Τι είναι όμως η χοληστερίνη; Πρόκειται μια λιπαρή ουσία που υπάρχει στο αίμα, παράγεται φυσικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης: η «καλή» και η «κακή». Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι ο τύπος που θεωρείται επιβλαβής για την υγεία μας.
Καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια
Αυξημένα επίπεδα LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή συσσωρεύεται στις αρτηρίες και εμποδίζει τη ροή του αίματος. Αντίθετα, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι η ωφέλιμη μορφή που βοηθά στην απομάκρυνση της περιττής «κακής» χοληστερίνης από το σώμα.
Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Η υιοθέτηση τέτοιων διατροφικών συνηθειών είναι έξυπνη επιλογή, είτε ήδη αντιμετωπίζετε υψηλή χοληστερίνη είτε προσπαθείτε να την προλάβετε – και εδώ έρχονται τέσσερα συγκεκριμένα φρούτα που θεωρούνται ευεργετικά.
Οι σωστές διατροφικές επιλογές
Κάνοντας σωστές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε φυσικά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Αν όμως λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, πιθανότατα θα πρέπει να τη συνεχίσετε, αλλά η πιο υγιεινή διατροφή σίγουρα θα συμβάλει θετικά. Αν έχετε διαγνωστεί με υψηλή χοληστερίνη αλλά δεν παίρνετε ακόμη φάρμακα, είναι πιθανό να τη μειώσετε με σωστές διατροφικές επιλογές.
Η εφημερίδα The Times of India ανέδειξε πώς συγκεκριμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Mirror, «η θρεπτική αξία των φρούτων περιλαμβάνει φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν την καλή καρδιοαγγειακή υγεία».
Στην ανάλυσή της, η Times of India επισημαίνει: «Η διαλυτή φυτική ίνα που περιέχεται στα φρούτα είναι ο κύριος παράγοντας που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. Η διαλυτή ίνα στο πεπτικό σύστημα δεσμεύεται με τη χοληστερίνη και συμβάλλει στην αποβολή της από το σώμα».
Ωφέλιμα φρούτα
Τέσσερα συγκεκριμένα φρούτα έχουν αναγνωριστεί ως ωφέλιμα για τη μείωση της επιβλαβούς χοληστερίνης –ειδικότερα τα εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Η κατανάλωση τριμμένης φλούδας από ακέρωτα λεμόνια αποτελεί μια χρήσιμη διατροφική προσθήκη ενώ η φλούδα του λεμονιού ενδέχεται να έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερίνης.
Το γκρέιπφρουτ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή του οδηγεί σε βελτίωση των λιπιδίων στο αίμα και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, αν λαμβάνετε στατίνες, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρά αρνητικά με ορισμένα φάρμακα, όπως η ατορβαστατίνη, η λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη – επομένως, είναι πιθανό να χρειαστεί να το αποφύγετε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τα μήλα
Η τακτική κατανάλωση μήλων «οδηγεί σε μετρήσιμη μείωση της LDL χοληστερίνης», σύμφωνα με την Times of India, και αυτό επιβεβαιώνεται από επιστημονικές μελέτες.
Αυτό αποδίδεται στην περιεκτικότητα των μήλων σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, κάτι που στηρίζει τη γνωστή φράση: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Τα αβοκάντο, πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που είναι ευεργετικά για την καρδιά, αποτελούν επίσης εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.
Η Times of India υπογραμμίζει και τα οφέλη των μπανανών, χάρη στις φυτικές στερόλες και τις διαλυτές ίνες που «συνεργάζονται» για να μειώσουν την απορρόφηση χοληστερίνης στο αίμα. Όσο λιγότερη περιττή χοληστερίνη υπάρχει στο αίμα, τόσο πιο εύκολα αποβάλλεται από το συκώτι και άλλα όργανα.