ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κέντρο που «μάχεται» τα εγκεφαλικά: Πως το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων έσωσε τη ζωή μιας 26χρονης μητέρας

Υγεία
Photo by Mart Production from Pexels
Εκατοντάδες ασθενείς και δεκάδες επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβοεκτομές έχουν πραγματοποιηθεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.
Πέμπτη, 15/09/2022 - 21:20
— Photo: Photo by Mart Production from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ένα μοναδικό κέντρο, που μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ασθενείς με εγκεφαλικό να αποφύγουν σοβαρές αναπηρίες, χαμηλή ποιότητα ζωής ακόμη και το θάνατο, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Πρόκειται για το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων και τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας του μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά.

Το κέντρο δημιουργήθηκε με σκοπό τη σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με θεραπείες επαναιμάτωσης. Η ιστορία μιας 26χρονης, που υπέστη βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό ενώ βρισκόταν στη Χαλκίδα και με την έγκαιρη παρέμβαση κατάφερε να βγει περπατώντας από το νοσοκομείο, μαρτυρά την αποτελεσματικότητα

Η σωτήρια παρέμβαση για 26χρονη με βαρύ εγκεφαλικό

Νέο ζευγάρι με 2 μικρά παιδιά που ζει και εργάζεται στη Γερμανία βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για διακοπές στην Ελλάδα, στον τόπο καταγωγή τους στη Χαλκίδα. Μία ημέρα μετά την άφιξή τους, η μητέρα 26 ετών, ένιωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου.

Μεταφέρθηκε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε πως η γυναίκα υπέστη βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο νοσοκομείο Αιγινήτειο.

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό πρωτόκολλο και διαπιστώθηκε απόφραξη της αρτηρίας που αιματώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τη λειτουργία της δεξιάς πλευράς του σώματος. Αποφασίστηκε η χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου και η μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου (πήγμα αίματος) μέσω της επέμβασης που ονομάζεται θρομβεκτομή.

Η αφαίρεση ήταν επιτυχής και η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Την επόμενη κιόλας ημέρα ήταν σε θέση να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώματος χωρίς κανένα υπόλειμμα αδυναμίας, ενώ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο περιπατητική λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και επέστεψε στο σπίτι της.

Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 26χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.

Το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Περιστατικά όπως αυτό αξιολογούν σε κάθε εφημερία τους οι γιατροί του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων των νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα. Το Κέντρο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία του με σκοπό τη σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με θεραπείες επαναιμάτωσης.

• Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 300 ασθενείς.

• Το Κέντρο εφημέρευσε περίπου 75 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 55 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων.

• Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Η εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

Το Κέντρο λειτουργεί με τη συνεργασία των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα των Πανεπιστημιακών Κλινικών/Εργαστηρίων του ΕΚΠΑ: της Α' Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α' Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης).

Τι είναι η θρομβεκτομή

Η θρομβεκτομή είναι μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων έξι ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα.

Ο γιατρός τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς, συνήθως μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Στη συνέχεια είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος είτε μέσω αναρρόφησης ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο.

Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

Το υψηλό κόστος

Για τη λειτουργία του Κέντρου έχουν εγκριθεί σημαντικά κονδύλια από τη διοίκηση του Αρεταιείου νοσοκομείου για την κάλυψη των ακριβών αναλώσιμων υλικών για σημαντικό αριθμό ασθενών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η δυνατότητα διενέργειας αυτού του είδους των θεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς το κόστος των επεμβάσεων σε ιδιωτικά νοσοκομεία είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των πολιτών. Επίσης το Κέντρο έχει την υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναστασία», που ιδρύθηκε στη μνήμη της Αναστασίας Αταμέγκου από τα παιδιά της Γιώργου και της Σοφίας Δημακίδη, με στόχο να βοηθηθούν ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια.

«Η επιτυχημένη έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου μας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση τις δράσεις μας ώστε προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς. Μία προσπάθεια που έχει την αμέριστη στήριξη του Πρύτανη Καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής και του Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Προέδρου των Αρεταιείου και Αιγινήτειου νοσοκομείου, Καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο καθώς και των Διευθυντών όλων των συνεργαζόμενων Κλινικών και Τμημάτων», σημειώνει ο κ. Παπαναγιώτου.

  • ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
  • ΘΡΟΜΒΟΕΚΤΟΜΗ
  • ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
  • ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κόλπα για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ακόμα καλύτερα
3 κόλπα για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ακόμα καλύτερα 15 Σεπτεμβρίου 2022
Μελέτη: Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές 16 Σεπτεμβρίου 2022
Μελέτη: Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:10

«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι

Εγκεφαλικό: Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά την υποτροπή, δείχνει μελέτη
Pharma News
10/02/2026 - 15:27

Εγκεφαλικό: Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά την υποτροπή, δείχνει μελέτη

Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15

Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου

Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:14

Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»

Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00

Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 18:00
Αμινοξύ "καθρέφτης" μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λιμοκτονήσουν χωρίς να βλάψει τα υγιή
Υγεία
13/03/2026 - 17:00
Οι περισσότερες ενέργειες μας καθημερινά είναι στον "αυτόματο πιλότο"
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 16:00
Τι είναι το εξάνθημα Disney και πότε κινδυνεύετε να το εκδηλώσετε
Υγεία
13/03/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους
Digital Health
13/03/2026 - 14:00
ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός
Υγεία
13/03/2026 - 13:00
Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες
Υγεία
13/03/2026 - 12:00
Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης για ασθενείς-experts εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού
Patient Talk
13/03/2026 - 10:25
Alzheimer: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν
Fitness
13/03/2026 - 10:00
Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00
Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» συμμετέχει σε παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία για τις διαταραχές ύπνου
Υγεία
13/03/2026 - 07:29
Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44
ΕΟΠΑΕ: Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για τη χορήγηση ναλοξόνης στην Καβάλα
Επικαιρότητα
13/03/2026 - 00:08
Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»
Digital Health
12/03/2026 - 23:36
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία «σπάει τα ταμπού» με νέα ενημερωτική εκστρατεία
Health Talk
12/03/2026 - 23:02
Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Υγεία
12/03/2026 - 22:42
ΠΟΝ: Υγεία των νεφρών για όλους - Φροντίδα για τους ανθρώπους, προστασία του πλανήτη
Patient Talk
12/03/2026 - 22:01
Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27
Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Τι είναι το εξάνθημα Disney και πότε κινδυνεύετε να το εκδηλώσετε
Υγεία
13/03/2026 - 15:01
Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo