ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασπαρτάμη: Και επίσημα στην λίστα του ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα»

Διατροφή
Ασπαρτάμη: Και επίσημα στην λίστα του ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα»
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε και επίσημα ότι η γλυκαντική ουσία, ασπαρτάμη, μπορεί να είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, οι οδηγίες πρόσληψης παραμένουν οι ίδιες καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωσή της έως κάποια συγκεκριμένα επίπεδα δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Παρασκευή, 14/07/2023 - 11:34
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην υγεία του γλυκαντικού χωρίς ζάχαρη ασπαρτάμη δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων ( JECFA) .

Επικαλούμενη «περιορισμένα στοιχεία» για καρκινογένεση στον άνθρωπο, η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC Group 2B) και η JECFA επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους.

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό (χημικό) γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του 1980, όπως ποτά διαίτης, τσίχλες, ζελατίνη, παγωτό, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενα. βιταμίνες.

«Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 1 στους 6 ανθρώπους πεθαίνει από καρκίνο. Η επιστήμη επεκτείνεται συνεχώς για να αξιολογήσει τους πιθανούς παράγοντες έναρξης ή διευκόλυνσης του καρκίνου, με την ελπίδα να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί και οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων, ΠΟΥ. «Οι αξιολογήσεις της ασπαρτάμης έδειξαν ότι, ενώ η ασφάλεια δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις δόσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχουν περιγραφεί πιθανές επιδράσεις που πρέπει να διερευνηθούν από περισσότερες και καλύτερες μελέτες».

Οι δύο φορείς διεξήγαγαν ανεξάρτητες αλλά συμπληρωματικές επισκοπήσεις για να αξιολογήσουν τον πιθανό καρκινογόνο κίνδυνο και άλλους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η IARC αξιολόγησε την ασπαρτάμη και η τρίτη φορά για το JECFA.

Μετά από ανασκόπηση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας, και οι δύο αξιολογήσεις σημείωσαν περιορισμούς στα διαθέσιμα στοιχεία για τον καρκίνο (και άλλες επιπτώσεις στην υγεία).

Η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) με βάση περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο στον άνθρωπο (συγκεκριμένα, για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι ένας τύπος καρκίνου του ήπατος). Υπήρχαν επίσης περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα και περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς πρόκλησης καρκίνου.

Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν δεν έδειξαν επαρκή λόγο για αλλαγή της προηγουμένως καθορισμένης αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) των 0–40 mg/kg σωματικού βάρους για την ασπαρτάμη. Ως εκ τούτου, η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές για ένα άτομο να καταναλώνει εντός αυτού του ορίου ανά ημέρα. Για παράδειγμα, με ένα κουτί αναψυκτικού διαίτης που περιέχει 200 ​​ή 300 mg ασπαρτάμης, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 9-14 κουτιά την ημέρα για να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη πρόσληψη από άλλες πηγές τροφής.

Οι ταυτοποιήσεις κινδύνου του IARC είναι το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης ενός παράγοντα, προσδιορίζοντας τις ειδικές του ιδιότητες και τις δυνατότητές του να προκαλέσει βλάβη, π.χ. καρκίνο. Οι ταξινομήσεις IARC αντικατοπτρίζουν την ισχύ των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το εάν ένας παράγοντας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε ένα δεδομένο επίπεδο έκθεσης. Η αξιολόγηση κινδύνου της IARC λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους έκθεσης (π.χ. διαιτητικές, επαγγελματικές). Η ταξινόμηση της ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων στην Ομάδα 2Β είναι το τρίτο υψηλότερο επίπεδο από τα 4 επίπεδα και χρησιμοποιείται γενικά είτε όταν υπάρχουν περιορισμένα, αλλά όχι πειστικά, στοιχεία για καρκίνο σε ανθρώπους ή πειστικά στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά όχι και τα δύο.

«Τα ευρήματα περιορισμένων ενδείξεων καρκινογένεσης σε ανθρώπους και ζώα και περιορισμένων μηχανιστικών στοιχείων για το πώς μπορεί να εμφανιστεί καρκινογένεση, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το εάν η κατανάλωση ασπαρτάμης ενέχει καρκινογόνο κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Mary Schubauer- Berigan του προγράμματος IARC Monographs.

Οι αξιολογήσεις κινδύνου της JECFA καθορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης, π.χ. καρκίνου, υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης. Δεν είναι ασυνήθιστο για την JECFA να συνυπολογίζει τις ταξινομήσεις της IARC στις συζητήσεις της.

«Η JECFA εξέτασε επίσης τα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου, σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και του καρκίνου στους ανθρώπους δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Δρ Moez Sanaa, επικεφαλής των προτύπων και επιστημονικών συμβουλών του ΠΟΥ. «Χρειαζόμαστε καλύτερες μελέτες με μεγαλύτερη παρακολούθηση και επαναλαμβανόμενα διατροφικά ερωτηματολόγια σε υπάρχουσες κοορτές. Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μελετών μηχανιστικών οδών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της ινσουλίνης, το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη, ιδίως όσον αφορά την καρκινογένεση».

Οι αξιολογήσεις της IARC και της JECFA για την επίδραση της ασπαρτάμης βασίστηκαν σε επιστημονικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με κριτές από ομοτίμους, κυβερνητικές εκθέσεις και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για ρυθμιστικούς σκοπούς. Οι μελέτες έχουν αναθεωρηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και και οι δύο επιτροπές έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των αξιολογήσεών τους.

Η IARC και ο ΠΟΥ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν νέα στοιχεία και να ενθαρρύνουν ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ασπαρτάμη και των επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2023 - 11:42
  • ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ
  • ΠΟΥ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΛΙΣΤΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση νερού: Και όμως γίνεται
Δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση νερού: Και όμως γίνεται 14 Ιουλίου 2023
Το φρούτο «βάλσαμο» για τον καύσωνα που ενυδατώνει και «δροσίζει» τον οργανισμό 15 Ιουλίου 2023
Το φρούτο «βάλσαμο» για τον καύσωνα που ενυδατώνει και «δροσίζει» τον οργανισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι τύποι καρκίνου σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ - Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ
Υγεία
23/07/2025 - 17:51

Ποιοι τύποι καρκίνου σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ - Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ

Οδηγίες του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα για τον καύσωνα: Διατηρούμε το σώμα μας και το σπίτι μας δροσερό
Υγεία
23/07/2025 - 12:30

Οδηγίες του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα για τον καύσωνα: Διατηρούμε το σώμα μας και το σπίτι μας δροσερό

Συναγερμός για νέα επιδημία της νόσου Chikungunya που μεταδίδεται από κουνούπια - Κρούσμα και στην Ιταλία
Υγεία
23/07/2025 - 08:09

Συναγερμός για νέα επιδημία της νόσου Chikungunya που μεταδίδεται από κουνούπια - Κρούσμα και στην Ιταλία

Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00

Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία

Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07

Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή

ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48

ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγαπηδάκη: Παιδιά δύο ετών με πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας έχουν παραπεμφθεί για δωρεάν στήριξη
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 13:48
Επιστήμονες δημιουργούν προσωρινό τατουάζ που ανιχνεύει αν το ποτό σας έχει νοθευτεί
Digital Health
24/07/2025 - 13:00
Αναπηρία: Άνω του 65% των μη ανατρέψιμων παθήσεων θα αναγνωρίζονται από την πρώτη γνωμοδότηση
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 12:43
Θεμιστοκλέους: Αύξηση των πτητικών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ κατά 20%
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 12:05
Ο μηχανισμός των ρυτίδων και το παράδειγμα με το ξεχειλωμένο φούτερ
Ομορφιά
24/07/2025 - 12:00
Με εντολή Κικίλια κυρώσεις για το περιστατικό με ΑμεΑ στη Θάσο – Εντατικοποίηση των ελέγχων
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 11:32
7.000 βήματα την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να βελτιώσουν την υγεία, σύμφωνα με ερευνητές
Fitness
24/07/2025 - 11:00
Οι γιατροί στη Γάζα λιποθυμούν από ασιτία ενώ χειρουργούν
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 10:00
Σταφυλόκοκκος: Συναγερμός για την εξάπλωση νέου στελέχους ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη
Υγεία
24/07/2025 - 08:30
Τα τέσσερα φάρμακα κατά του διαβήτη που τελειώνουν από την ελληνική αγορά - Η ανακοίνωση του ΕΟΦ
Pharma News
23/07/2025 - 19:41
Επτά νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Η γεωγραφική κατανομή τους
Υγεία
23/07/2025 - 19:23
Ρομποτική αρθοπλαστική ισχίου: Γιατί υπερτερεί ως μέθοδος
Health Talk
23/07/2025 - 19:04
Οδηγός τριών ημερών για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας από μέσα προς τα έξω
Ομορφιά
23/07/2025 - 18:49
Εργαζόμενοι στο «Αττικό» κατά Γεωργιάδη: «Νέος καθρέπτης για ιθαγενείς το βραχιολάκι εφημερίας»
Πολιτική Υγείας
23/07/2025 - 18:37
Λουκίδης: Πως μπορούν να προστατευθούν από τον καύσωνα παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς
Health Talk
23/07/2025 - 18:14
Ποιοι τύποι καρκίνου σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ - Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ
Υγεία
23/07/2025 - 17:51
Τι είναι η νόσος Sjögren και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς
Patient Talk
23/07/2025 - 17:24
ΕΟΠΥΥ: Πως θα χορηγηθούν τα ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία τον Αύγουστο
Pharma Policy
23/07/2025 - 16:21
Η Sanofi εξαγοράζει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Vicebio έναντι 1,6 δισ. δολαρίων
Pharma News
23/07/2025 - 15:49
Roche: Προσωρινή αναστολή αποστολών γονιδιακής θεραπείας εκτός ΗΠΑ
Pharma Policy
23/07/2025 - 15:13
Πάνω από 100 οργανώσεις καλούν σε δράση καθώς η πείνα εξαπλώνεται στη Γάζα
Επικαιρότητα
23/07/2025 - 14:51
Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 245 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ σε δημόσια νοσοκομεία δύο ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
23/07/2025 - 14:17
Μηχανικοί μετέτρεψαν το οδοντικό νήμα σε εμβόλιο χωρίς βελόνα
Υγεία
23/07/2025 - 14:01
Πως μπορούμε να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα στο μάτι - Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Health Talk
23/07/2025 - 13:43
ΗΠΑ: Προς καταστροφή αντισυλληπτικά αξίας 10 εκατ. δολαρίων που προορίζονταν για φτωχές χώρες
Πολιτική Υγείας
23/07/2025 - 13:40
ΕΣΑμεΑ.: «Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία στα πλοία και στα λιμάνια»
Patient Talk
23/07/2025 - 13:21
Φρούτα: Ποια προσφέρουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο πρωϊνό σας
Διατροφή
23/07/2025 - 13:04
Επτά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
23/07/2025 - 12:47
Οδηγίες του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα για τον καύσωνα: Διατηρούμε το σώμα μας και το σπίτι μας δροσερό
Υγεία
23/07/2025 - 12:30
Αυγά: Μια καλή διατροφική πρακτική για την θωράκιση έναντι του Αλτσχάιμερ
Διατροφή
23/07/2025 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετραπλή βράβευση για τη Pfizer στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025
Pharma News
21/07/2025 - 14:42
Επιστήμονες εκτιμούν ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό - Ποιο είναι το μυστικό
Διατροφή
21/07/2025 - 16:58
Χαλκός: το συστατικό που μπορεί να μειώσει τα γνωστικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία - Σε ποιες τροφές θα το βρείτε
Διατροφή
21/07/2025 - 15:00
Ανοικτές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΑΕ λόγω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:42
Θεμιστοκλέους: «Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα - Οι πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες προστασίας»
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo