ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως και γιατί βλάπτουν το δέρμα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Health Talk
Πως και γιατί βλάπτουν το δέρμα τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Ιδιαίτερα επιβλαβή είναι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα για την υγεία του δέρματος. Πατατάκια, αλλαντικά, κέικ, μπισκότα, μάφιν, ντόνατς, καταψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, όλα, έχουν ενοχοποιηθεί για πυροδότηση και επιδείνωση δερματικών νόσων, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα, αλλά και για πρόωρη γήρανση.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 13:48
News4Health Team News4Health Team

Η επίδρασή τους είναι τόσο ισχυρή που μειώνει τα οφέλη αγωγών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Οι τρόποι με τους οποίους συντελείται αυτή η «μεταμόρφωση» είναι πολλοί, αλλά όλοι τους μπορούν ελεγχθούν, αρκεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην προετοιμασία των γευμάτων.

Συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις

«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα υπόκεινται σε μεγάλο επίπεδο επεξεργασίας και στο τελικό προϊόν υπάρχουν πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους σε διάφορες πτυχές της υγείας, όπως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι επηρεάζουν την υγεία, τη ζωτικότητα και τη λάμψη του δέρματος.

Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και νάτριο πυροδοτούν έναν χείμαρρο αντιδράσεων στο σώμα, αρκετές από τις οποίες αποτυπώνονται και στο δέρμα. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπών μέσω των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του οργανισμού, όπως η ινσουλίνη και η κορτιζόλη, και να επιδεινώσουν υφιστάμενες δερματικές παθήσεις», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οξειδωτικό στρες και φλεγμονή

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το μήκος των τελομερών του DNA, καθιστώντας τα κύτταρα του δέρματος πιο ευάλωτα. Ενώ το μήκος τους μικραίνει σε κάθε κυτταρική διαίρεση, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Το οξειδωτικό στρες έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα, με ποικίλα αποτελέσματα, όπως εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόωρη γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, δερματολόγοι και ερευνητές έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι ορισμένες τροφές, τείνουν να προκαλούν εξάρσεις της ψωρίασης σε κάποιους ασθενείς. Μια έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology επιβεβαίωσε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν τη νόσο. Οι ερευνητές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους από μια μελέτη με στοιχεία από την NutriNet-Santé που διεξήχθη μεταξύ 2021 και 2022 στη Γαλλία. Σε αυτήν συμμετείχαν 18.528 άτομα, ηλικίας 62-70 ετών, εκ των οποίων το 74% ήταν γυναίκες και το 26% ήταν άνδρες. Ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση την κατάσταση της ψωρίασης που ανέφεραν οι ίδιοι: δεν είχαν ποτέ, μη ενεργή ψωρίαση ή ενεργή ψωρίαση».

Ενεργή ψωρίαση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της ενεργής ψωρίασης, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η ηλικία και οι συννοσηρότητες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα τρόφιμα αυτά είναι προφλεγμονώδη και με την αλληλεπίδρασή τους με τα βακτήρια του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε έξαρση της νόσου.

Μια άλλη μελέτη από την Κίνα, που πραγματοποιήθηκε σε 15.062 ενήλικες, ανέδειξε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ως παράγοντα κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα. Η παθογένεση της ατοπικής δερματίτιδας αποδίδεται σε ανωμαλίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και με βλάβες του δερματικού φραγμού.

Τρόφιμα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα τουρσιά τείνουν να είναι πιο πλούσια σε νάτριο, νιτρώδη, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά και προϊόντα μικροβιακής ζύμωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν τουρσιά και επεξεργασμένα κρέατα 1-3 φορές την εβδομάδα είχαν 35% και 44% επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα. Η αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το νάτριο που περιέχουν.

Γλυκαιμικός δείκτης και ακμή

Στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μια άλλης μελέτης, τα οποία υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ των τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και της σοβαρότητας της ακμής. Ο λόγος είναι ότι διασπώνται γρήγορα από τον οργανισμό και προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη δερματοπάθεια. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι εξίσου επιβλαβείς, καθώς η απότομη αύξηση της ινσουλίνης από την κατανάλωσή τους προκαλεί απελευθέρωση ανδρογόνων και παραγωγή περισσότερου σμήγματος.

Επιπλέον, η πλούσια σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό, αφυδατωμένο και χωρίς ελαστικότητα, διότι είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, αφήνοντας την επιδερμίδα με πρόωρα σημάδια γήρανσης.

«Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, που περιέχονται στα πατατάκια, τα αλλαντικά, τις κονσέρβες, τα τουρσιά και σε και πλήθος άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αφυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα. Η καθημερινή ή σε υπερβολική ποσότητα κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές, ρυτίδες, και ξηρότητα στην επιδερμίδα και η όψη του προσώπου να φαίνεται γερασμένη».

Ζάχαρη, ρυτίδες και κηλίδες

Η ζάχαρη είναι, επίσης, καταστρεπτική, αφού επιδεινώνει παθήσεις όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή και το έκζεμα, ενώ η φλεγμονή που προκαλεί διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη και η εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων ξεκινά πολύ γρηγορότερα από το φυσιολογικό.

«Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μια στο τόσο επιτρέπεται, αλλά δεν πρέπει να γίνεται καθημερινή συνήθεια. Αντικαταστήστε τα πατατάκια, κέικ, κρουασάν κ.λπ. με λίγα φρούτα, ψιλοκομμένα λαχανικά ή ανάλατους ξηρούς καρπούς που δίνουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες στον οργανισμό, βοηθώντας τον να επιδιορθώσει τις βλάβες και να θωρακίσει την επιδερμίδα.

Αντί προμαγειρεμένων γευμάτων προτιμήστε σαλάτες με καλά λιπαρά οξέα που συνοδεύονται από πρωτεΐνες, καθώς οι τελευταίες αναπλάθουν το δέρμα.

Και φυσικά μη ξεχνάτε την πρόσληψη τουλάχιστον 10 ποτηριών νερού, προκειμένου να κρατήσετε την επιδερμίδα ενυδατωμένη», συμβουλεύει ο δρ Στάμου.

  • ΔΕΡΜΑ
  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολύποδες ενδομητρίου: Μπορούν να μπουν εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών;
Πολύποδες ενδομητρίου: Μπορούν να μπουν εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών; 25 Φεβρουαρίου 2025
Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση 26 Φεβρουαρίου 2025
Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχλωριώδες οξύ: Είναι το επόμενο θαυματουργό προϊόν για το δέρμα; Τι λένε οι ειδικοί
Ομορφιά
10/06/2025 - 13:36

Υποχλωριώδες οξύ: Είναι το επόμενο θαυματουργό προϊόν για το δέρμα; Τι λένε οι ειδικοί

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!
Patient Talk
02/06/2025 - 18:28

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!

Μικροπλαστικά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τα ποσοστά άνοιας και κατάθλιψης
Υγεία
20/05/2025 - 10:00

Μικροπλαστικά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τα ποσοστά άνοιας και κατάθλιψης

Σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν επανάσταση στην αισθητική πλαστική χειρουργική
Health Talk
13/05/2025 - 16:12

Σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν επανάσταση στην αισθητική πλαστική χειρουργική

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη
Διατροφή
28/04/2025 - 13:00

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με ταχύτερη βιολογική γήρανση
Διατροφή
24/04/2025 - 16:00

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με ταχύτερη βιολογική γήρανση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo