ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασπαρτάμη: Και επίσημα στην λίστα του ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα»

Διατροφή
Ασπαρτάμη: Και επίσημα στην λίστα του ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα»
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε και επίσημα ότι η γλυκαντική ουσία, ασπαρτάμη, μπορεί να είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, οι οδηγίες πρόσληψης παραμένουν οι ίδιες καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωσή της έως κάποια συγκεκριμένα επίπεδα δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Παρασκευή, 14/07/2023 - 11:34
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην υγεία του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη ασπαρτάμη δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων ( JECFA) .

Επικαλούμενη «περιορισμένα στοιχεία» για καρκινογένεση στον άνθρωπο, η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC Group 2B) και η JECFA επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους.

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό (χημικό) γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του 1980, όπως ποτά διαίτης, τσίχλες, ζελατίνη, παγωτό, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενα. βιταμίνες.

«Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 1 στους 6 ανθρώπους πεθαίνει από καρκίνο. Η επιστήμη επεκτείνεται συνεχώς για να αξιολογήσει τους πιθανούς παράγοντες έναρξης ή διευκόλυνσης του καρκίνου, με την ελπίδα να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί και οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων, ΠΟΥ. «Οι αξιολογήσεις της ασπαρτάμης έδειξαν ότι, ενώ η ασφάλεια δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις δόσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχουν περιγραφεί πιθανές επιδράσεις που πρέπει να διερευνηθούν από περισσότερες και καλύτερες μελέτες».

Οι δύο φορείς διεξήγαγαν ανεξάρτητες αλλά συμπληρωματικές επισκοπήσεις για να αξιολογήσουν τον πιθανό καρκινογόνο κίνδυνο και άλλους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η IARC αξιολόγησε την ασπαρτάμη και η τρίτη φορά για το JECFA.

Μετά από ανασκόπηση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας, και οι δύο αξιολογήσεις σημείωσαν περιορισμούς στα διαθέσιμα στοιχεία για τον καρκίνο (και άλλες επιπτώσεις στην υγεία).

Η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) με βάση περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο στον άνθρωπο (συγκεκριμένα, για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι ένας τύπος καρκίνου του ήπατος). Υπήρχαν επίσης περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα και περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς πρόκλησης καρκίνου.

Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν δεν έδειξαν επαρκή λόγο για αλλαγή της προηγουμένως καθορισμένης αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) των 0–40 mg/kg σωματικού βάρους για την ασπαρτάμη. Ως εκ τούτου, η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές για ένα άτομο να καταναλώνει εντός αυτού του ορίου ανά ημέρα. Για παράδειγμα, με ένα κουτί αναψυκτικού διαίτης που περιέχει 200 ​​ή 300 mg ασπαρτάμης, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 9-14 κουτιά την ημέρα για να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη πρόσληψη από άλλες πηγές τροφής.

Οι ταυτοποιήσεις κινδύνου του IARC είναι το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης ενός παράγοντα, προσδιορίζοντας τις ειδικές του ιδιότητες και τις δυνατότητές του να προκαλέσει βλάβη, π.χ. καρκίνο. Οι ταξινομήσεις IARC αντικατοπτρίζουν την ισχύ των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το εάν ένας παράγοντας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε ένα δεδομένο επίπεδο έκθεσης. Η αξιολόγηση κινδύνου της IARC λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους έκθεσης (π.χ. διαιτητικές, επαγγελματικές). Η ταξινόμηση της ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων στην Ομάδα 2Β είναι το τρίτο υψηλότερο επίπεδο από τα 4 επίπεδα και χρησιμοποιείται γενικά είτε όταν υπάρχουν περιορισμένα, αλλά όχι πειστικά, στοιχεία για καρκίνο σε ανθρώπους ή πειστικά στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά όχι και τα δύο.

«Τα ευρήματα περιορισμένων ενδείξεων καρκινογένεσης σε ανθρώπους και ζώα και περιορισμένων μηχανιστικών στοιχείων για το πώς μπορεί να εμφανιστεί καρκινογένεση, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το εάν η κατανάλωση ασπαρτάμης ενέχει καρκινογόνο κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Mary Schubauer- Berigan του προγράμματος IARC Monographs.

Οι αξιολογήσεις κινδύνου της JECFA καθορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης, π.χ. καρκίνου, υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης. Δεν είναι ασυνήθιστο για την JECFA να συνυπολογίζει τις ταξινομήσεις της IARC στις συζητήσεις της.

«Η JECFA εξέτασε επίσης τα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου, σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και του καρκίνου στους ανθρώπους δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Δρ Moez Sanaa, επικεφαλής των προτύπων και επιστημονικών συμβουλών του ΠΟΥ. «Χρειαζόμαστε καλύτερες μελέτες με μεγαλύτερη παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενα διατροφικά ερωτηματολόγια σε υπάρχουσες κοορτές. Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μελετών μηχανιστικών οδών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της ινσουλίνης, το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη, ιδίως όσον αφορά την καρκινογένεση».

Οι αξιολογήσεις της IARC και της JECFA για την επίδραση της ασπαρτάμης βασίστηκαν σε επιστημονικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με κριτές από ομοτίμους, κυβερνητικές εκθέσεις και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για ρυθμιστικούς σκοπούς. Οι μελέτες έχουν αναθεωρηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και και οι δύο επιτροπές έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των αξιολογήσεών τους.

Η IARC και ο ΠΟΥ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν νέα στοιχεία και να ενθαρρύνουν ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ασπαρτάμη και των επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2023 - 11:42
  • ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ
  • ΠΟΥ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΛΙΣΤΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση νερού: Και όμως γίνεται
Δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση νερού: Και όμως γίνεται 14 Ιουλίου 2023
Το φρούτο «βάλσαμο» για τον καύσωνα που ενυδατώνει και «δροσίζει» τον οργανισμό 15 Ιουλίου 2023
Το φρούτο «βάλσαμο» για τον καύσωνα που ενυδατώνει και «δροσίζει» τον οργανισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου
Υγεία
25/10/2025 - 09:39

Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;
Διατροφή
22/10/2025 - 20:26

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»

FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 11:36

FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα

Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00

Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλλαγή ώρας και βιορρυθμοί: Πώς να θωρακίσετε την ενέργεια σας
Επικαιρότητα
26/10/2025 - 08:09
Επαναστατική ανακάλυψη: Επιστήμονες φτιάχνουν βιολογικά δόντια στο εργαστήριο
Υγεία
25/10/2025 - 14:16
Χρούσος: «Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος θεραπεύουν αδηφαγικά σύνδρομα και εξαρτήσεις»
Υγεία
25/10/2025 - 13:54
Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»
Πολιτική Υγείας
25/10/2025 - 13:32
Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου
Υγεία
25/10/2025 - 09:39
Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
25/10/2025 - 07:23
Θεσσαλονίκη: Στις 2 Νοεμβρίου «2ος Αγώνας Δρόμου Υγείας "Άγιος Δημήτριος"»
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 03:41
Βρετανία: Κατάσχεση-ρεκόρ παράνομων ενέσιμων φαρμάκων για απώλεια βάρους
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 00:14
ΕΟΟ: «Ο οδοντιατρικός κλάδος παραμένει στο περιθώριο του θεσμικού διαλόγου για τη δημόσια υγεία»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 23:29
Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12
Γάζα: Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση ιατρικής βοήθειας στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 21:31
Θεσσαλονίκη: Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαο Μαγκλαβέρα
Digital Health
24/10/2025 - 20:47
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Υγεία
24/10/2025 - 20:23
Νέα έρευνα συνδέει την προγεννητική έκθεση στα μικροσωματίδια με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού
Υγεία
24/10/2025 - 19:23
Στο Νοσοκομείο Αττικόν εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα καθαρισμού
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:51
Η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:02
Η DEMO υποδέχθηκε νέους επιστήμονες στο πλαίσιο του θεσμού Business Days 2025
Pharma News
24/10/2025 - 17:51
Η AVIS δίνει σε εργαζόμενούς της τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Be-Live
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 17:34
Σπιτικές θεραπείες ομορφιάς με κολοκύθα που περίσσεψε από... το Halloween!
Ομορφιά
24/10/2025 - 16:53
ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ
Pharma Policy
24/10/2025 - 16:36
Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου
Υγεία
24/10/2025 - 16:13
Η ΕΛΛΟΚ καλεί τους ασθενείς να καταγγέλλουν παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικούς παρόχους υγείας
Patient Talk
24/10/2025 - 15:48
Η παρουσία της MSD Ελλάδος στο 1ο One Health Summit: Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Ενιαία Υγεία
Pharma News
24/10/2025 - 15:34
Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας
Διατροφή
24/10/2025 - 15:16
Ημερίδα ΣΕΙΒ: Πρόσβαση, καινοτομία και ποιότητα στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 14:52
Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΠΦΣ - Σκληροί χαρακτηρισμοί από την ομοσπονδία
Patient Talk
24/10/2025 - 14:23
Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!
Διατροφή
24/10/2025 - 14:00
Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00
Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00
Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00
Νέα έρευνα συνδέει την προγεννητική έκθεση στα μικροσωματίδια με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού
Υγεία
24/10/2025 - 19:23
Η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo