Ένα νέο ενέσιμο φάρμακο εβδομαδιαίας χορήγησης θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, αντικαθιστώντας ενδεχομένως την ανάγκη για πολλαπλή ημερήσια λήψη από στόματος σκευασμάτων.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) έχουν αναπτύξει μια ενέσιμη σύνθεση μακράς δράσης που χορηγεί σταθερή δόση λεβοντόπα και καρβιντόπα - δύο βασικά φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον - για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Drug Delivery and Translational Research.
Η βιοδιασπώμενη σύνθεση εγχύεται κάτω από το δέρμα ή στον μυϊκό ιστό, όπου απελευθερώνει σταδιακά το φάρμακο σε διάστημα επτά ημερών.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευρολογική διαταραχή. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία και τα συμπτώματα - τρόμος, ακαμψία και αργές κινήσεις - αντιμετωπίζονται με από του στόματος φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται αρκετές φορές την ημέρα.
Η συχνή χορήγηση αποτελεί επιβάρυνση, ειδικά για τους ηλικιωμένους ασθενείς ή εκείνους με δυσκολίες κατάποσης, οδηγώντας σε ασταθή επίπεδα φαρμάκου, περισσότερες παρενέργειες και μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Sanjay Garg, από το Κέντρο Φαρμακευτικής Καινοτομίας της UniSA, λέει ότι το νέο ενέσιμο φάρμακο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας και τη συμμόρφωση των ασθενών.
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια σύνθεση που απλοποιεί τη θεραπεία, βελτιώνει τη συμμόρφωση των ασθενών και διατηρεί σταθερά τα θεραπευτικά επίπεδα του φαρμάκου. Αυτή η εβδομαδιαία ένεση θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη φροντίδα του Πάρκινσον», λέει ο καθηγητής Garg.
«Η λεβοντόπα είναι η θεραπεία αναφοράς για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά η σύντομη διάρκεια ζωής της σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται αρκετές φορές την ημέρα».
Η Deepa Nakmode, διδακτορική φοιτήτρια του UniSA, αναφέρει ότι το εμφύτευμα in situ έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώνει σταθερά τόσο τα λεβοντόπα όσο και τα καρβιντόπα σε διάστημα μιας εβδομάδας, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα στο πλάσμα και μειώνοντας τους κινδύνους που συνδέονται με τις διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων του φαρμάκου.
«Μετά από χρόνια εστιασμένης έρευνας, είναι απίστευτα ικανοποιητικό να βλέπουμε την καινοτομία μας στα ενέσιμα φάρμακα μακράς δράσης για τη νόσο του Πάρκινσον να φτάνει σε αυτό το στάδιο. Η εφεύρεσή μας έχει πλέον κατατεθεί για κατοχύρωση με πατέντα στην Αυστραλία», λέει η Nakmode.
Το ενέσιμο τζελ συνδυάζει ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές PLGA εγκεκριμένο από τον FDA με Eudragit L-100, ένα πολυμερές ευαίσθητο στο pH, για να επιτυγχάνεται ελεγχόμενη και παρατεταμένη απελευθέρωση του φαρμάκου.
Εκτεταμένες εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του συστήματος:
- Πάνω από το 90% της δόσης λεβοντόπα και πάνω από το 81% της δόσης καρβιντόπα απελευθερώθηκε σε διάστημα επτά ημερών.
- Το εμφύτευμα αποικοδομήθηκε κατά περισσότερο από 80% μέσα σε μια εβδομάδα και δεν παρουσίασε σημαντική τοξικότητα σε δοκιμές βιωσιμότητας των κυττάρων.
- Η σύνθεση μπορεί να χορηγηθεί εύκολα μέσω μιας λεπτής βελόνας 22 gauge, ελαχιστοποιώντας την ενόχληση και εξαλείφοντας την ανάγκη για χειρουργικό εμφύτευμα.
«Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι βαθιές», λέει ο καθηγητής Garg. «Η μείωση της συχνότητας χορήγησης από πολλές φορές την ημέρα σε μία εβδομαδιαία ένεση αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία του Πάρκινσον. Δεν βελτιώνουμε απλώς τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου, αλλά και τη ζωή των ασθενών».
Ο καθηγητής Garg αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί σε άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, η διαχείριση του πόνου και οι χρόνιες λοιμώξεις που απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων.
Το σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να απελευθερώνει φάρμακα για μια περίοδο που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με τις θεραπευτικές ανάγκες.
Οι επιστήμονες της UniSA ελπίζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στο εγγύς μέλλον και διερευνούν τις δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης.