Σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, μια ομάδα με επικεφαλής έναν νευροχειρουργό του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC) αφαίρεσε με επιτυχία έναν σπάνιο καρκινικό όγκο που είχε τυλίξει τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό μιας 19χρονης γυναίκας, μέσω της κόγχης του ματιού της!
Η μέθοδος που επιστράτευσαν οι χειρουργοί ήταν αυτή που ακολουθούν για να προσεγγίσουν όγκους στον εγκέφαλο και τους ρινικούς κόλπους, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ενός όγκου της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση αυτή, η νεαρή γυναίκα είχε έναν αργά αναπτυσσόμενο όγκο των οστών που ονομάζεται χορδώμα στη σπονδυλική στήλη. Μόνο περίπου 300 χορδώματα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ο όγκος είχε τυλίξει τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό της ασθενούς και είχε εισβάλει στους σπονδύλους του αυχένα της, ακριβώς κάτω από τη βάση του κρανίου», δήλωσε ο Mohamed A.M. Labib, MD, CM, νευροχειρουργός στο UMMC και επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland (UMSOM). «Περνώντας από το κάτω μέρος της κόγχης του ματιού, καταφέραμε να αφαιρέσουμε έναν όγκο που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο και πολύ επικίνδυνο να αντιμετωπιστεί».
Ο Δρ Labib είπε ότι η προσπάθεια προσέγγισης του όγκου από πίσω θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον νωτιαίο μυελό. «Αποφύγαμε επίσης να διαταράξουμε ή να βλάψουμε βασικές δομές, όπως η ευσταχιανή σάλπιγγα, μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, όπως η σφαγίτιδα φλέβα και η εσωτερική καρωτιδική αρτηρία, καθώς και νεύρα που ελέγχουν την κατάποση και την ομιλία», είπε.
«Δημιουργήσαμε έναν τεράστιο χειρουργικό διάδρομο που μας επέτρεψε να φτάσουμε μπροστά από τον νωτιαίο μυελό. Ήταν μια ευθεία διαδρομή», πρόσθεσε.
Η ασθενής, η οποία δεν παρουσιάζει πια ενδείξεις καρκίνου, χρειάστηκε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και έλαβε εξαιρετικά πολύπλοκη φροντίδα από μια διεπιστημονική ομάδα ιατρών που περιελάμβανε νευροχειρουργούς, χειρουργούς κρανίου και πλαστικούς χειρουργούς προσώπου και ακτινοθεραπευτές.
Εκτός από τον όγκο στη σπονδυλική στήλη, είχε επίσης ένα πολύ μεγάλο χορδώμα που τυλίγονταν γύρω από το εγκεφαλικό στέλεχος, μια κρίσιμη δομή που ελέγχει πολλές ζωτικές λειτουργίες. Σε δύο ξεχωριστές επεμβάσεις, οι χειρουργοί του UMMC αφαίρεσαν μέρος του όγκου ανοίγοντας το κρανίο της με παραδοσιακή κρανιοτομή και στη συνέχεια αφαίρεσαν το υπόλοιπο μέσω της μύτης της. Τόσο η διακογχική όσο και η ενδορινική επέμβαση περιελάμβαναν τη χρήση ενδοσκοπίου, ενός λεπτού, φωτεινού σωλήνα με κάμερα στο άκρο.
«Η χρήση ανοιχτών και ενδοσκοπικών χειρουργικών τεχνικών που σέβονται τα ανατομικά όρια που αντιμετωπίζουμε και η επινόηση καινοτόμων μεθόδων για τη μείωση της νοσηρότητας είναι πραγματικά κεντρικής σημασίας για την 360ο προσέγγιση του Δρ. Labib για τη θεραπεία αυτού του τύπου όγκων», δήλωσε η Andrea M. Hebert, MD, MPH, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο UMSOM, η οποία πραγματοποίησε την ενδορινική επέμβαση και συμμετείχε στη διακογχική χειρουργική επέμβαση.
«Αυτοί οι όγκοι είναι σίγουρα απειλητικοί για τη ζωή όταν μεγαλώνουν σε σημείο που προκαλούν σημαντική συμπίεση του εγκεφαλικού στελέχους, οπότε η χειρουργική επέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να σώσουμε τη ζωή ενός ασθενούς», δήλωσε ο Δρ. Hebert. «Πολλοί από αυτούς τους όγκους υποτροπιάζουν και γι' αυτό προτιμούμε μια πολυεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία».
Το τρίτο ρουθούνι
Ο Δρ Labib ανέπτυξε το καινοτόμο χειρουργικό σχέδιο για την αφαίρεση του όγκου της σπονδυλικής στήλης μετά από διερεύνηση της διακογχικής προσέγγισης στο Εργαστήριο 360° της Βάσης του Κρανίου του Τμήματος Νευροχειρουργικής χρησιμοποιώντας πτώματα. Ονόμασε την κόγχη του ματιού «τρίτο ρουθούνι» σε προκαταρκτική έρευνα για νέους τρόπους πρόσβασης σε όγκους της βάσης του κρανίου που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurosurgery τον Οκτώβριο του 2023.
Εκτός από τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις την περασμένη άνοιξη, η ασθενής, Karla Flores, σήμερα 20 ετών, από το Rosedale του Μέριλαντ, υποβλήθηκε σε θεραπεία με ακτινοβολία πρωτονίων για να καταστραφούν τυχόν υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα. Ένας νευροχειρουργός συνέδεσε επίσης τους σπονδύλους C1 και C2 στον αυχένα της για να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη.
«Η Karla είναι πολύ καλά. Είμαι χαρούμενος που, χάρη στην πολύ συντονισμένη προσπάθεια μιας διεπιστημονικής ομάδας, είχε τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Δρ Labib, σημειώνοντας ότι έχει κάποια υπολειπόμενα προβλήματα με την κίνηση του αριστερού ματιού της, ως αποτέλεσμα της νευρικής βλάβης από τον όγκο που εφάπτεται στον εγκεφαλικό στέλεχο.