Τα σφηνάκια χυμού μπρόκολου είναι η τελευταία μόδα στον κόσμο του fitness και έχουν τραβήξει την προσοχή των νεόκοπων του είδους.
Τα σφηνάκια αυτά έχουν προωθηθεί και εμπορικά με τη μορφή ενός επιστημονικά παρασκευασμένου μείγματος από νεαρά βλαστάρια μπρόκολου, χυμό λεμονιού και ζάχαρη ως συμπλήρωμα διατροφής για αθλητές και όσους ασκούνται.
Αναπτύχθηκε από ειδικούς του Karolinska Institutet και της Σουηδικής Σχολής Αθλητισμού και Υγείας στη Στοκχόλμη. Η λογική πίσω από το παρασκεύασμα είναι ότι περιέχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ουσιών που ονομάζονται ισοθειοκυανικά (ITC).
Πρόκειται για οργανικές ενώσεις που βρίσκονται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο και βοηθούν στην εξουδετέρωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, ενός φυσικού "αποβλήτου" που συσσωρεύεται στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Έτσι, με την πρόσληψη μιας δόσης ITC πριν από την άσκηση, ένας αθλητής ή ένας λάτρης της φυσικής κατάστασης μπορεί να πιέσει το σώμα του περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ισχυρίζονται επίσης ότι το ITC βοηθά στην καταπολέμηση της φυσικής φθοράς που υφίσταται το σώμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης άσκησης, βοηθώντας τους αθλητές να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί από την εταιρεία που τα προωθεί εμπορικά δείχνει ότι είναι αποτελεσματικό.
Σε μία από αυτές, οι επιστήμονες έδωσαν σε μία ομάδα εθελοντών ένα σκεύασμα και στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο.
Οι εθελοντές κατανάλωσαν αυτά τα ροφήματα το πρωί και το βράδυ, καθώς και μια επιπλέον δόση δύο έως τρεις ώρες πριν από διάφορες ασκήσεις.
Η δοκιμή αυτή ήταν «διπλά τυφλή», που σημαίνει ότι ούτε οι επιστήμονες ούτε οι εθελοντές γνώριζαν αν έλαβαν το πραγματικό σκεύασμα ή το εικονικό φάρμακο.
Στο τέλος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωσαν αυτό το ρόφημα παρουσίασαν βελτίωση στις αθλητικές τους επιδόσεις, συγκεκριμένα μείωση κατά 12% στα επίπεδα γαλακτικού οξέος και μείωση κατά 10% στα σημάδια στρες στο σώμα από την άσκηση.
Αλλά δεν είναι το μόνο όφελος για την υγεία που συνδέεται με το μπρόκολο, καθώς προηγούμενες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση του λαχανικού με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Αν και οι κατασκευαστές του ροφήματος δεν κάνουν καμία τέτοια αναφορά, πολλές έρευνες υποδηλώνουν μια σύνδεση.
Μια ισπανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο μπρόκολο είχαν κατά ένα τρίτο έως ένα πέμπτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.
Και μια κινεζική μελέτη, που επίσης δημοσιεύθηκε το 2024, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα συνδέεται με 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αν και τα οφέλη παρατηρήθηκαν ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
Αυτές οι πρόσφατες μελέτες προστίθενται σε δεκαετίες ερευνών που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση του λαχανικού τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου.
Αυτή η μείωση του κινδύνου πιστεύεται ότι συνδέεται με μία από τις ίδιες ICT που δίνουν στο χυμό του μπρόκολου τις αθλητικές του ιδιότητες, η οποία ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία συναντάται στο μπρόκολο καθώς και σε συγγενικά φυτά που ανήκουν στην ομάδα των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το λάχανο και το κουνουπίδι.
Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό πλούσιο σε θείο που βοηθά τα φυτά να αποκρούουν τους μύκητες και τα έντομα και τους δίνει μια πικρή γεύση.
Όταν καταναλώνεται από τον άνθρωπο — με τον ατμό να αποτελεί, σύμφωνα με αναφορές, τον καλύτερο τρόπο για τη διατήρηση των επιπέδων σουλφοραφάνης κατά το μαγείρεμα — η χημική ουσία βοηθά τα ένζυμα του οργανισμού να αποβάλλουν τις τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου έχουν περιορισμούς.
Μπορεί να είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να ξεχωρίσουν τους πολυάριθμους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ένα άτομο.
Αυτοί περιλαμβάνουν τη γενετική, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια της ζωής.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα άλλων επιπλοκών. Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα πρέπει να προσέχουν πότε τρώνε το πλούσιο σε ασβέστιο λαχανικό, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων τους.