Μπισκοτάκια τζίντζερ από δω, σπιτάκι gingerbread από εκεί, μια πρέζα τζίντζερ στη σούπα κολοκύθας....Σιγά σιγά το τζίντζερ έχει γίνει και στην ελληνική κουζίνα η νέα ...ρίγανη, ωστόσο δεν είναι από τις ξενόφερτες συνήθειες που ήρθαν για κακό. Ειδικά μέσα στις γιορτές που το παρακάνουμε με το φαγητό!
Το τζίντζερ ή πιπερόριζα περιέχει μια πληθώρα μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός για τις βασικές του λειτουργίες: νιασίνη ή νικοτινικό οξύ (βιταμίνη Β), βιταμίνη Α —η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση— και βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Είναι επίσης πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό, καθώς και σε φυτικές ίνες, αλλά αυτά που το καθιστούν καρύκευμα "σουπερόπλο" είναι τα 400 βιοδραστικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων 40 αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η τζιντζερόλη, που το καθιστούν τόσο ευεργετικό για την υγεία μας.
Αυτά τα τελευταία είναι υπεύθυνα για τις καλά τεκμηριωμένες επιδράσεις του στη ναυτία και την πέψη, τη φλεγμονή και τον πόνο, την κυκλοφορία και τη μεταβολική σηματοδότηση, καθώς και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Συγκεκριμένα, η τζιντζερόλη και τα shogaols μπορούν να μειώσουν την αίσθηση της ναυτίας, εμποδίζοντας την παραγωγή προσταγλανδινών, μορίων που εκλύονται από τον οργανισμό και προκαλούν συσπάσεις και πόνο.
Οι προσταγλανδίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κράμπες κατά την έμμηνο ρύση, καθιστώντας ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι τζίντζερ απαραίτητο κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Επιπλέον, η τζιντζερόλη και τα shogaols επιταχύνουν την κένωση του στομάχου και την πέψη, και εμποδίζουν τους υποδοχείς που μπορούν να προκαλέσουν εμετό.
Και, ευτυχώς για όσους δεν πολυαπολαμβάνουν τη γεύση του, δεν χρειάζεται να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα τζίντζερ για να αποκομίσετε τα οφέλη του.
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το τζίντζερ είναι ένα γενικό τονωτικό για το πεπτικό σύστημα και έχει διαπιστωθεί ότι όχι μόνο μειώνει τη ναυτία, αλλά και ανακουφίζει από άλλες επώδυνες και δυσάρεστες διαταραχές του στομάχου.
Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Clinical Nutritional Open Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ημερήσια δόση 2000 mg τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση διαφόρων πεπτικών προβλημάτων.
Μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσπεψία, να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και να βοηθήσει στην προστασία από τα έλκη στομάχου σε άτομα με παθήσεις του εντέρου.
Ο καλύτερος τρόπος να το εντάξετε στη διατροφή σας
Στην ακατέργαστη μορφή του, το τζίντζερ είναι εύκολα αναγνωρίσιμο χάρη στις ινώδεις, εξογκωμένες ρίζες του, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας. Υπάρχει στο εμπόριο σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης, σε φακελάκια τσαγιού, σε μορφή πάστας σε βάζο, σε κρυσταλλική μορφή, καθώς και σε κέικ και μπισκότα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ρίζα δίνει τα περισσότερα συστατικά της στον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε ωμή μορφή καθώς τότε έχει και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πτητικά έλαια που κάνουν τη δράση του επίσης πιο ταχεία στον οργανισμό για την ανακούφιση οξέων συμπτωμάτων όπως ναυτία και πεπτικές διαταραχές.
Όπλο και κατά της "σούπερ γρίιπης";
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου των ιώσεων και της γρίπης, καθιστώντας τα συμπτώματα πιο ανεκτά, αλλά παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, δεν προλαμβάνει τη μόλυνση.
Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης, να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και να καταπολεμήσει τη ναυτία, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει το κρυολόγημα, τη γρίπη, τον RSV ή τον COVID-19.
Ποιοί πρέπει να ΜΗΝ το καταναλώνουν
Το τζίντζερ είναι γενικά ασφαλές για όλους, αλλά αν το καταναλώνετε σε υψηλές δόσεις με τη μορφή συμπληρωμάτων, μπορεί να επηρεάσει τα αντιπηκτικά φάρμακα ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, οπότε ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν το πάρετε.
Είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνετε μόνο μέτρια ποσότητα αν βιώνετε συναισθηματικό στρες, καθώς η καθημερινή κατανάλωση ωμού τζίντζερ ή συμπυκνωμένου χυμού μπορεί να είναι υπερβολικά διεγερτική για ορισμένα άτομα.
Με πληροφορίες από τη Daily Mail





