ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη κόμβος καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων

Pharma Policy
PEXELS
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί πάνω από 230 ορφανά φάρμακα για την αντιμετώπιση σπάνιων νόσων.
Παρασκευή, 14/06/2024 - 11:14
— Photo: PEXELS
Φράνκα Παναγιωτοπούλου Φράνκα Παναγιωτοπούλου

Οι ασθένειες αποτελούσαν ανέκαθεν μια μεγάλη πρόκληση για την αντιμετώπισή τους, με την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία να έχει ριχτεί στη μάχη και μάλιστα με εντυπωσιακά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των καινοτόμων φαρμάκων, η Ευρώπη έχει κάνει μεγάλα άλματα όσον αφορά στην ανακάλυψη σκευασμάτων που βοηθούν στην επιβράδυνση αλλά και στην αντιμετώπιση σοβαρών και ενίοτε σπάνιων ασθενειών.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν μιας πιο αποτελεσματικής και προσαρμοσμένης θεραπείας η οποία βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά και τα επίπεδα πρόγνωσης της ασθένειας τους.

Αδιαμφισβήτητα, η Ευρώπη κατέχει εκτός από καταξιωμένους επιστήμονες, προηγμένες ερευνητικές εγκαταστάσεις αλλά και κανονισμούς οι οποίοι συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον για επιτυχία στη βιοτεχνολογία.

Κόμβος καινοτομίας για σπάνιες ασθένειες

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί πάνω από 230 ορφανά φάρμακα (OMP), δηλαδή σκευάσματα που σχεδιάζονται για την αντομετώπιση σπάνιων νόσων.

Καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Ευρωπαϊκής βιοτεχνολογίας έχουν παίξει οι γονιαδιακές θεραπείες καθώς και τα εργαλεία που χρειάζονται για την επεξεργασία τους, οι θεραπείες που βασίζονται στο RNA, αλλά και εκείνες για αντικατάσταση ενζύμων και μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Όπως αναφέρει σε έρευνά του το European Pharmaceutical Review η μεγαλύτερη χρήση θεραπειών βασίζεται στις ομαδοποιημένες, τακτικά διακεκομμένες, σύντομες παλινδρομικές επαναλήψεις (clustered regularly interspaced short palindromic repeats CRISPR). Αυτή η μέθοδος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο της ιατρικής ακριβείας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες σπάνιες παθήσεις που η αντιμετώπισή τους χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία θέτει τον πήχη πολύ ψηλά. Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη να ενισχυθεί το οικοσύστεμα των επιστημων υγείας για να επιβραβεύσει την καινοτομία που δημιουργείται από τις ευρωπαϊκές χώρες και να παρέχει λύσεις για όλους τους ασθενείς.

Σε αυτό συμμετέχουν μεγάλες και μικρές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες γεγονός που αποτελεί σημαντικό κόμβο καινοτομίας για θεραπείες σπάνιων ασθενειών.

Εν μέσω παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει υποστηρικτικές πολιτικές για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την πρόσβαση σε θεραπείες σπάνιων ασθενειών για τους ασθενείς της.

Η χρυσή τομή μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας

Ο ρόλος των ρυθμιστικών φορέων όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι να αξιολογούν τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα νέα φάρμακα που θα διατεθούν στην αγορά.

Αυτό, μπορεί να επηρεάσει τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς οι αυστηροί κανόνες στο στάδιο της προέγκρισης ενός φαρμάκου πιθανόν να εμποδίσουν την χρήση καινοτόμων διαδικασιών.

Επομένως, απαιτείται ρυθμιστική ευελιξία που να επιτρέπει τη διασφάλιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας αλλά και της ασφάλειας των νέων φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο EMA έχει προτείνει νέους κανονισμούς για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της εύκολης πρόσβασης, ενός οικονομικού πλαφόν αλλά και της βιωσιμότητας των φαρμάκων. Επιπρόσθετα, εργάζεται ώστε να υπάρχει έντονη υποστήριξη των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών βιομηχανιών στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων, φαρμάκων.

Μια βασική πτυχή αυτής της πρότασης είναι η μείωση του χρονικού πλαισίου της τυπικής διαδικασίας έγκρισης από 210 ημέρες στις 180. Η υιοθέτηση ενός συστήματος «κυλιόμενης αναθεώρησης» θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εξετάζουν τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για μεμονωμένα φάρμακα. Η εν λόγω διαδικασία θα επισπεύσει την κυκλοφορία τους στην αγορά και δεν θα χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι δοκιμές για το σύνολο των φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, ο EMA έχει υιοθετήσει μια fast track αξιολόγηση ενός φαρμάκου που απαιτεί μόλις 150 ημέρες για την έγκρισή του από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP). Προκειμένου όμως να χορηγηθεί η ταχεία έγκριση, η φαρμακευτική εταιρεία θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι το νέο, υπό εξέταση, προϊόν προσφέρει σημαντική θεραπευτική, επιστημονική ή τεχνική καινοτομία για τη θεραπεία, την πρόληψη ή τη διάγνωση μιας ασθένειας.

Ο πρώτος λόγος ανήκει στους ασθενείς

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το γεγονός ότι οι ασθενείς εκπροσωπούνται μέσω διοικητικών συμβουλίων ή επιστημονικών επιτροπών αλλά και διάφορων νόμιμων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Εργασίας Ασθενών και Καταναλωτών (PCWP).

Η συμμετοχή των ασθενών μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορεί επίσης να γίνει μέσω ενός επιστημονικού εμπειρογνώμονα για την παροχή συμβουλών κατά τη συμπλήρωση των πρωτοκόλλων, την εξέταση εγγράφων και τη διαβούλευση με τις σχετικές επιστημονικές επιτροπές.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2024 - 09:52
  • EMA
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Σήμερα έγινε η πρώτη εισαγωγή στην Ελλάδα του φαρμάκου για την Αταξία του Φρίντριχ»
Γεωργιάδης: «Σήμερα έγινε η πρώτη εισαγωγή στην Ελλάδα του φαρμάκου για την Αταξία του Φρίντριχ» 13 Ιουνίου 2024
Η εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας ως μοναδική ευκαιρία επένδυσης 18 Ιουνίου 2024
Η εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας ως μοναδική ευκαιρία επένδυσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56

ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11

Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια

Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»
Pharma Policy
24/04/2026 - 19:31

Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»

Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27

Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03
Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo