδοχή ότι αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση δεδομένων των περιστάσεων είναι το αρχικό βήμα για να ξεπεράσουμε την κόπωση της συμπόνιας.
  2. Θέστε όρια: Αναλάβετε την ευθύνη της πρόσληψης ειδήσεων απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις και ελέγχοντας πότε και πόσο συχνά ασχολείστε με αυτές. Αυτό όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τα συναισθήματα κόπωσης από τη συμπόνια, αλλά μπορεί να έχει και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, οπότε η διαχείριση της κατανάλωσης ειδήσεων, ειδικά πριν από τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει.
  3. Επιβράδυνση: Το να γινόμαστε μάρτυρες του πόνου των άλλων μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στρες στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης του καρδιακού ρυθμού. Αν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε άγχος ή στρες όταν καταναλώνετε ειδήσεις, οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές, μπορούν να σας βοηθήσουν.
    Ο διαλογισμός της αγάπης-καλοσύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη βελτίωση της ευεξίας και της συμπόνιας. Αυτή η τεχνική διαλογισμού περιλαμβάνει την εστίαση στα θετικά και την καλλιέργεια συναισθημάτων αγάπης, συμπόνιας και καλής θέλησης προς τον εαυτό μας και τους άλλους.
  4. Συνδεθείτε με τη φύση: Μια βόλτα στη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της κόπωσης από τη συμπόνια, καθώς τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστή ως «ορμόνη του στρες») συνδέονται με το χρόνιο στρες, την εξουθένωση και το συναισθηματικό στρες - όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την κόπωση από τη συμπόνια.
  5. Να είστε περιποιητικοί: Η φροντίδα των φυτών ή των κατοικίδιων ζώων επηρεάζει βαθιά την ευημερία. Η φροντίδα ζωντανών οργανισμών προάγει την προσωπική ολοκλήρωση και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα, μετριάζοντας ορισμένες από τις επιπτώσεις της κόπωσης από τη συμπόνια.
  6. Αναλάβετε δράση: Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με προβλήματα που μπορείτε να λύσετε αντί να μένετε σε ανυπέρβλητα ζητήματα. Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό. Συνδέεται επίσης με την καλύτερη ψυχική και σωματική ευεξία. Η φιλανθρωπική προσφορά μπορεί επίσης να αυξήσει την ευτυχία και την ευεξία, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κόπωσης από τη συμπόνια. Αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της ενεργητικότητας, μειώνοντας την αδυναμία που συνδέεται με την κόπωση της συμπόνιας.
  7. Αναζητήστε υποστήριξη: Εάν δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε ή η κόπωση της συμπόνιας σας συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε υποστήριξη. Ένας ειδικός ή ένας θεραπευτής μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καθοδηγούμενα βίντεο, σεμινάρια ή διαδικτυακοί πόροι διαλογισμού.

Ελπίζουμε ότι, εφαρμόζοντας αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να ανακτήσετε την εξουσία πάνω στα συναισθήματά σας, να τα αποδεχτείτε και να εργαστείτε για την αποκατάσταση της ευεξίας σας.

  • ΣΥΜΠΟΝΙΑ
  • ΚΟΠΩΣΗ
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατάθλιψη: Γιατί αλλάζει ο κόσμος μέσα μας και γύρω μας - Πως θα την αναγνωρίσουμε!
Κατάθλιψη: Γιατί αλλάζει ο κόσμος μέσα μας και γύρω μας - Πως θα την αναγνωρίσουμε! 20 Νοεμβρίου 2023
ΠΟΥ: Νέος μπούσουλας για θεραπεία ψυχικών, νευρολογικών καταστάσεων και χρήσης ουσιών 22 Νοεμβρίου 2023
ΠΟΥ: Νέος μπούσουλας για θεραπεία ψυχικών, νευρολογικών καταστάσεων και χρήσης ουσιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μεταβάλλεται η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
09/12/2025 - 11:00

Πώς μεταβάλλεται η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00

Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα

Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44

Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;

Ανεξήγητη κόπωση: Μια γυναικεία υπόθεση!
Health Talk
09/09/2025 - 20:36

Ανεξήγητη κόπωση: Μια γυναικεία υπόθεση!

Μελέτη συνδέει την επίμονη κόπωση σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή
Υγεία
13/08/2025 - 16:07

Μελέτη συνδέει την επίμονη κόπωση σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή

Αισθάνεστε «πτώμα»; Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να είναι η αιτία
Υγεία
08/01/2025 - 13:17

Αισθάνεστε «πτώμα»; Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να είναι η αιτία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
Τροφικές δηλητηριάσεις και γιορτές: Οι συμβουλές ενός μικροβιολόγου
Διατροφή
22/12/2025 - 19:01
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo