ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Health Talk
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, με εναλλαγή ανάμεσα σε διαστήματα ύφεσης που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για τον ασθενή αλλά και υποτροπής που τον οδηγούν σε απογοήτευση, θεωρείται χρόνιος.
Πέμπτη, 25/04/2024 - 14:04
News4Health Team News4Health Team

Στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η αίσθηση οξύτητας και καψίματος στο σώμα, ο διαξιφιστικός πόνος με μία σειρά σύντομων, οξέων «χτυπημάτων», το αίσθημα «πάγου», ο πόνος με αίσθημα «ηλεκτροσόκ» σαν να διαπερνά τον ασθενή ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το μυρμήγκιασμα.

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών σε όλη την Ελλάδα που υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν αποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, χωρίς να διατηρούν την ελπίδα για μία θεραπεία που θα τους δώσει τη λύση» αναφέρει ο κ. Νίκος Χαλιάσος Νευροχειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Επιληψίας & Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα αίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά, η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ποια είναι τα συνήθη αίτια;

Ο χρόνιος πόνος στη μέση συνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μπορεί ακόμη να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό. Στα πιο συχνά αίτια περιλαμβάνονται επίσης η δισκίτιδα, η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλική στένωση, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, όγκοι που έχουν σχηματιστεί στην περιοχή, πίεση που προέρχεται από το περιφερικό νεύρο, η διαβητική νευροπάθεια, η μεθερπητική νευραλγία, αλλά ακόμη και νευρολογικά νοσήματα. Ενώ στον αυχένα, οι συχνότερες αιτίες είναι η αυχενική σπονδυλοπάθεια αλλά και η εκφύλιση και η πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων που προέρχονται από την κακή στάση του σώματος κατά την εργασία, την ανάπαυση ή τον ύπνο.

Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα στατιστικά, το 54% των ασθενών με χρόνιο πόνο δεν ζητούν ιατρική συμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασή τους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το 66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή προκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνο και χωρίς να αναζητήσουν τη σωστή θεραπεία.

Η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης

«Ξεκινάμε πρώτα με μία σειρά μη επεμβατικών θεραπειών όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η έγχυση στεροειδών και η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων για την καλύτερη διαχείριση του πόνου από τον ασθενή. Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανακουφιστεί, διαθέτουμε στα χέρια μας ένα ακόμη ισχυρότερο ιατρικό «όπλο» για να τον βοηθήσουμε, την ηλεκτρική νευρική διέγερση που αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια, σε χιλιάδες ασθενείς.

Για την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης, προχωράμε με τη μέθοδο νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulation, S.C.S), μία τεχνική που εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Στόχος της νευροδιέγερσης είναι η μείωση ή η διακοπή του ερεθίσματος του πόνου, από το σημείο που ξεκινά και πριν φθάσει στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με πλήθος μελετών, έχει επιτυχία της τάξεως του 60-80%. Ενώ, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητας ζωής τους, μειώνει την ποσότητα και τη συχνότητα της αγωγής αναλγητικών φαρμάκων και τις επιπλοκές που προκαλεί η μακροχρόνια λήψη τους», επισημαίνει ο ειδικός.

Η νευροδιέγερση του Νωτιαίου Μυελού και ποια τα πλεονεκτήματά της

«Προκειμένου να επιτευχθεί η διέγερση του νωτιαίου μυελού, εμφυτεύονται ένα ή παραπάνω ηλεκτρόδια στον ασθενή, με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση στον επισκληρίδιο χώρο, στο πίσω μέρος, εντός του σπονδυλικού σωλήνα και πάνω από τη σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού, όπου φθάνουν τα νεύρα από το συγκεκριμένο σημείο όπου ξεκινά ο πόνος.

Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με εμφυτεύσιμη γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια και εφαρμόζεται μέσω των ηλεκτροδίων στις κατάλληλες περιοχές του νωτιαίου μυελού, στέλνοντας ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουν τα σήματα του πόνου, καθώς αυτά οδεύουν προς τον εγκέφαλο. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί καλύπτουν τα σήματα του πόνου, και έτσι αντί για πόνο, ο ασθενής αισθάνεται μία ήπια και ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος.

Σε πρώτη φάση, ξεκινάμε με τη δοκιμαστική τοποθέτηση, ώστε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα στον οργανισμό του ασθενούς και ανάλογα με το αποτέλεσμα, αποφασίζεται η μόνιμη τοποθέτηση συσκευής» εξηγεί ο κ. Χαλιάσος και συμπληρώνει: «Η επέμβαση με τοπική αναισθησία έχει το πλεονέκτημα της συνεργασίας του ασθενούς για την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου στην κατάλληλη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Επίσης, επιτρέπει την ολιγόωρη συνολική παραμονή στο νοσοκομείο».

Πώς προγραμματίζεται το σύστημα νευροδιέγερσης;

«O προγραμματισμός του συστήματος γίνεται τηλεμετρικά με ειδικό προγραμματιστή, τον οποίο μπορεί να ελέγχει ο ίδιος ο ασθενής, έχοντας τον δικό του προγραμματισμό τσέπης. Συγκεκριμένα, μπορεί να διακόπτει, να ενεργοποιεί και να αυξομειώνει την ένταση του διεγέρτη, ενώ τον έχει τοποθετημένο στην τσέπη του ή στερεωμένο στην ζώνη του.
Ο ασθενής επιτρέπεται να σηκωθεί και να περπατήσει ήδη την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση. Ενώ, τις επόμενες ημέρες, παρέχεται εκπαίδευση από ειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου ο ασθενής να εξοικειωθεί πλήρως με τον προγραμματιστή τσέπης», σημειώνει ο κ. Χαλιάσος.

Πότε αξιολογούνται τα αποτελέσματα;

«Η δοκιμαστική νευροδιέγερση διαρκεί συνήθως 1-3 εβδομάδες. Με το πέρας του συμφωνημένου με το γιατρό διαστήματος, πραγματοποιείται ραντεβού για την αφαίρεση του ηλεκτροδίου στα εξωτερικά ιατρεία, όπου και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, προγραμματίζεται η μόνιμη εμφύτευση συσκευής εσωτερικής νευροδιέγερσης, κάτω από το δέρμα, η οποία γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία, κάνοντας τη μέθοδο κατάλληλη ακόμα και για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τότε απλά αποσύρονται τα ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί. Πρόκειται για μια πλήρως αντιστρέψιμη θεραπεία, καθώς κάθε σύστημα νευροδιέγερσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί σε περίπτωση ανάγκης, χωρίς καμία παρενέργεια» τονίζει, καταλήγοντας ο κ. Χαλιάσος.

  • ΑΥΧΕΝΑΣ
  • ΜΕΣΗ
  • ΝΕΥΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ
  • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία 25 Απριλίου 2024
Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων η ανδρική υπογονιμότητα; 26 Απριλίου 2024
Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων η ανδρική υπογονιμότητα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο χρόνος περπατήματος και όχι η ένταση παίζει ρόλο στην προστασία από τον πόνο της μέσης
Fitness
17/06/2025 - 12:00

Ο χρόνος περπατήματος και όχι η ένταση παίζει ρόλο στην προστασία από τον πόνο της μέσης

Πονάτε στη μέση; Βγείτε στη Φύση!
Υγεία
04/06/2025 - 10:00

Πονάτε στη μέση; Βγείτε στη Φύση!

Πόνος στη μέση: Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας!
Health Talk
31/03/2025 - 20:14

Πόνος στη μέση: Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας!

Πόνοι στην πλάτη: Μόνο το 10% των μη χειρουργικών θεραπειών ανακουφίζουν
Υγεία
19/03/2025 - 13:24

Πόνοι στην πλάτη: Μόνο το 10% των μη χειρουργικών θεραπειών ανακουφίζουν

Γιατί πονάμε στη μέση όταν ξυπνάμε; - Ειδικός εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει!
Health Talk
17/01/2025 - 12:43

Γιατί πονάμε στη μέση όταν ξυπνάμε; - Ειδικός εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει!

Αυχενική μυελοπάθεια: Νέα εφαρμογή στο smartphone διευκολύνει την αυτο-παρακολούθηση της νόσου!
Health Talk
13/12/2024 - 16:06

Αυχενική μυελοπάθεια: Νέα εφαρμογή στο smartphone διευκολύνει την αυτο-παρακολούθηση της νόσου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo