Παρότι υπάρχουν ήδη δύο εγκεκριμένα εμβόλια για τον Έμπολα, αυτά στοχεύουν το στέλεχος Zaire και όχι το στέλεχος Bundibugyo, το οποίο έχει προκαλέσει την τρέχουσα επιδημία. Μέχρι σήμερα, η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 61 ανθρώπων, ενώ έχουν καταγραφεί 359 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κονγκό και τη γειτονική Ουγκάντα.
Το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στην επαρχία Ιτούρι, στα βορειοανατολικά του Κονγκό, όπου οι ένοπλες συγκρούσεις, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η παρουσία μεγάλων μεταναστευτικών κοινοτήτων και οι ανεπαρκώς στελεχωμένες υγειονομικές δομές δυσχεραίνουν τον έλεγχο της εξάπλωσης.
Σε σχετικό podcast της ιστοσελίδας The Conversation, οι επιστήμονες Τερέζα Λαμπ και Ρεμπέκα Μέικινσον από την Ομάδα Εμβολίων της Οξφόρδης παρουσιάζουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του στελέχους Bundibugyo. Την 1η Ιουνίου, η ερευνητική τους ομάδα συγκαταλέχθηκε στις τρεις που έλαβαν χρηματοδότηση ταχείας ανάπτυξης από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες στην Επιδημική Ετοιμότητα (CEPI), μαζί με τις Moderna και IAVI.
Η ομάδα της Οξφόρδης αξιοποιεί την τεχνολογία ιικού φορέα ChAdOx1, η οποία αποτέλεσε τη βάση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca κατά της COVID-19, προσαρμόζοντάς την στο στέλεχος Bundibugyo του Έμπολα. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται σε προηγούμενη ερευνητική εργασία για άλλο στέλεχος του ιού το 2022.
Σύμφωνα με την Τερέζα Λαμπ, η ανάπτυξη ενός εμβολίου περιλαμβάνει συνήθως προκλινικές δοκιμές, μελέτες σε ζώα και παραγωγή παρτίδων για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, χάρη στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πλατφόρμα ChAdOx1, οι ερευνητές επιδιώκουν να «τρέξουν» όλα αυτά τα στάδια παράλληλα, επιταχύνοντας σημαντικά τη διαδικασία.
Η ίδια αποκάλυψε ότι οι δοκιμές σε μικρά ζώα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα παρασκευάζονται δόσεις του εμβολίου για κλινικές δοκιμές, με στόχο την έναρξη μελέτης φάσης Ι το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά της, η Ρεμπέκα Μέικινσον υπογράμμισε ότι το βασικό ζητούμενο δεν είναι πλέον αν μπορεί να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα, αλλά πώς μπορούν να δημιουργούνται και να είναι διαθέσιμα τέτοια εμβόλια πριν από την εκδήλωση νέων επιδημιών, ώστε να χρησιμοποιούνται άμεσα όπου και όταν χρειάζονται περισσότερο.
Πηγή: THE CONVERSATION.COM





