«Η αξιολόγηση με SMS δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα παροχών Υγείας, τις αναμονές και την ταλαιπωρία των ασθενών, την υπερεργασία των υγειονομικών και δεν φτιάχτηκε για αυτό. Χρειάζονται αξιολόγηση για να ανοίξουν τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες ή τα κλειστά νοσοκομεία που εκείνοι έκλεισαν ή για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό;», αναφέρει μεταξύ άλλων στην αιχμηρή ανακοίνωσή της και δηλώνει ξεκάθαρα πως «το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων, ούτε φυσικά δημιουργήθηκε με αυτόν τον σκοπό».
Οι γιατροί καταγγέλλουν το μέτρο της αξιολόγησης ως ένα επικοινωνιακό εργαλείο μετακύλισης ευθυνών στους υγειονομικούς και τις διοικήσεις, ενώ η πολιτική ηγεσία αποποιείται κάθε ευθύνη.
«Οι ασθενείς στο σκοτάδι»
Η ΕΙΝΑΠ θέτει το ζήτημα της ποιότητας και του βάθους της πληροφόρησης των πολιτών. «Με τι εργαλεία καλούνται οι ασθενείς να αξιολογήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες;», διερωτάται χαρακτηριστικά και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Ξέρει ο ασθενής που περιμένει 20 ώρες για αξονική ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 2-3 μηχανήματα, αλλά λειτουργεί μόνο το 1 λόγω έλλειψης ακτινολόγων;
- Ξέρει ο υποψήφιος για χειρουργείο ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Αττική είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού;
- Γνωρίζει ο ασθενής ότι για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις φταίει η δραματική αναλογία 1 νοσηλευτή ανά 30 ή και 60 ασθενείς, όταν η πρόβλεψη είναι 1 προς 8 ή 10;
Η Ένωση υπενθυμίζει, επίσης, ότι δεκάδες κρεβάτια ΜΑΦ, ΜΕΘ και άλλων κρίσιμων μονάδων παραμένουν κλειστά στο Λεκανοπέδιο από την εποχή της πανδημίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Η αξιολόγηση στην παραπάνω συνθήκη «αν είναι αρνητική, θα φταίνε οι γιατροί – Αν είναι θετική, επιβραβεύεται η πολιτική τους», όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.
Για την ΕΙΝΑΠ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος και πολιτικά κυνικός: «Την αρνητική αξιολόγηση θα τη φορτωθούν οι εργαζόμενοι και τοπικά οι διοικήσεις – την όποια θετική θα τη διαφημίσει η κυβέρνηση ως επιτυχία της πολιτικής της. Μονά – ζυγά δικά τους».
Σύμφωνα με την Ένωση, η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο με διπλή πολιτική στόχευση:
- Αποποίηση ευθυνών για την υποβάθμιση του ΕΣΥ.
- Αξιοποίηση της αξιολόγησης ως εργαλείο πειθάρχησης και φίμωσης των εργαζομένων.
Φόβοι για συγχωνεύσεις και διώξεις
Η ΕΙΝΑΠ εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, το σύστημα αξιολόγησης θα μετατραπεί σε εργαλείο διώξεων.
«Γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία μας ότι τέτοιου είδους "εργαλεία αξιολόγησης" αξιοποιούνται για να προωθηθούν αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις: συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και νοσοκομείων, με πρόσχημα τις χαμηλές αξιολογήσεις. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για πειθαρχικές διώξεις και πιθανές απολύσεις συναδέλφων που πρωτοστατούν στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών κατάρρευσης του ΕΣΥ», προειδοποιεί η Ένωση.
Η πραγματική αξιολόγηση
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμηνύουν ότι η αληθινή αξιολόγηση δεν χρειάζεται ψηφιακές φόρμες: την εισπράττουν καθημερινά από τους ίδιους τους ασθενείς.
«Σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς μέσα και χωρίς στήριξη, οι γιατροί του ΕΣΥ παλεύουν για την ανθρώπινη, δημόσια και δωρεάν Υγεία. Χωρίς να κοιτάζουν κανέναν στην τσέπη. Αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία και όχι από το Υπουργείο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η ΕΙΝΑΠ ζητά:
- Άμεση προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, με μόνιμο προσωπικό.
- Άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και κρίσιμων μονάδων που παραμένουν ανενεργές.
- Καμία μετακύλιση ευθυνών στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.
- Απόσυρση κάθε σχεδίου πειθαρχικής φίμωσης και τιμωρητικής αξιολόγησης.
«Δεν φτιάχνεις το ΕΣΥ με SMS – το στηρίζεις με μόνιμο προσωπικό, με πόρους, με πολιτική βούληση να παραμείνει δημόσιο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.