ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο ασφαλές είναι το «χθεσινό φαγητό»; - Επτά συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή του

Διατροφή
UNSPLASH
Η εικόνα είναι οικεία για τους περισσότερους από εμάς. Ανοίγουμε ψυγείο, βγάζουμε το ταπεράκι με το – χθεσινό, προχθεσινό φαγητό; - και αν δεν εντοπίσουμε κάποια περίεργη μυρωδιά, το καταναλώνουμε. Είναι όμως τελικά τα πράγματα τόσο απλά;
Δευτέρα, 20/01/2025 - 14:28
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων, όχι. Τα περισσεύματα φαγητού που φυλάσσονται στο ψυγείο μας έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης, λένε.

«Σταδιακά αρχίζουν να αλλοιώνονται λόγω της ανάπτυξης μικροοργανισμών», τονίζει ο Martin Bucknavage, επικεφαλής επιστήμονας για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο University Park της Πενσυλβάνια.

Η… επίθεση των βακτηρίων.

Τι μπορεί να κρύβεται σε ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί πριν από μέρες και έχει φυλαχτεί στο ψυγείο;

Πλήθος βακτηρίων όπως η Salmonella, η Listeria, το E. coli και το Clostridium perfringens, εξηγεί ο Zachary Cartwright, PhD, επικεφαλής στο Aqualab, μια εταιρεία τεχνολογίας ασφάλειας τροφίμων, και εμπειρογνώμονας στο τμήμα ασφάλειας τροφίμων και διαχείρισης ποιότητας στο Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT).

Η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες, επισημαίνει. Και ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αλλά και τα παράγωγα τους.

Η τροφική δηλητηρίαση που τυχόν προκύψει από την κατανάλωση μιας τέτοιας αλλοιωμένης τροφής, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια τροφιμογενή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, των μικρών παιδιών κάτω των 5 ετών, των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και των εγκύων.

Η ανάπτυξη μούχλας είναι ίσως το πιο κοινό χαρακτηριστικό αλλοίωσης που αναπτύσσεται ακόμα και σε τρόφιμα που έχουν αποθηκευτεί με σωστό τρόπο στο ψυγείο μας. Η κατανάλωση της σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα και στομαχική δυσφορία.

Σε πολλές περιπτώσεις γλυτώνουμε τα χειρότερα καθώς η αλλοιωμένη τροφή δίνει ενδείξεις. Το φαγητό μυρίζει άσχημα και έχει εμφανή μούχλα ή μια μορφή γλίτσας, αποτρέποντας την κατανάλωση.

REFIGERATOR 1

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το διάστημα ασφαλούς κατανάλωσης όπως το είδος της τροφής, η θερμοκρασία του ψυγείου, το ποσοστό υγρασίας στο φαγητό και ο χρόνος που έμεινε εκτός ψυγείου μετά το μαγείρεμα.

Τρεις έως τέσσερις ημέρες είναι μια γενική οδηγία που δεν αφορά σε όλα τα τρόφιμα, τονίζει η Alyssa Simpson, RDN, διαιτολόγος στο Phoenix της Αριζόνα. «Μαγειρευτά γεύματα όπως φαγητό κατσαρόλας, ψητά λαχανικά και πίτσα συνήθως αντέχουν αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ λεπτοκομμένες κρύες σαλάτες ή θαλασσινά μπορεί να χαλάσουν νωρίτερα», προσθέτει.

Κρύες σαλάτες με ντρέσινγκ καλύτερα να καταναλωθούν εντός μίας ή δύο ημερών, συνιστά. Σε όσες ωστόσο έχει προστεθεί κάποιου είδους βινεγκρέτ, η κατανάλωση πρέπει να είναι άμεση καθώς δεν αντέχουν καθόλου στο ψυγείο, με την γεύση και την υφή τους να αλλοιώνετε άμεσα.

Οδηγίες ασφαλούς συντήρησης.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για πολύ περισσότερο διάστημα καθώς η θερμοκρασία της κατάψυξης εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, λέει ο Zachary Cartwright. Ωστόσο, η γενική σύσταση είναι τα μαγειρεμένα τρόφιμα να μην μένουν ακόμα και στην κατάψυξη για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα ενός τροφίμου υποβιβάζεται καθώς περνάει ο καιρός, επηρεάζοντας την γεύση και την υφή του φαγητού που έχουμε αποθηκεύσει.

Ενδεικτικά, οι ειδικοί προτείνουν ως ασφαλή χρόνο διατήρησης τροφίμων:

Φαγητό τύπου «κασερόλε»

  • Ψύξη: 3-4 ημέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ζυμαρικά

  • Ψύξη: 3-4 ημέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ψητά λαχανικά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 8-12 μήνες

Πίτσα

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 1-2 μήνες

Σούπες και βραστά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Μαγειρεμένο κρέας και κοτόπουλο

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-6 μήνες

Φαγητά που περιέχουν αυγό

  • Ψύξη: 3-5 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Πράσινες σαλάτες με ντρεσιγκ

  • Ψύξη: 1-2 μέρες
  • Κατάψυξη: Δεν καταψύχεται

Σαλάτες με μαγιονέζα ή γαλακτοκομικά

  • Ψύξη: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Δεν καταψύχεται

Μαγειρεμένο ψάρι

  • Ψύξη: 1-2 μέρες
  • Κατάψυξη: 2-3 μήνες

Ρύζι

  • Ψύξη: 4-6 μέρες *όταν το ρύζι έχει κρυώσει πριν μπει ψυγείο
  • Κατάψυξη: 1-2 μήνες

REFRIGERATOR 2

Πότε πετάμε το φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιες σαφείς ενδείξεις ότι το φαγητό πρέπει από το ψυγείο να καταλήξει στα σκουπίδια, λένε οι ειδικοί. Ποιες είναι αυτές;

  • Υπάρχει περίεργη μυρωδιά.
  • Στην επιφάνεια της τροφής έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες ή αφρός.
  • Η υφή έχει αλλάξει.
  • Παρατηρείται αποχρωματισμός, με το φαγητό να έχει θαμπή όψη, κίτρινο ή γκρίζο χρώμα.
  • Εντοπίζονται ίχνη μούχλας.
  • Τα υγρά στοιχεία είναι εμφανώς διαχωρισμένα.
  • Η γεύση του φαγητού είναι ασυνήθιστη ή πικρή.

«Αν το φαγητό φαίνεται ή μυρίζει λάθος, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι έχει χαλάσει», λέει ο Bucknavage.

Επτά συμβουλές για σωστή αποθήκευση των περισσευμάτων

Η σωστή αποθήκευση συμβάλλει στη ασφαλή διατήρηση των φαγητών. Τι κάνουμε λοιπόν αφού μαγειρέψουμε ή φέρουμε πακέτο ένα γεύμα στο σπίτι;

  • Το βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Εάν έχουν περάσει περισσότερες, το φαγητό πρέπει να πεταχτεί. Το διάστημα αυτό πέφτει σε μια ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου.
  • Χρησιμοποιούμε ρηχά, αεροστεγή δοχεία, τα οποία επιτρέπουν στα τρόφιμα να κρυώνουν γρήγορα και ομοιόμορφα. Αν έχουμε μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού (όπως μια σούπα), το ξεχωρίζουμε σε μικρότερα δοχεία για πιο γρήγορη και ομοιόμορφη ψύξη.
  • Δεν στοιβάζουμε τα μπολ αποθήκευσης το ένα πάνω στο άλλο καθώς αυτό εμποδίζει τη ροή του αέρα και μπορεί να επιβραδύνει την ψύξη.
  • Σημειώνουμε πάνω στα δοχεία ημερομηνία αποθήκευσης και περιεχόμενο.
  • Προτιμούμε το μεσαίο ράφι του ψυγείου καθώς σε αυτή τη θέση η θερμοκρασία είναι σχεδόν πάντα σταθερή. Ωστόσο ωμά τρόφιμα, όπως νωπά κρέατα, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε μια θέση πιο κάτω για να αποφευχθεί κίνδυνος επιμόλυνσης του μαγειρεμένου φαγητού. Για την κατάψυξη ιδανικά είναι αεροστεγή δοχεία ή σακούλες κατάψυξης.
  • Ξαναζεσταίνουμε το φαγητό όταν είμαστε έτοιμοι να το καταναλώσουμε άμεσα. Η θερμοκρασία μετά το ζέσταμα θα πρέπει να έχει φτάσει περίπου τους 75 βαθμούς Κελσίου που θεωρείται ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία.

Πηγή: Everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 20/01/2025 - 14:32
  • ΨΥΓΕΙΟ
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μόδα με την κατανάλωση πρωτεΐνών και η άποψη των ειδικών για τις τάσεις στα social media
Η μόδα με την κατανάλωση πρωτεΐνών και η άποψη των ειδικών για τις τάσεις στα social media 18 Ιανουαρίου 2025
Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας 22 Ιανουαρίου 2025
Βύσσινο: Ένας καρπός θαύμα της φύσης με ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
20/06/2025 - 03:27

Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή
Διατροφή
18/06/2025 - 19:27

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή

Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο
Διατροφή
18/06/2025 - 14:00

Πώς να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι - Τι να βάλετε οπωσδήποτε στο ψυγείο

8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο
Διατροφή
17/06/2025 - 10:00

8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

Περίσσεψε πολύ φαγητό; Ο κανόνας των δύο ωρών!
Διατροφή
20/04/2025 - 09:30

Περίσσεψε πολύ φαγητό; Ο κανόνας των δύο ωρών!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νάουσα: Οδηγία-κλειδί για την αντιμετώπιση του μικροβίου, που προσβάλλει ροδάκινα και νεκταρίνια
Διατροφή
20/06/2025 - 06:53
Κίνα: Διάλογος πανεπιστημιακών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
20/06/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Εκδικητική η μετακίνηση ιατρού από το ΚΥ Αμαρουσίου στο Λαύριο»
Πολιτική Υγείας
20/06/2025 - 00:09
Η «άγνωστη» βιταμίνη που κρύβει το μυστικό για τη μακροζωία - Σε ποιες τροφές υπάρχει!
Διατροφή
19/06/2025 - 19:47
ΠΟΥ: «Αποτρόπαιες οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας του Ιράν»
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 19:14
Γεωργιάδης: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για βιώσιμο clawback στα διαγνωστικά κέντρα»
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 18:36
Βαρτζόπουλος σε διεθνές συνέδριο: «Σύγχρονο, δίκαιο και ανθρωποκεντρικό σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα»
Ψυχική Υγεία
19/06/2025 - 18:11
Ο κόμβος του ΠΟΥ στο Βερολίνο επεξεργάζεται και προωθεί καινοτόμες λύσεις για τις επόμενες πανδημίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 17:58
Απόπειρες εξαπάτησης ασθενών για παράδοση φαρμάκων κατ’οίκον
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 17:20
Δεκαετής συνεργασία SmartLabs- IWG για πλήρως εξοπλισμένες εργαστηριακές υποδομές σε όλο τον κόσμο
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 17:07
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Πρωτοποριακή εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος με το σύστημα Symbios
Υπηρεσίες Υγείας
19/06/2025 - 16:49
Αυστηρότερους κανόνες για την καλή διαβίωση και την ιχνηλασιμότητα σκύλων και γατών προτείνει το ΕΚ
Pet
19/06/2025 - 16:23
Καλοκαίρι και διατροφή: Με ποιες τροφές μπορούμε να νικήσουμε τη ζέστη
Διατροφή
19/06/2025 - 16:03
ΠΟΥ: Οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της φροντίδας των εγκύων με δρεπανοκυτταρική νόσο
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 16:00
ΥΓΕΙΑ: Το Διεθνές Κέντρο Καρδιοχειρουργικής Ελλάδος εντάσσεται στo δίκτυο Smart Hospital Alliance
Υπηρεσίες Υγείας
19/06/2025 - 15:21
Νόσος των Λεγεωνάριων: Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για ορθές πρακτικές στα τουριστικά καταλύματα
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 15:04
Διαδικτυακή ημερίδα από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπιση των καυσώνων
Υγεία
19/06/2025 - 14:52
ΕΣΑμεΑ: Γροθιά στο στομάχι η επιστολή φοιτητή με αναπηρία για τα όσα αντιμετωπίζει στο Πανεπιστήμιο
Patient Talk
19/06/2025 - 14:41
Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα
Διατροφή
19/06/2025 - 14:02
Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να βελτιώσετε άμεσα τον ύπνο σας
Διατροφή
19/06/2025 - 14:00
Συναγερμός από τον ECDC για τη διασυνοριακή μετάδοση της ηπατίτιδας Α
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 12:56
Το φάρμακο "που θα εξαλείψει τον HIV" πήρε το πράσινο φως από τον FDA
Pharma News
19/06/2025 - 12:00
Τα φυσικά σάκχαρα στα θαλάσσια αγγούρια φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο
Υγεία
19/06/2025 - 11:01
O εθισμός των εφήβων σε συσκευές με οθόνες συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων
Ψυχική Υγεία
19/06/2025 - 10:07
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για το μελάνωμα και τις επιπτώσεις του καύσωνα
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 09:18
Μετάγγιση αίματος: Μπορεί να σχετίζεται με την υπογονιμότητα;
Health Talk
19/06/2025 - 08:21
Παρέμβαση ΙΣΑ στο υπουργείο Υγείας για θέματα που έθεσαν τελειόφοιτοι της Ιατρικής Αθηνών
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 06:47
Πουλής: «Ο Πολάκης συνεχίζει να συκοφαντεί, να υβρίζει την Δικαιοσύνη και να ψεύδεται»
Επικαιρότητα
19/06/2025 - 03:24
Νέα Ζηλανδία: Οι αρχές επέτρεψαν την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για την κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
19/06/2025 - 00:03
Ο ΠΟΥ ζητάει παγκόσμια επέκταση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων μαιευτικής περίθαλψης
Πολιτική Υγείας
18/06/2025 - 20:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο στη Γλυφάδα για την Affidea
Υπηρεσίες Υγείας
17/06/2025 - 15:47
8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο
Διατροφή
17/06/2025 - 10:00
H μπύρα χωρίς αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας
Διατροφή
17/06/2025 - 15:00
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Πιείτε τον καφέ σας σκέτο!
Διατροφή
17/06/2025 - 09:00
Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο για παιδιά από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF- Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 10:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo