ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μέλισσες έχουν τις ίδιες ακριβώς παραξενιές με τους ανθρώπους κατά την επιλογή της τροφής τους

Διατροφή
UNSPLASH
Όπως οι άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πλθώρα επιλογών στο μανάβικο ή στο χασάπικο της γειτονιάς, έτσι και οι μέλισσες που αναζητούν την τροφή τους στα λιβάδια συναντούν πολλά διαφορετικά λουλούδια ταυτόχρονα και καλούνται να αποφασίσουν από ποια θα τραφούν. Αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα απλή.
Πέμπτη, 03/10/2024 - 13:59
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα λουλούδια προσφέρουν δύο είδη τροφής στις μέλισσε: το νέκταρ και γύρη, τα οποία μπορεί να διαφέρουν με σημαντικούς τρόπους μεταξύ τους. Το νέκταρ, για παράδειγμα, μπορεί να αυξομειώνεται ως προς τη συγκέντρωση, τον όγκο, τον ρυθμό αναπλήρωσης και την προσβασιμότητα. Περιέχει επίσης δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε δυσάρεστοι είτε ελκυστικοί, ανάλογα με το πόσο είναι παρόντες. Ομοίως, η γύρη περιέχει πρωτεΐνες και λιπίδια, τα οποία επηρεάζουν τη διατροφική ποιότητα.

Όταν οι μέλισσες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτές τις επιλογές, θα περίμενε κανείς ότι θα διάλεγαν πάντα τα λουλούδια με το πιο προσιτό και υψηλής ποιότητας νέκταρ και γύρη, ωστόσο δεν το κάνουν. Αντίθετα, όπως ακριβώς οι άνθρωποι που ψωνίζουν από το μανάβικο, οι αποφάσεις τους σχετικά με το ποια λουλούδια θα επισκεφθούν εξαρτώνται από την πρόσφατη εμπειρία τους με παρόμοια λουλούδια και από το ποια άλλα λουλούδια είναι διαθέσιμα.

Πρόκειται ασφαλώς για συναρπαστικές συμπεριφορές. Η επιστημονική έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα κάνουν τις καθημερινές επιλογές τους, ειδικά τις διατροφικές. Αποδεικνύεται ότι οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές λαμβάνουν τα ίδια είδη παράλογων αποφάσεων «αγορών» που λαμβάνουν και οι άνθρωποι.

Το παράδειγμα με το ξυστό λαχείο

Οι άνθρωποι μερικές φορές γίνονται παράλογοι. Για παράδειγμα, κάποιος που κερδίζει 5 ευρώ σε ένα ξυστό λαχείο αμέσως μετά το 1 δολάριο που κέρδισε αρχικά, ενώ το ίδιο άτομο που κερδίζει 5 ευρώ μπορεί να απογοητευτεί αν προέρχεται από μια νίκη 10 ευρώ. Παρόλο που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η αντίληψη αλλάζει ανάλογα με το κέρδος που προηγήθηκε.

Οι αντιλήψεις παίζουν επίσης ρόλο όταν οι άνθρωποι αξιολογούν τις ετικέτες των προϊόντων. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να περιμένει ότι ένα ακριβό μπουκάλι κρασί με μια φανταχτερή γαλλική ετικέτα θα είναι καλύτερο από ένα φτηνό, με μια απλοϊκη εμφάνιση. Αλλά αν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του πόσο καλό είναι κάτι και του πόσο καλό περιμένει κάποιος να είναι, μπορεί να αισθανθεί δυσανάλογα απογοητευμένος ή ευχαριστημένος.

Οι άνθρωποι είναι επίσης πολύ ευαίσθητοι στο πλαίσιο της επιλογής τους. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για μια τηλεόραση όταν είναι επίσης διαθέσιμη μια μικρότερη, ακριβότερη τηλεόραση.

Αυτές οι παράλογες συμπεριφορές είναι τόσο προβλέψιμες, που οι εταιρείες έχουν επινοήσει έξυπνους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τις συγκεκριμένες τάσεις κατά την τιμολόγηση και τη συσκευασία των προϊόντων, τη δημιουργία διαφημίσεων, τον εφοδιασμό των ραφιών και το σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών. Ακόμη και εκτός καταναλωτικού περιβάλλοντος, οι συμπεριφορές αυτές είναι τόσο κοινές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί σχεδιάζουν τη δημόσια πολιτική και προσπαθούν να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά.

Παιχνίδια του μυαλού

Η έρευνα δείχνει ότι οι μέλισσες και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές από αυτές τις ιδιάζουσες συμπεριφορές. Μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι οι μέλισσες αξιολογούν την ποιότητα του νέκταρ σε σχέση με την πιο πρόσφατη εμπειρία διατροφής τους: Οι μέλισσες που εκπαιδεύτηκαν να επισκέπτονται έναν τροφοδότη με μέτριας ποιότητας νέκταρ τον αποδέχονταν εύκολα, ενώ οι μέλισσες που εκπαιδεύτηκαν να επισκέπτονται έναν τροφοδότη με υψηλής ποιότητας νέκταρ συχνά απέρριπταν το μέτριας ποιότητας νέκταρ.

Επιστημονική ομάδα επιχείρησε να διερευνήσει το κατά πόσον τα χαρακτηριστικά των λουλουδιών, όπως οι μυρωδιές, τα χρώματα και τα σχέδια, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ετικέτες προϊόντων για τις μέλισσες. Στο εργαστήριο, εκπαιδεύτηκαν ομάδες μελισσών να συσχετίζουν ορισμένα τεχνητά χρώματα λουλουδιών με «νέκταρ» υψηλής ποιότητας -στην πραγματικότητα ένα διάλυμα ζάχαρης με εύκολο χειρισμό.

Για παράδειγμα, εκπαιδεύτηκε μια ομάδα να συνδέει τα μπλε λουλούδια με νέκταρ υψηλής ποιότητας. Στη συνέχεια προσφέρθηκε στην ομάδα αυτή νέκταρ μέτριας ποιότητας είτε σε μπλε είτε σε κίτρινα λουλούδια.

Διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες ήταν πιο πρόθυμες να δεχτούν το μέτριας ποιότητας νέκταρ από κίτρινα λουλούδια απ' ό,τι από τα μπλε. Οι προσδοκίες τους είχαν σημασία.

Σε ένα άλλο πρόσφατο πείραμα, δόθηκε στις μέλισσες μια επιλογή μεταξύ δύο εξίσου ελκυστικών λουλουδιών: ένα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης αλλά πιο αργό στην αναπλήρωση και ένα με γρήγορη αναπλήρωση αλλά με λιγότερη ζάχαρη. Μετρήθηκε η προτίμηση που έδειξαν μεταξύ των δύο και ήταν παρόμοια.

Στη συνέχεια διευρύθηκε η επιλογή με την συμπερίληψη ενός τρίτου λουλουδιού με ακόμη χαμηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης ή ακόμη πιο αργή επαναπλήρωση. Διαπιστώθηκε ότι η παρουσία του νέου λουλουδιού χαμηλής ανταμοιβής έκανε το ενδιάμεσο να φαίνεται σχετικά καλύτερο.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδιαφέροντα και υποδηλώνουν ότι οι διαθέσιμες επιλογές μπορεί να καθοδηγούν τις αποφάσεις αναζήτησης τροφής, τόσο για τις μέλισσες όσο και για έμβια όντα.

Οι δρόμοι που ανοίγονται

Η κατανόηση αυτών των συμπεριφορών των μελισσών και άλλων επικονιαστών μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους. Οι μέλισσες χρησιμοποιούνται εμπορικά για τη στήριξη της παραγωγής καλλιεργειών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Εάν οι μέλισσες επισκέπτονται ορισμένα λουλούδια περισσότερο με την παρουσία άλλων λουλουδιών, οι αγρότες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τάση στρατηγικά. Ακριβώς όπως τα καταστήματα εφοδιάζουν τα ράφια τους ώστε να παρουσιάζουν μη ελκυστικές επιλογές μαζί με άλλες πιο ελκυστικές, οι αγρότες θα μπορούσαν να φυτέψουν ορισμένα είδη λουλουδιών μέσα ή κοντά σε καλλιεργούμενα φυτά προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στις καλλιέργειες-στόχους.

Πηγή: TheConversation.com

  • ΜΕΛΙΣΣΕΣ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμα κινδύνου από την Greenpeace για την αγροτική παραγωγή - Η Ελλάδα έχει απωλέσει το 31% των αγροκτημάτων της
Σήμα κινδύνου από την Greenpeace για την αγροτική παραγωγή - Η Ελλάδα έχει απωλέσει το 31% των αγροκτημάτων της 03 Οκτωβρίου 2024
Η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα την εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας 03 Οκτωβρίου 2024
Η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα την εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36

People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;

Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Υγεία
10/07/2026 - 12:00

Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00

Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00

Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή

Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00

Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

GLP-1 και ονυχόλυση: Συνδέονται τα φάρμακα απώλειας βάρους με την αποκόλληση των νυχιών;
Υγεία
17/10/2026 - 09:52
Γιατί η οσφυαλγία είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
16/10/2026 - 18:00
Γιατί το δέρμα των γυναικών επουλώνεται ταχύτερα; Ο ρόλος των ορμονών και των βλαστικών κυττάρων
Υγεία
16/10/2026 - 16:00
Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00
9ο Health IT Conference: Από τα Δεδομένα στην Απόφαση – Υλοποιώντας το Μέλλον της Υγείας
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 15:40
Νικοτίνη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη αποκαλύπτει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
16/10/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις της εντερικής φλεγμονής;
Υγεία
16/10/2026 - 14:00
H AstraZeneca έκλεισε deal 40 εκατ. δολαρίων με την insitro για φάρμακα μέσω ΑΙ
Pharma News
16/10/2026 - 13:00
Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις επαγγελματικές κουζίνες απειλεί εργαζομένους και πελάτες
Υγεία
16/10/2026 - 11:00
Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
Διατροφή
16/10/2026 - 10:41
Έμπολα: Εξαπλώνεται σε όγδοη επαρχία του Κονγκό η επιδημία – Πάνω από 4.000 νεκροί
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 10:00
97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ
Υγεία
16/10/2026 - 09:58
EMA: Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος
Pharma Policy
16/10/2026 - 08:57
Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας: Η επιστήμη που προστατεύει τη ζωή
Health Talk
16/10/2026 - 08:08
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κανένα παιδί δεν πρέπει να πέφτει για ύπνο νηστικό
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 07:24
Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
16/10/2026 - 03:47
Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2026 - 00:08
Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως και τις 29 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 23:22
Εξηγήσεις από την 3η ΥΠΕ για τις καταγγελίες περί μετακινήσεων καρδιολόγων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 22:47
Νέα Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΠΕ – Πρόεδρος ο Πέτρος Μπακάκος
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 22:09
Άμεση διενέργεια καθαρών εκλογών στον ΠΙΣ ζητά ο πρόεδρος του δημοκρατικά εκλεγμένου ΔΣ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 21:34
ΠΟΝ: Η Ελένη Σαμιωτάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή της EKPF για τετραετή θητεία
Patient Talk
15/10/2026 - 21:11
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τα μονοπώλια στην ιδιωτική υγεία - Οι κίνδυνοι για ιατρούς και ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 20:44
Παραμένει στο νοσοκομείο ο πάπας Λέων - Επιστρέφει σε κανονική λειτουργία ο χειρουργημένος πνεύμονας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 20:08
Σε Μέτσοβο και Ιωάννινα ο Γεωργιάδης - Προανήγγειλε προσλήψεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα ΚΑΠΗ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 19:54
Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21
Νέα έκρηξη στη Motor Oil - Δύο οι τραυματίες, ο ένας με εγκαύματα στο πρόσωπο
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 18:58
Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 18:42
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων: Πράσινο φως στη ζωή
Υγεία
15/10/2026 - 18:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα 12 πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης
Διατροφή
14/10/2026 - 22:01
Γεωργιάδης: «Το Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας μετονομάζεται σε "Γεώργιος Γεννηματάς"»
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:24
Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1.300 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους μέσα σε 40 ημέρες
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 22:47
Θριάσιο Νοσοκομείο: Κανονικά πραγματοποιούνται τα χειρουργεία – Τι διευκρινίζει η διοίκηση
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:14
Νέος ψηφιακός αγγειογράφος στο Νοσοκομείο Λάρισας – Αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo