ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη για μείωση των καισαρικών, εγκυμοσύνη και εμβολιασμός

Υπηρεσίες Υγείας
Μελέτη για μείωση των καισαρικών, εγκυμοσύνη και εμβολιασμός
Με στόχο την μείωση των καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού, έχει ξεκινήσει η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη με την ονομασία «ENGAGE» στη Μαιευτική που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Τρίτη, 21/09/2021 - 12:48
News4Health Team News4Health Team

Ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Λουτράδης μιλώντας στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας ανέφερε ότι : «Η ΕΜΓΕ είχε ήδη αναγνωρίσει και επισημάνει το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στον Ελληνικό χώρο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 57% με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στη κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της μελέτης ελήφθη από το Δ.Σ. της ΕΜΓΕ το έτος 2017, ενώ η χρηματοδότηση της μελέτης γίνεται από την ΕΜΓΕ. Οι εργασίες του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας , πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με το 27ο Συνέδριο του European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε τρία έτη από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) και αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της εταιρείας και της ειδικότητας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη χώρα μας.

Στη μελέτη «ΕNGAGE” συμμετέχουν 22 μαιευτικές κλινικές από όλη τη χώρα και μάλιστα αντιπροσωπεύονται όλα τα είδη μαιευτηρίων, δημόσιων (κρατικών και πανεπιστημιακών) και ιδιωτικών από όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στη μελέτη θα συμπεριληφθούν συνολικά περίπου 10.000 τοκετοί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 22 μηνών.

Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής Ερευνητής της Μελέτης ENGAGE κ. Νικόλαος Βραχνής: «Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να σχεδιαστεί το πρωτόκολλο και να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις της Μελέτης» και εξηγεί: «Η Μελέτη ENGAGE είναι μία μελέτη παρέμβασης που αποσκοπεί στην προαγωγή της εκπαίδευσης, την αλλαγή της νοοτροπίας καθώς και της κλινικής πρακτικής των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία της Ελλάδας υπέρ του κολπικού τοκετού». Υποστήριξη επίσης παρέχεται από το Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά, που δημιούργησε τη βάση δεδομένων της μελέτης στην πλατφόρμα REDCap και έχει αναλάβει τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας, αν και οφείλουμε να τονίσουμε το υψηλό επίπεδο άσκησης ιατρικής στη χώρα μας σύμφωνα με δημοσιεύσεις από το διεθνή τύπο, όπως στην εφημερίδα Independent, όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως ένα από τα πλέον ασφαλή μέρη για να γεννήσει μια γυναίκα.

Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός

Οι έγκυες εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική απάντηση στη λοίμωξη από συγκεκριμένους λοιμογόνους παράγοντες όπως πχ. στον ιό της γρίπης γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες. Η ευαισθησία αυτή συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο βαρείας λοίμωξης με συνοδό αύξηση της μητρικής νοσηρότητας αλλά και θνησιμότητας ιδιαίτερα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Επιπλέον η παθητική ανοσοποίηση των νεογνών μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία και επιβίωση νεογνών και μικρών βρεφών έναντι συγκεκριμένων μικροβίων όπως ο κοκκύτης.

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει ενεργητική ανοσοποίηση και προστασία της εγκύου από νοσήματα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα στην περίοδο αυτή αλλά και παθητική ανοσοποίηση μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου, τόνισε η κα Μαριάννα Θεοδωρά, Επικ. Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.

Με δεδομένους τους κινδύνους συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων αλλά και τα οφέλη και την ασφάλεια των αντίστοιχων εμβολίων, ο Π.Ο.Υ. συστήνει τον εμβολιασμό κατά του τετάνου, του κοκκύτη και της γρίπης (Η1Ν1) κατά τη διάρκεια της κύησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και την Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία για τις έγκυες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης κατά την διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου (1.10- 31.03) .

Επιπλέον συστήνεται ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη και του τετάνου μεταξύ της 27ης έως 36ης εβδομάδα κύησης σε κάθε κύηση. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τον εμβολιασμό των εγκύων για τους παραπάνω λοιμογόνους παράγοντες.

Τέλος για τον νέο κορωνοϊό (SaRS-CoV-2) συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων μετά την 14η εβδομάδα κύησης και μετά από ενημέρωση της εγκύου για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου. Συστήνεται ο εμβολιασμός να γίνεται με εμβόλια που περιέχουν mRNA καθώς για αυτά υπάρχουν κλινικά δεδομένα ασφάλειας και απoτελεσματικότητας.

Στο συνέδριο μετείχαν 859 γιατροί που παρακολούθησαν 7 Συνεδρίες HOT TOPICS, 22 Στρογγυλές Τράπεζες, 1 Διακεκριμένη Διάλεξη ,7 Δορυφορικές Διαλέξεις και 2 Δορυφορικά Συμπόσια ενώ έγιναν 45 προφορικές ανακοινώσεις και υπήρχαν 131 ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις.

Παράλληλα διοργανώθηκε το 27ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ( European Board and College of Obstetrics and Gynecology - EBCOG), πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Βασίλης Κ. Ταρλατζής. Στην διάρκεια του μεταξύ των θεμάτων έγινε αναφορά για την παχυσαρκία στην Ευρώπη με την χώρα μας να βρίσκεται στην 8η θέση στην Ε.Ε. με ποσοστό 17,3% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι με αρνητικά αποτελέσματα στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Το 27ο EBCOG παρακολούθησαν 650 επιστήμονες ενώ 104 ομιλητές από 25 χώρες μετείχαν στις εργασίες που διεξήχθησαν σε 5 υβριδικές συνεδριακές αίθουσες με 6 κύριες ομιλίες, 44 συνεδρίες και 13 διαδραστικές συνεδρίες δεξιοτήτων και 378 εργασίες .

  • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο»
Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο» 21 Σεπτεμβρίου 2021
Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής της Ionikos Nikaia BC HNC Revolution το Metropolitan Hospital 21 Σεπτεμβρίου 2021
Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής της Ionikos Nikaia BC HNC Revolution το Metropolitan Hospital

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία
Ψυχική Υγεία
28/10/2026 - 13:19

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία

Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους
Υγεία
26/10/2026 - 17:02

Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους

Φάρμακα GLP-1: Πρέπει να διακόπτονται δύο με τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη
Υγεία
26/10/2026 - 10:00

Φάρμακα GLP-1: Πρέπει να διακόπτονται δύο με τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09

Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων

Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21

Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό

ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων
Υγεία
22/10/2026 - 16:26

ΠΣΕΥ: Παρά τις συστάσεις υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό και την προστασία των ευπαθών ομάδων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προειδοποίηση για παγκόσμια εξάπλωση του Έμπολα - Τι φοβάται ο επικεφαλής του Αφρικανικού CDC
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 09:00
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία
Ψυχική Υγεία
28/10/2026 - 13:19
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1
Patient Talk
28/10/2026 - 12:48
«Μανιφέστο» ειδικών για την κλιματική αλλαγή: Ζητούν να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης
Υγεία
28/10/2026 - 12:23
ECDC: Η ανοσοποίηση των νεογνών για τον RSV μπορεί να μειώσει σημαντικά τις νοσηλείες
Υγεία
28/10/2026 - 11:28
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
ΕΕΣ: Σχεδόν 8.000 γυναίκες εκπαιδεύτηκαν στην αυτοεξέταση μαστού
Υγεία
28/10/2026 - 07:29
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
Χανιά: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μαθητών Λυκείου σε θέματα έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 00:06
Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49
Ιατρική για ταξιδιώτες: Το βασικό φαρμακείο και πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό
Υγεία
27/10/2026 - 21:21
Εξελιγμένη θεραπεία βελτιώνει τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καταρράκτη
Health Talk
27/10/2026 - 20:36
Νέες ειδικότητες και αλλαγές στις προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 20:11
Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Υγεία
27/10/2026 - 19:38
Το ECDC ενισχύει την task force για τον Έμπολα στην Αφρική μετά τα κρούσματα σε Κένυα και Νιγηρία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 18:56
Συναγερμός για ακραία καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 18:09
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ένας στους τρεις ενήλικες εμφάνισε τη νόσο πριν από τα 18 του
Health Talk
27/10/2026 - 17:54
Προς αναδιοργάνωση οι επιτροπές ελέγχου του ΙΣΑ - Θα συνδράμουν τους μηχανισμούς της Πολιτείας
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 17:36
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Με ιδιαίτερο συμβολισμό το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το διήμερο 30 & 31 Οκτωβρίου
Patient Talk
27/10/2026 - 16:52
Το νέο τηλεοπτικό spot του ΠΦΣ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Υγεία
27/10/2026 - 16:31
Αγαπηδάκη: «Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων»
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:13
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Αντιδράσεις εργαζομένων στον ΕΟΠΑΕ για τη μετακίνηση θεραπευτή από τις φυλακές Κορυδαλλού
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 15:39
Πρωτεΐνη: Πότε η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Health Talk
27/10/2026 - 15:00
Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40
ΛΔ Κονγκό: Περισσότερα από 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του 'Εμπολα
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 13:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη και ψύχωση: Πώς τα chatbots μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo