ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεμβατική ακτινολογία: Ανακούφιση του πόνου και 50% λιγότερα χειρουργεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Υγεία
Freepik
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής σε σύγκριση με τα χειρουργεία ανοικτού τύπου.
Δευτέρα, 09/03/2026 - 13:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% μπορούν να αποφευχθούν ογκολογικά χειρουργεία, χάρη στην επεμβατική ακτινολογία, που επιχειρεί να εξατομικεύσει την αντικαρκινική θεραπεία μέσω διαδερμικών τεχνικών βιοψίας.

Παράλληλα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου για μεγάλη μερίδα ασθενών με καρκίνο, καθώς στην πορεία της νόσου έως και οκτώ στους δέκα εμφανίζουν αλγώδη σύνδρομα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα της επεμβατικής ακτινολογίας που αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα αντιμετώπισης της καρκινικής νόσου, μαζί με το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας και υπεύθυνος της μονάδας επεμβατικής ογκολογίας στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ που εδρεύει στο «Αττικόν» Δημήτρης Φιλιππιάδης, η επεμβατική ακτινολογία συμβάλλει στη διάγνωση, στη θεραπεία αλλά και στην ανακούφιση των ασθενών.

Θεραπευτική παρέμβαση σε συμπαγείς όγκους

Στη θεραπευτική προσέγγιση, εξηγεί ο κ. Φιλιππιάδης, η επεμβατική ακτινολογία, προσφέρει επιλογές τόσο σε πρωτοπαθείς καρκίνους, όπως πχ του νεφρού, του ήπατος και του πνεύμονα, όσο και σε μεταστατική νόσο που προέρχεται από αυτούς.

«Μιλάμε πάντα για συμπαγείς όγκους και ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου υπάρχουν και διαφορετικά όρια, στα οποία μπορούμε να επέμβουμε. Για παράδειγμα, για τον καρκίνο του νεφρού το όριο κυμαίνεται γύρω στα τέσσερα εκατοστά, για τον καρκίνο του πνεύμονα το όριο είναι μέχρι τα τρία εκατοστά, ενώ για τον καρκίνο του ήπατος κυμαίνεται από τρία έως πέντε εκατοστά».

Πού υπερτερεί και πού υστερεί σε σχέση με το κλασικό χειρουργείο

Εύλογα τίθεται το ερώτημα, γιατί να μην εφαρμοστεί η ίδια τεχνική σε έναν όγκο ελαφρώς μεγαλύτερο. «Το μυστικό για το πώς μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση, κρύβεται πίσω από τη συναντήσεις που γίνονται ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες. Αυτό το οποίο καταγράφεται από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι ότι διαφορετικές θεραπείες διέπονται από διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας και διαφορετικά ποσοστά επιπλοκών, στην αντιμετώπιση ενός καρκίνου. Όσο μεγαλύτερος είναι όγκος τόσο καλύτερη είναι η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής εξαίρεσης, συγκριτικά με τις δικές μας θεραπείες».

Πού υπερτερεί η επεμβατική ακτινολογία και πού υπολείπεται σε σχέση με το κλασσικό χειρουργείο; «Εμείς επειδή χρησιμοποιούμε την απεικόνιση δεν χρειάζεται να ανοίξουμε τον ασθενή, δεν είναι απολύτως απαραίτητη η γενική αναισθησία, δεν υπάρχουν ράμματα, οπότε η χαμηλή επεμβατικότητα των δικών μας τεχνικών, τις καθιστά πιο φιλικές απέναντι σε ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να πάσχουν από συννοσηρότητες, ή να έχουν προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά το πού υστερούμε θέλω να επισημάνω ότι όσο μικρότερο το μέγεθος ενός όγκου, τόσο καλύτερη η σχέση κόστους οφέλους για μας. Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του, τόσο καλύτερη η σχέση κόστους οφέλους, για τους χειρουργούς. Ένα πλεονέκτημα των δικών μας θεραπειών πάντως, είναι ότι μπορούν εύκολα να συνδυαστούν, είτε με χειρουργείο, είτε με χημειοθεραπεία, είτε με ακτινοθεραπεία, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τις υπόλοιπες ειδικότητες.

53-80% των ασθενών εμφανίζουν πόνο

Πέρα όμως από τη θεραπευτική προσέγγιση, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της επεμβατικής ακτινολογίας και στην παρηγορητική αντιμετώπιση. «Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 53 και 80%, κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα αντιμετωπίσουν αλγώδη σύνδρομα. Θα υποφέρουν από πόνο και αυτό θα έχει επίδραση και στην ποιότητα ζωής τους. Η επεμβατική ακτινολογία μπορεί να προσφέρει ελάχιστα επεμβατικές, απεικονιστικά καθοδηγούμενες, θεραπείες που μειώνουν αυτόν τον πόνο, ανακουφίζουν αυτούς τους ανθρώπους και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».

Προσωποποιημένη θεραπεία μέσω διαδερμικής βιοψίας

Όσον αφορά το διαγνωστικό σκέλος, ο κ. Φιλιππιάδης αναφέρει ότι η επεμβατική ακτινολογία συμβάλλει καθοριστικά μέσω διαδερμικών τεχνικών βιοψίας, που επιτρέπουν τη λήψη υλικού, χωρίς την ανάγκη ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Από το υλικό αυτό, αντλούνται κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μοριακά και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικούς να εξατομικεύσουν τη θεραπεία.

«Στόχος είναι να περάσουμε από τη γενική συζήτηση για την αντιμετώπιση για παράδειγμα του καρκίνου του πνεύμονα, στη στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του συγκεκριμένου ασθενούς, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής του νόσου». Με την επεμβατική ακτινολογία, όπως εξηγεί ο καθηγητής, πάνε οι ασθενείς το πρωί κάνουν χωρίς ράμματα και χωρίς ανοιχτή χειρουργική τομή τη βιοψία τους και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων φεύγουν την ίδια μέρα.

«Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική ανοιχτή χειρουργική βιοψία είναι: Πρώτον, ότι είναι πολύ λιγότερο επεμβατική, δεύτερον, εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, ή ελαφρά καταστολή, τρίτον, διέπεται από καλύτερη σχέση κόστους οφέλους και τέταρτον, συνεισφέρει στη μείωση επικουρικών κλινών».

Πάνω από 500 ασθενείς ετησίως στο Αττικόν – Το πρώτο πιστοποιημένο κέντρο επεμβατικής ογκολογίας στη χώρα

Σε τι ποσοστό αποφεύγονται χειρουργεία με την επεμβατική ακτινολογία, στο πεδίο της ογκολογίας ερωτάται στη συνέχεια ο καθηγητής. « Υπάρχει μία αλληλοεπικάλυψη των ενδείξεων, για το ποιοι ασθενείς μπορούν να χειρουργηθούν και ποιοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω του 50% μπορούν να αποφευχθούν τα χειρουργεία με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ασθενή και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνο στο Αττικόν αντιμετωπίζουμε με τις δικές μας θεραπευτικές τεχνικές πάνω από 500 ασθενείς με καρκίνο σε ετήσια βάση».

Εκτός από τον καρκίνο, η επεμβατική ακτινολογία έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ των οποίων η τοπική αντιμετώπιση εγκεφαλικών με μηχανική θρομβεκτομή, η αντιμετώπιση πνευμονικής εμβολής στη διαδικασία του επείγοντος, το διαβητικό πόδι, το ανεύρυσμα κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είναι το πρώτο πιστοποιημένο στην Ελλάδα κέντρο επεμβατικής ογκολογίας με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση IASIΟS, η οποία αποδίδεται από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Επεμβατικής Ακτινολογίας σε τμήματα με εξειδίκευση στην επεμβατική ογκολογία, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πηγή ΑΠΕ

  • ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι μπορεί να αποκαλύψει ο ομφάλιος λώρος για την υγεία του νεογνού
Τι μπορεί να αποκαλύψει ο ομφάλιος λώρος για την υγεία του νεογνού 09 Μαρτίου 2026
Νεφρική νόσος: Ο μύθος του "καθόλου αλάτι" και πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος 09 Μαρτίου 2026
Νεφρική νόσος: Ο μύθος του "καθόλου αλάτι" και πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης
Υγεία
20/07/2026 - 19:53

Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης

Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
20/07/2026 - 14:00

Κινητά και κίνδυνος καρκίνου: Τι δείχνει νέα έρευνα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά στο Αρεταίειο
Υγεία
20/07/2026 - 08:09

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά στο Αρεταίειο

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις οδοντιατρικά χειρουργεία σε άτομα με αυτισμό
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 18:11

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις οδοντιατρικά χειρουργεία σε άτομα με αυτισμό

Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
15/07/2026 - 08:11

Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστημονικό καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη και τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 14:21
Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00
Πρώτη στην Ιατρική Αθηνών η Μαρία – Μιχαέλα Χαιρέτη:«Η αξία του καθενός δεν μετριέται μόνο με τα μόρια»
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 13:12
«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς
Υγεία
23/07/2026 - 13:00
«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού
Υγεία
23/07/2026 - 12:00
ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 1.000 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - Η παραπληροφόρηση "σκοτώνει" τον πληθυσμό
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 10:00
Ιπποκράτειο: Αρνήθηκαν να δώσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε 87χρονο – Συγγνώμη από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 09:52
Τα φάρμακα GLP-1 συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης
Υγεία
23/07/2026 - 09:00
Οδηγίες του ΕΕΣ για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας
Υγεία
23/07/2026 - 07:22
ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 03:41
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας οι ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ
Υπηρεσίες Υγείας
23/07/2026 - 00:03
Ο θάνατος 45χρονου στην Κρήτη αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση για τη λειτουργία του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
22/07/2026 - 23:11
Ο ΙΣΘ ζητάει την άμεση απόσυρση της διάταξης για το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ, παρά την ψήφισή της
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 21:47
Ποια συμπτώματα σε ηλικιωμένους πρέπει να μας προβληματίσουν;
Health Talk
22/07/2026 - 21:22
Γαλλία: Ο πρόσφατος καύσωνας προκάλεσε 5.764 επιπλέον θανάτους
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 21:03
Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των φαρμάκων για την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/07/2026 - 20:26
Ελληνική μελέτη με προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 20:04
Meteo: Ο χάρτης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες ανά την χώρα - Στη Φθιώτιδα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43°C
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 19:21
Πέντε λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με τρέμουλο - Τα συμπτώματα ανά περίπτωση και τι μπορείτε να κάνετε
Υγεία
22/07/2026 - 18:26
ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49
Takeda Hellas: Ανάγκη ενίσχυσης της επάρκειας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
22/07/2026 - 17:34
Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 16:59
Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα νότια προάστια - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στην περιοχή
Υγεία
22/07/2026 - 16:42
Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18
Δίαιτα "γιο-γιο": Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αυξομειώσεις βάρους επιταχύνουν την απώλεια μυϊκής μάζας
Υγεία
22/07/2026 - 16:00
Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης στον αιώνιο ρυπαντή TFA με απόφαση του EFSA
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 15:32
Απάντηση Γεωργιάδη στις καταγγελίες Σαλμά: «Δεν έχω απολύτως τίποτε να φοβηθώ»
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 15:14
Η πολλή τηλεόραση στη μέση ηλικία ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
22/07/2026 - 15:00
Συνεργασία ΕΟΦ με το κυπριακό υπουργείο Υγείας για την κανονιστική συμμόρφωση στα φάρμακα
Pharma Policy
22/07/2026 - 14:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
Πρωτιά της Sobi στην πρώτη θέση σε διεθνή αξιολόγηση για τις αιμορραγικές διαταραχές
Pharma News
20/07/2026 - 16:32
Αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά τον διορισμό διοικήσεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 18:12
Πρωτοποριακή ρομποτική γυναικολογική επέμβαση από Έλληνες γιατρούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 23:14
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ για το θέμα της ακούσιας νοσηλείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 16:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo