Πάνω από 100 οργανώσεις, κυρίως ανθρωπιστικές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησαν την Τετάρτη από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση καθώς η πείνα εξαπλώνεται στη Γάζα, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την άρση όλων των περιορισμών στη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε δήλωση που υπογράφηκε από 111 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Mercy Corps, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και η Refugees International, οι οργανώσεις προειδοποίησαν ότι ο λιμός εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ τόνοι τροφίμων, καθαρού νερού, ιατρικών προμηθειών και άλλων ειδών παραμένουν αχρησιμοποίητοι λίγο έξω από τη Γάζα, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και δεν μπορούν να τα παραδώσουν.
«Καθώς η πολιορκία της ισραηλινής κυβέρνησης λιμοκτονεί τον λαό της Γάζας, οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια συρρέουν τώρα στις ίδιες ουρές για τροφή, διακινδυνεύοντας να πυροβοληθούν μόνο και μόνο για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Με τα αποθέματα να έχουν πλέον εξαντληθεί, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βλέπουν τους συναδέλφους και τους συνεργάτες τους να μαραζώνουν μπροστά στα μάτια τους», ανέφεραν οι οργανώσεις.
«Οι περιορισμοί, οι καθυστερήσεις και ο κατακερματισμός που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο της ολικής πολιορκίας έχουν προκαλέσει χάος, λιμό και θάνατο».
Οι οργανώσεις κάλεσαν τις κυβερνήσεις να απαιτήσουν την άρση όλων των γραφειοκρατικών και διοικητικών περιορισμών, το άνοιγμα όλων των χερσαίων διαβάσεων, την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της Γάζας και την απόρριψη της διανομής υπό στρατιωτικό έλεγχο, καθώς και την αποκατάσταση μιας «αρχής, ανθρωπιστικής αντίδρασης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».
«Τα κράτη πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσουν την πολιορκία, όπως η διακοπή της μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών».
Το Ισραήλ, που ελέγχει όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα, αρνείται ότι είναι υπεύθυνο για την έλλειψη τροφίμων.
Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να προμηθευτούν τρόφιμα, κυρίως σε μαζικές εκτελέσεις από Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν τοποθετηθεί κοντά στα κέντρα διανομής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος της Γάζας. Το Ίδρυμα, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για υποτιθέμενη έλλειψη ουδετερότητας.
Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα.
Η Γάζα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα τροφίμων της από τότε που το Ισραήλ διέκοψε όλες τις προμήθειες προς την περιοχή τον Μάρτιο και στη συνέχεια άρθηκε ο αποκλεισμός τον Μάιο με νέα μέτρα που, όπως ισχυρίζεται, είναι απαραίτητα για να αποτραπεί η εκτροπή της βοήθειας προς μαχητικές ομάδες.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι τα αποθέματα βοήθειας του έχουν εξαντληθεί πλήρως στη Γάζα, με μέρος του προσωπικού του να λιμοκτονεί, και η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραλύει το έργο της.