ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της "σιωπηλής επιδημίας"

Health Talk
Freepik
Τα αίτια ,τους τύπους της πρόπτωσης, τις πιθανές επιπλοκές, τις επιπτώσεις, τους τρόπους αποκατάστασης και τις βασικές αρχές φροντίδας αναλύει ο χειρουργός γυναικολόγος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του 1ου Γυναικολογικού Σεμιναρίου με θέμα «Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων» Ηλίας Τσάκος.
Δευτέρα, 26/05/2025 - 12:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Μια «σιωπηλή επιδημία», που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής αναρίθμητων γυναικών αποτελεί η πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Οι βλάβες του πυελικού εδάφους αναφέρονται σε εξασθένηση ή χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν τα όργανα της πυέλου, όπως η μήτρα, η ουροδόχος κύστη και το ορθό. Όταν αυτό το σύστημα υποστήριξης εξασθενεί, μπορεί να οδηγήσει σε πρόπτωση -- δηλαδή την κάθοδο ή μετατόπιση αυτών των οργάνων προς τον κόλπο. Η πρόπτωση μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα πυελικά όργανα ταυτόχρονα, επηρεάζοντας τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο χειρουργός γυναικολόγος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του 1ου Γυναικολογικού Σεμιναρίου. με θέμα «Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων» Ηλίας Τσάκος. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι τελευταίες εξελίξεις και οι καλύτερες πρακτικές, με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών, καθώς και οι πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την πρόπτωση πυελικών οργάνων, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτοποριακό ρόλο της ρομποτικής χειρουργικής, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στα αίτια των βλαβών του πυελικού εδάφους, τους τύπους της πρόπτωσης, τις πιθανές επιπλοκές, τις επιπτώσεις, για την αναγκαιότητα αντιμετώπισής τους, τους τρόπους αποκατάστασης και τις βασικές αρχές φροντίδας, αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσάκος.

Ποια είναι τα αίτια των βλαβών του πυελικού εδάφους;

Οι βλάβες του πυελικού εδάφους συχνά συνδέονται με δύσκολους ή πολύωρους τοκετούς, ιδιαίτερα όταν έχει χρησιμοποιηθεί εμβρυουλκία ή έχει χρειαστεί επισιοτομή. Επίσης, πολύπλοκες ή επανειλημμένες κολπικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και η υστερεκτομή, μπορούν να συμβάλουν στην εξασθένιση του πυελικού εδάφους. Μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη οιστρογόνων μειώνει την ελαστικότητα των ιστών και ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης πρόπτωσης.

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι μια συχνή πάθηση στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών και σε όσες έχουν υποβληθεί σε κολπικό τοκετό.

Σύμφωνα με μελέτες από τη Σουηδία, η συχνότητα εμφάνισης συμπτωματικής πρόπτωσης αυξάνεται με την ηλικία, φτάνοντας το 13,4% στις γυναίκες 64 ετών που είχαν γεννήσει κολπικά, ενώ παρέμεινε κάτω από 5% σε γυναίκες που είχαν γεννήσει με καισαρική ή δεν είχαν γεννήσει καθόλου. Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι το 8,3% των γυναικών, ηλικίας 30-79 ετών, στη Σουηδία ανέφεραν συμπτώματα πρόπτωσης, με την επίπτωση να αυξάνεται με την ηλικία αλλά να σταθεροποιείται μετά τα 60 έτη.

Η συχνότητα της πρόπτωσης είναι σημαντικά υψηλότερη σε γυναίκες με ιστορικό κολπικού τοκετού. Μελέτη από τη Σουηδία έδειξε ότι το 97,8% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για πρόπτωση είχαν τουλάχιστον έναν κολπικό τοκετό, ενώ μόνο το 0,4% είχαν γεννήσει αποκλειστικά με καισαρική. Επιπλέον, η πιθανότητα εμφάνισης πρόπτωσης αυξάνεται με τον αριθμό των τοκετών, ιδιαίτερα μετά τον πρώτο κολπικό τοκετό.

Ποιοι τύποι πρόπτωσης υπάρχουν;

Η πρόπτωση μπορεί να αφορά τη μήτρα (πρόπτωση μήτρας), την ουροδόχο κύστη (κυστεοκήλη), το ορθό (ορθοκήλη) ή ακόμη και τον κόλπο μετά από υστερεκτομή (κολπική πρόπτωση). Συχνά, η πρόπτωση συνοδεύεται από αίσθημα βάρους ή πίεσης στην πύελο, δυσκολία στην ούρηση ή στην αφόδευση, αλλά και ενοχλήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Πέρα από τη σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, οι βλάβες του πυελικού εδάφους και η πρόπτωση μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές. Η πρόπτωση της μήτρας και των παρακείμενων οργάνων μπορεί να δημιουργήσει έλξεις (τραβήγματα) που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες, οδηγώντας σε διαταραχές ούρησης, ουρολοιμώξεις ή ακόμα και επηρεασμένη νεφρική λειτουργία. Η χρόνια κατακράτηση ούρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης και νεφροπάθειας, και να απαιτήσει περαιτέρω ιατρική παρέμβαση.

Τι επιπτώσεις έχουν οι βλάβες του πυελικού εδάφους;

Η πρόπτωση και οι βλάβες του πυελικού εδάφους επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών γυναικών, προκαλώντας σωματική δυσφορία αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση. Πρόκειται για καταστάσεις που συχνά παραμένουν αδιάγνωστες ή δεν συζητούνται εύκολα, παρότι υπάρχουν πλέον εξειδικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να αποκαταστήσουν την ανατομία και τη λειτουργικότητα του πυελικού εδάφους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η επίπτωση της πρόπτωσης αυξάνεται με την ηλικία, με το 26,5% των γυναικών ηλικίας 40-59 ετών και το 36,8% των γυναικών ηλικίας 60-79 ετών να εμφανίζουν διαταραχές του πυελικού εδάφους.

Οι γυναίκες που πάσχουν από πρόπτωση ή δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους συχνά αντιμετωπίζουν αίσθημα ντροπής, μείωση της αυτοεκτίμησης και αποφυγή κοινωνικών και σεξουαλικών επαφών. Η δυσκολία στην καθημερινότητα, η διαρροή ούρων ή η δυσφορία στην επαφή μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, ακόμα και στην αδυναμία να βγουν από το σπίτι. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με καθιστική ζωή και να αυξήσει τον κίνδυνο για φλεβοθρόμβωση ή άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ακινησία.

Η ψυχική και σωματική επιβάρυνση που προκαλούν αυτές οι καταστάσεις επηρεάζει όχι μόνο την ίδια τη γυναίκα αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον. Οι οικείοι συχνά καλούνται να αναλάβουν φροντίδα ή να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, ενώ η μειωμένη λειτουργικότητα της γυναίκας μπορεί να περιορίσει τη συμμετοχή της στην εργασία, την κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια «σιωπηλή επιδημία», που πλήττει την κοινωνική συνοχή και επηρεάζει τους πόρους του συστήματος υγείας.

Γιατί είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα;

Με το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 80 έτη, η πρόπτωση πυελικών οργάνων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των βλαβών του πυελικού εδάφους έχει επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα -- προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό. Η πρόληψη, η ενημέρωση και η πρόσβαση σε εξειδικευμένες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία προτεραιότητα για ένα σύστημα υγείας που σέβεται την αξιοπρέπεια και τις ανάγκες του πληθυσμού του. Η ενημέρωση των γυναικών για τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα της πρόπτωσης είναι κρίσιμη για την έγκαιρη παρέμβαση και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Τι τρόποι αποκατάστασης υπάρχουν;

Η χειρουργική αποκατάσταση των βλαβών του πυελικού εδάφους περιλαμβάνει διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της πρόπτωσης. Οι παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν διακολπικά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με στόχο την αποκατάσταση της ανατομίας και της λειτουργικότητας των οργάνων. Συχνά συνδυάζονται τεχνικές για την ανόρθωση της μήτρας ή του κολπικού θόλου (π.χ. ιεροκολποπηξία), την ενίσχυση του πυελικού εδάφους και τη σταθερότητα του πυελικού διαφράγματος. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική υγεία, τη σεξουαλική δραστηριότητα και τις επιθυμίες της ασθενούς.

Στις βασικές αρχές φροντίδας -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται η εξατομικευμένη υποστήριξη για κάθε ασθενή, με σεβασμό στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προσδοκίες της, σε όλα τα στάδια της θεραπείας και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες εφαρμόζονται στη μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών, χωρίς την ανάγκη αφαίρεσης της μήτρας ή τη χρήση πλεγμάτων (mesh) ή άλλου ξένου υλικού.

Η σωστή διάγνωση είναι καθοριστική και απαιτεί λεπτομερή λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και συνδυασμό λειτουργικών και ανατομικών μεθόδων απεικόνισης. Η λειτουργική αξιολόγηση περιλαμβάνει μελέτες ουροδυναμικής, ενώ η ανατομική αξιολόγηση γίνεται με διορθικό ή διακολπικό υπερηχογράφημα, τρισδιάστατη υπερηχογραφία πυέλου και, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, μαγνητική τομογραφία. Η εξατομικευμένη προσέγγιση βασίζεται στη σωστή κατηγοριοποίηση της πρόπτωσης και στη συνολική εκτίμηση της λειτουργικής κατάστασης του πυελικού εδάφους.

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Γυναικολογίας (HERGS) και διοργανώνεται από την EmbryoClinic στις εγκαταστάσεις της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Royal College of Obstetricians & Gynaecologists UK, της SofMedica και με την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αξία της απεικόνισης του μαστού, στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η αξία της απεικόνισης του μαστού, στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης 24 Μαϊος 2025
12+2 παράγοντες που αν ελεγχθούν θα μειώσουν κατά 45% τα ποσοστά άνοιας 26 Μαϊος 2025
12+2 παράγοντες που αν ελεγχθούν θα μειώσουν κατά 45% τα ποσοστά άνοιας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους
Υγεία
11/06/2025 - 11:31

Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες
Διατροφή
03/06/2025 - 14:44

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες

Κύπρος: Αντιπροσωπεία του ΕΚ για το μεταπολεμικό τραύμα γυναικών και κοριτσιών
Ψυχική Υγεία
28/05/2025 - 20:00

Κύπρος: Αντιπροσωπεία του ΕΚ για το μεταπολεμικό τραύμα γυναικών και κοριτσιών

Βουβωνοκήλη στις γυναίκες: Υπάρχουν διαφορές από τους άνδρες;
Health Talk
19/05/2025 - 20:00

Βουβωνοκήλη στις γυναίκες: Υπάρχουν διαφορές από τους άνδρες;

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες
Υγεία
05/05/2025 - 18:27

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών
Health Talk
16/04/2025 - 08:24

Η σημασία του στρες στην αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Δαΐκου
Επικαιρότητα
12/06/2025 - 06:47
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Καθημερινά 19 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα
Health Talk
12/06/2025 - 00:02
ΕΟΦ: Κίνδυνος για την υγεία από προϊόντα διατροφής με «ύποπτες» δραστικές ουσίες
Pharma Policy
11/06/2025 - 18:19
Αισθητικά προβλήματα στα γόνατα: Αίτια και αντιμετώπιση
Ομορφιά
11/06/2025 - 17:46
H DEMO αναδείχθηκε στους 10 πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025
Pharma News
11/06/2025 - 17:07
Ινστιτούτο Ophthalmica: Μετεγκατάσταση σε υπερσύγχρονο κτίριο 4.000 τ.μ. στην Καλαμαριά
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 16:42
ΙΣΑ: Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και την AMR στη χώρα μας
Health Talk
11/06/2025 - 16:19
Ινομυαλγία: Οδηγώντας με ασφάλεια παρά τον πόνο
Patient Talk
11/06/2025 - 15:48
Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29
Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα
Υγεία
11/06/2025 - 14:57
Στην Κρέστενα Ηλείας το Σαββατοκύριακο το METROPOLITAN HOSPITAL με το Πρόγραμμα «ΠΑΝΤΟΥ»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 14:33
Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 14:16
Γάζα: Γιατρός του πλοίου «Μαντλίν» κατήγγειλε το Ισραήλ για κακομεταχείριση των επιβατών
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 14:04
Καρόκης: «Το clawback δεν αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αυξάνει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες»
Pharma News
11/06/2025 - 13:47
Πρώτος ιατρικά υποβοηθούμενος θάνατος ασθενούς με Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο, στην Ιταλία
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 13:32
KidsRight Index: Καμπανάκι για την ψυχική υγεία των παιδιών με τη χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
11/06/2025 - 13:04
Ποια νοσοκομεία μπαίνουν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση
Πολιτική Υγείας
11/06/2025 - 12:23
Το άτμισμα δεν «περνάει» ως η εναλλακτική του καπνίσματος
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 11:54
Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους
Υγεία
11/06/2025 - 11:31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η υγιεινή δίαιτα-«κλειδί» για τον εγκέφαλο - Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας
Διατροφή
10/06/2025 - 15:54
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η κινητή ιατρική μονάδα ταξίδεψε στη Σάμο για δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους
Υπηρεσίες Υγείας
10/06/2025 - 15:02
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ για Τζάνειο: Με πρόσχημα "έκτακτες ανάγκες" ρεπό, ανθρώπινες βάρδιες, άδειες γίνονται άγνωστες λέξεις
Πολιτική Υγείας
10/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: «Την επόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες για την κατ' οίκον διανομή των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
10/06/2025 - 18:28
ΟΗΕ: «Καταστροφική η πολιτική Τραμπ για την αναπαραγωγική υγεία παγκοσμίως»
Πολιτική Υγείας
10/06/2025 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo