ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του

Διατροφή
UNSPLASH
Η εικόνα είναι οικεία για τους περισσότερους από εμάς. Ανοίγουμε ψυγείο, βγάζουμε το ταπεράκι με το – χθεσινό, προχθεσινό φαγητό; - και αν δεν εντοπίσουμε κάποια περίεργη μυρωδιά, το καταναλώνουμε. Είναι όμως τελικά τα πράγματα τόσο απλά;
Δευτέρα, 20/01/2025 - 14:28
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων, όχι. Τα περισσεύματα φαγητού που φυλάσσονται στο ψυγείο μας έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης, λένε.

«Σταδιακά αρχίζουν να αλλοιώνονται λόγω της ανάπτυξης μικροοργανισμών», τονίζει ο Martin Bucknavage, επικεφαλής επιστήμονας για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο University Park της Πενσυλβάνια.

Η… επίθεση των βακτηρίων.

Τι μπορεί να κρύβεται σε ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί πριν από μέρες και έχει φυλαχτεί στο ψυγείο;

Πλήθος βακτηρίων όπως η Salmonella, η Listeria, το E. coli και το Clostridium perfringens, εξηγεί ο Zachary Cartwright, PhD, επικεφαλής στο Aqualab, μια εταιρεία τεχνολογίας ασφάλειας τροφίμων, και εμπειρογνώμονας στο τμήμα ασφάλειας τροφίμων και διαχείρισης ποιότητας στο Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT).

Η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες, επισημαίνει. Και ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αλλά και τα παράγωγα τους.

Η τροφική δηλητηρίαση που τυχόν προκύψει από την κατανάλωση μιας τέτοιας αλλοιωμένης τροφής, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια τροφιμογενή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, των μικρών παιδιών κάτω των 5 ετών, των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και των εγκύων.

Η ανάπτυξη μούχλας είναι ίσως το πιο κοινό χαρακτηριστικό αλλοίωσης που αναπτύσσεται ακόμα και σε τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί με σωστό τρόπο στο ψυγείο μας. Η κατανάλωση της σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα και στομαχική δυσφορία.

Σε πολλές περιπτώσεις γλυτώνουμε τα χειρότερα καθώς η αλλοιωμένη τροφή δίνει ενδείξεις. Το φαγητό μυρίζει άσχημα και έχει εμφανή μούχλα ή μια μορφή γλίτσας, αποτρέποντας την κατανάλωση.

REFIGERATOR 1

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το διάστημα ασφαλούς κατανάλωσης όπως το είδος της τροφής, η θερμοκρασία του ψυγείου, το ποσοστό υγρασίας στο φαγητό και ο χρόνος που έμεινε εκτός ψυγείου μετά το μαγείρεμα.

Τρεις έως τέσσερις ημέρες είναι μια γενική οδηγία που δεν αφορά σε όλα τα τρόφιμα, τονίζει η Alyssa Simpson, RDN, διαιτολόγος στο Phoenix της Αριζόνα. «Μαγειρευτά γεύματα όπως φαγητό κατσαρόλας, ψητά λαχανικά και πίτσα συνήθως αντέχουν αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ λεπτοκομμένες κρύες σαλάτες ή θαλασσινά μπορεί να χαλάσουν νωρίτερα», προσθέτει.

Κρύες σαλάτες με ντρέσινγκ καλύτερα να καταναλωθούν εντός μίας ή δύο ημερών, συνιστά. Σε όσες ωστόσο έχει προστεθεί κάποιου είδους βινεγκρέτ, η κατανάλωση πρέπει να είναι άμεση καθώς δεν αντέχουν καθόλου στο ψυγείο, με την γεύση και την υφή τους να αλλοιώνετε άμεσα.

Οδηγίες ασφαλούς συντήρησης.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για πολύ περισσότερο διάστημα καθώς η θερμοκρασία της κατάψυξης εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, λέει ο Zachary Cartwright. Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι τα μαγειρεμένα τρόφιμα να μην μένουν ακόμα και στην κατάψυξη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα ενός τροφίμου υποβιβάζεται καθώς περνάει ο καιρός, επηρεάζοντας την γεύση και την υφή του φαγητού που έχουμε αποθηκεύσει.

Ενδεικτικά, οι ειδικοί προτείνουν ως ασφαλή χρόνο διατήρησης τροφίμων:

Φαγητό τύπου «κασερόλε»

  • Ψύξη: 3-4 ημέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ζυμαρικά

  • Ψύξη: 3-4 ημέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ψητά λαχανικά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 8-12 μήνες

Πίτσα

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 1-2 μήνες

Σούπες και βραστά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας και κοτόπουλο

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-6 μήνες

Φαγητά που περιέχουν αυγό

  • Ψύξη: 3-5 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Πράσινες σαλάτες με ντρεσιγκ

  • Ψύξη: 1-2 μέρες
  • Κατάψυξη: Δεν καταψύχεται

Σαλάτες με μαγιονέζα ή γαλακτοκομικά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Δεν καταψύχεται

Μαγειρεμένο ψάρι

  • Ψύξη: 1-2 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ρύζι

  • Ψύξη: 4-6 μέρες *όταν το ρύζι έχει κρυώσει πριν μπει ψυγείο
  • Κατάψυξη: 1-2 μήνες

REFRIGERATOR 2

Πότε πετάμε το φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιες σαφείς ενδείξεις ότι το φαγητό πρέπει από το ψυγείο να καταλήξει στα σκουπίδια, λένε οι ειδικοί. Ποιες είναι αυτές;

  • Υπάρχει περίεργη μυρωδιά.
  • Στην επιφάνεια της τροφής έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες ή αφρός.
  • Η υφή έχει αλλάξει.
  • Παρατηρείται αποχρωματισμός, με το φαγητό να έχει θαμπή όψη, κίτρινο ή γκρίζο χρώμα.
  • Εντοπίζονται ίχνη μούχλας.
  • Τα υγρά στοιχεία είναι εμφανώς διαχωρισμένα.
  • Η γεύση του φαγητού είναι ασυνήθιστη ή πικρή.

«Αν το φαγητό φαίνεται ή μυρίζει λάθος, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι έχει χαλάσει», λέει ο Bucknavage.

Επτά συμβουλές για σωστή αποθήκευση των περισσευμάτων

Η σωστή αποθήκευση συμβάλλει στη ασφαλή διατήρηση των φαγητών. Τι κάνουμε λοιπόν αφού μαγειρέψουμε ή φέρουμε πακέτο ένα γεύμα στο σπίτι;

  • Το βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Εάν έχουν περάσει περισσότερες, το φαγητό πρέπει να πεταχτεί. Το διάστημα αυτό πέφτει σε μια ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου.
  • Χρησιμοποιούμε ρηχά, αεροστεγή δοχεία, τα οποία επιτρέπουν στα τρόφιμα να κρυώνουν γρήγορα και ομοιόμορφα. Αν έχουμε μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού (όπως μια σούπα), το ξεχωρίζουμε σε μικρότερα δοχεία για πιο γρήγορη και ομοιόμορφη ψύξη.
  • Δεν στοιβάζουμε τα μπολ αποθήκευσης το ένα πάνω στο άλλο καθώς αυτό εμποδίζει τη ροή του αέρα και μπορεί να επιβραδύνει την ψύξη.
  • Σημειώνουμε πάνω στα δοχεία ημερομηνία αποθήκευσης και περιεχόμενο.
  • Προτιμούμε το μεσαίο ράφι του ψυγείου καθώς σε αυτή τη θέση η θερμοκρασία είναι σχεδόν πάντα σταθερή. Ωστόσο ωμά τρόφιμα, όπως νωπά κρέατα, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε μια θέση πιο κάτω για να αποφευχθεί κίνδυνος επιμόλυνσης του μαγειρεμένου φαγητού. Για την κατάψυξη ιδανικά είναι αεροστεγή δοχεία ή σακούλες κατάψυξης.
  • Ξαναζεσταίνουμε το φαγητό όταν είμαστε έτοιμοι να το καταναλώσουμε άμεσα. Η θερμοκρασία μετά το ζέσταμα θα πρέπει να έχει φτάσει περίπου τους 75 βαθμούς Κελσίου που θεωρείται ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία.

Πηγή: Everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 20/01/2025 - 14:32
  • ΨΥΓΕΙΟ
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μόδα με την κατανάλωση πρωτεΐνών και η άποψη των ειδικών για τις τάσεις στα social media
Η μόδα με την κατανάλωση πρωτεΐνών και η άποψη των ειδικών για τις τάσεις στα social media 18 Ιανουαρίου 2025
Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας 22 Ιανουαρίου 2025
Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42

Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά

Επεισόδια υπερφαγίας: Γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η σωστή διαχείρισή τους
Διατροφή
12/08/2025 - 21:21

Επεισόδια υπερφαγίας: Γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η σωστή διαχείρισή τους

Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04

Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι μπουφέδες με φαγητό μπορούν να αποτελέσουν συνταγή καταστροφής για την υγεία
Διατροφή
22/07/2025 - 13:06

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι μπουφέδες με φαγητό μπορούν να αποτελέσουν συνταγή καταστροφής για την υγεία

Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ
Υγεία
16/07/2025 - 11:00

Έρευνα: Για την παχυσαρκία δεν φταίει ο καθιστικός τρόπος ζωής αλλά ότι τρώμε πολύ

Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
20/06/2025 - 03:27

Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ασταθής και ακραίος κύκλος του νερού απειλεί να φέρει παγκόσμια κρίση στους υδάτινους πόρους
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 21:47
Νευροψυχολογική εκτίμηση για την άνοια στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/09/2025 - 21:12
ΕΣΗΕΑ και Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας - Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ
Υγεία
18/09/2025 - 20:49
Διαβήτης τύπου 2: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν
Υγεία
18/09/2025 - 20:33
Προειδοποίηση από τη Novo Nordisk για ιστοσελίδες που πωλούν παράνομα σκευάσματα σεμαγλουτίδης
Pharma News
18/09/2025 - 20:07
Premium ενδοφακοί: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά μετά τον καταρράκτη
Health Talk
18/09/2025 - 19:41
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
18/09/2025 - 18:44
Ο ΠΟΥ προτείνει εφικτές οικονομικές λύσεις για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 18:24
Ποια είναι τα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης;
Health Talk
18/09/2025 - 17:56
Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 17:19
Η Roche εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το ήπαρ 89bio έναντι 3,5 δισ. δολαρίων
Pharma News
18/09/2025 - 17:02
ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα άνω των 60 με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 16:27
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Ο εμβολιασμός των ζώων θα πλήξει τις εξαγωγές φέτας»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 16:01
Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες
Patient Talk
18/09/2025 - 15:22
Αισθητήρες εντόπισαν τους πέντε διαφορετικούς τύπους υπερφαγίας
Digital Health
18/09/2025 - 15:01
Το χάπι – έκπληξη της Novo Nordisk στον... χορό των θεραπειών κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
18/09/2025 - 14:44
Νέα δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη Γάζα: «Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 14:19
Η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των νεύρων και επιβραδύνει τη γήρανση!
Fitness
18/09/2025 - 14:00
Συστατικό που εντοπίζεται στη φλούδα του μήλου και του σύκου στη μάχη κατά της περιοδοντίτιδας
Υγεία
18/09/2025 - 13:00
Ο υποσιτισμός προκαλεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη
Υγεία
18/09/2025 - 12:30
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απέχουν από το σεξ - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 12:00
Πειραματικό ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται διατήρηση της απώλειας βάρους και μετά τη διακοπή του
Pharma News
18/09/2025 - 11:00
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00
Η ασπιρίνη εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Pharma News
18/09/2025 - 09:00
«Με επίκεντρο τον ασθενή»: Κείμενο θέσεων της ΕΛΛΟΚ για την πρόσβαση και τη φροντίδα
Patient Talk
18/09/2025 - 06:53
Hope Blooms: Εισαγωγή στη διαχείριση της απώλειας στις Σπάνιες Παθήσεις
Patient Talk
18/09/2025 - 03:24
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Υγεία
16/09/2025 - 17:43
Σακελλαρίδης: «Μία στεφανιογραφία, δύο στεντ, τέρμα το τσιγάρο - Μην αγνοούμε τα σημάδια...»
Επικαιρότητα
16/09/2025 - 17:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo