Τα μείζονα θέματα που απασχολούν σήμερα την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους ασθενείς, αναφορικά με την Απεικόνιση του μαστού, την πρόληψη – διαχείριση και τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα απασχολήσουν τις εργασίες του 6oυ Επιστημονικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται 30 Μαΐου - 01 Ιουνίου 2025, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Το 6ο Επιστημονικό συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και φέρει τον κεντρικό τίτλο: «Απεικόνιση του Μαστού 2025: Εξατομικευμένη Πρόληψη – Διαχείριση και Τεχνητή Νοημοσύνη».
Καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν την πολυετή κλινική και διαγνωστική εμπειρία τους, ενώ θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα και προβληματισμοί.
Στη βασική θεματολογία περιλαμβάνονται ενότητες που απασχολούν στην καθημερινή πράξη τους συναδέλφους μας και αφορούν τον ποιοτικό έλεγχο της μαστογραφίας, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» στην Ελλάδα, τις νεότερες εξελίξεις, τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού, την εξατομικευμένη παρακολούθηση των υναικών, την επικαιρoποίηση των BI-RADS, την απεικονιστική διαχείριση του DCIS με γνώμονα την θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς και τις εξελίξεις στην νεοεπικουρική θεραπεία.
«Εμπεδώνεται μια κουλτούρα προαγωγής υγείας»
Όπως αναφέρει ειδικότερα, η πρόεδρος της ΟΕ του συνεδρίου Αθηνά Βούρτση MD, PhD, «η πρόληψη στη χώρα μας έχει προχωρήσει σημαντικά και σταδιακά εμπεδώνεται μία κουλτούρα προαγωγής υγείας. Ήδη οι προληπτικές εξετάσεις από το εμβληματικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ» καταγράφουν αρκετά ευρήματα τα οποία έχουν κινητοποιήσει τις γυναίκες να σπεύσουν να εξετάσουν το μαστό τους, με εξειδικευμένες εξετάσεις. Στην εποχή της επανάστασης της ΑΙ, δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε την υγεία μας πίσω, οφείλουμε όλες οι γυναίκες να αξιοποιούμε τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Για εμάς επίσης τους επιστήμονες που ασχολούμαστε με την υγεία της γυναίκας, η σημερινή εποχή αποτελεί «δώρο» καθώς διαθέτουμε πολλά επιστημονικά εργαλεία για πλήρη ίαση, σε πολλές περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα, όταν το πρόβλημα εντοπιστεί εγκαίρως».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΕΑΜ Ειρήνη Γεωργίου MD, MSc, υπογραμμίζει, ότι «οι συμμετέχοντες στο 6ο Επιστημονικό Συνέδριο, θα έχουν τη δυνατότητα της πρακτικής άσκησης σε workshops τα οποία θα επικεντρώνονται στην τομοσύνθεση, στο αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα και σε τεχνικές διαδερμικών βιοψιών. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των νέων συναδέλφων στο πρόγραμμα του συνεδρίου με την υποβολή εργασιών. Η επιστήμη της απεικόνισης του μαστού έχει προχωρήσει σημαντικά στις ημέρες μας και το 6ο Συνέδριο της ΕΕΑΜ, πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει στον εμπλουτισμό της γνώσης μας και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας των γυναικών με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας».