Παρ’ όλα αυτά, η βιταμίνη Ε, σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, παίζει και αυτή με τη σειρά της καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της νεότητας, της υγείας και της μακροζωίας.
Τι είναι η βιταμίνη Ε;
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων, γνωστών για την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες -μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Free Radical Research, η βιταμίνη Ε βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, συμβάλλοντας στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης Ε
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Έρευνες στο Nutrients καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη Ε ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, ρυθμίζοντας τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες συνδέονται με τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.
- Υγεία και ομορφιά του δέρματος: Η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από τη φθορά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και καθυστερεί τη φωτογήρανση, σύμφωνα με άρθρο στο Journal of Molecular Medicine. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, έκζεμα και λεύκη.
- Ισχυρά οστά και μυϊκή υποστήριξη: Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε έχει συνδεθεί με την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη μείωση της σαρκοπενίας — της ηλικιακής απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης. Μελέτη στο Nutrition Research έδειξε ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των μυών και την αποκατάστασή τους.
- Καρδιαγγειακή προστασία: Σύμφωνα με μετα-ανάλυση στο Journal of Human Hypertension, η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μειώνει φλεγμονές και λιπίδια στο αίμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Ωστόσο, οι ειδικοί στο Cureus επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών ή θανάτου από αυτές.
Πόση βιταμίνη Ε χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία
- Άτομα άνω των 14 ετών: 15 mg ημερησίως
- Θηλάζουσες γυναίκες: 19 mg
- Παιδιά: Από 4 mg (βρέφη) έως 11 mg (ηλικία 9–13 ετών)
Δέκα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
- Ηλιόσποροι 10 mg
- Αμύγδαλα 7,3 mg
- Φουντούκια 4,3 mg
- Κουκουνάρια 2,7 mg
- Φιστίκια 2,4 mg
- Αβοκάντο 2,1 mg
- Κόκκινη γλυκιά πιπεριά (ωμή) 1,9 mg
- Abalone (θαλάσσια σαλιγκάρια) 3,4 mg
- Σολομός 2 mg
- Πέστροφα 2 mg
Η ενσωμάτωση αυτών των δέκα τροφών στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την υγεία και τη ζωτικότητα του οργανισμού μας σε βάθος χρόνου.