ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγεία του εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Υγεία
PEXELS
Ποσοστό από 8% έως και 13% των γυναικών παγκοσμίως έρχεται αντιμέτωπο με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας.
Τετάρτη, 20/09/2023 - 13:47
— Photo: PEXELS
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, αλλαγές στη φωνή, κύστες στις ωοθήκες και δυσκολίες στη σύλληψη. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Παρά την επικράτησή του, ένα υψηλό ποσοστό που αγγίζει το 70% των περιπτώσεων PCOS παγκοσμίως δεν διαγιγνώσκεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για τη διάγνωση.

Η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο PCOS παραμένει ασαφής, ωστόσο πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα υγείας που επηρεάζεται τόσο από τα γονίδια όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστιο συναισθηματικό φόρο στις γυναίκες, ιδίως σε σχέση με την εικόνα του σώματος και τη γονιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν το σύνδρομο PCOS και το μικροβίωμα του εντέρου των πασχόντων για να δουν αν υπάρχει κάποια συσχέτιση. Οι μελέτες αυτές διαπίστωσαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου στις γυναίκες με σύνδρομο PCOS είναι διαφορετικό από εκείνες που δεν πάσχουν.

Τι επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τους τύπους των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας όπως η διατροφή, οι γυναικείες ορμόνες, η ποιότητα του ύπνου, ο τόπος διαμονής και το βάρος. Αλλά ενώ το μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνταν κάποτε κυρίως ως βοήθημα πέψης, τώρα αναγνωρίζεται ως ένας περίπλοκος παράγοντας στη συνολική κατάσταση της ανθρώπινης υγείας.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες με σύνδρομο PCOS είναι πιο πιθανό να έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες χωρίς PCOS. Οι γυναίκες με σύνδρομο PCOS είναι επίσης πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Μια πρόσφατη θεωρία σχετικά με το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του εντέρου στο σύνδρομο PCOS είναι ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να διαταράξει σοβαρά την ισορροπία των βακτηρίων που «κατοικούν» στο έντερό. Αυτή η επιπλοκή είναι γνωστή ως δυσβίωση του εντέρου. Η θεωρία υποδηλώνει ότι αυτή η ανισορροπία μπορεί να κάνει την επένδυση του εντέρου διαπερατή επιτρέποντας σε επιβλαβείς ουσίες από ορισμένα βακτήρια να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, επιπλοκή που έχει ονομαστεί διαρρέον έντερο.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικές αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και να διαταράξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ινσουλίνη, οδηγώντας τις τιμές της σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή περισσότερων αρσενικών ορμονών στις ωοθήκες και επί της ουσίας προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο οι ωοθήκες παράγουν τα τόσο πολύτιμα ωάρια.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου PCOS και ορισμένων από τις χημικές ουσίες που παράγονται όταν τα καλά βακτήρια του εντέρου απορροφούν τις φυτικές ίνες των τροφών. Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις μεταβολικές και ορμονικές πτυχές του συνδρόμου PCOS και όταν η παραγωγή τους αυξάνεται μέσω της πρόσληψης φυτικών ινών, φαίνεται να βελτιώνονται τα συμπτώματά του.

Μια μελέτη του 2021 ανακάλυψε επίσης ότι συγκεκριμένοι τύποι χολικών οξέων -που παίζουν ρόλο στην πέψη των λιπών- υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες σε άτομα με σύνδρομο PCOS. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες με σύνδρομο PCOS, δύο τύποι χολικών οξέων είναι πολύ υψηλότεροι. Ένα από αυτά τα οξέα, το δεοξυχολικό οξύ, συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει το λίπος και τα επίπεδα ινσουλίνης πριν και μετά τα γεύματα και επηρεάζεται επίσης από την τεστοστερόνη.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό τα τροποποιημένα χολικά οξέα στα άτομα με PCOS να επηρεάζουν αρνητικά τα βακτήρια του εντέρου. Και ότι αυτές οι αλλαγές αποδυναμώνουν τα τοιχώματα του εντέρου, συμβάλλοντας στη δημιουργία διαρρέοντος εντέρου, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο PCOS. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ των χολικών οξέων, της ινσουλίνης και των ορμονών όπως η τεστοστερόνη είναι πολύπλοκη και μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Η μικροβιακή ισορροπία του εντέρου

Τα προβιοτικά, τα οποία εισάγουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς για την χλωρίδα του εντέρου, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας. Μια δημοσίευση του 2019 διαπίστωσε ότι όταν οι γυναίκες με σύνδρομο PCOS έλαβαν ένα συγκεκριμένο προβιοτικό που ονομάζεται bifidobacterium lactis V9, είδαν σημαντική βελτίωση της υγείας του εντέρου τους.

Άλλη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη εξετάζει κατά πόσον τα προβιοτικά ή η μετφορμίνη (σ.σ.: ένα διαβητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του PCOS) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης, ορμόνη η οποία είναι συχνά υψηλή στο σύνδρομο PCOS. Οι ερευνητές ελέγχουν επίσης άλλα πράγματα που σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες, όπως ο μεταβολισμός καθώς και τα βακτήρια του εντέρου για να δουν αν αλλάζουν και αυτά.

Καθημερινές συνήθειες που έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου γενικότερα είναι η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος, ο περιορισμός ή η αποφυγή του αλκοόλ και η άσκηση. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι η δίαιτα ΚΕΤΟ που περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης σε γυναίκες με PCOS.

Πηγή: The Conversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 20/09/2023 - 14:08
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
  • ΕΝΤΕΡΟ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα έρευνα φέρνει όλο και πιο κοντά την αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου
Νέα έρευνα φέρνει όλο και πιο κοντά την αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου 20 Σεπτεμβρίου 2023
ΣΕΑΑΝ: Ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία για πολυμεταγγιζόμενους με θαλασσαιμία 20 Σεπτεμβρίου 2023
ΣΕΑΑΝ: Ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία για πολυμεταγγιζόμενους με θαλασσαιμία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37

Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;

Χάπια με ανθρώπινα περιττώματα κατά επικίνδυνων υπερβακτηριδίων - Τι έδειξε πρόσφατη δοκιμή
Υγεία
20/06/2025 - 17:34

Χάπια με ανθρώπινα περιττώματα κατά επικίνδυνων υπερβακτηριδίων - Τι έδειξε πρόσφατη δοκιμή

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού: Γιατί η υγεία του εντέρου είναι υγεία για όλο το σώμα
Health Talk
29/05/2025 - 07:50

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού: Γιατί η υγεία του εντέρου είναι υγεία για όλο το σώμα

Πώς συνδέεται το άγχος με τη λειτουργία του εντέρου και ποιος ο ρόλος των προβιοτικών
Υγεία
18/03/2025 - 15:49

Πώς συνδέεται το άγχος με τη λειτουργία του εντέρου και ποιος ο ρόλος των προβιοτικών

Εντερικό μικροβίωμα βρέφους είχε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο - Ποιο το μυστικό της
Υγεία
14/03/2025 - 15:04

Εντερικό μικροβίωμα βρέφους είχε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο - Ποιο το μυστικό της

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οδηγός τσεκ απ για κάθε ηλικία ώστε να μην είναι το φύλο μας…ασθενές
Υγεία
08/03/2025 - 08:18

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οδηγός τσεκ απ για κάθε ηλικία ώστε να μην είναι το φύλο μας…ασθενές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo