ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόσιαλος: Δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο της Όμικρον

Πολιτική Υγείας
Μόσιαλος: Δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο της Όμικρον
Τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους της μετάλλαξης Ομικρον αναλύει ο Ηλίας Μόσιαλος σε νεότερη ανάρτησή του, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο».
Παρασκευή, 24/12/2021 - 16:07
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει πως η Όμικρον είναι τουλάχιστον 3 φορές πιό μεταδοτική από την δέλτα, πως τα εμβόλια δείχνουν να παραμένουν αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής λοίμωξης, όχι όμως και της ήπιας λοίμωξης, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Προειδοποιεί όμως πως «σε χώρες όπως η Ελλάδα με δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και αρκετούς ανεμβολίαστους άνω των 50, ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη δέλτα που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, και πιθανώς σε συντομότερο διάστημα σε σύγκριση με τη δέλτα».

Δεν αποκλείει δε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες σε κλάδους όπως η Υγεία και η Παιδεία, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό το να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί, οι οποίοι θα χρειαστεί να απομονωθούν για ένα διάστημα 7-10 ημερών.

«Το σίγουρο είναι πως έχουμε αποφύγει το πιο δυσμενές σενάριο, το να είναι η όμικρον πιο μολυσματική και πιο επικίνδυνη. Αλλά δεν έχουμε αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο», τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εξηγεί:

«Γιατί το λέω αυτό;

1. Γιατί η όμικρον θα μολύνει πολύ περσότερους σε σχέση με τη δέλτα και σε πολύ συντομότερο διάστημα (θα κορυφωθεί πιθανώς το κύμα σε μικρότερο διάστημα, και συνολικά το κύμα της όμικρον ίσως διαρκέσει λιγότερο από της δέλτα)

2. Σε χώρες όπως η Ελλάδα με δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και αρκετούς ανεμβολίαστους άνω των 50, ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη δέλτα που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, και πιθανώς σε συντομότερο διάστημα σε σύγκριση με τη δέλτα.

3. Και ακόμα πιο σημαντικό. Μάλλον επειδή θα κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί, θα χρειαστεί να απομονωθούν για ένα διάστημα 7-10 ημέρων. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες σε υπηρεσίες όπως η παιδεία, η υγεία κλπ».

«Ψυχραιμία κι ανάλυση των δεδομένων»

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ, όπως και οι απόψεις της πλειονότητας των ειδικών όσον αφορά στην παραλλαγή όμικρον. Μέχρι πρόσφατα οι ειδήσεις και οι απόψεις αναφέρονταν στην τεράστια καταστροφή και στις πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις που θα έχουμε σε σχέση με τη δέλτα, και την αδυναμία των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν. Τώρα, επικρατεί ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας με αναφορά σε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν πως είναι τελικά πιθανόν η όμικρον να προκαλεί ηπιότερη νόσο σε σχέση με τη δέλτα.

Γιατί μου προκαλεί ενδιαφέρον; Γιατί μιλάμε για απόψεις ειδικών.

Και θα πάω ένα βήμα πίσω.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε όταν εξειδικευόμαστε στη δημοσιά υγεία, είναι πως πρέπει να μένουμε ψύχραιμοι και να αναλύουμε με προσοχή τα δεδομένα. Να εξετάζουμε τα διαφορετικά στοιχεία παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας (υγειονομικές, δημογραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτισμικές)», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος και συνεχίζει: «Φανταστείτε ένας ειδικός της δημοσίας υγείας να πανικοβαλλόταν κάθε φορά που είχαμε μια πιθανώς δυσμενή εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας.

Τι θα έπρεπε να κάνει τότε ένας πολίτης, που δεν είναι ειδικός, και δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες, και δεν μπορεί πάντα να αξιολογήσει τεχνικές παραμέτρους; Να αρχίσει να παίρνει ηρεμιστικά; Ή να μην ακούει και να μην διαβάζει ειδήσεις;

Με την εμφάνιση της όμικρον, παρατηρώντας τα αναδυόμενα στοιχεία, τοποθετούμουν αναλυτικά και ψύχραιμα, όπως είχα κάνει και με την άλφα και τη δέλτα και τη δέλτα plus. Είχα επισημάνει επίσης (σε προηγούμενες αναρτήσεις) πως θα είναι σημαντικές 4 διαστάσεις, και με βάση την εξέλιξη αυτών θα μπορούμε να εκπονήσουμε διάφορα σενάρια.

Ποιες είναι αυτές οι 4 διαστάσεις;

1. Μεταδίδεται ο ιός πιο εύκολα σε σύγκριση με τη δέλτα και αν ναι κατά πόσο;

2. Προκαλεί πιο σοβαρή νόσο η όχι;

3. Εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

4. Τι θα γίνει με τα φάρμακα; Θα είναι αποτελεσματικά;

Ας ξεκινήσουμε με την μεταδοτικότητα (1). Γνωρίζουμε πως η παραλλαγή είναι πολύ πιο μεταδοτική και τουλάχιστον 3 φορές πιο μεταδοτική από την δέλτα. Αλλά η μεταδοτικότητα είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερη στους ανεμβολίαστους καθότι τα δεδομένα που έχουμε είναι από το σύνολο του πληθυσμού.

Γνωρίζουμε επίσης πως τα αντι-ιικά (4) θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, και μακάρι να είχαμε μεγαλύτερες ποσότητες ήδη διαθέσιμες, αλλά δεν έχουμε. Φαίνεται όμως πως η πλειοψηφία των θεραπευτικών αντισωμάτων (6/8) δεν θα είναι αποτελεσματικά. Μένει της GSK και ένα κινεζικό σε φάση ΙΙΙ κλινικών δοκιμών.

Όσο για τα εμβόλια (3), στα οποία δίνω μεγαλύτερη έμφαση και αναφέρομαι συχνά, φαίνεται πως η όμικρον προκαλεί περισσότερες ήπιες λοιμώξεις στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την δέλτα. Πάρα ταύτα αν οι εμβολιασμοί έχουν γίνει πρόσφατα θα είναι αποτελεσματικοί στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης. Αυτό φαίνεται πως ισχύει και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πολύ απλά, αν δεν ίσχυε δεν θα βλέπαμε τα ευνοϊκά αποτελέσματα που βλέπουμε στην Αγγλία, που ο μισός πληθυσμός έχει κάνει το εμβόλιο της ΑΖ.

Το επισημαίνω ξανά αυτό, γιατί πολλά ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τα εμβόλια της ΑΖ και της J&J δεν μας προστατεύουν πλέον. Αυτό ίσως ισχύει για την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης αλλά όχι για την αποτροπή της σοβαρή λοίμωξης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η τρίτη δόση ανεξάρτητα από το ποια ήταν τα εμβόλια των 2 πρώτων δόσεων, χτίζει πάνω στην προστασία που προσφέρουν οι προηγούμενες δόσεις, είτε AZ, είτε Pfizer, είτε Moderna, και την πολλαπλασιάζει.

Τι συμβαίνει όμως τελικά με τη νόσηση; Προκαλεί η όμικρον πιο σοβαρή νόσο;

Από τις πρόσφατες μελέτες στην Αγγλία, στη Σκωτία, και στη Ν. Αφρική, αλλά και από την αρχική ανάλυση των δεδομένων των ΗΠΑ, της Νορβηγίας, της Δανίας, και της Αυστραλίας, προκύπτει, πως όσοι νοσήσουν από όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να μπουν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν νοσήσει με την παραλλαγή δέλτα.

Πως δικαιολογούνται όμως αυτά τα ευρήματα που ανέφερα; Ότι δηλαδή όσοι νοσήσουν από όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να μπουν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν νοσήσει με την παραλλαγή δέλτα.
1. Είναι πιθανό η παραλλαγή όμικρον λόγω των μεταλλάξεων να έχει δομικές αλλαγές που τελικά οι μολύνσεις να μπορεί να προκαλέσουν πιο ηπία συμπτωματολογία.

2. Μπορεί να βλέπουμε πιο ήπια συμπτώματα γιατί υπάρχει προστασία σε όσους είχαν κολλήσει προηγούμενες παραλλαγές ή γιατί έχουν κάνει το εμβόλιο.

3. Μπορεί να παίζουν ρόλο τα δημογραφικά χαρακτηριστικά ενός πληθυσμού όπως στη Ν. Αφρική που η πλειονότητα ήταν νέοι και είχαν περάσει κορωνοϊό στο παρελθόν (και επίσης στους νέους δεν περιμένουμε συνήθως βαριά νόσο).

4. Μπορούν να ισχύουν όλα αυτά ταυτόχρονα.

Για να είμαστε απολύτως σίγουροι, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε την ανάλυση, όπου έχουν συγκριθεί διεξοδικά τα στοιχεία της παθολογίας που προκάλεσε σε ανεμβολίαστους η όμικρον, σε άτομα με ίδια χαρακτηριστικά που είχαν κολλήσει την δέλτα.

Επομένως χρειαζόμαστε λίγο καιρό ακόμα για να ξέρουμε τι από όλα αυτά ισχύει».

Τελευταία τροποποίηση στις 24/12/2021 - 16:20
  • ΜΟΣΙΑΛΟΣ
  • ΟΜΙΚΡΟΝ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συρρέουν όλοι στα φαρμακεία: Προβλήματα στη δήλωση των self test
Συρρέουν όλοι στα φαρμακεία: Προβλήματα στη δήλωση των self test 24 Δεκεμβρίου 2021
Νέα μέτρα στα κέντρα διασκέδασης και εστίαση «δείχνει» ο Πλεύρης 24 Δεκεμβρίου 2021
Νέα μέτρα στα κέντρα διασκέδασης και εστίαση «δείχνει» ο Πλεύρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης
Ψυχική Υγεία
02/09/2025 - 12:00

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

FLiRT: Υποπαραλλαγές της «Όμικρον» η νέα ομάδα στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2
Υγεία
22/05/2024 - 13:34

FLiRT: Υποπαραλλαγές της «Όμικρον» η νέα ομάδα στελεχών του κορονοϊού SARS-CoV-2

Μόσιαλος: «Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για την Υγεία έπρεπε να είχαν αρχίσει την περίοδο της πανδημίας»
Πολιτική Υγείας
05/07/2023 - 10:44

Μόσιαλος: «Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για την Υγεία έπρεπε να είχαν αρχίσει την περίοδο της πανδημίας»

Νέα έρευνα: Τα άτομα με αυτή την ομάδα αίματος κολλάνε πιο εύκολα κορονοϊό
Υγεία
29/06/2023 - 09:45

Νέα έρευνα: Τα άτομα με αυτή την ομάδα αίματος κολλάνε πιο εύκολα κορονοϊό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo