ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 80% τη μελλοντική εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής

Digital Health
Freepik
Σε συνέδριο που ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκηθα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα πρώτα δεδομένα από διεθνή μελέτη, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων με ειδοποίηση του ασθενή την ώρα που ανιχνεύεται μέσω smart watch επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.
Παρασκευή, 30/05/2025 - 09:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Οι τεχνολογικές καινοτομίες και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στον χώρο της ηλεκτροκαρδιολογίας. Τα «έξυπνα» ρολόγια που κάνουν καρδιογράφημα, το οποίο, μέσω εφαρμογής στο κινητό, ο ασθενής το στέλνει στο γιατρό του, κυκλοφορούν ήδη εδώ και μερικά χρόνια. Πλέον οι ειδικοί έχουν στραφεί στην πρόβλεψη της κολπικής μαρμαρυγής πριν εκδηλωθεί. Ήδη ομάδα του ΑΠΘ, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί από ένα καρδιογράφημα με κανονικό ρυθμό να προβλέψει με ακρίβεια 80% την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής στο μέλλον.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκαρδιογραφίας θα παρουσιαστούν στο 50ο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκαρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐου ως την 1 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα πρώτα δεδομένα από διεθνή μελέτη, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων με ειδοποίηση του ασθενή την ώρα που ανιχνεύεται μέσω smart watch επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, αντί για χρόνια λήψη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Βασίλης Βασιλικός, ανέφερε:

«Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μία εξέταση που υπάρχει πάνω από 100 χρόνια αλλά κρύβει μέσα του πολλές λεπτομέρειες. Τα τελευταία χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη και ειδικές τεχνικές έχουμε κατορθώσει να ανακαλύψουμε λεπτομέρειες και πληροφορίες οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν για την πρόγνωση διαφόρων ασθενειών. Π.χ. υπάρχουν μοντέλα με τα οποία μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα κάνει κολπική μαρμαρυγή. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα. Είχαμε δουλέψει κι εμείς με το Εργαστήριό μας και έχουμε κάνει δημοσιεύσεις. Από ένα καρδιογράφημα σε κανονικό ρυθμό μπορούμε με μία ακρίβεια γύρω στο 80% να προβλέψουμε αν κάποιος θα κάνει κολπική μαρμαρυγή. Επίσης με άλλους αλγόριθμους, άλλες ομάδες έχουν προβλέψει αν κάποιος έχει στένωση αορτικής βαλβίδας. Αυτό έχει εφαρμοστεί και σε άλλες παθήσεις της καρδιάς».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν υπό βράβευση μελέτες Ελλήνων επιστημόνων για την πρόγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά και Αμερικανική μελέτη, η οποία αφορά την πρόβλεψη μέσω υπολογιστικής προσομοίωσης, με τη χρήση ψηφιακού διδύμου, της καλύτερης θέσης για επέμβαση κατάλυσης σε περιπτώσεις αρρυθμιών.

«Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά κλινικά δεδομένα για smart watches που μπορούν να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή και όταν ανιχνευτεί εκείνη την ώρα να πάρει ο ασθενής το αντιπηκτικό του και να μην χρειάζεται να το παίρνει συνεχώς. Αυτό είναι διεθνής μελέτη που είναι σε εξέλιξη και τα πρώτα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο», πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία των σύγχρονων πιεσομέτρων που δείχνουν αν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, ο κ. Βασιλικός σημείωσε:

«Είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως είναι ο τελείως άρρυθμος σφυγμός, δεν έχει καμία λογική. Οπότε αυτό αν το ανιχνεύει το πιεσόμετρο σου λέει ότι μάλλον έχεις κολπική μαρμαρυγή. Η διάγνωση όμως γίνεται από το καρδιογράφημα. Γιατί μπορεί ο σφυγμός να είναι άρρυθμος και να μην έχει κανείς κολπική μαρμαρυγή αλλά να έχει κάποια άλλη αρρυθμία. Το καρδιογράφημα όμως είναι το gold standard. Αυτό που είναι πιο αξιόπιστο και χρησιμοποιείται πλέον και επίσημα και στην ιατρική είναι κάποια "έξυπνα" ρολόγια που βγάζουν κανονικό ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο έχει μια πολύ καλή διακριτική ικανότητα. Και έχουν γίνει και κλινικές μελέτες, δηλαδή είναι αξιόπιστα».

Ο κ. Βασιλικός εξήγησε ακόμη ότι στις αρρυθμίες, δηλαδή στη διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς, περιλαμβάνονται πολλών ειδών διαφορετικές ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες. Η πιο συχνή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία στην κλινική πράξη είναι μία συνήθως άρρυθμη ταχυκαρδία.

«Η κολπική μαρμαρυγή έχει σχέση πολύ συχνά με την ηλικία, με την υπέρταση, με κάποιες άλλες νόσους της καρδιάς και θεωρείται μια επιδημία πλέον στον σύγχρονο κόσμο, διότι έχει σχέση κυρίως με την ηλικία. Οπότε επειδή έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας, έχει αυξηθεί ο επιπολασμός αυτής της κλινικής οντότητας, η οποία εκτός από το ότι χαλάει την ποιότητα ζωής, αυξάνει και τον κίνδυνο για θρομβοεμβολικά επεισόδια. Οπότε οι περισσότεροι πρέπει να παίρνουν για όλη τους τη ζωή αντιπηκτικά. Η πιθανότητα να κάνει κάποιος μαρμαρυγή είναι ανάλογη με το τι άλλα χαρακτηριστικά έχει. Π.χ. αν είναι άνω των 65 η πιθανότητα είναι περίπου 1% το χρόνο, αν είναι άνω των 65 και έχει στεφανιαία νόσο ή υπέρταση είναι 2-2,5%, αν έχει καρδιακή ανεπάρκεια ανεβαίνει στο 4-4,5%. Όσο έχει επιπλέον κλινικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη δημιουργία της κολπικής μαρμαρυγής, αυξάνεται και το ποσοστό εμφάνισης», πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.

Το συνέδριο


Το συνέδριο διοργανώνεται από την International Society for Holter and NonInvasive Electrocardiology - ISHNE, και την International Society for Electrocardiology - ISE, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Εστιάζει στους σύγχρονους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των αρρυθμιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογικές καινοτομίες και την τεχνητή νοημοσύνη, μέσα από παρουσιάσεις από κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς. Στο επιστημονικό πρόγραμμα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους νέους ιατρούς, με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των γνώσεων, των κλινικών τους δεξιοτήτων και της δικτύωσής τους, όπως:

ISHNE Young: Learning from the Legends/Pioneers - μαθησιακή εμπειρία από κορυφαίους δασκάλους της ηλεκτροκαρδιολογίας και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου

ISHNE Young / EHRA Young / HCS Young: Espresso & Resilience - μια βιωματική συνάντηση με έμπνευση και πρακτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του άγχους και ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας στην κλινική καθημερινότητα

ECG Masterclass με τον καθηγητή A. Baranchouck (Queen's University, Canada) - για τους λάτρεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος αλλά και για αυτούς που θέλουν να εμβαθύνουν και να γνωρίσουν καλύτερα τα μυστικά του

Pacemaker Masterclass με τον καθηγητή Y. Birnbaum (Baylor University, USA) - για εμβάθυνση στη σύγχρονη βηματοδότηση

  • ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • SMARTWATCH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδοντικό νήμα μπορεί να διαγνώσει το χρόνιο στρες
Οδοντικό νήμα μπορεί να διαγνώσει το χρόνιο στρες 27 Μαϊος 2025
«Hλεκτρονικά τατουάζ» για την καταγραφή του ψυχικού φορτίου σε επαγγέλματα υψηλής ευθύνης 30 Μαϊος 2025
«Hλεκτρονικά τατουάζ» για την καταγραφή του ψυχικού φορτίου σε επαγγέλματα υψηλής ευθύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή

Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18

Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή
Υγεία
02/07/2025 - 12:00

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00

Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεάν σεμινάριο ναυαγοσωστικής στο κολυμβητήριο Γκράβας από τον Δήμο Αθηναίων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 00:09
Πεπόνι: Το φρούτο που προσφέρει ενυδάτωση και ενέργεια με κάθε μπουκιά μετά την προπόνηση
Διατροφή
16/07/2025 - 21:52
Αγαπηδάκη: Στήριξη στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας – Οι ΚΟΜΥ στην Ευρυτανία
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 21:11
Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα: «Θεραπεύουμε τη νόσο, στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο»
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 20:34
Κυμπουρόπουλος για Μιχελή: «Έπασχε από νόσο παρόμοια με τη δική μου, να ζούμε όσο μπορούμε την κάθε στιγμή»
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 18:29
Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας
Ψυχική Υγεία
16/07/2025 - 17:54
Αχινοί στις ελληνικές θάλασσες: Κίνδυνοι από το πάτημα, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Υγεία
16/07/2025 - 16:59
Τα κουνούπια «σαρώνουν» την περιοχή του Δήμου Νέστου - Φόβοι για μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 16:24
Χυμός φύτρων μπρόκολου: Έχει αντικαρκινική δράση το νέο διατροφικό trend;
Διατροφή
16/07/2025 - 16:02
Προεμμηνόπαυση: Ευεξία με σύμμαχο τη διατροφή και την άσκηση
Health Talk
16/07/2025 - 15:47
Μητσοτάκης από Ευρυτανία: «Η τηλεϊατρική μας επιτρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες ακριβώς την ίδια ποιοτική φροντίδα»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 15:24
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ
Υγεία
16/07/2025 - 15:06
Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες είναι εργαλείο διοίκησης»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 14:48
Διαθέσιμη για κινητά Android και iOS η επαναστατική εφαρμογή LifePuls που σώζει ζωές
Digital Health
16/07/2025 - 14:22
Το υλικό που καθιστά τα κράνη πιο προστατευτικά - Τι έδειξε έρευνα που έγινε για διάφορα αθλήματα
Υγεία
16/07/2025 - 14:04
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47
ΙΣΠ: «Πρωτοφανείς οι αστοχίες του "ποιοτικού rebate" από τον ΕΟΠΥΥ - Κινδυνεύουν οι ιδιωτικές κλινικές»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:22
Γεωργιάδης: 3.000 κλήσεις την πρώτη μέρα στο 1566- Δεν καταργείται το 166
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:00
Είστε αλλεργικοί στην πενικιλλίνη; Μπορεί και όχι!
Υγεία
16/07/2025 - 12:00
Η Άννα Παπακοσμοπούλου,νέα Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas
Pharma News
16/07/2025 - 11:29
Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ
Υγεία
16/07/2025 - 11:00
Σοκ στη Βρετανία: Μωρά με δερματίτιδες λόγω χρήσης... μακιγιάζ!
Ομορφιά
16/07/2025 - 10:00
Τα είδη γυμναστικής που είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας
Υγεία
16/07/2025 - 09:00
The Lancet: Η υγεία παγκοσμίως σε περίοδο «λιτότητας»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 07:57
Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54
Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για τους εμβολιασμούς των παιδιών
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 03:23
Το ΥΓΕΙΑ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος νοσοκομείων στην Κύπρο μετά την εξαγορά του Eden
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 00:04
Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Μητσοτάκης: «Να μας βοηθήσουν οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo