ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρώμα «αλλάζει πλευρό» στους ασθενείς με επιληψία για να μειώσει τον κίνδυνο να πεθάνουν στον ύπνο τους

Υγεία
FREEPIK
Η ιδέα γι' αυτό το στρώμα προήλθε από την επιτυχία της εκστρατείας για τη μείωση των θανάτων από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου με το να κοιμούνται τα μωρά ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.
Τρίτη, 11/02/2025 - 14:00
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Ένα στρώμα υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να αναποδογυρίζει τους ασθενείς με επιληψίαστο πλάι καθώς κοιμούνται θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από νυχτερινές κρίσεις.


Περισσότεροι από 600 άνθρωποι ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν από αιφνίδιο θάνατο στην επιληψία (SUDEP). Περίπου το 90% αυτών συμβαίνουν λόγω επιληπτικών κρίσεων τη νύχτα - και οι περισσότερες από αυτές όταν οι ασθενείς κοιμούνται μπρούμυτα.

Όμως το ηλεκτρονικό στρώμα, το οποίο αναπτύσσεται στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, θα μπορούσε να σώσει ζωές, καθώς ανιχνεύει μέσω αισθητήρων πότε κάποιος παθαίνει κρίση και ξαπλώνει μπρούμυτα.


Στη συνέχεια, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, «αναδιαμορφώνεται» έτσι ώστε να τον μετακινήσει στο πλάι ή στην πλάτη, επιτρέποντάς του να αναπνέει σωστά κατά τη διάρκεια της κρίσης και μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από ασφυξία.


Περίπου ένας στους 100 ανθρώπους πάσχει από επιληψία, νόσο που χαρακτηρίζεται από "εκρήξεις" ανεξέλεγκτης ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, η οποία εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα να σηματοδοτούν σωστά το ένα το άλλο - προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις που μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά.


Η κύρια θεραπεία είναι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα οποία καθιστούν τα εγκεφαλικά κύτταρα λιγότερο «ευερέθιστα» και λιγότερο πιθανό να πυροδοτηθούν λανθασμένα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση - για την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του εγκεφάλου που προκαλεί την κρίση ή για την εμφύτευση μιας μικροσκοπικής συσκευής που διακόπτει τα χαοτικά σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Ωστόσο, περίπου 1.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο από αιτίες που σχετίζονται με την επιληψία και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς οφείλονται σε SUDEP - οι περισσότεροι από αυτούς είναι αποτέλεσμα κρίσεων που συμβαίνουν ενώ οι ασθενείς κοιμούνται μπρούμυτα, προκαλώντας τους ασφυξία.

Αυτό έχει ωθήσει στην ανάπτυξη προϊόντων όπως τα μαξιλάρια κατά της ασφυξίας και έχουν μικρές τρύπες για να επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης SUDEP Action δήλωσε στο Good Health ότι η χρήση τέτοιων μαξιλαριών «δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει το θάνατο».

Πώς λειτουργεί

Το νέο στρώμα μοιάζει με ένα συνηθισμένο στρώμα και έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει σε οποιοδήποτε πλαίσιο κρεβατιού. Στο εσωτερικό του, χωρίζεται σε δεκάδες κάθετους θαλάμους. Κάθε θάλαμος περιέχει ένα φουσκωτό ελατήριο από καουτσούκ, συνδεδεμένο με μια αντλία αέρα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί σε δευτερόλεπτα από ένα τυπικό ύψος περίπου 3,5 ιντσών σε ένα μέγιστο ύψος 14 ιντσών.

Εάν ο ασθενής αρχίσει να παθαίνει επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αισθητήρες κίνησης που είναι κρυμμένοι μέσα στα στρώματα αφρού κοντά στην επιφάνεια καταγράφουν τις μη φυσιολογικές κινήσεις. Εν τω μεταξύ, οι αισθητήρες πίεσης στο εσωτερικό του στρώματος μετρούν πώς και πού κατανέμεται το βάρος του ασθενούς στην κορυφή του κρεβατιού. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με το αν είναι μπρούμυτα, ανάσκελα ή στο πλάι.

Οι διαφορετικές ενδείξεις για κάθε θέση καταγράφονται και αποθηκεύονται σε ένα τσιπ υπολογιστή στο εσωτερικό του στρώματος όταν αυτό χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, ώστε να μπορεί να τις αναγνωρίζει αργότερα.
Εάν οι ενδείξεις πίεσης ταιριάζουν με αυτές που παρατηρούνται όταν είναι ξαπλωμένοι μπρούμυτα, το μικροτσίπ ενεργοποιεί τα φουσκωτά ελατήρια στο κάτω μέρος του μισού στρώματος.


Καθώς διαστέλλονται προς τα πάνω, ανασηκώνουν και στρέφουν το σώμα και το πρόσωπο μακριά από το στρώμα και το μαξιλάρι - κρατώντας τους σε αυτή τη θέση ώστε οι αεραγωγοί να είναι ελεύθεροι. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο περίπου 20 δευτερόλεπτα.


Η ιδέα γι' αυτό προήλθε από την επιτυχία της εκστρατείας για τη μείωση των θανάτων από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου με το να κοιμούνται τα μωρά ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.

Μέχρι στιγμής, το στρώμα έχει δοκιμαστεί μόνο σε υγιείς εθελοντές, που ζυγίζουν έως 13 κιλά, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να τους γυρίσει γρήγορα και εύκολα στο πλάι ή στην πλάτη.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό medRxiv, έδειξαν ότι το στρώμα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει σωστά πότε κάποιος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα σχεδόν στο 97% των περιπτώσεων. Και ήταν 100% επιτυχές όταν επρόκειτο να τους αναποδογυρίσει - σε μέσο χρόνο μόλις 21,75 δευτερολέπτων.

Προγραμματίζονται περαιτέρω δοκιμές πριν το προϊόν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως, ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια.

Σχολιάζοντας την ανάπτυξή του, ο Ley Sander, καθηγητής νευρολογίας στο University College του Λονδίνου και ιατρικός διευθυντής της Εταιρείας Επιληψίας, δήλωσε: «Η SUDEP δημιουργεί τεράστιο βάρος ανησυχίας στα άτομα με την πάθηση, καθώς και στις οικογένειες και τους φίλους τους.

'Καθημερινά βλέπω ανθρώπους στις κλινικές μου που φοβούνται να κοιμηθούν το βράδυ μήπως πάθουν μια θανατηφόρα κρίση. Αυτό το έξυπνο στρώμα έχει σίγουρα τη δυνατότητα να αλλάξει το περιβάλλον για όποιον παθαίνει κρίση ενώ κοιμάται σε πρηνή θέση.

'Και αν αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SUDEP, πρέπει να επικροτηθεί. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να το θεωρούμε ως τη μαγική λύση».

Ωστόσο, ο Dr. Markus Reuber, σύμβουλος νευρολόγος στο Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, δήλωσε ότι παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων SUDEP συμβαίνει με το πρόσωπο προς τα κάτω, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το στρώμα θα αποτρέψει τους θανάτους με τη στροφή των ασθενών στο πλάι ή στην πλάτη.

Πηγή: Daily Mail

Τελευταία τροποποίηση στις 11/02/2025 - 15:27
  • ΕΠΙΛΗΨΙΑ
  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποτελεσματικός ο εμβολιασμός έναντι του RSV και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
Αποτελεσματικός ο εμβολιασμός έναντι του RSV και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς 11 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος υπόσχεται γρήγορη θεραπεία για την υπέρταση 11 Φεβρουαρίου 2025
Νέα μέθοδος υπόσχεται γρήγορη θεραπεία για την υπέρταση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI

H ΕΥ εξαγόρασε την Aqurance Α.Ε. - Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός στην υγεία με την τεχνολογίας Veeva
Digital Health
13/10/2025 - 20:39

H ΕΥ εξαγόρασε την Aqurance Α.Ε. - Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός στην υγεία με την τεχνολογίας Veeva

Καθρέφτης «σκανάρει» το σώμα και εμφυτεύσιμος αισθητήρας παρακολουθεί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Digital Health
02/10/2025 - 10:18

Καθρέφτης «σκανάρει» το σώμα και εμφυτεύσιμος αισθητήρας παρακολουθεί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα έρευνας για την αντιμετώπιση της επιληψίας και τη μείωση του σχετιζόμενου αιφνίδιου θανάτου
Pharma News
05/09/2025 - 17:09

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα έρευνας για την αντιμετώπιση της επιληψίας και τη μείωση του σχετιζόμενου αιφνίδιου θανάτου

Ψηφιακή Ευημερία: Προτεραιότητα στην εποχή μας για την προστασία της ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
26/08/2025 - 15:51

Ψηφιακή Ευημερία: Προτεραιότητα στην εποχή μας για την προστασία της ψυχικής υγείας

Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν τα συμπτώματα του αυτισμού σε ποντίκια με φάρμακα για την επιληψία
Υγεία
21/08/2025 - 13:00

Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν τα συμπτώματα του αυτισμού σε ποντίκια με φάρμακα για την επιληψία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00
Φάρμακα που ενεργοποιούνται με φως: Μια νέα, ασφαλέστερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
Υγεία
22/01/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας έναντι των εμβολίων
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια
Υγεία
22/01/2026 - 11:00
Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για την παλινδρόμηση δεν συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου - Νέα έρευνα
Υγεία
22/01/2026 - 10:00
Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει κατά 33% τον κίνδυνο νοσηλείας με επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Υγεία
22/01/2026 - 09:00
Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 22:01
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36
Χοληδόχος κύστη και πολύποδες: Διάγνωση και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Health Talk
21/01/2026 - 21:03
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 19:34
ΕΠΑΨΥ: Επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Κοινοτικής Ψυχιατρικής σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 19:17
Γαλακτομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Διατροφή
21/01/2026 - 18:51
Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 18:32
«Ψηφιδωτό: Μνήμη και Δημιουργικότητα» - Διήμερο τέχνης, μνήμης και ανθρώπινης σύνδεσης στη Θεσσαλονίκη!
Patient Talk
21/01/2026 - 18:16
Παραίτηση Εξαδάκτυλου από την προεδρία του ΠΙΣ - Τρία νέα πρόσωπα στο ΔΣ του συλλόγου
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 17:51
Ανάκληση γνωστού βρεφικού γάλακτος και μήνυση από την οργάνωση Foodwatch
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 17:42
Ασημένια διάκριση από τoν EcoVadis στην GEP για τις επιδόσεις της στη βιωσιμότητα
Υπηρεσίες Υγείας
21/01/2026 - 17:24
Η φθορίωση του νερού δεν συνδέεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης
Υγεία
21/01/2026 - 17:02
ΕΕΕΔΕΕ: Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και όχι μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 16:34
Πυρετός και πόνος στη γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή
Health Talk
21/01/2026 - 16:17
Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών στην εγκυμοσύνη φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού
Υγεία
21/01/2026 - 16:00
Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00
Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο
Διατροφή
21/01/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo