Πορτογάλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά ενδέχεται να αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο τριχόπτωσης.
Ωστόσο, η διατήρηση ενός καλού επιπέδου βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αλωπεκίας (τριχόπτωση από οποιοδήποτε μέρος του σώματος), όπως διαπίστωσε η ανασκόπηση 17 μελετών.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό Nutrition and Health, οι επιστήμονες ανέφεραν: «Η διατροφή και η θρέψη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Ιδιαίτερα η συμπλήρωση βιταμίνης D και σιδήρου, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και αναψυκτικών, μπορεί να είναι ευεργετική».
Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν τριχόπτωση.
Σημείωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί με ακρίβεια τι μπορεί να προκαλεί αυτό το φαινόμενο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ανδρική τριχόπτωση.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Κινέζους ερευνητές το 2023 διαπίστωσε ότι οι νεότεροι άνδρες που κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά επτά φορές την εβδομάδα είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν τριχόπτωση σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν τα κατανάλωναν.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε όλες τις μελέτες που αναλύθηκαν, τα ζαχαρούχα ποτά επηρέαζαν την πυκνότητα, την ανάπτυξη, το πάχος, τη λάμψη και την τριχόπτωση των μαλλιών.
Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερα από 3500 ml την εβδομάδα —περίπου 11 κουτάκια— είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση, ιδιαίτερα οι άνδρες.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε αυτά τα ποτά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται επίσης με την κακή κυκλοφορία του αίματος και τις φλεγμονές, που μπορούν να αποδυναμώσουν τους θύλακες των τριχών και να αυξήσουν την τριχόπτωση.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο τόσο της ανδρογενετικής αλωπεκίας (γενετικής μορφής) όσο και της αλωπεκίας areata (ξαφνική τριχόπτωση, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών).
Μια μελέτη που αναθεωρήθηκε διαπίστωσε επίσης ότι η έλλειψη πρωτεϊνών συνδέεται με την αραίωση των μαλλιών και το ξεθώριασμα του χρώματος τους.
Ωστόσο, οι ειδικοί διαφωνούν εδώ και καιρό σχετικά με το αν τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά συνδέονται με την τριχόπτωση.