ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Health Talk
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, με εναλλαγή ανάμεσα σε διαστήματα ύφεσης που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για τον ασθενή αλλά και υποτροπής που τον οδηγούν σε απογοήτευση, θεωρείται χρόνιος.
Πέμπτη, 25/04/2024 - 14:04
News4Health Team News4Health Team

Στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η αίσθηση οξύτητας και καψίματος στο σώμα, ο διαξιφιστικός πόνος με μία σειρά σύντομων, οξέων «χτυπημάτων», το αίσθημα «πάγου», ο πόνος με αίσθημα «ηλεκτροσόκ» σαν να διαπερνά τον ασθενή ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το μυρμήγκιασμα.

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών σε όλη την Ελλάδα που υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν αποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, χωρίς να διατηρούν την ελπίδα για μία θεραπεία που θα τους δώσει τη λύση» αναφέρει ο κ. Νίκος Χαλιάσος Νευροχειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Επιληψίας & Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα αίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά, η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ποια είναι τα συνήθη αίτια;

Ο χρόνιος πόνος στη μέση συνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μπορεί ακόμη να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό. Στα πιο συχνά αίτια περιλαμβάνονται επίσης η δισκίτιδα, η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλική στένωση, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, όγκοι που έχουν σχηματιστεί στην περιοχή, πίεση που προέρχεται από το περιφερικό νεύρο, η διαβητική νευροπάθεια, η μεθερπητική νευραλγία, αλλά ακόμη και νευρολογικά νοσήματα. Ενώ στον αυχένα, οι συχνότερες αιτίες είναι η αυχενική σπονδυλοπάθεια αλλά και η εκφύλιση και η πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων που προέρχονται από την κακή στάση του σώματος κατά την εργασία, την ανάπαυση ή τον ύπνο.

Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα στατιστικά, το 54% των ασθενών με χρόνιο πόνο δεν ζητούν ιατρική συμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασή τους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το 66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή προκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνο και χωρίς να αναζητήσουν τη σωστή θεραπεία.

Η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης

«Ξεκινάμε πρώτα με μία σειρά μη επεμβατικών θεραπειών όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η έγχυση στεροειδών και η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων για την καλύτερη διαχείριση του πόνου από τον ασθενή. Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανακουφιστεί, διαθέτουμε στα χέρια μας ένα ακόμη ισχυρότερο ιατρικό «όπλο» για να τον βοηθήσουμε, την ηλεκτρική νευρική διέγερση που αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια, σε χιλιάδες ασθενείς.

Για την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης, προχωράμε με τη μέθοδο νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulation, S.C.S), μία τεχνική που εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Στόχος της νευροδιέγερσης είναι η μείωση ή η διακοπή του ερεθίσματος του πόνου, από το σημείο που ξεκινά και πριν φθάσει στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με πλήθος μελετών, έχει επιτυχία της τάξεως του 60-80%. Ενώ, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητας ζωής τους, μειώνει την ποσότητα και τη συχνότητα της αγωγής αναλγητικών φαρμάκων και τις επιπλοκές που προκαλεί η μακροχρόνια λήψη τους», επισημαίνει ο ειδικός.

Η νευροδιέγερση του Νωτιαίου Μυελού και ποια τα πλεονεκτήματά της

«Προκειμένου να επιτευχθεί η διέγερση του νωτιαίου μυελού, εμφυτεύονται ένα ή παραπάνω ηλεκτρόδια στον ασθενή, με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση στον επισκληρίδιο χώρο, στο πίσω μέρος, εντός του σπονδυλικού σωλήνα και πάνω από τη σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού, όπου φθάνουν τα νεύρα από το συγκεκριμένο σημείο όπου ξεκινά ο πόνος.

Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με εμφυτεύσιμη γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια και εφαρμόζεται μέσω των ηλεκτροδίων στις κατάλληλες περιοχές του νωτιαίου μυελού, στέλνοντας ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουν τα σήματα του πόνου, καθώς αυτά οδεύουν προς τον εγκέφαλο. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί καλύπτουν τα σήματα του πόνου, και έτσι αντί για πόνο, ο ασθενής αισθάνεται μία ήπια και ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος.

Σε πρώτη φάση, ξεκινάμε με τη δοκιμαστική τοποθέτηση, ώστε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα στον οργανισμό του ασθενούς και ανάλογα με το αποτέλεσμα, αποφασίζεται η μόνιμη τοποθέτηση συσκευής» εξηγεί ο κ. Χαλιάσος και συμπληρώνει: «Η επέμβαση με τοπική αναισθησία έχει το πλεονέκτημα της συνεργασίας του ασθενούς για την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου στην κατάλληλη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Επίσης, επιτρέπει την ολιγόωρη συνολική παραμονή στο νοσοκομείο».

Πώς προγραμματίζεται το σύστημα νευροδιέγερσης;

«O προγραμματισμός του συστήματος γίνεται τηλεμετρικά με ειδικό προγραμματιστή, τον οποίο μπορεί να ελέγχει ο ίδιος ο ασθενής, έχοντας τον δικό του προγραμματισμό τσέπης. Συγκεκριμένα, μπορεί να διακόπτει, να ενεργοποιεί και να αυξομειώνει την ένταση του διεγέρτη, ενώ τον έχει τοποθετημένο στην τσέπη του ή στερεωμένο στην ζώνη του.
Ο ασθενής επιτρέπεται να σηκωθεί και να περπατήσει ήδη την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση. Ενώ, τις επόμενες ημέρες, παρέχεται εκπαίδευση από ειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου ο ασθενής να εξοικειωθεί πλήρως με τον προγραμματιστή τσέπης», σημειώνει ο κ. Χαλιάσος.

Πότε αξιολογούνται τα αποτελέσματα;

«Η δοκιμαστική νευροδιέγερση διαρκεί συνήθως 1-3 εβδομάδες. Με το πέρας του συμφωνημένου με το γιατρό διαστήματος, πραγματοποιείται ραντεβού για την αφαίρεση του ηλεκτροδίου στα εξωτερικά ιατρεία, όπου και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, προγραμματίζεται η μόνιμη εμφύτευση συσκευής εσωτερικής νευροδιέγερσης, κάτω από το δέρμα, η οποία γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία, κάνοντας τη μέθοδο κατάλληλη ακόμα και για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τότε απλά αποσύρονται τα ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί. Πρόκειται για μια πλήρως αντιστρέψιμη θεραπεία, καθώς κάθε σύστημα νευροδιέγερσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί σε περίπτωση ανάγκης, χωρίς καμία παρενέργεια» τονίζει, καταλήγοντας ο κ. Χαλιάσος.

  • ΑΥΧΕΝΑΣ
  • ΜΕΣΗ
  • ΝΕΥΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ
  • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία 25 Απριλίου 2024
Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων η ανδρική υπογονιμότητα; 26 Απριλίου 2024
Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων η ανδρική υπογονιμότητα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρωινός καφές "ξυπνάει" τον χρόνιο πόνο
Υγεία
08/12/2025 - 10:00

Ο πρωινός καφές "ξυπνάει" τον χρόνιο πόνο

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση

Εκχύλισμα κάνναβης δείχνει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της μέσης
Υγεία
30/09/2025 - 10:30

Εκχύλισμα κάνναβης δείχνει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της μέσης

Ευθειασμός αυχένα: Ένα πρόβλημα που αφορά σχεδόν 4 στους 10 - Γιατί η άσκηση είναι το φάρμακο
Health Talk
29/09/2025 - 08:02

Ευθειασμός αυχένα: Ένα πρόβλημα που αφορά σχεδόν 4 στους 10 - Γιατί η άσκηση είναι το φάρμακο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00
Γεωργιάδης: «Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε ένα καινούριο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 15:23
ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00
Νέα ζάχαρη έχει την ίδια γεύση με την πραγματική χωρίς τα συνήθη μειονεκτήματα
Διατροφή
15/01/2026 - 14:19
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 13:56
Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι μεθούν χωρίς να πίνουν αλκοόλ
Υγεία
15/01/2026 - 13:00
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 12:00
Γιατί οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους
Υγεία
15/01/2026 - 11:00
Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00
Οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44
Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17
Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo