ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρέξιμο: Γιατί κάποιοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή από άλλους; Αυτός είναι ο άγνωστος «φίλος» των δρομέων (Μελέτη)

Fitness
Τρέξιμο: Γιατί κάποιοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή από άλλους; Αυτός είναι ο άγνωστος «φίλος» των δρομέων (Μελέτη)
Μελέτη εξηγεί με ποιον τρόπο τα γονίδιά σας μπορούν να καθορίσουν εάν μπορείτε να είστε αθλητής αντοχής.
Δευτέρα, 14/08/2023 - 12:59
News4Health Team News4Health Team

Για ορισμένους από εμάς, ανεξάρτητα από το πόσο σταθερά προπονούμαστε, το τρέξιμο δεν φαίνεται να γίνεται ποτέ ευκολότερο – ενώ άλλοι φαίνεται να είναι φυσικά προικισμένοι και μπορούν να τρέξουν για χιλιόμετρα με ευκολία.

Μέρος αυτού εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της προπόνησης που κάνετε ή η διατροφή σας, αλλά η πρόσφατη μελέτη μας έδειξε ότι η γενετική μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στην άσκηση αντοχής από άλλους.

Η μελέτη των Henry Chung, ΛέκτοραΑθλητισμού και Επιστήμης Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, Dan Gordon, Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσιολογίας Καρδιοαναπνευστικής Άσκησης και Justin Roberts, Καθηγητή Διατροφικής Φυσιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, βρήκε ότι η γενετική συμβάλλει στο πόσο καλά ανταποκρίνεται το σώμα κάποιου σε ασκήσεις που βασίζονται στην αντοχή – πράγματα όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα έναντι άλλων όταν πρόκειται για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, στρατολογήθηκαν 45 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνδρες. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα συνταγογραφήθηκε ένα αυστηρό πρόγραμμα τρεξίματος οκτώ εβδομάδων με βάση την αντοχή. Αυτό συνίστατο σε 20-30 λεπτά υπαίθριο τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα.

Η άλλη ομάδα ενήργησε ως ομάδα ελέγχου και έλαβε οδηγίες να συνεχίσουν την κανονική καθημερινή ρουτίνα τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολουθήθηκε όλη η φυσική δραστηριότητα και στις δύο ομάδες. Η διατροφή και οι άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής παρέμειναν αμετάβλητες.

Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένα στρατιωτικό τεστ φυσικής κατάστασης που ονομάζεται 12-λεπτο τεστ Cooper run , το οποίο δείχνει τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να τρέξει ένα άτομο σε 12 λεπτά. Αυτό έγινε για να μετρηθεί η ικανότητα τρεξίματος και η αεροβική τους ικανότητα . Το τεστ επαναλήφθηκε στη μέση και στο τέλος της μελέτης για την παρακολούθηση των αλλαγών στη φυσική κατάσταση.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα κιτ τεστ DNA στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για να αξιολογήσουν τις γενετικές τους πληροφορίες από ένα δείγμα του σάλιου τους.

Η ομάδα εκπαίδευσης βελτίωσε σημαντικά τη βαθμολογία της δοκιμής Cooper κατά μέσο όρο 11,5% (0,24 χλμ.). Αλλά ακόμα και με αυτήν την ομάδα να εκτελεί ακριβώς τον ίδιο όγκο προπόνησης και να μην κάνει καμία αλλαγή στη διατροφή ή στις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βελτιώθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι κορυφαίοι επιδόσεις μπορούσαν να τρέξουν περίπου 20% περισσότερο (0,45 χλμ.) μέσα σε 12 λεπτά σε σύγκριση με τα βασικά τους αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί από τους συμμετέχοντες δυσκολεύτηκαν να δουν βελτιώσεις μέσα στις οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης.

Όταν εξετάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι εμφάνισαν μεγάλες βελτιώσεις ενώ άλλοι ελάχιστες, ανακαλύψαμε ότι οφείλεται στο συγκεκριμένο γενετικό προφίλ ενός συμμετέχοντος. Βρέθηκαν 18 μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί ή SNP, οι οποίοι συνδέονταν άμεσα με τις βελτιώσεις αντοχής.

Τα SNP εξηγούν πώς μια γενετική αλληλουχία ή ένα μεμονωμένο γονίδιο μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ή πληθυσμό σε πληθυσμό. Έτσι, ενώ η βασική μας γενετική σύνθεση είναι η ίδια, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι οι συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές που έχουμε.

Ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να τρέξουν μεγαλύτερες αποστάσεις όταν είχαν περισσότερα από αυτά τα 18 ευνοϊκά SNP. Όσοι έκαναν το πρόγραμμα προπόνησης αντοχής, αλλά είδαν ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση, είχαν πολύ λίγα – και σε ορισμένες περιπτώσεις κανένα – από αυτά τα SNP. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες όταν πρόκειται να επωφεληθούν από την προπόνηση αντοχής από άλλους.

Γενετική και άσκηση

Η παραπάνω μελέτη δεν είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ γενετικής και φυσικής κατάστασης.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι έως και το 44% της ανταπόκρισης ενός ατόμου στην προπόνηση αντοχής μπορεί να επηρεάζεται από τη γενετική. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 5% επιπλέον βελτίωση στην αερόβια φυσική κατάσταση σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν τόσο ευνοϊκή γενετική.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες στη μελέτη βελτιώθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι έκαναν το ίδιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι η γενετική παίζει ρόλο όταν πρόκειται για άλλους τύπους φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης δύναμης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έρευνα σε αυτήν την επεκτεινόμενη περιοχή είναι υπερβολικά απλοποιημένη. Πολλές από τις έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δει μόνο τα γονίδια μεμονωμένα και έχουν κάνει υποθέσεις με βάση αυτό, οι οποίες μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβείς. Χαρακτηριστικά όπως η αερόβια ικανότητα κάποιου είναι εξαιρετικά περίπλοκα και πιθανότατα επηρεάζονται από πολλά γονίδια και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν.

Αυτό θα εξηγούσε επίσης γιατί η ύπαρξη ενός ή δύο πλεονεκτικών SNP δεν ισοδυναμούσε με καλύτερη απόδοση προπόνησης αντοχής, όπως υποστηρίζεται από τη μελέτη μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τους ερευνητές να επανεξετάσουν έναν συνδυασμό αυτών των γονιδίων και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να κατανοήσουν την επίδραση που μπορεί να έχουν σε ένα άτομο.

Η έρευνα ενισχύει τη βάση στοιχείων που δείχνει ότι η γενετική παίζει σαφή ρόλο στον τρόπο που ένα άτομο προσαρμόζεται στην άσκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε μόνο και μόνο επειδή μπορεί να μην έχετε ευνοϊκή γενετική. Για τον μέσο άνθρωπο, αυτές οι ευνοϊκές γενετικές πιθανώς θα κάνουν μόνο μια μικρή διαφορά στο πόσο εύκολο (ή δύσκολο) το βρίσκουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλά για τους ανταγωνιστικούς αθλητές , που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όριά τους, αυτό θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοσή τους και στο αν θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα χρυσό μετάλλιο ή να αποτύχουν να πλασάρουν.

Και ενώ ορισμένα γονίδια μπορεί να διευκολύνουν μερικούς να βελτιώσουν την αντοχή τους σε σύγκριση με άλλα, η γενετική είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Άλλοι παράγοντες – όπως η διατροφή, η αποθεραπεία και το πόσο σκληρά προπονείστε – παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στο να αποκτήσετε φυσική κατάσταση.

ΠΗΓΗ: theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 14/08/2023 - 12:26
  • ΤΡΕΞΙΜΟ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ
  • ΑΝΤΟΧΗ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μεγάλη έρευνα: Πόσο πρέπει να περπατάμε για να σώσουμε τη ζωή μας
Νέα μεγάλη έρευνα: Πόσο πρέπει να περπατάμε για να σώσουμε τη ζωή μας 09 Αυγούστου 2023
Έξι ευεργετικές ασκήσεις μέτριας έντασης για πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 21 Αυγούστου 2023
Έξι ευεργετικές ασκήσεις μέτριας έντασης για πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00

Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί

Τρέχετε σπρώχνοντας το καροτσάκι με το παιδί σας; Πώς θα αποφύγετε τραυματισμούς!
Fitness
07/05/2025 - 12:01

Τρέχετε σπρώχνοντας το καροτσάκι με το παιδί σας; Πώς θα αποφύγετε τραυματισμούς!

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ
Υγεία
06/05/2025 - 17:09

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ

Μελέτη - «ορόσημο» για την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες
Υγεία
06/05/2025 - 13:00

Μελέτη - «ορόσημο» για την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Νέα μελέτη: Η σωματική τιμωρία στα παιδιά δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα
Ψυχική Υγεία
05/05/2025 - 15:18

Νέα μελέτη: Η σωματική τιμωρία στα παιδιά δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

18 υγιεινές τροφές για να αυξήσουμε το βάρος μας
Διατροφή
07/05/2025 - 14:00
Η Bristol Myers Squibb αναδεικνύεται ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα
Pharma News
07/05/2025 - 17:22
Ανοικτή επιστολή εργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό: Κραυγή αγωνίας για το "τεχνητό χρέος" από το clawback
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 14:56
Δομική μεταρρύθμιση στο υγειονομικό κομμάτι των ΕΔ - Δένδιας: «Θα βελτιωθούν οι μισθοί»
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 18:39
Η ELPEN δίπλα στους νέους που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία
Pharma News
07/05/2025 - 16:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo