ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς έγκριση από την ΕΕ νέα θεραπεία για τη σπάνια νόσο του κινητικού νευρώνα

Pharma Policy
PIXABAY
Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας νέας θεραπείας για τους ενήλικες ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα ασθένεια που προκαλεί αδυναμία των μυών και οδηγεί σε παράλυση.
Δευτέρα, 04/03/2024 - 11:17
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Το Qalsody (tofersen) ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με ALS, οι οποίοι φέρουν μεταλλαγμένο γονίδιο της υπεροξειδικής δισμουτάσης 1 (SOD1).

Στους ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό που ελέγχουν την εκούσια κίνηση επιδεινώνονται σταδιακά, προκαλώντας αυξανόμενη απώλεια της μυϊκής λειτουργίας και παράλυση των εκούσιων μυών, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών μυών, η οποία τελικά οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ALS είναι μια καταστροφική διαταραχή. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης με ALS κυμαίνεται από δύο έως πέντε χρόνια.

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την ασθένεια είναι άγνωστα, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε περίπου 2% των ατόμων που ζουν με ALS, η πάθηση προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που οδηγεί στην παραγωγή ελαττωματικών ενζύμων SOD1, προκαλώντας το θάνατο των υγιειών νευρικών κυττάρων.

Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο μία θεραπεία για την ALS που έχει εγκριθεί στην ΕΕ, η ριλουζόλη. Στους ασθενείς προσφέρεται υποστηρικτική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου, όπως σωματική, εργοθεραπεία ή λογοθεραπεία και υποστήριξη της αναπνοής. Υπάρχει μεγάλη ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες που διατηρούν τη μυϊκή λειτουργία και παρατείνουν τη ζωή των ασθενών με ALS.

Το Qalsody είναι ένα ολιγονουκλεοτίδιο που συνδέεται με το mRNA του γονιδίου SOD1 για να μειώσει την παραγωγή της πρωτεΐνης SOD1, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της ALS.

Η γνώμη της επιτροπής φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του EMA βασίζεται στο σύνολο των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του στοχευμένου τρόπου δράσης του φαρμάκου, των επιδράσεων που παρατηρήθηκαν σε ζωικό μοντέλο SOD1, των βιοδεικτών και των κλινικών δεδομένων.

Τα κλινικά δεδομένα προέκυψαν από μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη διάρκειας 28 εβδομάδων σε 108 ασθενείς ηλικίας 23 έως 78 ετών με αδυναμία που αποδίδεται στην ALS και μετάλλαξη του γονιδίου SOD-1 που επιβεβαιώθηκε από κεντρικό εργαστήριο. Η μελέτη ανέθεσε τυχαία σε 108 ασθενείς σε αναλογία 2:1 να λάβουν θεραπεία ενδοδερμικά (μέσω ένεσης στη σπονδυλική στήλη) είτε με Qalsody είτε με εικονικό φάρμακο για 24 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης μετρήθηκε η ελαφριά αλυσίδα νευροϊνιδίων πλάσματος (NfL) ως δείκτης βλάβης και φθοράς των αξόνων (δομές που μοιάζουν με νήμα και συνδέονται με τα νευρικά κύτταρα και στέλνουν σήματα μακριά από το κύτταρο). Παρατηρήθηκαν μειώσεις κατά περίπου 60% στις συγκεντρώσεις NfL στο πλάσμα στους ασθενείς που έλαβαν Qalsody σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη νευρωνική βλάβη. Παρατηρήθηκε επίσης αριθμητική βελτίωση στις φυσικές ικανότητες των ασθενών που έλαβαν Qalsody σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν εικονικό φάρμακο, όπως μετρήθηκε με την τυποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης γνωστή ως «ALS Functional Ratings Scale-Revised» (ALSFRS-R)[1].

Η επιτροπή του EMA ζήτησε από τον αιτούντα να υποβάλει δεδομένα μετά την έγκριση για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του Qalsody, βάσει μιας ανοικτής μακροπρόθεσμης μελέτης επέκτασης, συνεργασίας με δύο μητρώα ασθενειών και μιας μελέτης που βασίζεται σε μητρώο παρατήρησης. Επιπλέον, θα διερευνηθεί εάν η χρήση του tofersen μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση κλινικά εκδηλωμένης ALS σε προσυμπτωματικούς ασθενείς με SOD1-ALS.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος, κόπωση, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκός πόνος και αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και πρωτεϊνών στο εγκεφαλικό και νωτιαίο μυελό.

Η CHMP ζήτησε τη γνώμη των εκπροσώπων των ασθενών κατά την αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων του Qalsody για να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες των ασθενών και η οπτική τους λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία λήψης ρυθμιστικών αποφάσεων.

Η σύσταση της επιτροπής αφορά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό εξαιρετικές συνθήκες. Αυτή η οδός χορήγησης άδειας επιτρέπει στους ασθενείς την πρόσβαση σε φάρμακα για τα οποία δεν μπορούν να ληφθούν πλήρη δεδομένα υπό κανονικές συνθήκες χρήσης, είτε επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι ασθενείς με την ασθένεια, είτε επειδή η συλλογή πλήρων πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου θα ήταν ανήθικη, είτε επειδή υπάρχουν κενά στην επιστημονική γνώση. Τα φάρμακα αυτά υπόκεινται σε ειδικές υποχρεώσεις και παρακολούθηση μετά την έγκριση.

Η γνώμη που εξέδωσε η CHMP αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα στην πορεία του Qalsody προς την πρόσβαση των ασθενών και αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση απόφασης σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόλις χορηγηθεί η άδεια κυκλοφορίας, οι αποφάσεις σχετικά με την τιμή και την αποζημίωση θα ληφθούν σε επίπεδο κάθε κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τον δυνητικό ρόλο ή τη χρήση αυτού του φαρμάκου στο πλαίσιο του εκάστοτε εθνικού συστήματος υγείας.

  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ALS
  • EMA
  • ΝΟΣΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΝΕΥΡΩΝΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγγελής: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για να αναπτύξουν κλινικές μελέτες και "ορφανά φάρμακα"»
Αγγελής: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για να αναπτύξουν κλινικές μελέτες και "ορφανά φάρμακα"» 29 Φεβρουαρίου 2024
ΕΟΦ: Οδηγίες προς φορείς και ασθενείς να δηλώσουν τις ελλείψεις φαρμάκων 06 Μαρτίου 2024
ΕΟΦ: Οδηγίες προς φορείς και ασθενείς να δηλώσουν τις ελλείψεις φαρμάκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30

Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32

Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA
Pharma Policy
25/02/2026 - 13:36

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ
Pharma Policy
24/02/2026 - 18:11

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00

To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα επίπεδα γύρης μπορούν να σαμποτάρουν τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων στα σχολεία
Υγεία
04/03/2026 - 12:00
Όταν η ενημέρωση γίνεται βίωμα: Μια νέα προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
04/03/2026 - 11:39
Όταν οι αποφάσεις μας επηρεάζουν και άλλους μειώνεται η σιγουριά που έχουμε στα κριτήρια μας
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 11:00
Τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή
Υγεία
04/03/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα
Υγεία
04/03/2026 - 08:53
Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01
ΑΔΕΔΥ: Να διατεθούν άμεσα τεστ γρίπης στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 03:39
Δωρεά απινιδωτή στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Τρίπολης από το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 00:11
ΕΙΕΠ: «Οκτώ δισεκατομμύρια λόγοι να δράσουμε κατά της παχυσαρκίας»
Health Talk
03/03/2026 - 23:23
Θεσσαλονίκη: Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρωτοπορεί στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος
Υγεία
03/03/2026 - 22:08
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27
Νέα θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού
Υγεία
03/03/2026 - 18:44
Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική και τις συνθήκες εφημέρευσης
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 18:09
Γεωργιάδης: Επιδιώκεται παράταση της δράσης για την παχυσαρκία και μετά το Ταμείο Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 17:46
Απλές συμβουλές για υγιέστερα, ομορφότερα μαλλιά την Άνοιξη
Ομορφιά
03/03/2026 - 17:08
Γεωργιάδης: «Πολύτιμο εργαλείο για το πρόγραμμα "Health-IQ" πλατφόρμα "Quality-for-All"»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 16:41
Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11
ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo