Στις 20 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), διοργάνωσε ειδική ημερίδα με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Επιταχυντής του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο Δημόσιο και τις Επιχειρήσεις».
Την ημερίδα συντόνισε ο κ. Νικόλαος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι, τα τελευταία δύο έτη, η Περιφέρεια έχει διαθέσει σε πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Συν το τελευταίο πρόγραμμα που έχουμε: 200 εκ. ευρώ για νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν
Στην εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Δημήτρης Κουβέλας, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε στον ψηφιακό αλφαβητισμό στελεχών του δημόσιου τομέα, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και άλλων κρίσιμων φορέων, τομέων και προσώπων που θα κληθούν εκ των πραγμάτων να συμμετάσχουν στην επόμενη μέρα».
Ο κ. Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, υπογράμμισε την ανάγκη για τον ψηφιακό εγγραμματισμό των γιατρών. Όπως είπε: «Προκύπτουν νέες δεξιότητες όσον αφορά την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Καλούμαστε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Χρειάζεται υποστήριξη από πλευράς υποδομών, ώστε σχετικές πρωτοβουλίες να μπορούν να χρηματοδοτούνται στην αρχική τους φάση και να έχουν εξέλιξη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο επιχειρηματικός τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός στον χώρο της υγείας».
Ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λύσει πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας, αρκεί να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου «πρέπει να δούμε πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει πράξη αυτό που τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει στον βαθμό που θέλουμε, δηλαδή τεχνολογία και ανάπτυξη ισόνομα σε όλη τη χώρα».
Το Health Hub φέρνει τις λύσεις
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Δρ. Δημήτρης Βλαχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.). Το Γ.Π.Α. είναι ένας από τους 24 εταίρους του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) Health Hub, ο οποίος υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου. Με έδρα τη Θεσσαλία, το Health Hub δραστηριοποιείται επίσης στα Ιόνια Νησιά, στο Αιγαίο, στην Αττική, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη.
Ο κ. Βλαχάκης εξήγησε ότι το Health Hub, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα, καθώς και νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, παρέχει:
- Στοχευμένη δικτύωση για τη δημιουργία νέων συνεργασιών
- Εκπαίδευση σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και γρήγορη πρόσβαση σε γνώση και υποδομές
- Υποστήριξη στη δοκιμή τεχνολογιών πριν την επένδυση, για εξοικονόμηση πόρων
- Αξιολόγηση του επιπέδου ψηφιακής ετοιμότητας των ωφελούμενων και καθοδήγηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους με πρακτικά βήματα
Η κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας
Μάλιστα, όσον αφορά την κατάρτιση επαγγελματιών υγείας σε νέες τεχνολογίες, η κυρία Μαρία Πουρνάρη, Chief Operations Officer του Health Hub, δήλωσε στον Τύπο πως στις 30 Ιουνίου, στα Ιωάννινα, ο Κόμβος θα οργανώσει το δεύτερο σεμινάριο για την ψηφιακή εγγραμματοσύνη των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις και των φροντιστών τους.
«Στόχος του σεμιναρίου είναι να εξηγήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και τους τρόπους πιθανής αξιοποίησης αυτών, προς διευκόλυνση της καθημερινότητάς των ασθενών και των φροντιστών τους» εξήγησε η κυρία Πουρνάρη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, το Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις (CardioSchool), το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ και τη Β’ Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ Ιωαννίνων.
Όπως τόνισε ο κ. Βλαχάκης: «ο Κόμβος είναι ανοιχτός και ήδη συνεργάζεται με δεκάδες φορείς σε όλη την Ελλάδα». Προσέθεσε επίσης: «Είτε είστε μικρή επιχείρηση, είτε μεγάλος δημόσιος οργανισμός, είτε startup στον τομέα της υγείας, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σας. Να δοκιμάσουμε τεχνολογίες, να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό σας και να σας φέρουμε σε επαφή με την καινοτομία. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές μας».