ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Health Talk
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, με εναλλαγή ανάμεσα σε διαστήματα ύφεσης που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για τον ασθενή αλλά και υποτροπής που τον οδηγούν σε απογοήτευση, θεωρείται χρόνιος.
Πέμπτη, 25/04/2024 - 14:04
News4Health Team News4Health Team

Στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η αίσθηση οξύτητας και καψίματος στο σώμα, ο διαξιφιστικός πόνος με μία σειρά σύντομων, οξέων «χτυπημάτων», το αίσθημα «πάγου», ο πόνος με αίσθημα «ηλεκτροσόκ» σαν να διαπερνά τον ασθενή ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το μυρμήγκιασμα.

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών σε όλη την Ελλάδα που υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν αποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, χωρίς να διατηρούν την ελπίδα για μία θεραπεία που θα τους δώσει τη λύση» αναφέρει ο κ. Νίκος Χαλιάσος Νευροχειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Επιληψίας & Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα αίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά, η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ποια είναι τα συνήθη αίτια;

Ο χρόνιος πόνος στη μέση συνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μπορεί ακόμη να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό. Στα πιο συχνά αίτια περιλαμβάνονται επίσης η δισκίτιδα, η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλική στένωση, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, όγκοι που έχουν σχηματιστεί στην περιοχή, πίεση που προέρχεται από το περιφερικό νεύρο, η διαβητική νευροπάθεια, η μεθερπητική νευραλγία, αλλά ακόμη και νευρολογικά νοσήματα. Ενώ στον αυχένα, οι συχνότερες αιτίες είναι η αυχενική σπονδυλοπάθεια αλλά και η εκφύλιση και η πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων που προέρχονται από την κακή στάση του σώματος κατά την εργασία, την ανάπαυση ή τον ύπνο.

Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα στατιστικά, το 54% των ασθενών με χρόνιο πόνο δεν ζητούν ιατρική συμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασή τους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το 66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή προκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνο και χωρίς να αναζητήσουν τη σωστή θεραπεία.

Η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης

«Ξεκινάμε πρώτα με μία σειρά μη επεμβατικών θεραπειών όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η έγχυση στεροειδών και η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων για την καλύτερη διαχείριση του πόνου από τον ασθενή. Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανακουφιστεί, διαθέτουμε στα χέρια μας ένα ακόμη ισχυρότερο ιατρικό «όπλο» για να τον βοηθήσουμε, την ηλεκτρική νευρική διέγερση που αποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια, σε χιλιάδες ασθενείς.

Για την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης, προχωράμε με τη μέθοδο νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulation, S.C.S), μία τεχνική που εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Στόχος της νευροδιέγερσης είναι η μείωση ή η διακοπή του ερεθίσματος του πόνου, από το σημείο που ξεκινά και πριν φθάσει στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με πλήθος μελετών, έχει επιτυχία της τάξεως του 60-80%. Ενώ, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητας ζωής τους, μειώνει την ποσότητα και τη συχνότητα της αγωγής αναλγητικών φαρμάκων και τις επιπλοκές που προκαλεί η μακροχρόνια λήψη τους», επισημαίνει ο ειδικός.

Η νευροδιέγερση του Νωτιαίου Μυελού και ποια τα πλεονεκτήματά της

«Προκειμένου να επιτευχθεί η διέγερση του νωτιαίου μυελού, εμφυτεύονται ένα ή παραπάνω ηλεκτρόδια στον ασθενή, με τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση στον επισκληρίδιο χώρο, στο πίσω μέρος, εντός του σπονδυλικού σωλήνα και πάνω από τη σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού, όπου φθάνουν τα νεύρα από το συγκεκριμένο σημείο όπου ξεκινά ο πόνος.

Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με εμφυτεύσιμη γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια και εφαρμόζεται μέσω των ηλεκτροδίων στις κατάλληλες περιοχές του νωτιαίου μυελού, στέλνοντας ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουν τα σήματα του πόνου, καθώς αυτά οδεύουν προς τον εγκέφαλο. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί καλύπτουν τα σήματα του πόνου, και έτσι αντί για πόνο, ο ασθενής αισθάνεται μία ήπια και ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος.

Σε πρώτη φάση, ξεκινάμε με τη δοκιμαστική τοποθέτηση, ώστε να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα στον οργανισμό του ασθενούς και ανάλογα με το αποτέλεσμα, αποφασίζεται η μόνιμη τοποθέτηση συσκευής» εξηγεί ο κ. Χαλιάσος και συμπληρώνει: «Η επέμβαση με τοπική αναισθησία έχει το πλεονέκτημα της συνεργασίας του ασθενούς για την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου στην κατάλληλη περιοχή της σπονδυλικής στήλης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Επίσης, επιτρέπει την ολιγόωρη συνολική παραμονή στο νοσοκομείο».

Πώς προγραμματίζεται το σύστημα νευροδιέγερσης;

«O προγραμματισμός του συστήματος γίνεται τηλεμετρικά με ειδικό προγραμματιστή, τον οποίο μπορεί να ελέγχει ο ίδιος ο ασθενής, έχοντας τον δικό του προγραμματισμό τσέπης. Συγκεκριμένα, μπορεί να διακόπτει, να ενεργοποιεί και να αυξομειώνει την ένταση του διεγέρτη, ενώ τον έχει τοποθετημένο στην τσέπη του ή στερεωμένο στην ζώνη του.
Ο ασθενής επιτρέπεται να σηκωθεί και να περπατήσει ήδη την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση. Ενώ, τις επόμενες ημέρες, παρέχεται εκπαίδευση από ειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου ο ασθενής να εξοικειωθεί πλήρως με τον προγραμματιστή τσέπης», σημειώνει ο κ. Χαλιάσος.

Πότε αξιολογούνται τα αποτελέσματα;

«Η δοκιμαστική νευροδιέγερση διαρκεί συνήθως 1-3 εβδομάδες. Με το πέρας του συμφωνημένου με το γιατρό διαστήματος, πραγματοποιείται ραντεβού για την αφαίρεση του ηλεκτροδίου στα εξωτερικά ιατρεία, όπου και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, προγραμματίζεται η μόνιμη εμφύτευση συσκευής εσωτερικής νευροδιέγερσης, κάτω από το δέρμα, η οποία γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία, κάνοντας τη μέθοδο κατάλληλη ακόμα και για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τότε απλά αποσύρονται τα ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί. Πρόκειται για μια πλήρως αντιστρέψιμη θεραπεία, καθώς κάθε σύστημα νευροδιέγερσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί σε περίπτωση ανάγκης, χωρίς καμία παρενέργεια» τονίζει, καταλήγοντας ο κ. Χαλιάσος.

  • ΑΥΧΕΝΑΣ
  • ΜΕΣΗ
  • ΝΕΥΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ
  • ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία 25 Απριλίου 2024
Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων η ανδρική υπογονιμότητα; 26 Απριλίου 2024
Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων η ανδρική υπογονιμότητα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία
Υγεία
04/08/2026 - 19:00

Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία

Καλοκαίρι και χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της φαρμακευτικής κάνναβης στη διαχείρισή του
Health Talk
29/07/2026 - 08:12

Καλοκαίρι και χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της φαρμακευτικής κάνναβης στη διαχείρισή του

Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
15/07/2026 - 08:11

Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης

Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση
Health Talk
03/04/2026 - 15:22

Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση

Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Όταν ο χρόνιος πόνος αφορά και τα παιδιά
Patient Talk
17/03/2026 - 21:39

Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Όταν ο χρόνιος πόνος αφορά και τα παιδιά

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση της μονάδας τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ στο Καστελλόριζο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 00:06
Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους - Πώς θα προστατευτείτε
Health Talk
04/08/2026 - 21:06
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία
Υγεία
04/08/2026 - 19:00
Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Πυρκαγιές: Οδηγίες για ασφαλή καθαρισμό των κατοικιών
Υγεία
04/08/2026 - 17:43
Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00
"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
04/08/2026 - 16:00
ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές θεραπειών για το σπάνιο στέλεχος Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
04/08/2026 - 15:00
Eli Lilly: Πρώιμη πρόσβαση στο πειραματικό της φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
Pharma News
04/08/2026 - 14:00
Κυκλοσπορίαση: Με υποκείμενα νοσήματα οι δύο πρώτοι νεκροί στις ΗΠΑ - 17.000 κρούσματα
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 13:35
Βίντεο με 10 σημαντικές οδηγίες του ΕΕΣ για την προστασία μετά από πυρκαγιά
Υγεία
04/08/2026 - 13:19
Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34
Πόνος στο πόδι: Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;
Health Talk
04/08/2026 - 11:58
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή σε αρκούδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Pet
04/08/2026 - 11:31
Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
Influencers, γιατροί AI και παραπληροφόρηση: Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον ψηφιακό κομπογιανιτισμό
Υγεία
04/08/2026 - 10:24
Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία
Υγεία
04/08/2026 - 09:52
ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43
Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58
Meteo: Περισσότερα από 480.000 στρέμματα γης κάηκαν στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 03:37
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11
Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους
Υγεία
03/08/2026 - 22:37
Χαλκιδική: Ακατάλληλο προς πόση το νερό στη Σίβηρη - Ανιχνεύθηκαν μικρόβια
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 21:59
Η ψυχολογία της… αναμονής και η χαρά της προσδοκίας για τις διακοπές
Ψυχική Υγεία
03/08/2026 - 21:41
ΕΟΔΥ: Δράσεις στις παραλίες της Αττικής για την πρόληψη των πνιγμών και την προστασία από τον καύσωνα
Υγεία
03/08/2026 - 20:27
«Η φωτιά στο Ποικίλο Όρος έθεσε σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο πρώην ΨΝΑ»
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 20:04
EFPIA: Η Ιαπωνία με το εργαλείο «Honebuto» για τη φαρμακευτική καινοτομία στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη
Pharma Policy
03/08/2026 - 19:42
Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τύποι, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
03/08/2026 - 16:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo