ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Νέος μπούσουλας για θεραπεία ψυχικών, νευρολογικών καταστάσεων και χρήσης ουσιών

Ψυχική Υγεία
PIXABAY
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την τρίτη έκδοση της κατευθυντήριας γραμμής του Προγράμματος Δράσης για το Χάσμα Ψυχικής Υγείας (mhGAP).
Τετάρτη, 22/11/2023 - 18:58
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει σημαντικές νέες και επικαιροποιημένες συστάσεις για τη θεραπεία και τη φροντίδα των ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών και των διαταραχών χρήσης ουσιών (MNS).

Οι διαταραχές MNS συμβάλλουν σημαντικά στη νοσηρότητα και την πρόωρη θνησιμότητα σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των ατόμων με διαταραχές MNS δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία ή τη φροντίδα που χρειάζονται.

Η κατευθυντήρια γραμμή mhGAP υποστηρίζει τις χώρες να ενισχύσουν την ικανότητα αντιμετώπισης του αυξανόμενου φορτίου αυτών των παθήσεων. Προορίζεται για χρήση από γιατρούς, νοσηλευτές, άλλους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε μη εξειδικευμένα περιβάλλοντα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και από σχεδιαστές και διαχειριστές υγείας.

«Εδώ και 15 χρόνια, το mhGAP διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης σε τεκμηριωμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις και φάρμακα για τη θεραπεία και τη φροντίδα των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη σημασία της ψυχικής υγείας, αυτός ο τεκμηριωμένος οδηγός είναι πιο σημαντικός από ποτέ για την υποστήριξη των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ώστε να θεραπεύουν άτομα με διαταραχές ΜΝΣ», δήλωσε η Dévora Kestel, Διευθύντρια του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία και τη χρήση ουσιών.

Η επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για το 2023 περιλαμβάνει 30 επικαιροποιημένες και 18 νέες συστάσεις που σχετίζονται με τις παθήσεις MNS, παράλληλα με 90 προϋπάρχουσες συστάσεις.

Νέες συστάσεις για τις αγχώδεις διαταραχές

Η κατευθυντήρια γραμμή περιέχει μια νέα ενότητα για το άγχος, η οποία αντανακλά τον αυξημένο αριθμό των ατόμων με αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως.

Η ενότητα περιλαμβάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις που βασίζονται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θα πρέπει να προσφέρονται σε ενήλικες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή/και διαταραχή πανικού. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να προσφέρονται σε διάφορες μορφές, όπως διαδικτυακά, αυτοπροσώπως, σε ομάδες ή με αυτοκαθοδήγηση.
  • Οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους θα πρέπει να εξετάζονται για τους ενήλικες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή/και διαταραχή πανικού.
  • Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) θα πρέπει να εξετάζονται για τη θεραπεία ενηλίκων με γενικευμένο άγχος ή/και διαταραχή πανικού.

Ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις

Η κατευθυντήρια γραμμή καθορίζει τη συνεχιζόμενη σημασία των ψυχολογικών θεραπειών για μια σειρά από καταστάσεις MNS.

Η κατευθυντήρια γραμμή mhGAP περιέχει νέες συστάσεις σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για τους φροντιστές ατόμων με ψύχωση ή διπολική διαταραχή, καθώς και νέες συστάσεις σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για την ψύχωση, την εξάρτηση από το αλκοόλ, τη χρήση ουσιών, την άνοια και τα παιδιά και τους εφήβους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της ΔΕΠΥ και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Το βαλπροϊκό οξύ

Η κατευθυντήρια γραμμή περιέχει μια επικαιροποιημένη σύσταση η οποία συνιστά την αποφυγή χρήσης του βαλπροϊκού οξέος (βαλπροϊκό νάτριο), ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της επιληψίας και της διπολικής διαταραχής, λόγω του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών εάν ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατευθυντήρια γραμμή συνιστά τα εξής:

  • Το βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο) δεν πρέπει να συνταγογραφείται σε γυναίκες και κορίτσια που επιθυμούν να μείνουν έγκυες ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες λόγω του υψηλού κινδύνου εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών και αναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά που εκτίθενται στο βαλπροϊκό οξύ στη μήτρα.
  • Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που συνταγογραφούνται επί του παρόντος με βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο), θα πρέπει να παρέχονται συμβουλές σχετικά με τη χρήση αποτελεσματικής αντισύλληψης. Είναι σημαντικό οι γυναίκες και τα κορίτσια να μην σταματήσουν να λαμβάνουν βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο) χωρίς να το συζητήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.
  • Οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους μόλις σχεδιάζουν εγκυμοσύνη και την ανάγκη να συμβουλεύονται επειγόντως τον γιατρό τους σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μετάβαση σε κατάλληλη εναλλακτική θεραπεία πριν από τη σύλληψη.
  • Ένας ειδικός θα πρέπει να επανεξετάζει περιοδικά κατά πόσον το βαλπροϊκό οξύ (βαλπροϊκό νάτριο) είναι η καταλληλότερη θεραπεία για το άτομο.
  • Η κατευθυντήρια γραμμή αντικατοπτρίζει τη δήλωση ασφαλείας του ΠΟΥ που εκδόθηκε τον Μάιο του 2023 σχετικά με τη χρήση του βαλπροϊκού οξέος (βαλπροϊκό νάτριο) για τη θεραπεία της επιληψίας και της διπολικής διαταραχής σε γυναίκες και κορίτσια με δυνατότητα τεκνοποίησης. Αυτό συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ACSoMP) του ΠΟΥ [2022 Δεκεμβρίου συστάσεις της ACSoMP]. Προστέθηκε επίσης δήλωση ασφάλειας στον κατάλογο βασικών φαρμάκων (EML).

Άλλες συστάσεις

  • Διαταραχές χρήσης αλκοόλ, άγχος, καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος, διαταραχές χρήσης ναρκωτικών, αυτοτραυματισμός και αυτοκτονία.
  • Οι συστάσεις για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα άτομα με άνοια έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση, τη CBT, τη θεραπεία γνωστικής διέγερσης και τη γνωστική εκπαίδευση.
  • Τα αντιψυχωσικά φάρμακα quetiapine, aripiprazole, olanzapine, paliperidone και τα αντιψυχωσικά μακράς δράσης haloperidol και zuclopenthixol περιλαμβάνονται για τη θεραπεία της ψύχωσης και της διπολικής διαταραχής. Η λεβετιρακετάμη και η λαμοτριγίνη περιλαμβάνονται για τη θεραπεία της επιληψίας.
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημείο των δύσκολων καιρών η κόπωση της συμπόνοιας - Ποιοι επαγγελματίες το βιώνουν πιο έντονα
Σημείο των δύσκολων καιρών η κόπωση της συμπόνοιας - Ποιοι επαγγελματίες το βιώνουν πιο έντονα 20 Νοεμβρίου 2023
Η ψυχολογική επίδραση της εμμηνόπαυσης και η χρησιμότητα της ψυχοθεραπείας 24 Νοεμβρίου 2023
Η ψυχολογική επίδραση της εμμηνόπαυσης και η χρησιμότητα της ψυχοθεραπείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Το 37% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως μπορούν να προληφθούν
Υγεία
03/02/2026 - 19:19

ΠΟΥ: Το 37% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως μπορούν να προληφθούν

Έκκληση ΠΟΥ για εισφορές ενός δισ. δολάρια ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές κρίσεις του 2026
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 00:04

Έκκληση ΠΟΥ για εισφορές ενός δισ. δολάρια ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές κρίσεις του 2026

Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53

Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας

Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06

Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία

Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03

Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο σε πιο αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία κακοηθειών και αυτοάνοσων
Υγεία
07/02/2026 - 09:09
Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17
Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
ΠΦΣ: «Θα διατίθενται 66.000 συνταγές ΦΥΚ μηνιαίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία»
Pharma Policy
05/02/2026 - 20:02
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης σε φάρμακα στην Πελοπόννησο
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 19:46
Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας το σποτ του ΕΟΠΑΕ»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 19:27
Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καλιφόρνια, Ιλινόι και Ν. Υόρκη «αυτομόλησαν» σε δίκτυο του ΠΟΥ κόντρα στο δόγμα Τραμπ
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 10:43
Π.Ι.Σ.: Διακριτοί ρόλοι και συνεργασία ιατρών – φαρμακοποιών προς όφελος των ασθενών
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 11:40
Το πειραματικό φάρμακο της Pfizer για την απώλεια βάρους δείχνει καλά αποτελέσματα σε δοκιμές μέσου σταδίου
Pharma News
05/02/2026 - 12:00
Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Ξεκινά η διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
05/02/2026 - 12:43
Νέο χάπι μειώνει δραστικά την «κακή» χοληστερόλη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου
Pharma News
05/02/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo