ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μέλισσες έχουν τις ίδιες ακριβώς παραξενιές με τους ανθρώπους κατά την επιλογή της τροφής τους

Διατροφή
UNSPLASH
Όπως οι άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πλθώρα επιλογών στο μανάβικο ή στο χασάπικο της γειτονιάς, έτσι και οι μέλισσες που αναζητούν την τροφή τους στα λιβάδια συναντούν πολλά διαφορετικά λουλούδια ταυτόχρονα και καλούνται να αποφασίσουν από ποια θα τραφούν. Αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα απλή.
Πέμπτη, 03/10/2024 - 13:59
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα λουλούδια προσφέρουν δύο είδη τροφής στις μέλισσε: το νέκταρ και γύρη, τα οποία μπορεί να διαφέρουν με σημαντικούς τρόπους μεταξύ τους. Το νέκταρ, για παράδειγμα, μπορεί να αυξομειώνεται ως προς τη συγκέντρωση, τον όγκο, τον ρυθμό αναπλήρωσης και την προσβασιμότητα. Περιέχει επίσης δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε δυσάρεστοι είτε ελκυστικοί, ανάλογα με το πόσο είναι παρόντες. Ομοίως, η γύρη περιέχει πρωτεΐνες και λιπίδια, τα οποία επηρεάζουν τη διατροφική ποιότητα.

Όταν οι μέλισσες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτές τις επιλογές, θα περίμενε κανείς ότι θα διάλεγαν πάντα τα λουλούδια με το πιο προσιτό και υψηλής ποιότητας νέκταρ και γύρη, ωστόσο δεν το κάνουν. Αντίθετα, όπως ακριβώς οι άνθρωποι που ψωνίζουν από το μανάβικο, οι αποφάσεις τους σχετικά με το ποια λουλούδια θα επισκεφθούν εξαρτώνται από την πρόσφατη εμπειρία τους με παρόμοια λουλούδια και από το ποια άλλα λουλούδια είναι διαθέσιμα.

Πρόκειται ασφαλώς για συναρπαστικές συμπεριφορές. Η επιστημονική έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα κάνουν τις καθημερινές επιλογές τους, ειδικά τις διατροφικές. Αποδεικνύεται ότι οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές λαμβάνουν τα ίδια είδη παράλογων αποφάσεων «αγορών» που λαμβάνουν και οι άνθρωποι.

Το παράδειγμα με το ξυστό λαχείο

Οι άνθρωποι μερικές φορές γίνονται παράλογοι. Για παράδειγμα, κάποιος που κερδίζει 5 ευρώ σε ένα ξυστό λαχείο αμέσως μετά το 1 δολάριο που κέρδισε αρχικά, ενώ το ίδιο άτομο που κερδίζει 5 ευρώ μπορεί να απογοητευτεί αν προέρχεται από μια νίκη 10 ευρώ. Παρόλο που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η αντίληψη αλλάζει ανάλογα με το κέρδος που προηγήθηκε.

Οι αντιλήψεις παίζουν επίσης ρόλο όταν οι άνθρωποι αξιολογούν τις ετικέτες των προϊόντων. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να περιμένει ότι ένα ακριβό μπουκάλι κρασί με μια φανταχτερή γαλλική ετικέτα θα είναι καλύτερο από ένα φτηνό, με μια απλοϊκη εμφάνιση. Αλλά αν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του πόσο καλό είναι κάτι και του πόσο καλό περιμένει κάποιος να είναι, μπορεί να αισθανθεί δυσανάλογα απογοητευμένος ή ευχαριστημένος.

Οι άνθρωποι είναι επίσης πολύ ευαίσθητοι στο πλαίσιο της επιλογής τους. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για μια τηλεόραση όταν είναι επίσης διαθέσιμη μια μικρότερη, ακριβότερη τηλεόραση.

Αυτές οι παράλογες συμπεριφορές είναι τόσο προβλέψιμες, που οι εταιρείες έχουν επινοήσει έξυπνους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τις συγκεκριμένες τάσεις κατά την τιμολόγηση και τη συσκευασία των προϊόντων, τη δημιουργία διαφημίσεων, τον εφοδιασμό των ραφιών και το σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών. Ακόμη και εκτός καταναλωτικού περιβάλλοντος, οι συμπεριφορές αυτές είναι τόσο κοινές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί σχεδιάζουν τη δημόσια πολιτική και προσπαθούν να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά.

Παιχνίδια του μυαλού

Η έρευνα δείχνει ότι οι μέλισσες και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές από αυτές τις ιδιάζουσες συμπεριφορές. Μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι οι μέλισσες αξιολογούν την ποιότητα του νέκταρ σε σχέση με την πιο πρόσφατη εμπειρία διατροφής τους: Οι μέλισσες που εκπαιδεύτηκαν να επισκέπτονται έναν τροφοδότη με μέτριας ποιότητας νέκταρ τον αποδέχονταν εύκολα, ενώ οι μέλισσες που εκπαιδεύτηκαν να επισκέπτονται έναν τροφοδότη με υψηλής ποιότητας νέκταρ συχνά απέρριπταν το μέτριας ποιότητας νέκταρ.

Επιστημονική ομάδα επιχείρησε να διερευνήσει το κατά πόσον τα χαρακτηριστικά των λουλουδιών, όπως οι μυρωδιές, τα χρώματα και τα σχέδια, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ετικέτες προϊόντων για τις μέλισσες. Στο εργαστήριο, εκπαιδεύτηκαν ομάδες μελισσών να συσχετίζουν ορισμένα τεχνητά χρώματα λουλουδιών με «νέκταρ» υψηλής ποιότητας -στην πραγματικότητα ένα διάλυμα ζάχαρης με εύκολο χειρισμό.

Για παράδειγμα, εκπαιδεύτηκε μια ομάδα να συνδέει τα μπλε λουλούδια με νέκταρ υψηλής ποιότητας. Στη συνέχεια προσφέρθηκε στην ομάδα αυτή νέκταρ μέτριας ποιότητας είτε σε μπλε είτε σε κίτρινα λουλούδια.

Διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες ήταν πιο πρόθυμες να δεχτούν το μέτριας ποιότητας νέκταρ από κίτρινα λουλούδια απ' ό,τι από τα μπλε. Οι προσδοκίες τους είχαν σημασία.

Σε ένα άλλο πρόσφατο πείραμα, δόθηκε στις μέλισσες μια επιλογή μεταξύ δύο εξίσου ελκυστικών λουλουδιών: ένα με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης αλλά πιο αργό στην αναπλήρωση και ένα με γρήγορη αναπλήρωση αλλά με λιγότερη ζάχαρη. Μετρήθηκε η προτίμηση που έδειξαν μεταξύ των δύο και ήταν παρόμοια.

Στη συνέχεια διευρύθηκε η επιλογή με την συμπερίληψη ενός τρίτου λουλουδιού με ακόμη χαμηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης ή ακόμη πιο αργή επαναπλήρωση. Διαπιστώθηκε ότι η παρουσία του νέου λουλουδιού χαμηλής ανταμοιβής έκανε το ενδιάμεσο να φαίνεται σχετικά καλύτερο.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδιαφέροντα και υποδηλώνουν ότι οι διαθέσιμες επιλογές μπορεί να καθοδηγούν τις αποφάσεις αναζήτησης τροφής, τόσο για τις μέλισσες όσο και για έμβια όντα.

Οι δρόμοι που ανοίγονται

Η κατανόηση αυτών των συμπεριφορών των μελισσών και άλλων επικονιαστών μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους. Οι μέλισσες χρησιμοποιούνται εμπορικά για τη στήριξη της παραγωγής καλλιεργειών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Εάν οι μέλισσες επισκέπτονται ορισμένα λουλούδια περισσότερο με την παρουσία άλλων λουλουδιών, οι αγρότες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τάση στρατηγικά. Ακριβώς όπως τα καταστήματα εφοδιάζουν τα ράφια τους ώστε να παρουσιάζουν μη ελκυστικές επιλογές μαζί με άλλες πιο ελκυστικές, οι αγρότες θα μπορούσαν να φυτέψουν ορισμένα είδη λουλουδιών μέσα ή κοντά σε καλλιεργούμενα φυτά προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στις καλλιέργειες-στόχους.

Πηγή: TheConversation.com

  • ΜΕΛΙΣΣΕΣ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμα κινδύνου από την Greenpeace για την αγροτική παραγωγή - Η Ελλάδα έχει απωλέσει το 31% των αγροκτημάτων της
Σήμα κινδύνου από την Greenpeace για την αγροτική παραγωγή - Η Ελλάδα έχει απωλέσει το 31% των αγροκτημάτων της 03 Οκτωβρίου 2024
Η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα την εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας 03 Οκτωβρίου 2024
Η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα την εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36

People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;

Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Υγεία
10/07/2026 - 12:00

Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00

Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00

Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή

Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00

Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε νερό
Διατροφή
30/07/2026 - 12:00
Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00
Έκζεμα: Τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος και ενδέχεται να αυξάνουν τις παρενέργειες
Υγεία
30/07/2026 - 10:00
Σάουνα: Μπορεί η "προπόνηση στη ζέστη" να κάνει τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στον καύσωνα;
Υγεία
30/07/2026 - 09:00
Πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση μίας οπής Single-Port στην Ελλάδα
Health Talk
30/07/2026 - 08:19
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών
Υγεία
30/07/2026 - 03:49
Smart Health Europe: Eυρωπαϊκή έκθεση για την ψηφιακή υγεία στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου
Digital Health
30/07/2026 - 00:19
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07
ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34
Meteo: Οι ισχυροί βοριάδες «φούντωσαν» τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 22:07
Καλοκαίρι και τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες ή μέδουσες: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Υγεία
29/07/2026 - 21:49
Ανθρακούχο νερό και έντερο: Αλήθειες και παρανοήσεις για το φούσκωμα, το μικροβίωμα και την υγεία του πεπτικού
Διατροφή
29/07/2026 - 21:02
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στο πύρινο μέτωπο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 20:39
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14
Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49
Καλοκαίρι και σεξουαλικότητα: Πρωταγωνιστές το φως, το νερό και ο χρόνος
Ψυχική Υγεία
29/07/2026 - 18:57
Δύο πυροσβέστες νεκροί από ασφυξία στη φωτιά που καίει το Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 18:19
ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής των Ευρωπαίων από λοιμώδη νοσήματα
Υγεία
29/07/2026 - 17:42
Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή
Υγεία
29/07/2026 - 17:16
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους
Fitness
29/07/2026 - 16:34
Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13
Νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:51
Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:34
Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Υγεία
29/07/2026 - 15:00
Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού
Υγεία
29/07/2026 - 14:00
Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση
Υγεία
29/07/2026 - 13:00
Σαλμονέλα το καλοκαίρι: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για νοικοκυριά - επιχειρήσεις εστίασης
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 12:00
ΨΝΑ: Καταγγελία εργαζομένων για «επικίνδυνες συνθήκες» στις εφημερίες – Ράντζα ακόμη και στα εξεταστήρια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 11:30
Πώς το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να σάς μολύνει με σαλμονέλα
Υγεία
29/07/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo