ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

Ψυχική Υγεία
Freepik
Η αδιάκοπη έκθεση σε δυσάρεστες ειδήσεις μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Μάθετε πώς να διαφυλάξετε την ισορροπία και την ηρεμία σας.
Σάββατο, 29/03/2025 - 09:08
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε όταν ξυπνήσατε σήμερα το πρωί; Αν πιάσατε το τηλέφωνό σας και περιηγηθήκατε στις ειδήσεις με θανάτους, βία και καταστροφές, κάνετε κάτι που ονομάζεται doomscrolling, επί το ελληνικότερον, σκρολάρισμα στην καταστροφή. Και σίγουρα δεν αποτελείτε εξαίρεση.

Είναι μια κατανοητή παρόρμηση: με πολέμους να μαίνονται σε όλο τον κόσμο, συχνές μαζικές εκτελέσεις, πολλαπλές κλιματικές καταστροφές και έναν πολωμένο πολιτικά κι κοινωνικά πληθυσμό, οι ειδήσεις που παράγονται είναι ως επί το πλείστον …κακορίζικες, οπότε δεν υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές. Ήδη ωστόσο, έχουν καταγραφεί οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας και οι ειδικοί έχουν καταρτίσει οδηγίες διαχείρισης του ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που για να γλυτώσουν προτιμούν να επιστρέψουν στα…. «χαζά» κινητά, αυτά δηλαδή που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το φαινόμενο του doomscrolling - μία από τις λέξεις της χρονιάς του 2020 του Oxford English Dictionary - έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η παρακολούθηση των εξελίξεων σε επίπεδο θανάτων, lockdown παγκοσμίως, οικονομικών επιπτώσεων κτλ, ήταν επιβεβλημένη σ’ έναν βαθμό για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε την στρατηγική επιβίωσης μας.

Πέντε χρόνια μετά ωστόσο εξακολουθούμε να ζούμε μέσα σε τεράστια κοινωνική, πολιτική και οικονομική αναταραχή και το doomscrolling έχει αναδειχθεί σε ύπουλη απειλή για το μυαλό και το σώμα μας, λένε οι ειδικοί του Χάρβαρντ.

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες

Ποιος είναι ευάλωτος; Πρακτικά όλοι μας, είναι η απάντηση. Αν έχουμε μια συσκευή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο το doomscrolling είναι μάλλον αναπόφευκτο.

Η συμπεριφορά αυτή έχει τις ρίζες της στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μας το οποίο κυριαρχείται από μια δομή που ονομάζεται αμυγδαλή. Προωθεί την αυτοσυντήρηση και οδηγεί την αντίδραση «μάχης ή φυγής» σε περίπτωση κινδύνου, οπότε σε αυτό το πλαίσιο μας βάζει τη διαδικασία να «σκανάρουμε» το περιβάλλον για τυχόν απειλές.

«Το άγχος υποδαυλίζει την πρωταρχική μας παρόρμηση για σκρολάρισμα», εξηγεί η δρ. Aditi Nerurkar, Λέκτορας στο τμήμα Ολιστικής και Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ «Είμαστε υπερ-επιφυλακτικοί και ανιχνεύουμε τον κίνδυνο. Όσο περισσότερο σκρολάρετε, τόσο περισσότερο αισθάνεστε ότι πρέπει να το κάνετε».

Επιπλέον, έρευνα έχει δείξει ότι η διαδικασία αυτή προκαλεί και έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας ντοπαμίνης, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι εθιστικό.

Αλλά δύο βασικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες: οι γυναίκες και τα άτομα με ιστορικό ψυχικού τραύματος. Οι γυναίκες επειδή συνήθως το περιεχόμενο αρνητικών ειδήσεων εμφανίζουν καταστάσεις όπου τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που έχουν ζήσει βία κάνουν doomscrolling από φόβο. Δεν αισθάνονται ασφαλείς στον κόσμο και θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει ώστε να ηρεμήσουν το άγχος τους. Αλλά σε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, το doomscrolling λειτουργεί ως σκανδάλη του προυπάρχοντος τραύματος», εξηγεί ο δρ. Richard Mollica, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδήσεις με φρικιαστικό περιεχόμενο μπορεί να μας προκαλέσουν ναυτία. Δεν κάνουν όμως μόνο αυτό στον οργανισμό μας. Άλλες σωματικές εκδηλώσεις της υπερέκθεσης μας στην αρνητική ειδησεογραφία είναι οι πονοκέφαλοι, η μυϊκή ένταση, ο πόνος στον αυχένα και τους ώμους, η μειωμένη όρεξη, η δυσκολία στον ύπνο, ακόμη και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023 στο Applied Research in Quality of Life ανέλυσε τρεις ξεχωριστές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 1.200 ενήλικες από τις οποίες προέκυψε ότι το doomscrolling συνδέεται με χειρότερη ψυχική υγεία και ικανοποίηση από τη ζωή.

Μια μελέτη του Αυγούστου 2024 σε 800 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο Computers in Human Behavior Reports ενισχύει αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι το doomscrolling προκαλεί μεγαλύτερα επίπεδα υπαρξιακού άγχους - ένα αίσθημα τρόμου ή πανικού που προκύπτει όταν αντιμετωπίζουμε τους περιορισμούς της ύπαρξής μας.

Πώς να το περιορίσετε

Αν και η ενημέρωση για τα θέματα της επικαιρότητας είναι απαραίτητη, το doomscrolling δεν προσφέρει κανένα επιπλέον όφελος. Το αντίδοτο σε αυτόν τον εθισμό, αντίθετα με άλλους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αποχή αλλά η μείωση της έκθεσης

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την στρατηγική της εφαρμογής ορίων στην ψηφιακή έκθεση ή Δίαιτα περιορισμού έκθεσης στα μέσα, όπως την αναφέρει σχετικό άρθρο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ώστε το σώμα και το μυαλό μας να μπορούν να παίρνουν ανάσα από τα στρεσογόνα ερεθίσματα.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το κομοδίνο σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα, αλλά το να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε ευκολότερα την παρόρμηση να το πιάσετε στα χέρια σας με το που ξυπνάτε.

Ακολουθήστε το παράδειγμα στο χώρο εργασίας σας. Αντίστοιχα, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας σε ένα συρτάρι του γραφείου ή σε απόσταση 10 ή περισσότερων μέτρων από το σημείο όπου κάθεστε κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Μην τρώτε «αγκαλιά» με το κινητό. Την ώρα του γεύματος, αφήστε το τηλέφωνό σας σε ένα σημείο που είναι μακριά από το τραπέζι και βάλτε το σε αθόρυβη λειτουργία.

Γκριζάρετε τα χρώματα της οθόνης του κινητού. Αυτός ο τύπος οπτικού ορίου κάνει το σκρολάρισμα λιγότερο δελεαστικό, μειώνοντας τα επίπεδα κορεσμού των χρωμάτων στην οθόνη σας.

Αποκλείστε τις ειδοποιήσεις. Αυτού του είδους τα μπιπ και τα κουδουνίσματα - τα οποία μας ειδοποιούν για νέους τίτλους, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κτλ, μπορούν να σιγαστούν πολύ εύκολα μέσω των ρυθμίσεων του κινητού σας. Είναι κίνηση ματ ώστε να αποκατασταθούν οι ρόλοι και να χρησιμοποιείτε εσείς την συσκευή σας και όχι αυτή εσάς!

Απλά πείτε όχι. Πείτε στους ανθρώπους που μοιράζονται καταθλιπτικές ή βίαιες ιστορίες ότι δεν σας ενδιαφέρει.

Επικεντρωθείτε στα καλά. Γίνετε εθελοντές σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή υπηρετήστε έναν άλλον καλό σκοπό όπως ένα καταφύγιο ζώων. Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που απελευθερώνουν συναισθηματικά, όπως ένα μάθημα χορού ή περιπάτους στη φύση.

Μιλήστε με το γιατρό σας. Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε την καταστροφολογία ή ότι σας αναστατώνει εξαιρετικά, ήρθε η ώρα να το συζητήσετε με έναν επαγγελματία.

Πηγές: Healthline, Harvard Health Publishing, American Psychological Association

Τελευταία τροποποίηση στις 29/03/2025 - 09:17
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • ΚΙΝΗΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας στους τέσσερις εφήβους ζει με κάποια ψυχική διαταραχή - Τι συμβαίνει με τους αυτοτραυματισμούς
Ένας στους τέσσερις εφήβους ζει με κάποια ψυχική διαταραχή - Τι συμβαίνει με τους αυτοτραυματισμούς 28 Μαρτίου 2025
Βρετανία: Με απόφαση Στάρμερ η σειρά «Adolescence» θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια 01 Απριλίου 2025
Βρετανία: Με απόφαση Στάρμερ η σειρά «Adolescence» θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους
Υγεία
11/06/2025 - 11:31

Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους

Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας
Υγεία
29/05/2025 - 13:14

Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας

Τσάι matcha: Γιατί δεν πρέπει να το καταναλώνετε με το φαγητό
Διατροφή
27/05/2025 - 13:00

Τσάι matcha: Γιατί δεν πρέπει να το καταναλώνετε με το φαγητό

InnoHealth Forum: Oι νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
22/05/2025 - 21:37

InnoHealth Forum: Oι νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της Υγείας και του φαρμάκου

Ποια είναι η σωστή ώρα για ντους; Oι ειδικοί απαντούν
Υγεία
22/05/2025 - 09:00

Ποια είναι η σωστή ώρα για ντους; Oι ειδικοί απαντούν

Τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έως και 15 ετών
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 15:52

Τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έως και 15 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-The Athens Clinic: Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Mako
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 19:44
Bristol Myers Squibb: Κρίσιμες επαφές στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής
Pharma News
02/07/2025 - 14:48
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 12:45
ΠΣΦ: Αυτονόητη και δείγμα συνέπειας η ένταξη των Φυσικοθεραπευτών των Νοσοκομείων στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 13:42
Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 14:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo