ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως και γιατί βλάπτουν το δέρμα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Health Talk
Πως και γιατί βλάπτουν το δέρμα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Ιδιαίτερα επιβλαβή είναι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα για την υγεία του δέρματος. Πατατάκια, αλλαντικά, κέικ, μπισκότα, μάφιν, ντόνατς, καταψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, όλα, έχουν ενοχοποιηθεί για πυροδότηση και επιδείνωση δερματικών νόσων, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα, αλλά και για πρόωρη γήρανση.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

Η επίδρασή τους είναι τόσο ισχυρή που μειώνει τα οφέλη αγωγών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Οι τρόποι με τους οποίους συντελείται αυτή η «μεταμόρφωση» είναι πολλοί, αλλά όλοι τους μπορούν ελεγχθούν, αρκεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην προετοιμασία των γευμάτων.

Συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις

«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα υπόκεινται σε μεγάλο επίπεδο επεξεργασίας και στο τελικό προϊόν υπάρχουν πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους σε διάφορες πτυχές της υγείας, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι επηρεάζουν την υγεία, τη ζωτικότητα και τη λάμψη του δέρματος.

Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και νάτριο πυροδοτούν έναν χείμαρρο αντιδράσεων στο σώμα, αρκετές από τις οποίες αποτυπώνονται και στο δέρμα. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπών μέσω των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του οργανισμού, όπως η ινσουλίνη και η κορτιζόλη, και να επιδεινώσουν υφιστάμενες δερματικές παθήσεις», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οξειδωτικό στρες και φλεγμονή

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών του DNA, καθιστώντας τα κύτταρα του δέρματος πιο ευάλωτα. Ενώ το μήκος τους μικραίνει σε κάθε κυτταρική διαίρεση, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Το οξειδωτικό στρες έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα, με ποικίλα αποτελέσματα, όπως εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόωρη γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, δερματολόγοι και ερευνητές έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι ορισμένες τροφές, τείνουν να προκαλούν εξάρσεις της ψωρίασης σε κάποιους ασθενείς. Μια έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology επιβεβαίωσε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν τη νόσο. Οι ερευνητές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους από μια μελέτη με στοιχεία από την NutriNet-Santé που διεξήχθη μεταξύ 2021 και 2022 στη Γαλλία. Σε αυτήν συμμετείχαν 18.528 άτομα, ηλικίας 62-70 ετών, εκ των οποίων το 74% ήταν γυναίκες και το 26% ήταν άνδρες. Ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση την κατάσταση της ψωρίασης που ανέφεραν οι ίδιοι: δεν είχαν ποτέ, μη ενεργή ψωρίαση ή ενεργή ψωρίαση».

Ενεργή ψωρίαση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της ενεργής ψωρίασης, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η ηλικία και οι συννοσηρότητες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα τρόφιμα αυτά είναι προφλεγμονώδη και με την αλληλεπίδρασή τους με τα βακτήρια του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε έξαρση της νόσου.

Μια άλλη μελέτη από την Κίνα, που πραγματοποιήθηκε σε 15.062 ενήλικες, ανέδειξε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ως παράγοντα κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα. Η παθογένεση της ατοπικής δερματίτιδας αποδίδεται σε ανωμαλίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και με βλάβες του δερματικού φραγμού.

Τρόφιμα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα τουρσιά τείνουν να είναι πιο πλούσια σε νάτριο, νιτρώδη, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά και προϊόντα μικροβιακής ζύμωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν τουρσιά και επεξεργασμένα κρέατα 1-3 φορές την εβδομάδα είχαν 35% και 44% επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα. Η αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το νάτριο που περιέχουν.

Γλυκαιμικός δείκτης και ακμή

Στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μια άλλης μελέτης, τα οποία υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ των τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και της σοβαρότητας της ακμής. Ο λόγος είναι ότι διασπώνται γρήγορα από τον οργανισμό και προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη δερματοπάθεια. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι εξίσου επιβλαβείς, καθώς η απότομη αύξηση της ινσουλίνης από την κατανάλωσή τους προκαλεί απελευθέρωση ανδρογόνων και παραγωγή περισσότερου σμήγματος.

Επιπλέον, η πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό, αφυδατωμένο και χωρίς ελαστικότητα, διότι είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, αφήνοντας την επιδερμίδα με πρόωρα σημάδια γήρανσης.

«Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, που περιέχονται στα πατατάκια, τα αλλαντικά, τις κονσέρβες, τα τουρσιά και σε και πλήθος άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αφυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα. Η καθημερινή ή σε υπερβολική ποσότητα κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές, ρυτίδες, και ξηρότητα στην επιδερμίδα και η όψη του προσώπου να φαίνεται γερασμένη».

Ζάχαρη, ρυτίδες και κηλίδες

Η ζάχαρη είναι, επίσης, καταστρεπτική, αφού επιδεινώνει παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή και το έκζεμα, ενώ η φλεγμονή που προκαλεί διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη και η εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων ξεκινά πολύ γρηγορότερα από το φυσιολογικό.

«Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μια στο τόσο επιτρέπεται, αλλά δεν πρέπει να γίνεται καθημερινή συνήθεια. Αντικαταστήστε τα πατατάκια, κέικ, κρουασάν κ.λπ. με λίγα φρούτα, ψιλοκομμένα λαχανικά ή ανάλατους ξηρούς καρπούς που δίνουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στον οργανισμό, βοηθώντας τον να επιδιορθώσει τις βλάβες και να θωρακίσει την επιδερμίδα.

Αντί προμαγειρεμένων γευμάτων προτιμήστε σαλάτες με καλά λιπαρά οξέα που συνοδεύονται από πρωτεΐνες, καθώς οι τελευταίες αναπλάθουν το δέρμα.

Και φυσικά μη ξεχνάτε την πρόσληψη τουλάχιστον 10 ποτηριών νερού, προκειμένου να κρατήσετε την επιδερμίδα ενυδατωμένη», συμβουλεύει ο δρ Στάμου.

  • ΔΕΡΜΑ
  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολύποδες ενδομητρίου: Μπορούν να μπουν εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών;
Πολύποδες ενδομητρίου: Μπορούν να μπουν εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών; 25 Φεβρουαρίου 2025
Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση 26 Φεβρουαρίου 2025
Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιταμίνη C ενεργοποιεί τα «γονίδια νεότητας» του δέρματος, αναστρέφοντας τη γήρανση
Ομορφιά
27/06/2025 - 13:00

Η βιταμίνη C ενεργοποιεί τα «γονίδια νεότητας» του δέρματος, αναστρέφοντας τη γήρανση

Υποχλωριώδες οξύ: Είναι το επόμενο θαυματουργό προϊόν για το δέρμα; Τι λένε οι ειδικοί
Ομορφιά
10/06/2025 - 13:36

Υποχλωριώδες οξύ: Είναι το επόμενο θαυματουργό προϊόν για το δέρμα; Τι λένε οι ειδικοί

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!
Patient Talk
02/06/2025 - 18:28

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!

Μικροπλαστικά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τα ποσοστά άνοιας και κατάθλιψης
Υγεία
20/05/2025 - 10:00

Μικροπλαστικά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τα ποσοστά άνοιας και κατάθλιψης

Σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν επανάσταση στην αισθητική πλαστική χειρουργική
Health Talk
13/05/2025 - 16:12

Σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν επανάσταση στην αισθητική πλαστική χειρουργική

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη
Διατροφή
28/04/2025 - 13:00

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Κεραυνοί: Γιατί πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ακόμα και όταν ακούσετε βροντή από μακριά
Υγεία
28/06/2025 - 10:01
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37
Δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λάρισα: Νόσησε η γιατρός που φρόντισε τον άτυχο 70χρονο
Υγεία
28/06/2025 - 08:35
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος: Ένα βλέμμα στις αόρατες μάχες των ανθρώπων με το σπάνιο αυτοάνοσο
Patient Talk
28/06/2025 - 06:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo