Για τους παράγοντες που προκαλούν καθυστερήσεις στις κατ' οίκον παραδόσεις των φαρμάκων υψηλού κόστους μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε σεήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το κατ’ οίκον, ξεκίνησε πολύ καλά αλλά επειδή είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία του αναμενομένου αυτό έφερε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Οι καθημερινές παραγγελίες είναι 50% περισσότερες από ότι εμείς είχαμε προβλέψει. Άρα οι υποδομές της εταιρίας και του ΕΟΠΥΥ βρεθήκανε σε πολύ μεγάλη πίεση διότι τελικά η ροή είναι πολύ μεγαλύτερη. Όσον αφορά την αναμονή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζετε. Για νασταλεί ένα φάρμακο κατ’ οίκον, έχει μια διαδικασία. Αυτά είναι ακριβά φάρμακα. Πρώτα πρέπει να εγκριθεί από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό μπορεί να πάρει και 6 και 7 μέρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την εταιρία, έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ. Αφού εγκριθεί από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ μπορεί η εταιρία να το παραλάβει και να το στείλει.", εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Αναφέρθηκε δε και σε κάποια ευτράπελα που έχουν παρατηρηθεί:
"Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις,είχε πάει ο κούριερ δύο φορές, είχε πάρει τηλέφωνο δεν το είχε σηκώσει, είχε επιστρέψει το φάρμακο πίσω. Δηλαδή έχουμε και τέτοια προβλήματα. Είμαστε όμως σε μια φάση που έχουμε ενισχύσει πολύ το προσωπικό. Έχει ενισχύσει και ο ΕΟΠΥΥ τις δυνάμεις του, βάλαμε και διάταξη στη Βουλή που επιτρέπειστους φαρμακοποιούς των δημοσίων νοσοκομείων να μπορούν και αυτοί να κάνουν εγκρίσεις για να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία. Πιστεύω ότι σε ένα 10ημερο από σήμερα θα έχει εξομαλυνθεί».
Το νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Ο υπουργός περιέγραψε δε εν συντομία και την διαδικασία που θα ακολουθείται από τη Δευτέρα οπότε και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση στα νοσοκομεία.
«Τη Δευτέρα ξεκινάει η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς, άρα τα πρώτα sms θα τα πάρουν οι ασθενείς την επόμενη Παρασκευή, μετά από πέντε μέρες. Η ιδέα είναι να δώσουμε στους ασθενείς τη δυνατότητανα αξιολογούν οι ίδιοι τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η διαδικασία είναι η εξής: Παίρνεις το εξιτήριό σου και μετά από πέντε μέρες σου έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό σου με έναν URL κωδικό με ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Πληκτρολογείς τον ΑΜΚΑ σου και απαντάς σε 35 ερωτήσεις multiplechoice, από το αν είχες μεγάλη αναμονή, αν οι γιατροί σε εξυπηρέτησαν, αν το δωμάτιο είχε σεντόνιακτλ. Θέλω να παρακαλέσω τουςασθενείς να συμμετάσχουν σε αυτά τα ερωτηματολόγια. Νομίζω θα είναι χρήσιμο να ξέρει από πριν ο ασθενής ποιο νοσοκομείο έχει μεγάλη βαθμολογία».
Ικανοποίηση για το "βραχιολάκι" στα ΤΕΠ
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για πολύ ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στα ΤΕΠ. «Έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία«Ευαγγελισμός» απ’ όπου ξεκίνησε, στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», στο «Γεννηματάς» και στο ΚΑΤ. Τις επόμενες εβδομάδες σταδιακά θα μπει και σε αλλά νοσοκομεία. Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική. Πλέον με το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενώνέχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε όλο το σύστημα από την αρχή έως το τέλοςκαι αυτό έχει λειτουργήσει ευεργετικά για τον ασθενή. Η μεγαλύτερη αναμονή που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα στο ΚΑΤ είναι 6,5 ώρες. Πριν από έξι μήνες οι αναμονές ήταν 9 και 10 ώρες, άρα έχουμε ήδη μεγάλη διαφορά. Έχει υπάρξει και αναμονή 1,5 ώρα. Να ξέρετεωστόσο ότι η μεγάλη αναμονή είναι στο ελαφρύτερο περιστατικό, τα βαριά περιστατικά μπαίνουν αμέσως».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, μίλησε και για τον ενιαίο τηλεφωνικό αριθμό «1535»:
«Την Τρίτη ξεκινάει η καινούργια τηλεφωνική γραμμή «1566». Όλα τα της υγείας σε ένα τηλέφωνο με ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο. Πώς είναι το «1535» στο Υπουργείο Εργασίας για τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ που άλλαξε τα πάντα εκεί; Εμείς θα έχουμε το «1566»».