ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι μπουφέδες με φαγητό μπορούν να αποτελέσουν συνταγή καταστροφής για την υγεία

Διατροφή
Freepik
Από τα κοινόχρηστα κουτάλια σερβιρίσματος μέχρι τα χλιαρά ζυμαρικά, οι μπουφέδες μπορούν να αποτελέσουν ...hotspot βακτηρίων και τροφικής δηλητηρίασης. Οι σωστές πρακτικές.
Τρίτη, 22/07/2025 - 13:06
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Καλοκαιράκι, ξενοδοχειάκι, πρωινό στο μπουφέ και η ζωή είναι μια απόλαυση για όσες μέρες διαρκεί αυτό. Γεμίζετε το πιάτο σας στο μπουφέ, απολαμβάνοντας την ελευθερία να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Αλλά ενώ οι γευστικοί σας κάλυκες γιορτάζουν, το στομάχι σας μπορεί να κινδυνεύει, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί!

Από τα κοινόχρηστα κουτάλια σερβιρίσματος μέχρι τα χλιαρά ζυμαρικά, οι μπουφέδες μπορούν να αποτελέσουν ...hotspot βακτηρίων και τροφικής δηλητηρίασης.

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία, ορισμένες μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει το μπουφέ τόσο επικίνδυνα για την υγεία; Ο Kimon-Andreas Karatzas, συνεργαζόμενος καθηγητής στη Μικροβιολογία Τροφίμων, του Πανεπιστημίου του Reading, εξηγεί στο the Conversation.

1. Διασταυρούμενη μόλυνση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα μπουφέ είναι η διασταυρούμενη μόλυνση, όταν επιβλαβή βακτήρια, ιοί ή αλλεργιογόνα μεταφέρονται από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κουζίνα, αλλά οι μπουφέδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Γιατί; Επειδή συχνά εκτίθενται δεκάδες πιάτα το ένα δίπλα στο άλλο, οι πελάτες σερβίρονται μόνοι τους (μερικές φορές χωρίς να πλένουν τα χέρια τους), τα μαχαιροπίρουνα χρησιμοποιούνται από πολλούς και τα πιάτα και τα τρόφιμα εκτίθενται στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν μόλις ένα πιάτο μολυνθεί – για παράδειγμα, με ζωμό από μισοψημένο κρέας ή βακτήρια από άπλυτα χέρια – μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα τρόφιμα, επηρεάζοντας πολλούς ανθρώπους. Το φτέρνισμα πάνω από τα πιάτα και οι πελάτες που δεν έχουν εκπαιδευτεί να χειρίζονται τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως η χρήση του ίδιου κουταλιού για πολλά πιάτα μπορεί να είναι αρκετό για τη μεταφορά βακτηρίων. Με πολλά χέρια να αγγίζουν τα ίδια μαγειρικά σκεύη και τα τρόφιμα να μετακινούνται ή να αναμιγνύονται μεταξύ των δοχείων, ακόμη και ένας καλά οργανωμένος μπουφές μπορεί να γίνει επικίνδυνος, καθώς είναι δύσκολο να παρακολουθείται και να ελέγχεται ότι όλοι οι πελάτες τηρούν τους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων.

2. Αλλεργιογόνα

Για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, οι μπουφέδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Η διασταυρούμενη μόλυνση σημαίνει ότι τα τρόφιμα που δεν περιέχουν αλλεργιογόνα μπορούν να καταστούν μη ασφαλή ακόμη και με ελάχιστη επαφή με αλλεργιογόνα συστατικά.

Για παράδειγμα, ένα κουτάλι που έχει χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα που περιέχει ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια τοποθετείται σε σαλάτα που δεν περιέχει ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει αντίδραση. Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, βεβαιωθείτε ότι οι χώροι του μπουφέ επισημαίνουν σαφώς όλα τα πιάτα με πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα, χρησιμοποιούν ξεχωριστά σκεύη σερβιρίσματος για διαφορετικά τρόφιμα, διατηρούν τα πιάτα χωρίς αλλεργιογόνα φυσικά χωριστά από τα άλλα και εκπαιδεύουν το προσωπικό σχετικά με την ασφάλεια των αλλεργιογόνων και τους κινδύνους διασταυρούμενης μόλυνσης.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις πάντως, οι πολυσύχναστοι χώροι μπουφέ δεν επιτρέπουν πάντα την τέλεια εφαρμογή αυτών των προφυλάξεων.

3. Προβλήματα θερμοκρασίας

Μία από τις κύριες προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων στους μπουφέδες είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επικίνδυνη ζώνη»: το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 8 °C και 63 °C. Εάν τα τρόφιμα παραμείνουν σε αυτό το εύρος για πολλή ώρα, γίνονται ιδανικός χώρος αναπαραγωγής μικροβίων.

Διάφορα είδη βακτηρίων είναι συνήθως υπεύθυνα για τροφικές δηλητηριάσεις σε μπουφέδες.

Η σαλμονέλα βρίσκεται συχνά σε ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και κοιλιακούς σπασμούς και μεταδίδεται εύκολα αν τα ζεστά τρόφιμα δεν διατηρούνται σε ασφαλή θερμοκρασία.

Το E. coli, που συνδέεται συνήθως με ατελώς μαγειρεμένο βόειο κρέας και ωμά λαχανικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η Listeria monocytogenes μπορεί να αναπτυχθεί σε ψυγμένα τρόφιμα όπως μαλακά τυριά, πατέ και προσυσκευασμένα σάντουιτς. Ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Clostridium perfringens αναπτύσσεται σε τρόφιμα που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα, ειδικά σε φαγητά όπως στιφάδο και γενικά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα αλλά και ψητά. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Ο νοροϊός, γνωστός και ως «ιός του χειμερινού εμετού», είναι ένας ιός του στομάχου που προκαλεί εμετό και διάρροια. Οι μολυσμένοι πελάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα τρόφιμα μέσω άμεσης επαφής και να προκαλέσουν ασθένεια σε άλλους που θα τα καταναλώσουν.

Το Staphylococcus aureus είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα των ανθρώπων και όταν αναπτύσσεται στα τρόφιμα παράγει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Αυτό το βακτήριο μπορεί εύκολα να καταλήξει στα τρόφιμα μέσω της επαφής με σκεύη ή πελάτες και να αναπτυχθεί εάν η θερμοκρασία των τροφίμων δεν βρίσκεται εντός του σωστού εύρους.

Οι σωστές πρακτικές

Η διατήρηση ασφαλών θερμοκρασιών των τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πολλαπλασιασμού αυτών των παθογόνων. Σύμφωνα με τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία άνω των 63 °C και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 8 °C. Ωστόσο, σε πολλούς μπουφέδες, τα τρόφιμα παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλες περιόδους, μερικές φορές σε θερμοκρασία δωματίου και μερικές φορές χωρίς επαρκή εξοπλισμό θέρμανσης ή ψύξης. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, τα ζεστά τρόφιμα δεν πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένα για περισσότερο από δύο ώρες και τα κρύα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται εντός τεσσάρων ωρών. Μετά από αυτό το χρονικό παράθυρο, τα υπολείμματα πρέπει να απορρίπτονται και να μην αναμιγνύονται με φρέσκα φαγητά. Η επαναχρησιμοποίηση φαγητού που έχει μείνει έξω όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη φρεσκάδα του, αλλά και ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων από παλιά πιάτα σε καινούργια.

Δυστυχώς, σε πολυσύχναστα εστιατόρια με μπουφέ, είναι συνηθισμένο το προσωπικό να γεμίζει τα μισοάδεια δίσκους αντί να τα αντικαθιστά. Αν και αυτό μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής. Χωρίς αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, ακόμη και μικρές παραλείψεις στον έλεγχο της θερμοκρασίας μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες ασθένειες.

Για να αποφευχθούν αυτά πρέπει:

  • Τα πιάτα πρέπει να είναι καυτά ή κρύα, όχι χλιαρά.
  • πρέπει να υπάρχουν καθαρά μαχαιροπίρουνα για κάθε πιάτο
  • οι ετικέτες αλλεργιογόνων πρέπει να είναι ορατές
  • το προσωπικό πρέπει να παρακολουθεί και να διατηρεί τους σταθμούς τροφίμων
  • οι πελάτες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν σερβιριστούν.

Σε περίπτωση που κάτι δεν σάς "γεμίζει το μάτι" είναι ασφαλέστερο να το αποφύγετε, ειδικά αυτά που φαίνονται ότι έχουν μείνει πολλή ώρα έξω, δεν έχουν ετικέτα ή έχουν αναμιχθεί με άλλα πιάτα.

  • ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
  • ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά!
Τα γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά! 22 Ιουλίου 2025
Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα 22 Ιουλίου 2025
Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία

Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο
Διατροφή
18/06/2025 - 14:00

Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο

Η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών στο εστιατόριο - Ένα ξεχωριστό... master class για επίδοξους chef
Υγεία
19/03/2025 - 20:33

Η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών στο εστιατόριο - Ένα ξεχωριστό... master class για επίδοξους chef

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του
Διατροφή
20/01/2025 - 14:28

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του

ΗΠΑ: Επιδημικό φαινόμενο η μόλυνση από το βακτήριο E.coli έπειτα από κατανάλωση φαγητού στα McDonald’s
Υγεία
26/10/2024 - 14:39

ΗΠΑ: Επιδημικό φαινόμενο η μόλυνση από το βακτήριο E.coli έπειτα από κατανάλωση φαγητού στα McDonald’s

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες
Διατροφή
21/07/2023 - 09:31

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα αντισυλληπτικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος
Υγεία
22/07/2025 - 19:56
Απλές συμβουλές για ποιοτικό ύπνο στον καύσωνα και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού
Υγεία
22/07/2025 - 19:18
Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική σε στρατηγική συνεργασία με τη Universal Life
Υπηρεσίες Υγείας
22/07/2025 - 18:47
Υπουργείο Εργασίας: Μέτρα προστασίας εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ενόψει καύσωνα, την Τετάρτη
Πολιτική Υγείας
22/07/2025 - 18:23
Παρουσιάστηκε καινοτόμο εργαλείο, βασισμένο στην ιατρική μαγειρική, για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Υγεία
22/07/2025 - 18:08
Σακχαρώδης διαβήτης και πρώιμη εμμηνόπαυση: Ποια η σύνδεση μεταξύ τους
Health Talk
22/07/2025 - 17:52
Θεμιστοκλέους: «Δεν παρατηρείται αύξηση περιστατικών λόγω καύσωνα - Το ΕΣΥ είναι έτοιμο»
Πολιτική Υγείας
22/07/2025 - 17:26
Καύσωνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Σκοτώνουν πολύ περισσότερους απ' όσους γνωρίζουμε
Υγεία
22/07/2025 - 17:04
Κολύμβηση στη πισίνα: Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
22/07/2025 - 16:42
ΠΟΕΔΗΝ: «Νέες βιαιοπραγίες εις βάρος υγειονομικών στο νοσοκομείο της Καλαμάτας»
Επικαιρότητα
22/07/2025 - 16:17
Φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί: Ενοχοποιητικοί παράγοντες και σύγχρονη θεραπεία
Health Talk
22/07/2025 - 16:02
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Δωρεάν πανεπιστημιακά σεμινάρια για φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα
Digital Health
22/07/2025 - 15:44
Θερμοπληξία λόγω άσκησης: Πρώτα ψύξη, μετά μεταφορά
Υγεία
22/07/2025 - 15:00
Στη Generali Hellas πέρασε η Ευρωκλινική
Υπηρεσίες Υγείας
22/07/2025 - 14:12
Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα
Διατροφή
22/07/2025 - 14:01
Τρεις λόγοι για τους οποίους οι μπουφέδες με φαγητό μπορούν να αποτελέσουν συνταγή καταστροφής για την υγεία
Διατροφή
22/07/2025 - 13:06
Θεσσαλονίκη: Δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο νερό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Health Talk
22/07/2025 - 12:30
AstraZeneca: Ανακοίνωσε επένδυση 50 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ εν όψει επιβολής δασμών
Pharma News
22/07/2025 - 11:21
Τρομακτικές παρατυπίες στο σύστημα μεταμοσχεύσεων στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
22/07/2025 - 10:30
Η τετραήμερη εργασία κάνει καλό στην ψυχική υγεία χωρίς να μειώνει την παραγωγικότητα
Ψυχική Υγεία
22/07/2025 - 09:28
Τα γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά!
Διατροφή
22/07/2025 - 08:10
ΠΣΕΥ: Κίνδυνος για την υγεία των μαθητών
Πολιτική Υγείας
22/07/2025 - 06:47
Φυσικοθεραπευτής Εργασιακής Υγείας και Εργονομίας: Ο ρόλος και η συμβολή του στην Υγεία και στην εργασία
Υγεία
22/07/2025 - 03:23
Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
22/07/2025 - 00:02
Μικρά παιδιά στην παραλία: Πώς θα μείνουν ασφαλή στον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα
Υγεία
21/07/2025 - 18:58
Ανοικτές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΑΕ λόγω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:42
Έσβησε η φωτιά σε χώρο κτιρίου του «Metropolitan General», στον Χολαργό
Επικαιρότητα
21/07/2025 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα - Οι πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες προστασίας»
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:01
Επιστήμονες εκτιμούν ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό - Ποιο είναι το μυστικό
Διατροφή
21/07/2025 - 16:58
H μάστιγα της κατάθλιψης στην πρόωρη εμμηνόπαυση
Ψυχική Υγεία
21/07/2025 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερανθεκτικά βακτήρια: προβλέψεις σοκ για εκατομμύρια θανάτους και επιβάρυνση στην οικονομία 2 τρισ.δολάρια ετησίως έως το 2050
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 09:00
Τετραπλή βράβευση για τη Pfizer στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025
Pharma News
21/07/2025 - 14:42
Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Διατροφή
21/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: 35.000 ασθενείς έλαβαν φάρμακα κατ’οίκον
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 14:07
Επιστήμονες εκτιμούν ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό - Ποιο είναι το μυστικό
Διατροφή
21/07/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo