Η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από την γήρανση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ηλικιωμένοι με μακροχρόνια μουσική εκπαίδευση είχαν καλύτερη απόδοση στην κατανόηση της ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα και παρουσίασαν μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου πιο κοντά σε αυτά των νεότερων ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology.
Ερευνητές από την Ακαδημία Έρευνας και Εκπαίδευσης Baycrest στον Καναδά και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών χρησιμοποίησαν λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες για να συγκρίνουν τη εγκεφαλική δραστηριότητα 25 ηλικιωμένων μουσικών, 25 ηλικιωμένων χωρίς μουσική παιδεία και 24 νέων επίσης χωρίς μουσικές δεξιότητες.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν συλλαβές που καλύπτονταν από θόρυβο στο παρασκήνιο, μια εργασία που συνήθως γίνεται πιο δύσκολη με την ηλικία.
Ενώ οι ηλικιωμένοι χωρίς μουσική παιδεία παρουσίασαν τη συνήθη αύξηση της νευρικής δραστηριότητας και συνδεσιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία - ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος εργάζεται πιο σκληρά για να αντισταθμίσει τη μείωση - οι ηλικιωμένοι μουσικοί διατήρησαν ένα πιο «νεανικό» μοτίβο.
Η δύναμη των συνδέσεων σε ορισμένα δίκτυα του εγκεφάλου συσχετίστηκε επίσης με καλύτερη απόδοση στην εργασία ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν θεωρία της γνωστικής εφεδρείας . Αυτό συμβαίνει όταν η γνωστική εφεδρεία που έχει δημιουργηθεί μέσω της μουσικής εκπαίδευσης βοηθά τον εγκέφαλο να διατηρήσει τα νεανικά λειτουργικά χαρακτηριστικά του, αντί να αντισταθμίζει απλώς την απώλεια.
Ο Δρ Yi Du, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ακριβώς όπως ένα καλά κουρδισμένο όργανο δεν χρειάζεται να παίζεται πιο δυνατά για να ακουστεί, έτσι και ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων μουσικών παραμένει καλά κουρδισμένος χάρη στα χρόνια εκπαίδευσης.
Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η μουσική εμπειρία δημιουργεί γνωστικό απόθεμα, βοηθώντας τον εγκέφαλό τους να αποφύγει τη συνήθη υπερκόπωση που σχετίζεται με την ηλικία όταν προσπαθεί να κατανοήσει την ομιλία σε θορυβώδη μέρη».
Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι, αν και η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια, προσθέτει στοιχεία στην αυξανόμενη τεκμηρίωση ότι οι θετικές επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως η μουσική εκπαίδευση, η ανώτερη εκπαίδευση και η δίγλωσση εκπαίδευση, μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να αντιμετωπίσει καλύτερα τη γήρανση.
Ο Δρ Lei Zhang, ένας άλλος συν-συγγραφέας, πρόσθεσε: «Ένας θετικός τρόπος ζωής βοηθά τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη γνωστική γήρανση, και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει και να συνεχίσει κανείς ένα ικανοποιητικό χόμπι, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου».
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν εάν άλλες δραστηριότητες, όπως η άσκηση και η πολυγλωσσία, μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
Πηγή: News Medical, Independent