ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του

Διατροφή
UNSPLASH
Η εικόνα είναι οικεία για τους περισσότερους από εμάς. Ανοίγουμε ψυγείο, βγάζουμε το ταπεράκι με το – χθεσινό, προχθεσινό φαγητό; - και αν δεν εντοπίσουμε κάποια περίεργη μυρωδιά, το καταναλώνουμε. Είναι όμως τελικά τα πράγματα τόσο απλά;
Δευτέρα, 20/01/2025 - 14:28
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων, όχι. Τα περισσεύματα φαγητού που φυλάσσονται στο ψυγείο μας έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης, λένε.

«Σταδιακά αρχίζουν να αλλοιώνονται λόγω της ανάπτυξης μικροοργανισμών», τονίζει ο Martin Bucknavage, επικεφαλής επιστήμονας για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο University Park της Πενσυλβάνια.

Η… επίθεση των βακτηρίων.

Τι μπορεί να κρύβεται σε ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί πριν από μέρες και έχει φυλαχτεί στο ψυγείο;

Πλήθος βακτηρίων όπως η Salmonella, η Listeria, το E. coli και το Clostridium perfringens, εξηγεί ο Zachary Cartwright, PhD, επικεφαλής στο Aqualab, μια εταιρεία τεχνολογίας ασφάλειας τροφίμων, και εμπειρογνώμονας στο τμήμα ασφάλειας τροφίμων και διαχείρισης ποιότητας στο Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT).

Η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες, επισημαίνει. Και ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αλλά και τα παράγωγα τους.

Η τροφική δηλητηρίαση που τυχόν προκύψει από την κατανάλωση μιας τέτοιας αλλοιωμένης τροφής, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια τροφιμογενή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, των μικρών παιδιών κάτω των 5 ετών, των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και των εγκύων.

Η ανάπτυξη μούχλας είναι ίσως το πιο κοινό χαρακτηριστικό αλλοίωσης που αναπτύσσεται ακόμα και σε τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί με σωστό τρόπο στο ψυγείο μας. Η κατανάλωση της σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα και στομαχική δυσφορία.

Σε πολλές περιπτώσεις γλυτώνουμε τα χειρότερα καθώς η αλλοιωμένη τροφή δίνει ενδείξεις. Το φαγητό μυρίζει άσχημα και έχει εμφανή μούχλα ή μια μορφή γλίτσας, αποτρέποντας την κατανάλωση.

REFIGERATOR 1

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το διάστημα ασφαλούς κατανάλωσης όπως το είδος της τροφής, η θερμοκρασία του ψυγείου, το ποσοστό υγρασίας στο φαγητό και ο χρόνος που έμεινε εκτός ψυγείου μετά το μαγείρεμα.

Τρεις έως τέσσερις ημέρες είναι μια γενική οδηγία που δεν αφορά σε όλα τα τρόφιμα, τονίζει η Alyssa Simpson, RDN, διαιτολόγος στο Phoenix της Αριζόνα. «Μαγειρευτά γεύματα όπως φαγητό κατσαρόλας, ψητά λαχανικά και πίτσα συνήθως αντέχουν αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ λεπτοκομμένες κρύες σαλάτες ή θαλασσινά μπορεί να χαλάσουν νωρίτερα», προσθέτει.

Κρύες σαλάτες με ντρέσινγκ καλύτερα να καταναλωθούν εντός μίας ή δύο ημερών, συνιστά. Σε όσες ωστόσο έχει προστεθεί κάποιου είδους βινεγκρέτ, η κατανάλωση πρέπει να είναι άμεση καθώς δεν αντέχουν καθόλου στο ψυγείο, με την γεύση και την υφή τους να αλλοιώνετε άμεσα.

Οδηγίες ασφαλούς συντήρησης.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για πολύ περισσότερο διάστημα καθώς η θερμοκρασία της κατάψυξης εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, λέει ο Zachary Cartwright. Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι τα μαγειρεμένα τρόφιμα να μην μένουν ακόμα και στην κατάψυξη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα ενός τροφίμου υποβιβάζεται καθώς περνάει ο καιρός, επηρεάζοντας την γεύση και την υφή του φαγητού που έχουμε αποθηκεύσει.

Ενδεικτικά, οι ειδικοί προτείνουν ως ασφαλή χρόνο διατήρησης τροφίμων:

Φαγητό τύπου «κασερόλε»

  • Ψύξη: 3-4 ημέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ζυμαρικά

  • Ψύξη: 3-4 ημέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ψητά λαχανικά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 8-12 μήνες

Πίτσα

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 1-2 μήνες

Σούπες και βραστά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας και κοτόπουλο

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-6 μήνες

Φαγητά που περιέχουν αυγό

  • Ψύξη: 3-5 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Πράσινες σαλάτες με ντρεσιγκ

  • Ψύξη: 1-2 μέρες
  • Κατάψυξη: Δεν καταψύχεται

Σαλάτες με μαγιονέζα ή γαλακτοκομικά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Δεν καταψύχεται

Μαγειρεμένο ψάρι

  • Ψύξη: 1-2 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ρύζι

  • Ψύξη: 4-6 μέρες *όταν το ρύζι έχει κρυώσει πριν μπει ψυγείο
  • Κατάψυξη: 1-2 μήνες

REFRIGERATOR 2

Πότε πετάμε το φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιες σαφείς ενδείξεις ότι το φαγητό πρέπει από το ψυγείο να καταλήξει στα σκουπίδια, λένε οι ειδικοί. Ποιες είναι αυτές;

  • Υπάρχει περίεργη μυρωδιά.
  • Στην επιφάνεια της τροφής έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες ή αφρός.
  • Η υφή έχει αλλάξει.
  • Παρατηρείται αποχρωματισμός, με το φαγητό να έχει θαμπή όψη, κίτρινο ή γκρίζο χρώμα.
  • Εντοπίζονται ίχνη μούχλας.
  • Τα υγρά στοιχεία είναι εμφανώς διαχωρισμένα.
  • Η γεύση του φαγητού είναι ασυνήθιστη ή πικρή.

«Αν το φαγητό φαίνεται ή μυρίζει λάθος, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι έχει χαλάσει», λέει ο Bucknavage.

Επτά συμβουλές για σωστή αποθήκευση των περισσευμάτων

Η σωστή αποθήκευση συμβάλλει στη ασφαλή διατήρηση των φαγητών. Τι κάνουμε λοιπόν αφού μαγειρέψουμε ή φέρουμε πακέτο ένα γεύμα στο σπίτι;

  • Το βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Εάν έχουν περάσει περισσότερες, το φαγητό πρέπει να πεταχτεί. Το διάστημα αυτό πέφτει σε μια ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου.
  • Χρησιμοποιούμε ρηχά, αεροστεγή δοχεία, τα οποία επιτρέπουν στα τρόφιμα να κρυώνουν γρήγορα και ομοιόμορφα. Αν έχουμε μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού (όπως μια σούπα), το ξεχωρίζουμε σε μικρότερα δοχεία για πιο γρήγορη και ομοιόμορφη ψύξη.
  • Δεν στοιβάζουμε τα μπολ αποθήκευσης το ένα πάνω στο άλλο καθώς αυτό εμποδίζει τη ροή του αέρα και μπορεί να επιβραδύνει την ψύξη.
  • Σημειώνουμε πάνω στα δοχεία ημερομηνία αποθήκευσης και περιεχόμενο.
  • Προτιμούμε το μεσαίο ράφι του ψυγείου καθώς σε αυτή τη θέση η θερμοκρασία είναι σχεδόν πάντα σταθερή. Ωστόσο ωμά τρόφιμα, όπως νωπά κρέατα, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε μια θέση πιο κάτω για να αποφευχθεί κίνδυνος επιμόλυνσης του μαγειρεμένου φαγητού. Για την κατάψυξη ιδανικά είναι αεροστεγή δοχεία ή σακούλες κατάψυξης.
  • Ξαναζεσταίνουμε το φαγητό όταν είμαστε έτοιμοι να το καταναλώσουμε άμεσα. Η θερμοκρασία μετά το ζέσταμα θα πρέπει να έχει φτάσει περίπου τους 75 βαθμούς Κελσίου που θεωρείται ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία.

Πηγή: Everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 20/01/2025 - 14:32
  • ΨΥΓΕΙΟ
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μόδα με την κατανάλωση πρωτεΐνών και η άποψη των ειδικών για τις τάσεις στα social media
Η μόδα με την κατανάλωση πρωτεΐνών και η άποψη των ειδικών για τις τάσεις στα social media 18 Ιανουαρίου 2025
Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας 22 Ιανουαρίου 2025
Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασίας μουστοκούλουρου από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 16:57

Ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασίας μουστοκούλουρου από τον ΕΦΕΤ

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο
Υγεία
15/10/2025 - 14:10

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα από την αγορά γνωστό τσουρέκι
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:17

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα από την αγορά γνωστό τσουρέκι

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;
Διατροφή
08/10/2025 - 17:29

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 23:04
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo