ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγκάθι που ανθίζει η βία κατά των γυναικών: Οι ρίζες πίσω από την κακοποίηση που δεν αρκεί απλά να αναγνωρίσεις

Υπηρεσίες Υγείας
Αγκάθι που ανθίζει η βία κατά των γυναικών: Οι ρίζες πίσω από την κακοποίηση που δεν αρκεί απλά να αναγνωρίσεις
Η βία κατά των γυναικών και η κακοποίηση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα φυτό που έχει βαθιές ρίζες. Όσο δεν του δίνουμε τη σημασία που αρμόζει αυτό θα ανθίζει. Για αυτό όπως δήλωσε η Δήμητρα Μουντάκη, ψυχολόγος στο news4health.gr «είναι σημαντικό να βλέπουμε τι φυτό ποτίζουμε στον κήπο μας».
Τετάρτη, 24/11/2021 - 08:30
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Το news4heath.gr θέλησε να κοιτάξει αρχικά βαθιά στις ρίζες αυτές της βίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11) για αυτό επικοινώνησε με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Μουντάκη, η οποία μας διαφώτισε εξηγώντας μας τι είναι συνεξάρτηση και γιατί είναι δύσκολο ένα θύμα σε αρκετές περιπτώσεις να «χωνέψει» τι του έχει συμβεί. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα αυτό πρέπει να δούμε πρώτα μέσα μας και μετά να βοηθήσουμε τους γύρω μας, γιατί δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση του προβλήματος.

Βία δεν είναι μόνο ο ξυλοδαρμός

Κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα βίας είναι γυναίκες. Οι περισσότερες άλλωστε που καλούν για βοήθεια ειδικούς ψυχολόγους σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ και οι φορείς που ασχολούνται με θύματα κακοποίησης είναι γυναίκες όπως υπενθύμισε η ψυχολόγος Δήμητρα Μουντάκη μιλώντας στο news4health.gr.

«Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι έχουν βιώσει βίαιη συμπεριφορά αλλά μπορεί να έχουν βιώσει και σεξουαλική παρενόχληση, γάμο από συμφωνία ή προξενιό ακόμα και ρατσισμό λόγω της εμφάνισής τους» είπε η ειδικός.

Όπως δήλωσε υπάρχουν θύματα τα οποία αναζητούν την βοήθεια ειδικού, όταν όμως κάποιος τρίτος αναζητά βοήθεια για αυτά τα άτομα είναι πολύ δύσκολο να γίνει θεραπεία καθώς τα ίδια τα θύματα πολλές φορές δεν δέχονται το πρόβλημα που υπάρχει. Υπάρχουν περιστατικά καταγγελιών δηλαδή, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που το ίδιο το θύμα δεν θέλει και δεν παραδέχεται αυτό που του συμβαίνει.

Ο κυρίαρχος φόβος και ο ρόλος των υποστηρικτικών σχέσεων

«Το πρόβλημα της κακοποίησης έχει πολύ βαθιές ρίζες. Έχει να κάνει και με τον φόβο για το μέλλον, αν θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Δεν μπορούν να δεχτούν το πρόβλημα. Είναι δύσκολο» δήλωσε και όπως διευκρίνισε ο φόβος αυτός σχετίζεται και με την αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει στον κακοποιητή η λήψη δράσης εκ μέρους τους. Παρόλο που πράγματι υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο φόβος είναι υπαρκτός, δηλαδή ο κακοποιητής προβαίνει σε αντίποινα υπάρχει και ο φόβος που σχετίζεται γύρω από το κοινωνικό στίγμα. «Φοβούνται πως θα ξαναρχίσουν τη ζωή τους, φοβούνται πως θα μάθουν ξανά από την αρχή τον εαυτό τους και την καθημερινότητά τους με τον έξω κόσμο» είπε.

Σε ερώτηση του news4health.gr σχετικά με ψυχικά νοσήματα και τις παθήσεις που αναπτύσσουν οι γυναίκες που έχουν βιώσει κακοποίηση η Δήμητρα Μουντάκη απάντησε ότι συνήθως πάσχουν από μετατραυματικό στρες. «Το στρες αυτό είναι πιο έντονο όταν το περιβάλλον τους δεν είναι υποστηρικτικό» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν οι γυναίκες που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία είναι σύνηθες να πέφτουν θύματα έμφυλης βίας και κακοποητικής συμπεριφοράς, η Δήμητρα Μουντάκη εξήγησε ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. «Κάποιες γυναίκες και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει ξανά κακοποίηση αγχώνονται. Δεν είναι απόλυτο ότι όσες βίωσαν κακοποίηση θα βιώσουν ξανά». είπε.

Όπως διευκρίνισε η ίδια: «Αν το κακοποιητικό περιστατικό έχει ένταση και διάρκεια συνήθως τα ψυχικά νοσήματα που μπορεί να αναπτύξει κάποια γυναίκα ποικίλλουν. Σε αυτό παίζει ρόλο αν το περιβάλλον της γυναίκας είναι υποστηρικτικό. Αν αυτό δεν είναι είναι τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση και η θεραπεία έχει πολύ αγωνία, φόβο και πισωγυρίσματα».

bia2

Από την συνεξάρτηση στην βία και την κακοποίηση

Μια μεγάλη πτυχή του προβλήματος είναι η συνεξάρτηση. «Έχουμε μάθει να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις, όχι μόνο τις συντροφικές αλλά και τις φιλικές και τις κοινωνικές σχέσεις έχοντας δουλέψει με τον ίδιο μας τον εαυτό και έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτόν. Οπότε πρέπει να βιώσουμε την σχέση ως ολόκληρα όντα και όχι ως άνθρωποι οι οποίοι εξαρτώνται από τις αποφάσεις των άλλων, τις συμπεριφορές των άλλων ή αν κάποιος έχει κάποια αντίθετη συμπεριφορά αλλά φοβούνται να το πουν και νιώθουν αδύναμοι. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την συνεξάρτηση. Πρέπει να μπορώ να δουλεύω με τον εαυτό μου ώστε να τον υποστηρίξω, να τον εμπιστευτώ, να μην φοβάμαι» εξήγησε η ίδια.

Όταν δηλαδή κάποιος δεν είναι σε επαφή με το συναίσθημά του και τον εαυτό του, δυσκολεύεται να εμπιστευτεί όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τον άλλον μπορεί να εμφανίζει χαρακτηριστικά συνεξάρτησης. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος κακοποιητικός δίπλα σε κάποιον για αναπτύξει κάποιος μια τέτοια συμπεριφορά, ωστόσο, «Αν όταν δεν μιλάς και φοβάσαι να εκφραστείς και πηγαίνεις συνέχεια με τα νερά του άλλου αυτό μπορεί να οδηγήσει στην φθορά της σχέσης. Συχνά μια γυναίκα νιώθει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει και μένει στην σχέση αυτή και συνεχίζει ένας φαύλος κύκλος» είπε η ίδια.

Για να προσθέσει: «Η συνεξάρτηση είναι ένα περίπλοκο θέμα. Δεν είναι μονόπλευρο» υπογραμμίζοντας ότι είναι στο χέρι μας τι ρόλο θα επιλέξουμε. Όπως εξήγησε: «Σε μια σχέση συνήθως περνάμε από τρεις θέσεις. Από τη θέση του θύτη, του θύματος και του σωτήρα. Αυτός ο οποίος προβάλει στα δικά μας μάτια τη δική του ανάγκη και τον έχουμε ως θύτη, το κάνει για κάποιο λόγο. Μπορεί να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει μέσα από τον ρόλο του θύτη. Μπορούμε ωστόσο να επιλέξουμε ποιον ρόλο θα κρατήσουμε σε κάθε φάση της ζωής μας».

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν μέσα στις σχέσεις συνεξάρτησης υπάρχει βία. Για να λυθεί η βία αυτή πρέπει να γίνουν μια σειρά από δράσεις όπως είπε η κ. Μουντάκη στέλνοντας ένα μήνυμα μέσα από το news4health.gr τονίζοντας ότι είναι και στο χέρι όλων μας σαν κοινωνία να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

«Όταν δεν πιάνουμε ένα θέμα από τη ρίζα, αυτό θα ανθίζει. Για να λύσω ένα πρόβλημα από τη ρίζα σημαίνει ανοίγω τους ορίζοντές μου και σε διάφορες άλλες πλευρές. Οπότε μπορεί να μην χρειαστεί μόνο ξερίζωμα αλλά αλλαγή και στο χώμα, στο πότισμα ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερη δουλειά. Χρειάζεται και συνεργασία και κρατικών φορέων και ατομικών πρωτοβουλιών ώστε να πάμε μπροστά» είπε.

Δεν αρκεί να μένουμε στην αναγνώριση του προβλήματος

Και τόνισε: «Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο το θύμα να δει το ίδιο το πρόβλημα, ότι χρειάζεται βοήθεια δεν θα προχωρήσει μακριά η παρέμβαση. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τα θύματα αλλά και να μπορέσουμε να δούμε και εμεις πως θα συμβάλλουμε σε αυτό. Από το πιο απλό. Να δούμε τι φυτό ποτίζουμε στον κήπο μας, τι χώμα έχει βάλει ο κάθενας μας και τι θα μπορούσε να κάνει γι' αυτό. Πώς αντιλαμβάνομαι εγω τη γυναίκα; Πώς αντιλαμβάνομαι εγώ πέρα από τη δική μου γνώμη; Την κρίνω; Πώς συμπεριφέρομαι σε έναν άνδρα που ακούω ότι μπορεί να φωνάζει στην γυναίκα του ή έχει επιθετικές συμπεριφορές. Να μην μένουμε μόνο σε αυτό που ακούμε. Δεν αρκεί απλά να προβάλλουμε όμως αυτά τα περιστατικά αλλά να πηγαίνουμε παρακάτω και εμάς τους ίδιους. Να δούμε πως αντιλαμβανόμαστε εμείς τις γυναίκες.

Η Δήμητρα Μουντάκη είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στην «Συστημική Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση». Πληροφορίες για την ειδικό στο dimitramountaki.gr

  • ΒΙΑ
  • ΣΥΝΕΞΑΡΤΗΣΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2021
  • ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το συγκλονιστικό βίντεο της Lacta για την βία κατά των γυναικών - Αναγνωρίζοντας τα σημάδια (vid)
Το συγκλονιστικό βίντεο της Lacta για την βία κατά των γυναικών - Αναγνωρίζοντας τα σημάδια (vid) 23 Νοεμβρίου 2021
Η Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα: Στην 4η θέση η Ελλάδα σε νέες διαγνώσεις 24 Νοεμβρίου 2021
Η Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα: Στην 4η θέση η Ελλάδα σε νέες διαγνώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση των περιστατικών βίας σε ανθρώπους με αναπηρία καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ
Patient Talk
21/05/2025 - 15:00

Εκτόξευση των περιστατικών βίας σε ανθρώπους με αναπηρία καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ

Στις 5 Μαΐου η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/05/2025 - 15:23

Στις 5 Μαΐου η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών: Ο γιατρός είναι σύμμαχος, τονίζει ο ΠΙΣ
Health Talk
12/03/2025 - 10:48

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε Βάρος των Υγειονομικών: Ο γιατρός είναι σύμμαχος, τονίζει ο ΠΙΣ

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα ενάντια στο bullying
Ψυχική Υγεία
06/03/2025 - 17:34

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα ενάντια στο bullying

Η βία αλλοιώνει τα ανθρώπινα γονίδια για γενιές
Υγεία
28/02/2025 - 17:00

Η βία αλλοιώνει τα ανθρώπινα γονίδια για γενιές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φλώρινα: Αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς ζήτησε ο Κέλλας
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 03:27
Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Μιχαηλίδου: «Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια για 15.000 συμπολίτες μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 19:43
Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27
Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03
Ο John Nason διαδέχεται τον Δημήτρη Καδή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Pharmathen
Pharma News
17/07/2025 - 19:19
«Παγώνοντας» τον χρόνο: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας
Υγεία
17/07/2025 - 18:57
EIFO και Novo Nordisk επενδύουν 80 εκατ. ευρώ στον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή παγκοσμίως
Pharma News
17/07/2025 - 17:17
Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%
Υγεία
17/07/2025 - 16:49
Θεσσαλονίκη: Τα δύο κλειδιά για την προστασία των ζώων από την ευλογιά των προβάτων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 16:38
Mediterraneo Hospital: Παγκόσμια πρωτιά στην ενδοσκοπική μαστεκτομή με το ρομποτικό σύστημα HandX
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 16:21
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών κλινικών - Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 15:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47
The Lancet: Η υγεία παγκοσμίως σε περίοδο «λιτότητας»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 07:57
Η Άννα Παπακοσμοπούλου,νέα Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas
Pharma News
16/07/2025 - 11:29
Γεωργιάδης: 3.000 κλήσεις την πρώτη μέρα στο 1566- Δεν καταργείται το 166
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo