Το ζήτημα της ασφάλειας των ασθενών κατά τη χρήση της ιατρικής Τεχνολογίας επισημάνθηκε κατά την έναρξη του 11th MedTech. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό στο Τζάνειο, υπογραμμίζοντας ότι είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΟΔΙΠΥ στο νοσοκομείο αλλά δεν αποφεύχθηκε το συμβάν, δηλώνοντας ντροπιασμένος για τον παράγοντα έλλειψης μελανιού στον εκτυπωτή που συνέβαλε στην απώλεια της ασθενούς.
Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και ταυτόχρονη ψηφιακή συμμετοχή μέσω του LiveOn Expo Complex, του καινοτόμου 3D συνεδριακού χώρου της LiveOn. Τη διοργάνωση υπογράφει η ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, στον θεσμικό του χαιρετισμό ανέφερε για πρώτη φορά σχετικά με το ιατρικό λάθος στο Τζάνειο Νοσοκομείο ότι ο ΟΔΙΠΥ είχε εντοπίσει ότι το νοσοκομείο δεν τηρούσε τις διαδικασίες με έγγραφη αναφορά και είχε στείλει ομάδα η οποία κατέληξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Άρα το σύστημα είχε αρχίσει να λειτουργεί. Στο εν λόγω νοσοκομείο συνήθιζαν να λειτουργούν με δικό τους τρόπο, όπως σχολίασε ο υπουργός. Με δεδομένο ότι τα λάθη είναι στην ανθρώπινη φύση, ο υπουργός υποστήριξε ότι το σύστημα που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να λειτουργεί ώστε να ελαχιστοποιεί τα λάθη.
Ο τρόπος που λειτουργούσε το Τζάνειο δεν απέκλειε το λάθος. Ο κ. Γεωργιάδης ανήγγειλε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες επιπτώσεις στην υγεία των νοσηλευόμενων εξαιτίας, πέρα από το λάθος του βοηθού νοσηλευτή «το σύστημα με κάνει να ντρέπομαι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός γιατί δεν είχε μελάνι ο εκτυπωτής και το βραχιολάκι που φορούσε η ασθενής δεν φαινόταν.
Εκφράζοντας την λύπη του για την κατάληξη της ασθενούς και την δοκιμασία της οικογένειάς της, ο υπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το ΕΣΥ. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι ήδη το ΕΣΥ βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης μέσω του ΟΔΙΠΥ των διαδικασιών για να αποφεύγονται τέτοια λάθη και στάθηκε στην εφαρμογή της αξιολόγησης από τους ασθενείς το επόμενο διάστημα που θα δώσει εικόνα για το ΕΣΥ από την πλευρά του χρήστη των υπηρεσιών Υγείας. Μέσω της διαδικασίας που δεν θα κρατιούνται προσωπικά δεδομένα, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός, θα μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές στην Υγεία οι οποίες μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν.
Στην Ομιλία – Παρουσίαση με τίτλο «“Erratum humanum Est”: Μπορούν να προβλεφθούν και να ελαχιστοποιηθούν ιατροτεχνολογικά σφάλματα στο νοσοκομειακό περιβάλλον;» ο Δημήτρης Κατσιφαράκης, Chief Executive Officer, ISRRT τόνισε ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί check list στα νοσοκομεία της χώρας γιατί μέχρι τώρα λειτουργούν στα χειρουργεία από τους νοσηλευτές.
Ειδικότερα για το τραγικό περιστατικό στο Τζάνειο ο κ. Κατσιφαράκης στηλίτευσε το γεγονός ότι στα εγχώρια νοσοκομεία δεν υπάρχουν προκαθορισμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου των μεταγγίσεων ο κ. Κατσιφαράκης υποστήριξε ότι τα πρωτόκολλα είναι σωστά, αλλά με βάση την εμπειρία του είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι διαδικασίες (βήμα-βήμα), οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε γραπτές και προσβάσιμες στο προσωπικό των νοσοκομείων.