Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εμφανίζεται ως πιο αποτελεσματικό από τους γιατρούς σε περίπλοκες διαγνώσεις με τη Microsoft να κάνει λόγο για ένα «μονοπάτι προς την ιατρική υπερνοημοσύνη», αν και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γιατρούς καθώς ο κλινικός τους ρόλος είναι πολύ ευρύτερος από την απλή διάγνωση.
Ο τεχνολογικός κολοσσός αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το «Microsoft AI Diagnostic Orchestrator" που μιμείται μια ομάδα ειδικών ιατρών που αντιμετωπίζουν «διαγνωστικά περίπλοκες και διανοητικά απαιτητικές» περιπτώσεις.
Η Microsoft δήλωσε ότι, σε συνδυασμό με το προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Ο3 της OpenAI, η προσέγγισή της «επίλυσε» περισσότερες από οκτώ στις δέκα μελέτες περιπτώσεων που επιλέχθηκαν ειδικά για τη διαγνωστική πρόκληση. Όταν οι μελέτες αυτές δοκιμάστηκαν σε ενεργούς γιατρούς – οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε συναδέλφους, εγχειρίδια ή chatbots – το ποσοστό ακρίβειας ήταν δύο στις δέκα.
Η Microsoft δήλωσε επίσης ότι η λύση αυτή είναι φθηνότερη από τη χρήση γιατρών, καθώς είναι πιο αποτελεσματική στην παραγγελία εξετάσεων. Παρά το γεγονός ότι υπογράμμισε τις πιθανές εξοικονομήσεις κόστους από την έρευνά της, η Microsoft υποβάθμισε τις επιπτώσεις στην απασχόληση, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπληρώσει τον ρόλο των γιατρών και δεν θα τους αντικαταστήσει.
«Ο κλινικός ρόλος τους είναι πολύ ευρύτερος από την απλή διάγνωση. Πρέπει να αντιμετωπίζουν την αμφισημία και να χτίζουν εμπιστοσύνη με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με έναν τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να κάνει», έγραψε η εταιρεία σε μια ανάρτηση στο blog της, όπου ανακοίνωσε την έρευνα, η οποία υποβάλλεται για αξιολόγηση από ομοτίμους.
Ωστόσο, η χρήση του σλόγκαν «ο δρόμος προς την ιατρική υπερνοημοσύνη» δημιουργεί την προοπτική ριζικών αλλαγών στην αγορά της υγειονομικής περίθαλψης.
Ενώ η γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) αναφέρεται σε συστήματα που αντιστοιχούν στις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου σε οποιαδήποτε δεδομένη εργασία, η υπερνοημοσύνη είναι ένας εξίσου θεωρητικός όρος που αναφέρεται σε ένα σύστημα που υπερβαίνει την ανθρώπινη νοητική απόδοση σε όλους τους τομείς.
Ο Mustafa Suleyman, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι το σύστημα θα λειτουργεί τέλεια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
« Είναι αρκετά σαφές ότι βρισκόμαστε σε πορεία προς την επίτευξη αυτών των συστημάτων, τα οποία θα είναι σχεδόν χωρίς σφάλματα μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο βάρος που θα αφαιρεθεί από τους ώμους όλων των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε.
Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την έρευνα, η Microsoft εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επιτύχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια βασική δοκιμασία για την απόκτηση άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι οι εξετάσεις πολλαπλής επιλογής ευνοούν την απομνημόνευση των απαντήσεων έναντι της βαθιάς κατανόησης ενός θέματος, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην «υπερβολή» της ικανότητας ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης.
Πώς κάνει τη διάγνωση
Για παράδειγμα, ένας ασθενής με συμπτώματα βήχα και πυρετού μπορεί να χρειαστεί εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακα πριν ο γιατρός διαγνώσει πνευμονία. Η νέα προσέγγιση της Microsoft χρησιμοποιεί σύνθετες μελέτες περιπτώσεων από το New England Journal of Medicine (NEJM). Η ομάδα του Suleyman μετέτρεψε περισσότερες από 300 από αυτές τις μελέτες σε «διαδραστικές προκλήσεις περιπτώσεων» που χρησιμοποίησε για να δοκιμάσει την προσέγγισή της.
Η προσέγγιση της Microsoft χρησιμοποίησε υπάρχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρήγαγαν ο προγραμματιστής του ChatGPT, η OpenAI, η Meta του Mark Zuckerberg, η Anthropic, η Grok του Elon Musk και η Gemini της Google. Στη συνέχεια, η Microsoft χρησιμοποίησε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που "ενορχηστρώνει" όλες αυτές τις δυνατότητες και ουσιαστικά μιμείται μια ομάδα γιατρών, η οποία στη συνέχεια καταλήγει στη διάγνωση.
«Η κλιμάκωση αυτού του επιπέδου συλλογιστικής – και πέρα από αυτό – έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την υγειονομική περίθαλψη. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις συνήθεις πτυχές της περίθαλψης και να εξοπλίσει τους κλινικούς ιατρούς με προηγμένη υποστήριξη λήψης αποφάσεων για σύνθετες περιπτώσεις», αναφέρει η Microsoft που αναγνώρισε ωστόσο ότι το έργο της δεν είναι έτοιμο για κλινική χρήση.