ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κολύμβηση λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου σου

Ψυχική Υγεία
Η κολύμβηση λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου σου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να καθυστερήσεις τις επιπτώσεις που φέρνουν τα γεράματα. Ωστόσο, ένα ολοένα και μεγαλύτερο σώμα δεδομένων από έρευνες δείχνουν ότι το κολύμπι ίσως παρέχει μία μοναδική ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου.
Δευτέρα, 02/08/2021 - 14:44
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική κολύμβηση βελτιώνει τη μνήμη , τη γνωστική λειτουργία , την ανοσολογική απάντηση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση βλαβών από το στρες και να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

Νέα και βελτιωμένα κύτταρα και συνδέσεις εγκεφάλου

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο αριθμός των νευρώνων και των συναπτικών συνδέσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο ήταν πεπερασμένος και ότι, όταν είχαν υποστεί βλάβη, αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν. Αλλά αυτή η ιδέα καταρρίφθηκε καθώς οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν πολλά στοιχεία για τη γέννηση νευρώνων ή τη νευρογένεση σε ενήλικους εγκεφάλους ανθρώπων και άλλων ζώων.

Τώρα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλει στη νευρογένεση και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αναστροφή ή την αποκατάσταση βλαβών στους νευρώνες και τις συνδέσεις τους τόσο στα θηλαστικά όσο και στα ψάρια.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν ως απάντηση στην άσκηση είναι μέσω των αυξημένων επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο . Η νευρική πλαστικότητα, ή η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, που διεγείρει αυτή η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης.

Η αερόβια άσκηση προωθεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών αγγελιοφόρων που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Ένα από αυτά είναι η σεροτονίνη, η οποία - όταν υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα - είναι γνωστό ότι μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.

κολυμβησξ

Τι ιδιαίτερο έχει το κολύμπι;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο μπορεί να είναι το μυστικό της κολύμβησης. Αλλά πλησιάζουν στο να το καταλάβουν.

Η κολύμβηση έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα καρδιαγγειακά οφέλη της. Επειδή το κολύμπι περιλαμβάνει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, η καρδιά πρέπει να δουλέψει σκληρά , γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα . Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων , μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η μεγαλύτερη ροή αίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγάλη απελευθέρωση ενδορφίνης - ορμονών που λειτουργούν ως φυσικός μειωτής πόνου σε όλο το σώμα. Αυτή η αύξηση προκαλεί την αίσθηση ευφορίας που συχνά ακολουθεί την άσκηση.

Οι περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουν πώς η κολύμβηση επηρεάζει τον εγκέφαλο έχουν γίνει σε αρουραίους. Οι αρουραίοι είναι ένα καλό μοντέλο εργαστηρίου λόγω της γενετικής και ανατομικής ομοιότητάς τους με τους ανθρώπους.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Σε μια μελέτη σε αρουραίους, η κολύμβηση αποδείχθηκε ότι διεγείρει εγκεφαλικές οδούς που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση των νευρώνων και να μειώσει τις γνωστικές επιπτώσεις της γήρανσης. Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη τρόπο να απεικονίσουν την απόπτωση και την επιβίωση των νευρώνων στους ανθρώπους, παρατηρούν παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα.

Ένα από τα πιο δελεαστικά ερωτήματα είναι πώς, συγκεκριμένα, το κολύμπι ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Για να προσδιορίσουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αρουραίους να κολυμπούν για 60 λεπτά καθημερινά για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε τη μνήμη των αρουραίων, κάνοντάς τους να κολυμπήσουν σε έναν λαβύρινθο με ακτινικούς βραχίονες που περιείχε έξι βραχίονες, συμπεριλαμβανομένου ενός με κρυφή πλατφόρμα.

Οι αρουραίοι έκαναν έξι προσπάθειες να κολυμπήσουν ελεύθερα και να βρουν την κρυμμένη πλατφόρμα. Μετά από μόλις επτά ημέρες προπόνησης κολύμβησης, οι ερευνητές είδαν βελτιώσεις τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες μνήμες, με βάση τη μείωση των λαθών που έκαναν οι αρουραίοι κάθε μέρα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη χρήση της κολύμβησης ως τρόπου για την αποκατάσταση της μάθησης και της μνήμης που προκαλούνται από νευροψυχιατρικές παθήσεις στους ανθρώπους.

Αν και το άλμα από μελέτες σε αρουραίους σε ανθρώπους είναι σημαντικό, η έρευνα σε ανθρώπους παράγει παρόμοια αποτελέσματα που υποδηλώνουν ένα σαφές γνωστικό όφελος από το κολύμπι σε όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της κολύμβησης στην πνευματική οξύτητα στους ηλικιωμένους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κολυμβητές είχαν βελτιωμένη νοητική ταχύτητα και προσοχή σε σύγκριση με τους μη κολυμβητές. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι περιορισμένη στον σχεδιασμό της έρευνας, καθώς οι συμμετέχοντες δεν τυχαιοποιήθηκαν και έτσι όσοι ήταν κολυμβητές πριν από τη μελέτη μπορεί να είχαν ένα άδικο πλεονέκτημα.

Μια άλλη μελέτη συνέκρινε τη γνώση μεταξύ χερσαίων αθλητών και κολυμβητών σε νεαρή ηλικία. Ενώ η βύθιση στο νερό δεν έκανε τη διαφορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά κολύμβησης μέτριας έντασης στο στήθος βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία και στις δύο ομάδες.

Τα παιδιά απολαμβάνουν τα οφέλη από το κολύμπι

Τα οφέλη που ενισχύουν τον εγκέφαλο από την κολύμβηση φαίνεται να ενισχύουν επίσης και όσον αφορά τα παιδιά.

Μια άλλη ερευνητική ομάδα εξέτασε πρόσφατα τη σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και πώς τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις. Οι ερευνητές δίδαξαν στα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών τα ονόματα άγνωστων αντικειμένων. Στη συνέχεια, δοκίμασαν την ακρίβειά τους στην αναγνώριση αυτών των λέξεων αφού έκαναν τρεις δραστηριότητες: χρωματισμός (δραστηριότητα ανάπαυσης), κολύμβηση (αερόβια δραστηριότητα) και άσκηση παρόμοια με το CrossFit (αναερόβια δραστηριότητα) για τρία λεπτά.

Διαπίστωσαν ότι η ακρίβεια των παιδιών ήταν πολύ υψηλότερη για τις λέξεις που έμαθαν μετά το κολύμπι σε σύγκριση με το χρωματισμό και το CrossFit, που οδήγησαν στο ίδιο επίπεδο ανάκλησης. Αυτό δείχνει ένα σαφές γνωστικό όφελος από την κολύμβηση έναντι της αναερόβιας άσκησης, αν και η μελέτη δεν συγκρίνει το κολύμπι με άλλες αεροβικές ασκήσεις. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κολύμπι για ακόμη και σύντομα χρονικά διαστήματα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους νέους, αναπτυσσόμενους εγκεφάλους.

Οι λεπτομέρειες του χρόνου ή των γύρων που απαιτούνται, το στυλ κολύμβησης και ποιες γνωστικές προσαρμογές και πορείες ενεργοποιούνται με το κολύμπι εξακολουθούν να επεξεργάζονται. Αλλά οι νευροεπιστήμονες πλησιάζουν στο να λύσουν το παζλ.

ΠΗΓΗ: theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 02/08/2021 - 14:53
  • ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • ΟΦΕΛΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΜΥΑΛΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτεροι τρόποι για να ευχαριστηθείς περισσότερο το τρέξιμο
Οι καλύτεροι τρόποι για να ευχαριστηθείς περισσότερο το τρέξιμο 30 Ιουλίου 2021
Εννιά επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να καταπραΰνετε το ηλιακό έγκαυμα 10 Αυγούστου 2021
Εννιά επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να καταπραΰνετε το ηλιακό έγκαυμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57

Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας

Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00

Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν το μυαλό σας αρνείται να ηρεμήσει
Υγεία
27/06/2025 - 19:06

Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν το μυαλό σας αρνείται να ηρεμήσει

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/06/2025 - 14:00

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο

Υπερσυγκέντρωση σιδήρου: Ο «κρυφός ένοχος» της πρόωρης εμφάνισης Alzheimer στο σύνδρομο Down
Υγεία
23/06/2025 - 13:30

Υπερσυγκέντρωση σιδήρου: Ο «κρυφός ένοχος» της πρόωρης εμφάνισης Alzheimer στο σύνδρομο Down

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή
Διατροφή
18/06/2025 - 19:27

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo