ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα φέρνει όλο και πιο κοντά την αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου

Υγεία
PEXELS
Ο χρόνιος πυελικός πόνος επηρεάζει ποσοστό γυναικών που κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 26% παγκοσμίως.
Τετάρτη, 20/09/2023 - 11:06
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ο πυελικός πόνος μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις όπως η ενδομητρίωση όπου ιστός που μοιάζει με την επένδυση της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα και η διάμεση κυστίτιδα ένα σύνδρομο που προκαλεί πόνο στην ουροδόχο κύστη. Ορισμένες γυναίκες έχουν επίσης χρόνιο πυελικό πόνο χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες υποφέρουν από χρόνιο πυελικό πόνο, δεν έχουν ακόμα χαρτογραφηθεί πλήρως οι μηχανισμοί που τον προκαλούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες που πάσχουν από χρόνιο πυελικό πόνο να έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι μηχανισμοί που προκαλούν τον χρόνιο πυελικό πόνο παραμένουν άγνωστοι. Ένας από αυτούς είναι ότι υπάρχει τεράστια διακύμανση στην ένταση και τον τύπο του πόνου που βιώνεται - ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο χρόνιος πόνος προκαλείται από μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση δεν βιώνουν καθόλου πυελικό πόνο, άλλες βιώνουν έντονο πόνο κάθε μέρα και άλλες βιώνουν κάτι ενδιάμεσο. Ο πόνος που βιώνουν δεν συσχετίζεται επίσης με το πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση το σώμα.

Υπάρχουν επίσης πολλοί διαφορετικοί τύποι πόνου που παρουσιάζονται με χρόνιο πυελικό πόνο - συμπεριλαμβανομένου του πόνου κατά την έμμηνο ρύση, του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ και του πόνου κατά την ούρηση ή την κένωση. Τα άτομα με χρόνιο πυελικό πόνο μπορεί να βιώνουν οποιοδήποτε από αυτά και σε οποιονδήποτε συνδυασμό.

Είναι γνωστό από άλλες καταστάσεις χρόνιου πόνου όπως η ινομυαλγία και η διαβητική νευροπάθεια ότι διαφορετικοί μηχανισμοί προκαλούν πόνο ανάλογα με το άτομο και ότι καθένας από αυτούς τους διαφορετικούς μηχανισμούς ανταποκρίνεται διαφορετικά στις θεραπείες.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2023 έδειξε ότι ο χρόνιος πυελικός πόνος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι μηχανισμοί που προκαλούν τον χρόνιο πυελικό πόνο φαίνεται να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι μηχανισμοί που τον προκαλούν

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 85 γυναίκες - 59 από τις οποίες είχαν χρόνιο πυελικό πόνο. Από αυτές που είχαν χρόνιο πυελικό πόνο, 25 είχαν ενδομητρίωση, 13 είχαν σύνδρομο πόνου στην ουροδόχο κύστη, 15 είχαν τόσο ενδομητρίωση όσο και σύνδρομο πόνου στην ουροδόχο κύστη και έξι είχαν πόνο χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Πορτογαλία και ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών.

Για να γίνει κατανοητό αν ο μηχανισμός που προκαλεί τον πυελικό πόνο διέφερε ανάλογα με το άτομο, πραγματοποιήθηκε μια σειρά αισθητηριακών δοκιμασιών. Αυτό περιελάμβανε την έκθεση των συμμετεχόντων σε διάφορες αισθήσεις όπως δόνηση, αφή, πίεση και θερμοκρασία.

Ρωτήθηκαν επίσης οι γυναίκες που συμμετείχαν πώς τους φαίνονταν αυτές οι αισθήσεις και σε ποιο σημείο γίνονταν επώδυνες. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν διαφορετικοί τύποι νεύρων και ο τρόπος λειτουργίας τους.

Εξετάστηκε επίσης οι διαφορές στις απαντήσεις μεταξύ των γυναικών με χρόνιο πυελικό πόνο και αυτών χωρίς πόνο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με το αισθητηριακό τους προφίλ.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ότι οι γυναίκες με χρόνιο πυελικό πόνο είχαν χαμηλότερα όρια πόνου όταν επρόκειτο για αισθήσεις πίεσης στην κάτω κοιλιακή χώρα και τη λεκάνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα σε εκείνες με πόνο στην ουροδόχο κύστη. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πυελικών οργάνων και του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται περισσότερος πόνος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ορισμένες γυναίκες με χρόνιο πόνο ήταν λιγότερο ικανές να ανιχνεύουν αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματός τους και την αφή. Αυτή η απώλεια της νευρικής λειτουργίας υποδηλώνει ότι για ορισμένες, ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να οφείλεται σε βλάβη των νεύρων.

Στη συνέχεια εξετάστηκε το συνολικό αισθητηριακό προφίλ της ομάδας του χρόνιου πυελικού πόνου για να διαπιστωθεί σε ποια υποομάδα χρόνιου πόνου εντάσσονται. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 7% είχε ένα «υγιές» αισθητηριακό προφίλ, γεγονός που σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αισθάνονταν τις αισθήσεις ήταν όπως θα περιμέναμε από υγιείς ανθρώπους.

Περίπου τα μισά από τα άτομα με χρόνιο πυελικό πόνο τοποθετήθηκαν στην υποομάδα «μηχανικής υπεραλγησίας». Αυτό σήμαινε ότι είχαν αλλαγές στα τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον πόνο, πράγμα που σήμαινε ότι η ένταση του πόνου τους ήταν «ανεβασμένη» εξ ορισμού.

Οι παραλληλισμοί του πόνου

Η εργασία αυτή δίνει νέα εικόνα για την πολυπλοκότητα του χρόνιου πυελικού πόνου όσον αφορά τους μηχανισμούς που τον προκαλούν. Δίνει τη δυνατότητα να γίνουν παραλληλισμοί με άλλες καταστάσεις χρόνιου πόνου, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα και τις θεραπείες που έχουν λειτουργήσει για αυτές τις καταστάσεις για να επιλεγούν νέοι στόχοι για τη θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου.

Τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας θα είναι η επεξεργασία των θεραπειών που θα λειτουργήσουν για ποιον, ανάλογα με το προφίλ του αισθητηριακού πόνου και τους υποκείμενους μηχανισμούς που προκαλούν τον πόνο του.

Οι θεραπείες για τον χρόνιο πυελικό πόνο έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι το 11-19% των γυναικών με ενδομητρίωση δεν έχουν μείωση του πόνου, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, μια νέα προσέγγιση θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μπορούν να επιλέγονται συγκεκριμένες θεραπείες για κάθε άτομο, ανάλογα με τους μηχανισμούς που προκαλούν τον πόνο του. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να επιφέρει αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι τόσο διαδεδομένος στις γυναίκες παγκοσμίως και έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα ζωής και την ευημερία τους, η μετάβαση σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση της θεραπείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες βελτιώσεις για εκατομμύρια γυναίκες.

Πηγή: The Conversation

  • ΠΥΕΛΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο
Οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο 20 Σεπτεμβρίου 2023
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγεία του εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα 20 Σεπτεμβρίου 2023
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγεία του εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς
Υγεία
12/08/2026 - 11:12

Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του
Pet
06/08/2026 - 20:49

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του

Βίντεο από την καμπάνια Raise Her Voice για την έγκαιρη αναγνώριση της έμφυλης βίας με έμφαση στις γυναίκες με αναπηρία
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 15:21

Βίντεο από την καμπάνια Raise Her Voice για την έγκαιρη αναγνώριση της έμφυλης βίας με έμφαση στις γυναίκες με αναπηρία

"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
04/08/2026 - 16:00

"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους
Fitness
29/07/2026 - 16:34

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47
ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 21:47
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13
Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48
Δωρεάν στοματικός έλεγχος για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:26
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03
Έμπολα: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί στο Κονγκό - Εξαπλώνεται εκθετικά η επιδημία
Υγεία
21/08/2026 - 16:37
Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19
Καμπανάκι Τσακρή για το έντονο επιδημικό κύμα του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία
Health Talk
21/08/2026 - 15:49
Το συστατικό των εσπεριδοειδών που «ανανεώνει» το γερασμένο ήπαρ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Υγεία
21/08/2026 - 15:00
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
Αλτσχάιμερ: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις βλαβερές πρωτεΐνες
Υγεία
21/08/2026 - 14:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς όταν συνεργάζονται
Ψυχική Υγεία
21/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Υγεία
21/08/2026 - 12:00
WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ηλικιωμένους
Υγεία
21/08/2026 - 11:00
Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00
Οι άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο
Υγεία
21/08/2026 - 09:00
Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26
Δύναμη, ισορροπία, αντοχή και αντανακλαστικά στην τρίτη ηλικία - Τι αλλάζει και πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Fitness
20/08/2026 - 21:53
Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής
Pharma News
20/08/2026 - 10:00
ΠΙΣ: Σηκώνουν το γάντι οι εκλεγμένοι και ζητούν άμεσες εκλογές από τη διορισμένη διοίκηση
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 11:00
Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 15:39
Πρωτοποριακή τεχνική για την αρθρίτιδα ισχίου με κεραμικά υλικά - Που εφαρμόζεται
Υπηρεσίες Υγείας
20/08/2026 - 16:21
Το ECDC προειδοποιεί: Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 17:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo