Οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα αναφέρουν ότι η αυξανόμενη πείνα και η έλλειψη διαθέσιμων τροφίμων αρχίζουν να τους αποδυναμώνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρέχουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη στους ασθενείς των νοσοκομείων, τα οποία είναι γεμάτα από υποσιτισμένους και τραυματίες πολίτες.
«Βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας εξάντλησης. Μερικοί έχουν λιποθυμήσει στα χειρουργεία», δήλωσε ο Δρ Μοχάμεντ Αμπού Σελμία, διευθυντής του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζα, ο οποίος ανέφερε ότι, όπως και ο λαός της Γάζα, το προσωπικό δεν έχει λάβει καμία βοήθεια ούτε έχει φάει τίποτα τις τελευταίες 48 ώρες.
«Οι ιατρικές υπηρεσίες θα επηρεαστούν, επειδή το προσωπικό μας δεν θα αντέξει άλλο μπροστά σε αυτή την πείνα», πρόσθεσε.
Πολλοί από τους γιατρούς και τους ιατρούς που έστειλαν μηνύματα στον Guardian δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, καθώς φοβούνταν να γίνουν στόχος του ισραηλινού στρατού.
Γαστρεντερίτιδες και χαμηλό σάκχαρο
«Σήμερα έχω 24ωρη βάρδια», δήλωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο al-Shifa. «Στο [νοσοκομείο] υποτίθεται ότι μας δίνουν λίγο ρύζι για κάθε βάρδια, αλλά σήμερα μας είπαν ότι δεν υπάρχει. Ο συνάδελφός μου και εγώ [περιθάλψαμε] 60 ασθενείς νευροχειρουργικής και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ καν να σταθώ όρθιος».
Ένας άλλος γενικός ιατρός που εργάζεται εθελοντικά στο νοσοκομείο al-Shifa είπε: «Δεν έχω φάει τίποτα από χθες και η οικογένειά μου δεν έχει τίποτα να φάει. Όλη μέρα σκέφτομαι πώς θα τους βρω αλεύρι ή φακές ή οτιδήποτε να φάνε [αλλά] δεν υπάρχει τίποτα στις αγορές. Δεν μπορούμε πλέον να περπατήσουμε. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
Ένας χειρουργός στο ιατρικό συγκρότημα Nasser στη Γάζα είπε ότι ο φόρτος εργασίας του υπερβολικά καταπονημένου ιατρικού προσωπικού αυξανόταν καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς εισάγονταν με συμπτώματα που σχετίζονταν με υποσιτισμό.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών που πάσχουν από γαστρεντερίτιδα, λιποθυμία και χαμηλό σάκχαρο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο», είπε. Υπάρχει επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών λόγω υποσιτισμού.
«Δεν μπορούσα να φάω για δύο ημέρες επειδή φοβόμουν ότι θα επιδεινωθεί η γαστρεντερίτιδα μου και, λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, έπρεπε να σταματήσω κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης σε ένα κορίτσι που είχε πυροβοληθεί στην κοιλιά», είπε.
Ο Αμπού Σελμία είπε ότι το ιατρικό προσωπικό εξακολουθεί να εργάζεται παρά την έλλειψη τροφίμων, αλλά ότι η έκταση του υποσιτισμού που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς επιβαρύνει υπερβολικά το ήδη εξαντλημένο και εξουθενωμένο προσωπικό. Είπε ότι 21 παιδιά πέθαναν σε ολόκληρη την παλαιστινιακή επικράτεια τα τελευταία τρία ημέρες «λόγω υποσιτισμού και πείνας».
«[Αυτοί οι ασθενείς] χρειάζονται ειδική διατροφή, αλλά δεν υπάρχει, οπότε διατρέχουν κινδύνους», είπε. «Μερικοί πεθαίνουν στις σκηνές και στα σπίτια τους και κανείς δεν το ξέρει».
Χθες, ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε λάβει αναφορές για υγειονομικούς και ανθρωπιστικούς εργαζόμενους σε όλη τη Γάζα που λιποθυμούσαν λόγω πείνας και εξάντλησης εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων.
Το δίλημμα
Ορισμένοι ιατροί ανέφεραν ότι έπρεπε να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στη δουλειά τους για να παρέχουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή αν θα βγουν στους δρόμους για να βρουν τροφή για τις οικογένειές τους.
Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια των 23 μηνών των συγκρούσεων. Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον το 94% όλων των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί και μόνο 19 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν σε λειτουργία.
Σε δήλωσή της, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διευκολύνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε τα νοσοκομεία στη Γάζα να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.