ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο αξιόπιστες είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση δερματοπαθειών;

Health Talk
Πόσο αξιόπιστες είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση δερματοπαθειών;
Αμφίβολη είναι η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί για να διαγιγνώσκουν δερματικές παθήσεις.
Τρίτη, 29/04/2025 - 16:37
News4Health Team News4Health Team

Τα εκατοντάδες προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για χρήση από smartphones προσφέρονται χωρίς να έχουν λάβει άδεια από ρυθμιστικές αρχές. Οι περιορισμένες, ομολογουμένως, μελέτες για το θέμα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν βοηθούν στον εντοπισμό και προσδιορισμό δερματικών παθήσεων αλλά και ότι η χρήση τους παρουσιάζει κινδύνους.

«Παγκοσμίως, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εφαρμογές που παρέχουν διάγνωση δερματικών παθήσεων. Πράγματι, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η αξιοποίησή της από την δερματολογία θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια οφέλη, όπως την ανίχνευση και διαχείριση της ακμής, του εκζέματος, της ψωρίασης, ακόμα και του καρκίνου του δέρματος. Ακόμα, όμως, βρίσκονται σε αναπτυξιακό στάδιο και εξακολουθούν να τίθενται θέματα αποτελεσματικότητας, ακρίβειας και ασφάλειας», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Σαφώς, έχουν εξαιρετικές προοπτικές και σε μερικά μέρη του κόσμου όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε δερματολόγους, οι εφαρμογές αυτές θα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο δώρο, προσθέτει.

Κακός σχεδιασμός και υψηλός κίνδυνος μεροληψίας

Μια συστηματική ανασκόπηση εννέα μελετών του 2020 που αξιολόγησε έξι εφαρμογές διαπίστωσε ότι είχαν κακό σχεδιασμό και υψηλό κίνδυνο μεροληψίας. Η πιο πρόσφατη μελέτη και μία από τις λίγες που πραγματοποιήθηκε, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο JAMA Dermatology, προειδοποιώντας ότι οι περισσότερες εφαρμογές για κινητά που καθοδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση δερματολογικών παθήσεων δεν έχουν έγκριση.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ εντόπισαν αρχικά 909 εφαρμογές. Μετά τον αποκλεισμό εκείνων που δεν ήταν ιατρικής φύσης, δεν ήταν στην αγγλική γλώσσα, δεν περιείχαν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, δεν ήταν διαθέσιμες ή ήταν πανομοιότυπες, επικεντρώθηκαν τελικά σε 41 εφαρμογές για λεπτομερή ανάλυση. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι καμία (μέχρι τον χρόνο της μελέτης) από τις εφαρμογές δεν είχε εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (λίγο αργότερα ο FDA ενέκρινε την πρώτη εφαρμογή για την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος) και μόνο δύο περιλάμβαναν δηλώσεις αποποίησης ευθύνης λόγω έλλειψης έγκρισης από ρυθμιστική αρχή.

Το 34,1% των εφαρμογών στόχευαν στον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος, το 31,7% στη διάγνωση και/ή αναγνώριση παθήσεων δέρματος ή/και μαλλιών και το 17,1% στην παρακολούθηση των σπίλων. Το 14,6% για την παρακολούθηση δερματικών παθήσεων, το 12,2% είχαν σχεδιαστεί για τη διάγνωση, θεραπεία και/ή παρακολούθηση της ακμής, το 4,9% για τη διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας και το 4,9% για την αντηλιακή προστασία.

Το 24,4% ισχυρίστηκαν ότι έχουν διαγνωστική ικανότητα. Κανένα από αυτά δεν είχε επιστημονικές δημοσιεύσεις ως αποδεικτικά στοιχεία και δύο δεν προειδοποιούσαν καν για την πιθανότητα ανακρίβειας των αποτελεσμάτων και την απουσία επίσημων ιατρικών διαγνώσεων!

Δύο ήταν και εκείνες που περιείχαν δήλωση αποποίησης ευθύνης για έλλειψη έγκρισης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Επιπλέον το 34,1% ήταν ευρωπαϊκές και μόνο δύο διέθεταν CE (Conformité Européenne), που υποδηλώνει την έγκριση των προϊόντων υγείας και ασφάλειας από τους κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν εγκρίθηκε άλλη μία.

Μόνο 5 εφαρμογές είχαν θετικές δημοσιεύσεις περιοδικών με κριτές. Ωστόσο, μόνο μία ήταν προοπτική πολυκεντρική διαγνωστική κλινική μελέτη. Το 58,5% δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και τη δοκιμή τους. Η πλειονότητα των εφαρμογών δεν ανέφεραν συμβολή γιατρού.

Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία

Συμπερασματικά, οι εφαρμογές αυτές δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους, στοιχεία από κλινικούς ιατρούς ή/και δερματολόγους, ούτε διαφάνεια στην ανάπτυξη αλγορίθμων, τη χρήση δεδομένων και το απόρρητο των χρηστών. Ούτε υπάρχει μεγάλη διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλά υποσχόμενη στην ανάλυση εικόνων για την ανίχνευση του μελανώματος. Προς το παρόν όμως χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις. Μελέτες που επικεντρώνονται σε εφαρμογές smartphone για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος έχουν βρει ότι δεν προσφέρουν σταθερή ακρίβεια και ευαισθησία και έχουν κακή συνολική απόδοση. Το γεγονός ότι λιγότερο από το 40% δημιουργήθηκαν (σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα) με οποιαδήποτε συμβολή από δερματολόγους εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ακρίβειά τους και την καθυστέρηση έναρξης θεραπείας. Και μια αργοπορημένη ή λανθασμένη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς», τονίζει.

«Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου. Οι κύριοι τύποι του είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.
Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ξεκινά από τα μελανινοκύτταρα, αυτά που ευθύνονται δηλαδή και για τη δημιουργία σπίλων και στα αρχικά στάδια μπορεί να μοιάζει σαν μια απλή ελιά.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται ως μία κόκκινη ή καφέ κηλίδα ή οζίδιο, μια λεπιδώδη βλάβη, ή μια ανοιχτή πληγή, που μπορεί να κάνει κρούστα ή να αιμορραγεί εύκολα.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται ως μια ροζ, κόκκινη ή καφέ κηλίδα ή λευκό σαρκώδες εξόγκωμα που αναπτύσσεται αργά και μπορεί να αιμορραγεί.
Η ορθή διάκρισή τους απαιτεί ειδικευμένη δερματολογική εξέταση, ίσως και απεικονιστικό προεγχειρητικό έλεγχο. Η χειρουργική αφαίρεσή τους είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χρυσός κανόνας», συμπληρώνει.

Ποικιλία δερματικών διαταραχών

Πέραν του καρκίνου του δέρματος υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία των δερματικών διαταραχών και η εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ τους καθιστούν την ακριβή και αποτελεσματική διάγνωση πρόκληση ακόμα και για γιατρούς.

Επομένως, οι χρήστες θα πρέπει να κατανοούν ότι οι εφαρμογές αυτές έχουν πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς και ο δρόμος μέχρι να δίνουν 100% ασφαλή αποτελέσματα είναι μακρύς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όσες εφαρμογές ισχυρίζονται ότι κάνουν διάγνωση ή παρέχουν σχέδια θεραπείας μπορεί να παρέχουν ανακριβείς πληροφορίες. Ενέχουν δε τον κίνδυνο ψευδούς διαβεβαίωσης, με συνέπεια την απροθυμία για αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Υπάρχουν, επίσης, θέματα επικαιροποίησης των ιατρικών δεδομένων, ηθικά και νομικά ζητήματα, όπως και θέματα απορρήτου και ευθύνης προς επίλυση.

«Δεδομένης της ταχύτατης εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης οι εφαρμογές θα βελτιωθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον, αλλά στην τρέχουσα κατάστασή τους μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Η ιατρική διάγνωση που λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης, των δερματοσκοπικών και ιστοπαθολογικών εξετάσεων είναι εγκυρότερη», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ
  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραυματισμοί των ματιών κατά την άθληση: Αιτίες και πιθανές συνέπειες
Τραυματισμοί των ματιών κατά την άθληση: Αιτίες και πιθανές συνέπειες 29 Απριλίου 2025
Γιατί πονάμε στο πόδι όταν περπατάμε και πότε χρειαζόμαστε χειρουργείο! 30 Απριλίου 2025
Γιατί πονάμε στο πόδι όταν περπατάμε και πότε χρειαζόμαστε χειρουργείο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18

Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή
Υγεία
02/07/2025 - 12:00

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00

Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00
Η ορθοδοντική παρακολούθηση των παιδιών είναι σημαντική για τη συνολική τους υγεία
Health Talk
08/07/2025 - 17:00
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Όσοι υποβάλλονται σε κοιλιοπλαστική συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμα και πέντε χρόνια μετά
Υγεία
08/07/2025 - 15:00
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Γράφτηκε το τέλος για την 62χρονη γυναίκα - Τι αναφέρει ο ΕΟΜ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 14:15
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας εν μέσω καύσωνα
Health Talk
08/07/2025 - 14:00
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo