Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα είναι το μήνυμα που προωθούν οι ειδικοί της υγείας εδώ και δεκαετίες για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι η επίτευξη αυτής της ημερήσιας ποσότητας μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο αϋπνίας μέσα σε μία μόνο μέρα!
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν δεκάδες ενήλικες, όσοι έφτασαν τον στόχο βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους κατά σχεδόν ένα πέμπτο, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ούτε ένα φρούτο ή λαχανικό.
Οι άνθρωποι που επέλεξαν πιο υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, παρουσίασαν επίσης καλύτερο ύπνο.
Οι ειδικοί, οι οποίοι χαρακτήρισαν αυτό το συμπέρασμα «αξιοσημείωτο», δήλωσαν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της διατροφής για τον καλύτερο ύπνο.
Η Δρ Esra Tasali, ειδική στην ιατρική του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι μια τόσο σημαντική αλλαγή μπορεί να παρατηρηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες.
Οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα, φυσική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την επίτευξη καλύτερου ύπνου».
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, απώλεια μνήμης, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, αυξημένη και ασταθή συναισθηματική κατάσταση, μειωμένη ικανότητα μάθησης και μειωμένη ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας σας ευάλωτους σε ασθένειες
Στη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 34 υγιών νεαρών ενηλίκων, μέσης ηλικίας 28 ετών.
Αυτοί ανέφεραν την καθημερινή τους κατανάλωση τροφής χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή και φορούσαν ένα βραχιόλι που επέτρεπε στους ερευνητές να μετρήσουν αντικειμενικά τα πρότυπα ύπνου τους.
Οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα τον «κατακερματισμό του ύπνου», μια παράμετρο που αντανακλά πόσο συχνά ένα άτομο ξυπνά ή μεταβαίνει από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό Sleep Health, ανέφεραν ότι η διατροφή συνδέεται με «σημαντικές διαφορές» στον ύπνο της επόμενης νύχτας.
Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά την ημέρα παρουσίαζαν 16% βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν φρούτα και λαχανικά.
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο γεγονός ότι η ημερήσια πρόσληψη ινών μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τον ύπνο, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη
Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ήταν επίσης πιο επιρρεπείς σε κατακερματισμένο ύπνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Το 16% είναι μια πολύ σημαντική διαφορά», πρόσθεσε ο Δρ Tasali.
Η Δρ Marie-Pierre St-Onge, επιστήμονας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε επίσης: «Μικρές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτό προσφέρει μια αίσθηση χειραφέτησης— η καλύτερη ξεκούραση είναι στο χέρι σας».