ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη: Όσο περισσότερο μασάς τόσο λιγότερο κινδυνεύεις να παχύνεις

Διατροφή
Μελέτη: Όσο περισσότερο μασάς τόσο λιγότερο κινδυνεύεις να παχύνεις
Το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο για να απολαύσετε το φαγητό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την παχυσαρκία, υποστηρίζει μία νέα μελέτη.
Τρίτη, 18/01/2022 - 15:19
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Επιστήμονες στην Ιαπωνία βρήκαν ότι το περισσότερο μάσημα της τροφής οδηγεί το σώμα στο να σπαταλάει περισσότερη ενέργεια και να αυξάνει τον μεταβολισμό του φαγητού στο πεπτικό σύστημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το καλό μάσημα κάνει καλό στην πέψη και μειώνει επίσης τις πιθανότητας πρόσληψης βάρους. Ωστόσο, οι παράγοντες πίσω από αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν σαφείς μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα στοματικά ερεθίσματα, τα οποία συνδέονται με τη γεύση του φαγητού στο στόμα, και ο χρόνος που αφιερώνεται στη μάσηση, παίζουν ρόλο στην αύξηση της ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει κάποιος ενώ τρώει. Καθώς ένα άτομο μασάει την τροφή του περισσότερο, το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Αυτό αυξάνει τον μεταβολισμό και την εντερική κινητικότητα, τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας από τον καταναλωτή μετά το γεύμα του. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμογένεση που προκαλείται από τη δίαιτα (DIT).

Μελέτες δείχνουν ότι υψηλότερα επίπεδα DIT αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος στην σπλαχνική περιοχή και στην κοιλιά. Στον δρ. Υuka Hamada και στον καθηγητή Naoyuki Hayashi από το Πανειπστήμιο Waseda εναποτέθηκε να βρεθεί ο σύνδεσμος μεταξύ του χρόνου μασήματος και του DIT.

«Δεν είμασταν βέβαιοι αν το μέγεθος του φαγητού που εισήλθε στο πεπτικό σύστημα συνεισέφερε στην αύξηση του DIT, που παρατηρήθηκε μετά την αργή κατανάλωση φαγητού. Επίσης, αναρωτηθήκαμε αν το στoματικά ερεθίσματα που παράγονται κατά το παρατεταμένο μάσημα φαγητού διαδραματίζει κάποιο ρόλο στο αυξανόμενο DIT; Για να ορίσουμε ότι το αργό μάσημα είναι ένας αποτελεσματικός και επιστημονικός τρόπος διαχείρισης βάρους, χρειάστηκε να κοιτάξουμε εις βάθος σε αυτούς τους τομείς» είπε ο καθηγητής Hayashi.

Μασώντας περισσότερο, το πεπτικό σύστημα λειτουργεί πιο σκληρά

Η ομάδα διεξήγαγε τρία πειράματα στα οποία συμμετείχαν εθελοντές που έτρωγαν ένα δείγμα 20 χιλιοστόλιτρων υγρής τροφής με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πρώτα, οι συμμετέχοντες σε μια ομάδα ελέγχου κατάπιναν τη δοκιμαστική τροφή κανονικά κάθε 30 δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη δοκιμή, οι εθελοντές κράτησαν το φαγητό στο στόμα τους για 30 δευτερόλεπτα χωρίς να το μασήσουν, απολαμβάνοντας τη γεύση πριν το καταπιούν. Τέλος, οι συμμετέχοντες μασούσαν και απολάμβαναν τη γεύση της τροφής δοκιμής τους — μασώντας την περίπου μία φορά το δευτερόλεπτο για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κατάπιναν.

Σε όλο το πείραμα, οι ερευνητές μέτρησαν παράγοντες όπως η πείνα, η πληρότητα, οι μεταβλητές ανταλλαγής αερίων, το DIT και η σπλαχνική κυκλοφορία του αίματος μετά από κάθε δοκιμαστικό γεύμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το επίπεδο της πείνας ή της πληρότητας κάθε ατόμου δεν άλλαξε ανάλογα με το πώς έτρωγε το φαγητό του, αλλά η ανταπόκριση του σώματος στο να μασήσει περισσότερο άλλαξε.

«Βρήκαμε ότι το DIT ή η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε μετά την κατανάλωση ενός γεύματος και αυξήθηκε με τη διάρκεια κάθε γευστικής διέγερσης και τη διάρκεια της μάσησης. Αυτό σημαίνει ότι στα στοματικά ερεθίσματα, που αντιστοιχούν στη διάρκεια της γεύσης του φαγητού στο στόμα και στη διάρκεια της μάσησης, αυξήθηκε το DIT», αναφέρει ο Hayashi.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η ανταλλαγή αερίων, η οξείδωση των πρωτεϊνών και η ροή του αίματος αυξάνονταν όσο περισσότερο μασούσε κάποιος την τροφή του. Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι καθώς η σπλαχνική κοιλιοκάκη στην κοιλιακή χώρα παρέχει περισσότερο αίμα στο πεπτικό σύστημα, υπάρχει περισσότερη υγιής κίνηση στον γαστρεντερικό σωλήνα. Όλα αυτά οδηγούν σε καλύτερη πέψη και λιγότερο κίνδυνο μεταβολικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

«Ενώ η διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη ανά γεύμα είναι μικρή, το σωρευτικό αποτέλεσμα που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια πολλαπλών γευμάτων, που λαμβάνονται κάθε μέρα και 365 ημέρες το χρόνο, είναι σημαντικό», καταλήγει ο Hayashi.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.

ΠΗΓΗ: studyfinds

Τελευταία τροποποίηση στις 18/01/2022 - 15:47
  • ΜΑΣΗΜΑ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΤΡΟΦΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφολόγος εξηγεί γιατί τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε πρόσθετη ζάχαρη πριν γίνουν δύο ετών
Διατροφολόγος εξηγεί γιατί τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε πρόσθετη ζάχαρη πριν γίνουν δύο ετών 11 Ιανουαρίου 2022
Αυτές είναι οι αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης στον οργανισμό σου 19 Ιανουαρίου 2022
Αυτές είναι οι αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης στον οργανισμό σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη

Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00

Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο

Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00

Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
ΠΟΝ: Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του «Ευαγγελισμού»
Patient Talk
14/07/2025 - 15:57
Προσωπικό του Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» στο Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά» για εκπαίδευση
Υγεία
14/07/2025 - 15:36
Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Health Talk
14/07/2025 - 15:23
Όλες οι μορφές άσκησης δεν επιδρούν το ίδιο θετικά στην ψυχική υγεία - Ο μηχανισμός
Fitness
14/07/2025 - 15:00
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου: Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος
Health Talk
14/07/2025 - 14:19
Σύνδρομο post-Covid: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της λουτροθεραπείας στη διαχείριση των συμπτωμάτων
Υγεία
14/07/2025 - 14:00
«Γέφυρα Τεχνολογίας» από το ΕΚΠΑ και επτά ιδρύματα - Η χρήση της στην Ιατρική και το φάρμακο
Digital Health
14/07/2025 - 13:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo