ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα

Pharma News
Moderna και MSD: Εξατομικευμένες θεραπείες mRNA έδειξαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα
Γράφει η Michelle Brown, MD, Ph.D. Ογκολόγος, Program Leader της Moderna
Τρίτη, 06/06/2023 - 12:25
— Photo: freepik
News4Health Team News4Health Team

Ο καρκίνος κάθε ατόμου είναι διαφορετικός επειδή τα καρκινικά κύτταρα έχουν γενετικές μεταλλάξεις που τα καθιστούν μοναδικά, γεγονός που μπορεί να κάνει τον καρκίνο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Γι' αυτό, σε συνεργασία με τη MSD η Moderna ερευνά φάρμακα mRNA που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για έναν μεμονωμένο ασθενή.

Οι εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων (INT) είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που προσαρμόζει τη θεραπεία στον ατομικό καρκίνο του κάθε ασθενούς.

Εξατομίκευση της έρευνας για τον καρκίνο

Ακόμη και μετά από 50 χρόνια κλινικών δοκιμών, οι προσεγγίσεις που βασίζονται στο εμβόλιο κατά του καρκίνου είχαν μικρή επιτυχία, καθώς κανένα εμβόλιο που να περιέχει αγωγή κατά του καρκίνου δεν έδειξε όφελος επιβίωσης χωρίς υποτροπές σε σύγκριση με το παραδοσιακό πρότυπο περίθαλψης.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ανοσοθεραπείας έχουν αλλάξει την κατανόησή μας για τον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.

Με βάση τις εξελίξεις στην ανοσολογική κατανόηση και τη βιολογία του καρκίνου, ερευνούμε και αναπτύσσουμε μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, ειδική για τον όγκο κάθε ασθενούς.

Η Moderna, σε συνεργασία με την MSD, διερευνά τα INTs ως μια θεραπευτική επιλογή που έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει και να ενεργοποιήσει δυνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα για να αυξήσει την ικανότητά του να καταπολεμά τον καρκίνο.

Τα καρκινικά κύτταρα εκφράζουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες ή νεοαντιγόνα, που συνήθως δεν παρατηρούνται στα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτές οι καρκινικές πρωτεΐνες συνθέτουν το καρκινικό «δακτυλικό αποτύπωμα» ενός ασθενούς.

Οι εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων έχουν σχεδιαστεί με στόχο να ταιριάζουν ειδικά με το μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα καρκίνου ενός ασθενούς.

Ο στόχος των εξατομικευμένων θεραπειών νεοαντιγόνων είναι να εκπαιδεύσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να αναγνωρίζουν τις πρωτεΐνες των δακτυλικών αποτυπωμάτων του καρκίνου και να ξεκινήσουν μια ανοσολογική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων.

Εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων μελετώνται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένες από τον FDA εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων.

Πώς κατασκευάζονται οι εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων διερευνητικών mRNA

Η διαδικασία για την εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων ξεκινά στην κλινική, όπου ένας συμμετέχων στη μελέτη λαμβάνει αίμα και βιοψία του όγκου του. Στη συνέχεια, η αλληλούχιση πραγματοποιείται σε ένα εργαστήριο για να συγκριθούν δεδομένα από το δείγμα βιοψίας όγκου και τα υγιή αιμοσφαίρια του συμμετέχοντος στη μελέτη, τα οποία δεν είναι μεταλλαγμένα, για να εντοπιστούν οι μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις του καρκίνου αυτού του ατόμου.

Ένας αποκλειστικός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη MSD στη συνέχεια εξετάζει αυτές τις μεταλλάξεις και προβλέπει έως και 34 από αυτές τις μεταλλάξεις που πιστεύεται ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του συμμετέχοντος στη μελέτη να αναγνωρίσει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα και να εξαπολύσει επίθεση. Στη συνέχεια, δημιουργείται η ερευνητική εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων για να δώσει στα κύτταρα οδηγίες για τη δημιουργία της καρκινικής πρωτεΐνης «δακτυλικού αποτυπώματος», με στόχο να βοηθήσει το σώμα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στον μοναδικό καρκίνο του συμμετέχοντος στη μελέτη.

Μετά το στάδιο του σχεδιασμού, αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας στο Norwood, MA, όπου κατασκευάζεται η εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων.

Η εξατομικευμένη θεραπεία με νεοαντιγόνο τοποθετείται στη συνέχεια σε ένα φιαλίδιο και αποστέλλεται πίσω στο χώρο της κλινικής δοκιμής, όπου ένας επαγγελματίας υγείας τη χορηγεί στον ασθενή της μελέτης μέσω ενδομυϊκής ένεσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Moderna και MSD

Με τη MSD, μελετάμε την ερευνητική μας θεραπεία με εξατομικευμένο νεοαντιγόνο με mRNA που χορηγείται σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab σε σύγκριση με την χορήγηση πεμπρολιζουμάμπης μόνη της.

Επιλέξαμε το φάρμακο με pembrolizumab ως τον συγκριτή στη μελέτη KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 επειδή θεωρείται πρότυπο φροντίδας στο επικουρικό μελάνωμα. Συνολικά, 107 ασθενείς έλαβαν τον συνδυασμό του ερευνητικού μας mRNA-4157 (V940) με φάρμακο με pembrolizumab και 50 ασθενείς έλαβαν θεραπεία μόνο με πεμπρολιζουμάμπη.

Τον Απρίλιο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AACR), παρουσιάσαμε δεδομένα σχετικά με το πρωτεύον τελικό σημείο της επιβίωσης χωρίς υποτροπή (RFS) της μελέτης Φάσης 2b KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 σε ασθενείς με στάδιο III/IV μελάνωμα μετά από πλήρη εκτομή.

Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι το mRNA-4157 (V940) σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab έδειξε μια στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική βελτίωση στο RFS έναντι της σκέτης πεμπρολιζουμάμπης.

Συγκεκριμένα, η εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 44% (HR =0,56 [95% CI, 0,31-1,017]· μονόπλευρη τιμή p = 0,0266), σε σύγκριση με τη σκέτη πεμπρολιζουμάμπη.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με το mRNA-4157 (V940) στο KEYNOTE-942 που παρουσιάστηκαν προηγουμένως στο AACR ήταν συνεπείς με αυτές που κοινοποιούνται επί του παρόντος στην ASCO.

Με βάση τα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 2b, το mRNA-4157 (V940) σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab για την επικουρική θεραπεία ασθενών με μελάνωμα υψηλού κινδύνου μετά από πλήρη εκτομή έλαβε τον χαρακτηρισμό «Breakthrough Therapy» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και χορηγήθηκε πρόγραμμα Φαρμάκων Προτεραιότητας (PRIME) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν μεγαλύτερη εικόνα για την πιθανή υπόσχεση μιας εξατομικευμένης προσέγγισης νεοαντιγόνων με mRNA για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Κοιτάζοντας το μέλλον, σε συνεργασία με τη MSD, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μια μελέτη Φάσης 3 για το μελάνωμα το 2023 και να επεκτείνουμε γρήγορα τις προσπάθειές μας για τη μελέτη πρόσθετων τύπων όγκων συμπεριλαμβανομένου του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε εξατομικευμένες προσεγγίσεις νεοαντιγόνων με στόχο να βοηθήσουμε δυνητικά περισσότερους ασθενείς με καρκίνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2023 - 16:04
  • MODERNA
  • MSD
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
  • MRNA
  • ΜΕΛΑΝΩΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD 02 Ιουνίου 2023
Οσιμερτινίμπη: Ποιο είναι το φάρμακο που χαρίζει ελπίδες κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα 06 Ιουνίου 2023
Οσιμερτινίμπη: Ποιο είναι το φάρμακο που χαρίζει ελπίδες κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηπατικές βλάβες που δεν οφείλονται στο αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου σε νέα άτομα
Υγεία
03/10/2023 - 13:01

Ηπατικές βλάβες που δεν οφείλονται στο αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου σε νέα άτομα

Χρυσοχοΐδης: Σύντομα το Εθνικό Μητρώο και το σχέδιο δράσης για τον καρκίνο
Πολιτική Υγείας
30/09/2023 - 17:07

Χρυσοχοΐδης: Σύντομα το Εθνικό Μητρώο και το σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου: Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Cancer Image Europe»
Πολιτική Υγείας
29/09/2023 - 17:39

Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου: Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Cancer Image Europe»

Η υψηλή έκθεση σε ουσίες PFAS συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στους όρχεις
Υγεία
29/09/2023 - 11:37

Η υψηλή έκθεση σε ουσίες PFAS συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στους όρχεις

Η Βουλή φωταγωγήθηκε με το σύμβολο της μάχης κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου
Επικαιρότητα
27/09/2023 - 17:49

Η Βουλή φωταγωγήθηκε με το σύμβολο της μάχης κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου

ΕΛΛΟΚ: Τα συμπεράσματα επιστημονικής διημερίδας για τις αιματολογικές κακοήθειες
Health Talk
27/09/2023 - 15:19

ΕΛΛΟΚ: Τα συμπεράσματα επιστημονικής διημερίδας για τις αιματολογικές κακοήθειες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης στο τιμόνι του Europeal lung foundation - Η στρατηγική της επόμενης τριετίας!
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 17:12
Μηνύματα στήριξης από Σακελλαροπούλου, Χρυσοχοΐδη στην «Απεριόριστη Ανάσα» για την κυστική ίνωση - Όλη η συναυλία
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 16:46
Παύθηκε η διοίκηση του «Αγία Όλγα» μετά τις καταγγελίες - Βαρτζόπουλος: «Εικόνες που μας προσβάλλουν»
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 16:06
Άρση της απαγόρευσης εξαγωγών για 130 σκευάσματα ζητούν οι φαρμακαποθήκες
Pharma Policy
03/10/2023 - 15:44
Στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Τι περιλαμβάνουν οι διατάξεις του
Πολιτική Υγείας
03/10/2023 - 15:26
Ενημερωτικές δράσεις του BE-LIVE για την υπογονιμότητα σε Σάμο και Ικαρία
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 15:09
Δωρεά κτηνιατρικών προϊόντων από την ΕΝΟΡΑΣΙΣ Α.Ε. για τα ζώα που επλήγησαν από τις φωτιές
Pet
03/10/2023 - 14:59
Παρούσα και φέτος η GENESIS Pharma στο Greece Race for the Cure
Pharma News
03/10/2023 - 14:48
Το instacar στηρίζει τους συνδρομητές του στη Θεσσαλία και το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 14:36
Τιμητική διάκριση για τον ιδρυτή της RAFARM Νικόλαο Ρασσιά από την ΠΕΦ
Pharma News
03/10/2023 - 14:23
Επτά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το botox που (πιθανότατα) δεν γνωρίζατε!
Ομορφιά
03/10/2023 - 14:08
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νέο κέντρο φροντίδας ΑμεΑ στο Ελληνικό: «Κτήριο-κόσμημα για τα παιδιά με αναπηρία»
Πολιτική Υγείας
03/10/2023 - 13:40
Ανησυχητική μελέτη για τους πρωτοπαθείς καρκίνους - Γιατί κινδυνεύουν ασθενείς με κακοήθεια στο κεφάλι και τον τράχηλο
Health Talk
03/10/2023 - 13:22
Εως και τις 22 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass
Πολιτική Υγείας
03/10/2023 - 13:11
Ηπατικές βλάβες που δεν οφείλονται στο αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου σε νέα άτομα
Υγεία
03/10/2023 - 13:01
Αυξημένη η ζήτηση για αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
Υγεία
03/10/2023 - 12:49
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του 22ου Συνεδρίου Healthworld
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 12:37
22ο Συνέδριο Healthworld: Τι μπορούμε να περιμένουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
03/10/2023 - 12:08
Γιατί τα «νυχτοπούλια» κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2 - Οι διαταραχές στο βιολογικό ρολόι των ξενύχτηδων
Υγεία
03/10/2023 - 11:49
Χρυσοχοΐδης: Αναζητείται project manager για το ανασχεδιασμό της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής
Pharma Policy
03/10/2023 - 07:33
Αλλαγή φρουράς στη Bayer Ελλάς - Νέα διευθύνουσα σύμβουλος η Άννα Βέγκα
Pharma News
02/10/2023 - 17:47
Δυναμικό «παρών» από τη Roche στον 15o αγώνα Greece Race for the Cure
Pharma News
02/10/2023 - 17:12
Αγαπηδάκη: «Πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Η πολιτική μας για ένα νέο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
02/10/2023 - 16:09
Χρυσοχοΐδης από το 22ο Healthworld: «Αυτή τη φορά τα πράγματα στην υγεία θα διορθωθούν από την αρχή»
Πολιτική Υγείας
02/10/2023 - 15:26
«Θερίζει» ο δάγκειος πυρετός στο Μπαγκλαντές - Παιδιά πάνω από το 10% των θυμάτων
Επικαιρότητα
02/10/2023 - 14:52
Στους πρωτοπόρους ερευνητές για τα εμβόλια RNA το Νόμπελ Ιατρικής του 2023
Επικαιρότητα
02/10/2023 - 14:18
Επτά τρόποι για να δείξετε στον εαυτό σας πως τον συμπονάτε... λίγο παραπάνω!
Ψυχική Υγεία
02/10/2023 - 13:28
O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό της τρίτης ηλικίας με το πρόγραμμα «υγιής γήρανση»
Επικαιρότητα
02/10/2023 - 13:09
Σε εξέλιξη το 22o Συνέδριο Healthworld: Στο μικροσκόπιο οι πολιτικές υγείας και οι επενδύσεις
Επικαιρότητα
02/10/2023 - 12:43
Έκτακτες δειγματοληψίες νερού σε Παγασητικό, Θερμαϊκό και στη λίμνη Κάρλα από το ΕΛΚΕΘΕ
Πολιτική Υγείας
02/10/2023 - 12:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατάθλιψη και σεξουαλική ζωή: Επτά συμβουλές για να αποφύγετε τις... παρενέργειες
Ψυχική Υγεία
01/10/2023 - 12:07
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Οι προκλήσεις του γήρατος, η άσκηση και η διατροφή για τους άνω των 65
Υγεία
01/10/2023 - 14:31
Γερά οστά, καλή υγεία - Πως μπορούμε να διατηρήσουμε σωστά μια σημαντική δομή του οργανισμού
Υγεία
01/10/2023 - 15:19
Τα νέα ερευνητικά δεδομένα σε επιστημονικό συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα
Υγεία
01/10/2023 - 11:24
Άσθμα ελεγχόμενο και μη: 7+1 ερωταπαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Health Talk
02/10/2023 - 12:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo