Ξεκινάει σήμερα η εβδομηκοστή όγδοη σύνοδος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (WHA78) θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2025 στη Γενεύη της Ελβετίας, με θέμα «Ένας κόσμος για την υγεία» και ιστορικό ορόσημο μια συμφωνία για τον καλύτερο συντονισμό των κρατών απέναντι στον κίνδυνο πανδημιών.
Η Συνέλευση για την Υγεία θα συγκεντρώσει εκπροσώπους χωρών υψηλού επιπέδου και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας. Η φετινή συνέλευση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια υγεία, καθώς τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν αναδυόμενες απειλές και σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της παγκόσμιας υγείας και της διεθνούς ανάπτυξης.
Το φετινό θέμα υπογραμμίζει τη διαρκή δέσμευση του ΠΟΥ για αλληλεγγύη και ισότητα, τονίζοντας ότι ακόμη και σε εποχές χωρίς προηγούμενο, όλοι, παντού, θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να ζήσουν μια υγιή ζωή.
Μια καθοριστική στιγμή: η συμφωνία για την πανδημία
Μια ιδιαίτερα αναμενόμενη στιγμή της WHA78 θα είναι η εξέταση της Συμφωνίας για τις Πανδημίες, μια πρόταση-ορόσημο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια τριών ετών εντατικών διαπραγματεύσεων από το Διακυβερνητικό Διαπραγματευτικό Όργανο, το οποίο αποτελείται από όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ. Η υιοθέτηση της συμφωνίας είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη γενιά για να διασφαλιστεί ο κόσμος από την επανάληψη των δεινών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Η πρόταση θα είναι η δεύτερη που υποβάλλεται ποτέ προς έγκριση βάσει του άρθρου 19 του Καταστατικού του ΠΟΥ, το οποίο δίνει στα κράτη μέλη την εξουσία να καταλήγουν σε συμφωνίες για την παγκόσμια υγεία.
«Η φετινή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας θα είναι πραγματικά ιστορική με τις χώρες, μετά από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων, να εξετάζουν προς έγκριση το πρώτο παγκόσμιο σύμφωνο για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων από τις πανδημίες», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η συμφωνία για την πανδημία μπορεί να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών δίκαια για την ετοιμότητα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πανδημιών».
Βασικές προτεραιότητες
Η βιώσιμη χρηματοδότηση του ΠΟΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα της Συνέλευσης για την Υγεία. Τα κράτη μέλη θα εξετάσουν την προγραμματισμένη αύξηση κατά 20% των εκτιμώμενων εισφορών (συνδρομές μελών), προς τον επόμενο Προϋπολογισμό του Προγράμματος 2026-2027 (PB26-27). Ο PB26-27, επίσης προς έγκριση από τη Συνέλευση Υγείας, είναι η πρώτη πλήρης διετία στο πλαίσιο του Δέκατου Τέταρτου Γενικού Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ (GPW14), της στρατηγικής του ΠΟΥ για την παγκόσμια υγεία για την περίοδο 2025-2028. Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος για την περίοδο 2026-2027 ήταν υπό διαβούλευση με τα κράτη μέλη, για την ιεράρχηση των δραστηριοτήτων και την προσαρμογή του προϋπολογισμού στις τρέχουσες οικονομικές πραγματικότητες, μειώνοντάς τον κατά 22%, σε 4,267 δισ. δολάρια ΗΠΑ, από τον αρχικό προτεινόμενο προϋπολογισμό των 5,3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Η αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων του έργου του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εξοικονόμησης κόστους και των προσαρμογών του προϋπολογισμού, θα ισχύσει και για το τρέχον έτος 2025. Στόχος είναι η εστίαση στο βασικό έργο του ΠΟΥ και η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Η αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ευθυγράμμιση των πόρων του ΠΟΥ με τις πιο επείγουσες παγκόσμιες υγειονομικές ανάγκες και την επαναφορά των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση ήταν μία από τις πολλές προτεραιότητες μετασχηματισμού που έθεσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για να διασφαλίσει έναν πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό ΠΟΥ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Τα κράτη μέλη θα αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης της έκθεσης αποτελεσμάτων 2024 - της τελικής έκθεσης που μετρά την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του τριπλού δισεκατομμυρίου του ΠΟΥ στο πλαίσιο του δέκατου τρίτου γενικού προγράμματος εργασίας του.
Άλλα σημαντικά σημεία της ημερήσιας διάταξης
Η Συνέλευση Υγείας θα εξετάσει περίπου 75 σημεία και υποθέματα και αναμένεται να εγκρίνει περισσότερα από 40 ψηφίσματα/αποφάσεις.
Η γεμάτη ατζέντα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ, όπως το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, η μικροβιακή αντοχή, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, η ετοιμότητα, η πολιομυελίτιδα, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική σύνδεση ως καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, μεταξύ άλλων.