ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεργασία Novartis με Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για θεραπεία για τη δρεπανοκυτταρική νόσο

Pharma News
PEXELS
Η Novartis ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία επιχορήγησης με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ίδρυμα θα παράσχει χρηματοδοτική υποστήριξη για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη μιας in vivo γονιδιακής θεραπείας άπαξ χορήγησης για τη δρεπανοκυτταρική νόσο (SCD).
Πέμπτη, 18/03/2021 - 15:11
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Το έργο ενώνει την τεχνογνωσία της Novartis στην ανακάλυψη φαρμάκων και στις γονιδιακές θεραπείες με τους φιλανθρωπικούς στόχους του Ιδρύματος Gates, να διευρύνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της δυνητικά απειλητικής για τη ζωή, γενετικής νόσου.

«Οι υπάρχουσες προσεγγίσεις γονιδιακών θεραπειών για τη δρεπανοκυτταρική νόσο είναι δύσκολο να επιτευχθούν σε μεγάλη κλίμακα και αντιμετωπίζουν εμπόδια να φτάσουν στη συντριπτική πλειονότητα αυτών που πλήττονται από αυτήν την εξουθενωτική ασθένεια», δήλωσε ο Jay Bradner, Αιματολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της Novartis (NIBR). «Πρόκειται για μια πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης».

Η SCD είναι μια κληρονομική ασθένεια αίματος - μία από τις πιο παλιές, γνωστές και συχνότερες γενετικές διαταραχές. Η ασθένεια πλήττει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 300.000 άτομα ετησίως να γεννιούνται με την πάθηση 1. Επηρεάζει δυσανάλογα τα άτομα αφρικανικής καταγωγής και η υποσαχάρια Αφρική φέρει περίπου το 80% του βάρους της νόσου2. Είναι επίσης κοινή σε άτομα με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Ινδία, καθώς και πολλές χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Τουρκία.

Η SCD, είναι μια σύνθετη γενετική διαταραχή που επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, μειώνει την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο

αποτελεσματικά και από νωρίς εξελίσσεται σε χρόνια αγγειακή νόσο 1,3,4,5. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε οξεία επεισόδια πόνου γνωστά ως κρίσεις δρεπανοκυτταρικού πόνου, ή αγγειο-αποφρακτικές κρίσεις, καθώς και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές 76,7,8. Η επακόλουθη, συχνή νοσηλεία, που σχετίζεται με τη δρεπανοκυτταρική νόσο σε συνδυασμό με τη συνολική έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας, επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τη συνολική οικονομία. Ακόμα και με τη βέλτιστη διαθέσιμη σήμερα φροντίδα, η SCD συνεχίζει να προκαλεί πρόωρους θανάτους και αναπηρίες.

Ενώ η γενετική αιτία της SCD είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, μόλις πρόσφατα ο ιατρικός κόσμος έχει αποκτήσει τα εργαλεία, για να επέμβει ενδεχομένως στο λάθος γονίδιο που προκαλεί την ασθένεια. Οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές, που βασίζονται σε γονίδια απαιτούν την εξαγωγή κυττάρων από έναν ασθενή, την τροποποίηση αυτών των κυττάρων σε ένα εργαστήριο και, στη συνέχεια, την επανεισαγωγή τους στον ασθενή μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας που μοιάζει με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τα εργαστήρια, οι εγκαταστάσεις παραγωγής και η νοσοκομειακή υποδομή για τέτοιου είδους διαδικασίες συχνά δεν υπάρχουν στις περιοχές, όπου η SCD είναι πιο διαδεδομένη, αποκλείοντας την συντριπτική πλειονότητα αυτών, που πάσχουν από τη νόσο από αυτές τις γονιδιακές θεραπείες που μπορούν να αλλάζουν τη ζωή τους.

«Οι γονιδιακές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στον τερματισμό της απειλής ασθενειών όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος, αλλά μόνο εάν μπορούμε να τις κάνουμε πολύ πιο προσιτές και πρακτικές μέσω ρυθμίσεων για χαμηλούς πόρους», δήλωσε ο Trevor Mundel, Πρόεδρος για την Παγκόσμια Υγεία του Ίδρυμα Gates. «Αυτό που είναι συναρπαστικό για αυτό το έργο, είναι το ότι καλεί τη φιλόδοξη επιστήμη για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, ως κινητήρια δύναμη της επιστημονικής και ιατρικής προόδου, όχι ως μεταγενέστερη σκέψη. Διατηρεί επίσης την υπόσχεση να εφαρμόσει εκπαιδευτικές πρακτικές που αντλήθηκαν, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιθανών θεραπευτικών επιλογών για άλλες εξασθενητικές ασθένειες που πλήττουν πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος, όπως ο HIV. "

Η Novartis οραματίζεται την ανάπτυξη μιας in vivo γονιδιακής θεραπείας εύκολη στην πρόσβαση για την SCD, που θα μπορούσε ενδεχομένως να χορηγηθεί άπαξ και απευθείας στον ασθενή, χωρίς την ανάγκη τροποποίησης των κυττάρων σε εργαστήριο. Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα να μετριάσει την ανάγκη για παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη παραμονή στο νοσοκομείο ή εξειδικευμένη εργαστηριακή υποδομή. Για να διευκολύνει την έρευνα, το Ίδρυμα Gates συμφώνησε να παράσχει χρηματοδοτική υποστήριξη για μια ερευνητική ομάδα εντός του NIBR που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην ανάπτυξη μιας προσέγγισης για την παροχή αυτής της πιθανής θεραπείας. Η Novartis θα παρέχει υποστήριξη σε είδος και πρόσβαση στη σειρά τεχνολογιών και πόρων της.

Εκτός από τη χρηματοδότηση της έρευνας, το Ίδρυμα Gates προσδίδει τη μακρά ιστορία του και την εμπειρία του στην παγκόσμια υγεία σε αυτήν τη συνεργασία. Ως μέρος της πρώιμης στρατηγικής σχεδιασμού φαρμάκων, η Novartis θα δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των εμποδίων πρόσβασης και διανομής που θέτουν οι περιορισμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ η συμφωνία χρηματοδότησης περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρόσβασης σε τυχόν νέες καινοτομίες.

«Η Novartis είναι υπερήφανη που ηγείται αυτής της προσπάθειας για την ανακάλυψη μιας γενετικής θεραπείας εύκολης στην πρόσβαση για τη δρεπανοκυτταρική νόσο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates», δήλωσε ο Lutz Hegemann, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Παγκόσμιας Υγείας της Novartis. «Στην ίδια γραμμή με το όραμά μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη και την καινοτομία για να φανταστούμε τον τρόπο αντιμετώπισης της SCD για ασθενείς σε όλο τον κόσμο».

Η συμφωνία βασίζεται στη δέσμευση της Novartis να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με δρεπανοκυτταρική νόσο μέσω της ανάπτυξης νέων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της crizanlizumab, στρατηγικών συνεργασιών με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και υποστήριξη για παρεμβάσεις όπως η εξέταση νεογέννητων και η διανομή υφιστάμενων.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/03/2021 - 15:17
  • NOVARTIS
  • ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΣΦΕΕ διέθεσε φάρμακα σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών
Ο ΣΦΕΕ διέθεσε φάρμακα σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών 18 Μαρτίου 2021
Σκεύασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου 18 Μαρτίου 2021
Σκεύασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00

Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι

Επαναστατική θεραπεία επιβράδυνε κατά 75% τη νόσο του Χάντινγκτον
Υγεία
24/09/2025 - 15:19

Επαναστατική θεραπεία επιβράδυνε κατά 75% τη νόσο του Χάντινγκτον

Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 12:48

Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

Νέος oδηγός από τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας για τις αιμοσφαιρινοπάθειες
Patient Talk
24/07/2025 - 17:46

Νέος oδηγός από τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας για τις αιμοσφαιρινοπάθειες

Roche: Προσωρινή αναστολή αποστολών γονιδιακής θεραπείας εκτός ΗΠΑ
Pharma Policy
23/07/2025 - 15:13

Roche: Προσωρινή αναστολή αποστολών γονιδιακής θεραπείας εκτός ΗΠΑ

Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08

Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 18:00
Αμινοξύ "καθρέφτης" μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λιμοκτονήσουν χωρίς να βλάψει τα υγιή
Υγεία
13/03/2026 - 17:00
Οι περισσότερες ενέργειες μας καθημερινά είναι στον "αυτόματο πιλότο"
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 16:00
Τι είναι το εξάνθημα Disney και πότε κινδυνεύετε να το εκδηλώσετε
Υγεία
13/03/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους
Digital Health
13/03/2026 - 14:00
ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός
Υγεία
13/03/2026 - 13:00
Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες
Υγεία
13/03/2026 - 12:00
Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης για ασθενείς-experts εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού
Patient Talk
13/03/2026 - 10:25
Alzheimer: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν
Fitness
13/03/2026 - 10:00
Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00
Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» συμμετέχει σε παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία για τις διαταραχές ύπνου
Υγεία
13/03/2026 - 07:29
Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44
ΕΟΠΑΕ: Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για τη χορήγηση ναλοξόνης στην Καβάλα
Επικαιρότητα
13/03/2026 - 00:08
Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»
Digital Health
12/03/2026 - 23:36
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία «σπάει τα ταμπού» με νέα ενημερωτική εκστρατεία
Health Talk
12/03/2026 - 23:02
Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Υγεία
12/03/2026 - 22:42
ΠΟΝ: Υγεία των νεφρών για όλους - Φροντίδα για τους ανθρώπους, προστασία του πλανήτη
Patient Talk
12/03/2026 - 22:01
Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27
Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo