ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι μπουφέδες με φαγητό μπορούν να αποτελέσουν συνταγή καταστροφής για την υγεία

Διατροφή
Freepik
Από τα κοινόχρηστα κουτάλια σερβιρίσματος μέχρι τα χλιαρά ζυμαρικά, οι μπουφέδες μπορούν να αποτελέσουν ...hotspot βακτηρίων και τροφικής δηλητηρίασης. Οι σωστές πρακτικές.
Τρίτη, 22/07/2025 - 13:06
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Καλοκαιράκι, ξενοδοχειάκι, πρωινό στο μπουφέ και η ζωή είναι μια απόλαυση για όσες μέρες διαρκεί αυτό. Γεμίζετε το πιάτο σας στο μπουφέ, απολαμβάνοντας την ελευθερία να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Αλλά ενώ οι γευστικοί σας κάλυκες γιορτάζουν, το στομάχι σας μπορεί να κινδυνεύει, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί!

Από τα κοινόχρηστα κουτάλια σερβιρίσματος μέχρι τα χλιαρά ζυμαρικά, οι μπουφέδες μπορούν να αποτελέσουν ...hotspot βακτηρίων και τροφικής δηλητηρίασης.

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία, ορισμένες μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει το μπουφέ τόσο επικίνδυνα για την υγεία; Ο Kimon-Andreas Karatzas, συνεργαζόμενος καθηγητής στη Μικροβιολογία Τροφίμων, του Πανεπιστημίου του Reading, εξηγεί στο the Conversation.

1. Διασταυρούμενη μόλυνση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα μπουφέ είναι η διασταυρούμενη μόλυνση, όταν επιβλαβή βακτήρια, ιοί ή αλλεργιογόνα μεταφέρονται από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κουζίνα, αλλά οι μπουφέδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Γιατί; Επειδή συχνά εκτίθενται δεκάδες πιάτα το ένα δίπλα στο άλλο, οι πελάτες σερβίρονται μόνοι τους (μερικές φορές χωρίς να πλένουν τα χέρια τους), τα μαχαιροπίρουνα χρησιμοποιούνται από πολλούς και τα πιάτα και τα τρόφιμα εκτίθενται στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν μόλις ένα πιάτο μολυνθεί – για παράδειγμα, με ζωμό από μισοψημένο κρέας ή βακτήρια από άπλυτα χέρια – μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα τρόφιμα, επηρεάζοντας πολλούς ανθρώπους. Το φτέρνισμα πάνω από τα πιάτα και οι πελάτες που δεν έχουν εκπαιδευτεί να χειρίζονται τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως η χρήση του ίδιου κουταλιού για πολλά πιάτα μπορεί να είναι αρκετό για τη μεταφορά βακτηρίων. Με πολλά χέρια να αγγίζουν τα ίδια μαγειρικά σκεύη και τα τρόφιμα να μετακινούνται ή να αναμιγνύονται μεταξύ των δοχείων, ακόμη και ένας καλά οργανωμένος μπουφές μπορεί να γίνει επικίνδυνος, καθώς είναι δύσκολο να παρακολουθείται και να ελέγχεται ότι όλοι οι πελάτες τηρούν τους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων.

2. Αλλεργιογόνα

Για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, οι μπουφέδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Η διασταυρούμενη μόλυνση σημαίνει ότι τα τρόφιμα που δεν περιέχουν αλλεργιογόνα μπορούν να καταστούν μη ασφαλή ακόμη και με ελάχιστη επαφή με αλλεργιογόνα συστατικά.

Για παράδειγμα, ένα κουτάλι που έχει χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα που περιέχει ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια τοποθετείται σε σαλάτα που δεν περιέχει ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει αντίδραση. Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, βεβαιωθείτε ότι οι χώροι του μπουφέ επισημαίνουν σαφώς όλα τα πιάτα με πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα, χρησιμοποιούν ξεχωριστά σκεύη σερβιρίσματος για διαφορετικά τρόφιμα, διατηρούν τα πιάτα χωρίς αλλεργιογόνα φυσικά χωριστά από τα άλλα και εκπαιδεύουν το προσωπικό σχετικά με την ασφάλεια των αλλεργιογόνων και τους κινδύνους διασταυρούμενης μόλυνσης.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις πάντως, οι πολυσύχναστοι χώροι μπουφέ δεν επιτρέπουν πάντα την τέλεια εφαρμογή αυτών των προφυλάξεων.

3. Προβλήματα θερμοκρασίας

Μία από τις κύριες προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων στους μπουφέδες είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επικίνδυνη ζώνη»: το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 8 °C και 63 °C. Εάν τα τρόφιμα παραμείνουν σε αυτό το εύρος για πολλή ώρα, γίνονται ιδανικός χώρος αναπαραγωγής μικροβίων.

Διάφορα είδη βακτηρίων είναι συνήθως υπεύθυνα για τροφικές δηλητηριάσεις σε μπουφέδες.

Η σαλμονέλα βρίσκεται συχνά σε ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και κοιλιακούς σπασμούς και μεταδίδεται εύκολα αν τα ζεστά τρόφιμα δεν διατηρούνται σε ασφαλή θερμοκρασία.

Το E. coli, που συνδέεται συνήθως με ατελώς μαγειρεμένο βόειο κρέας και ωμά λαχανικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η Listeria monocytogenes μπορεί να αναπτυχθεί σε ψυγμένα τρόφιμα όπως μαλακά τυριά, πατέ και προσυσκευασμένα σάντουιτς. Ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Clostridium perfringens αναπτύσσεται σε τρόφιμα που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα, ειδικά σε φαγητά όπως στιφάδο και γενικά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα αλλά και ψητά. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Ο νοροϊός, γνωστός και ως «ιός του χειμερινού εμετού», είναι ένας ιός του στομάχου που προκαλεί εμετό και διάρροια. Οι μολυσμένοι πελάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα τρόφιμα μέσω άμεσης επαφής και να προκαλέσουν ασθένεια σε άλλους που θα τα καταναλώσουν.

Το Staphylococcus aureus είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα των ανθρώπων και όταν αναπτύσσεται στα τρόφιμα παράγει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Αυτό το βακτήριο μπορεί εύκολα να καταλήξει στα τρόφιμα μέσω της επαφής με σκεύη ή πελάτες και να αναπτυχθεί εάν η θερμοκρασία των τροφίμων δεν βρίσκεται εντός του σωστού εύρους.

Οι σωστές πρακτικές

Η διατήρηση ασφαλών θερμοκρασιών των τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πολλαπλασιασμού αυτών των παθογόνων. Σύμφωνα με τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία άνω των 63 °C και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 8 °C. Ωστόσο, σε πολλούς μπουφέδες, τα τρόφιμα παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλες περιόδους, μερικές φορές σε θερμοκρασία δωματίου και μερικές φορές χωρίς επαρκή εξοπλισμό θέρμανσης ή ψύξης. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, τα ζεστά τρόφιμα δεν πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένα για περισσότερο από δύο ώρες και τα κρύα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται εντός τεσσάρων ωρών. Μετά από αυτό το χρονικό παράθυρο, τα υπολείμματα πρέπει να απορρίπτονται και να μην αναμιγνύονται με φρέσκα φαγητά. Η επαναχρησιμοποίηση φαγητού που έχει μείνει έξω όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη φρεσκάδα του, αλλά και ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων από παλιά πιάτα σε καινούργια.

Δυστυχώς, σε πολυσύχναστα εστιατόρια με μπουφέ, είναι συνηθισμένο το προσωπικό να γεμίζει τα μισοάδεια δίσκους αντί να τα αντικαθιστά. Αν και αυτό μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής. Χωρίς αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, ακόμη και μικρές παραλείψεις στον έλεγχο της θερμοκρασίας μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες ασθένειες.

Για να αποφευχθούν αυτά πρέπει:

  • Τα πιάτα πρέπει να είναι καυτά ή κρύα, όχι χλιαρά.
  • πρέπει να υπάρχουν καθαρά μαχαιροπίρουνα για κάθε πιάτο
  • οι ετικέτες αλλεργιογόνων πρέπει να είναι ορατές
  • το προσωπικό πρέπει να παρακολουθεί και να διατηρεί τους σταθμούς τροφίμων
  • οι πελάτες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν σερβιριστούν.

Σε περίπτωση που κάτι δεν σάς "γεμίζει το μάτι" είναι ασφαλέστερο να το αποφύγετε, ειδικά αυτά που φαίνονται ότι έχουν μείνει πολλή ώρα έξω, δεν έχουν ετικέτα ή έχουν αναμιχθεί με άλλα πιάτα.

  • ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
  • ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά!
Τα γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά! 22 Ιουλίου 2025
Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα 22 Ιουλίου 2025
Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία

Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο
Διατροφή
18/06/2025 - 14:00

Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο

Η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών στο εστιατόριο - Ένα ξεχωριστό... master class για επίδοξους chef
Υγεία
19/03/2025 - 20:33

Η αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών στο εστιατόριο - Ένα ξεχωριστό... master class για επίδοξους chef

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του
Διατροφή
20/01/2025 - 14:28

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του

ΗΠΑ: Επιδημικό φαινόμενο η μόλυνση από το βακτήριο E.coli έπειτα από κατανάλωση φαγητού στα McDonald’s
Υγεία
26/10/2024 - 14:39

ΗΠΑ: Επιδημικό φαινόμενο η μόλυνση από το βακτήριο E.coli έπειτα από κατανάλωση φαγητού στα McDonald’s

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες
Διατροφή
21/07/2023 - 09:31

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΗΕ: Οι δασικές πυρκαγιές επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων
Επικαιρότητα
05/09/2025 - 20:12
Στην τελική ευθεία η δημιουργία Κέντρων Ημέρας Ψυχικής Υγείας για άνοια και Alzheimer
Ψυχική Υγεία
05/09/2025 - 19:21
Προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ για εκστρατεία εξαπάτησης μέσω e-mail (phishing)
Digital Health
05/09/2025 - 18:59
Γεωργιάδης: Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
05/09/2025 - 18:53
«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα έρευνας για την αντιμετώπιση της επιληψίας και τη μείωση του σχετιζόμενου αιφνίδιου θανάτου
Pharma News
05/09/2025 - 17:09
Μια μόνο τρίχα μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Υγεία
05/09/2025 - 17:00
Στυτική δυσλειτουργία: Η ελπίδα των βλαστοκυττάρων για το πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανδρών στην Ελλάδα
Health Talk
05/09/2025 - 16:00
ΕΟΦ: Προσοχή στα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος που πωλούνται παράνομα διαδικτυακά
Pharma Policy
05/09/2025 - 15:00
Η άντληση του μητρικού γάλακτος ...με το ρολόι μπορεί να συντονίσει τα οφέλη του με τον κιρκάδιο ρυθμό των μωρών
Υγεία
05/09/2025 - 14:00
Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ: Το εμβόλιο κατά του Covid "έσωσε αρκετές ζωές"
Πολιτική Υγείας
05/09/2025 - 13:00
Μπορούν τα καλά βακτήρια στο στόμα να καταργήσουν την ανάγκη για βούρτσισμα των δοντιών;
Υγεία
05/09/2025 - 12:00
ΟΕΝΓΕ για επεισόδια στο νοσοκομείο Δράμας: Καταγγέλλουμε τον υπουργό Υγείας που παρουσιάζει τους εργαζομένους ως τραμπούκους
Επικαιρότητα
05/09/2025 - 11:21
Ιός του Δυτικού Νείλου και ασφάλεια αίματος: Οι νέες οδηγίες για την αιμοδοσία στις περιοχές υψηλού κινδύνου
Υγεία
05/09/2025 - 10:25
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός στήριξης του παιδιού
Ψυχική Υγεία
05/09/2025 - 10:00
Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στην Κεντρική Μακεδονία - Πορεία εν όψει ΔΕΘ
Επικαιρότητα
05/09/2025 - 09:13
Γεωργιάδης: Ευχαρίστησε άνδρες των ΜΑΤ για την παρέμβαση τους στο νοσοκομείο της Δράμας
Επικαιρότητα
05/09/2025 - 09:00
Επίσκεψη της Ειρήνης Αγαπηδάκη στη Δράμα: Εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου και δράσεις των ΚΟΜΥ
Πολιτική Υγείας
05/09/2025 - 07:59
Ο Όμιλος FAMAR επεκτείνει το παραγωγικό του αποτύπωμα στη Βόρεια Ευρώπη
Pharma News
04/09/2025 - 20:00
Η νέα γραμμή 1566 για όλες τις υπηρεσίες υγείας παρουσιάζεται στην ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
04/09/2025 - 19:12
Μπορεί μια απλή οφθαλμολογική εξέταση να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;
Υγεία
04/09/2025 - 18:00
Botox: Τι δεν πρέπει να κάνετε για να έχετε άρτιο αποτέλεσμα
Ομορφιά
04/09/2025 - 17:00
Ο χρόνος των γευμάτων στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει σημασία για την υγεία και τη μακροζωία
Διατροφή
04/09/2025 - 16:00
Όταν ο Πούτιν και ο Σι μιλούν για αθανασία: Η εμμονή (δια βίου) ηγετών και ερευνητών
Επικαιρότητα
04/09/2025 - 14:59
Θεσσαλονίκη: Εγκαταστάθηκε ο πρώτος απινιδωτής σε σταθμό μετρό
Επικαιρότητα
04/09/2025 - 14:41
Πολλαπλό μυέλωμα: Διπλασιασμός του προσδόκιμου ζωής των ασθενών τα τελευταία 20 χρόνια
Υγεία
04/09/2025 - 14:00
Νίκη Τσούμα- ΗΔΙΚΑ: «Η επόμενη μέρα της υγείας θα είναι ψηφιακή, αλλά πάνω από όλα θα είναι ανθρώπινη»
Digital Health
04/09/2025 - 13:00
Τραγωδία στα Πατήσια: Κατά των γιατρών φέρεται να ήταν η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή με το νεογνό της
Επικαιρότητα
04/09/2025 - 12:03
Οι γλυκαντικές ουσίες γερνούν τον εγκέφαλο μας
Διατροφή
04/09/2025 - 12:00
Μπουρλά προς Τραμπ: Σάς παραθέτουμε τα στοιχεία για τα εμβόλια κατά της Covid
Pharma Policy
04/09/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευρωβαρόμετρο: Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεύτερο βασικότερο αίτημα των Ελλήνων
Πολιτική Υγείας
03/09/2025 - 11:56
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα - "Το ΕΣΥ άλλαξε"
Πολιτική Υγείας
03/09/2025 - 15:38
Μπουρλά προς Τραμπ: Σάς παραθέτουμε τα στοιχεία για τα εμβόλια κατά της Covid
Pharma Policy
04/09/2025 - 11:00
Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στην Κεντρική Μακεδονία - Πορεία εν όψει ΔΕΘ
Επικαιρότητα
05/09/2025 - 09:13
Ρινικό σπρέι για τις αλλεργίες μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κατά δύο τρίτα
Pharma News
03/09/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo